URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 09:19

Mărţişor pentru un "lefegiu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele două decenii, statul în diversele sale forme (de la primării şi consilii judeţene până la direcţiile teritoriale ale ministerelor, oficiilor şi agenţiilor naţionale) a pierdut mii de proprietăţi în baza legislaţiei privind restituirea bunurilor confiscate în perioada comunistă. În principiu corecte (dar discutabile fiindcă prevăd, ca nicăieri altundeva în lume, "restitutio in integrum"), legile au fost aplicate însă arbitrar şi abuziv, favorizând mereu revendicatorii în detrimentul statului. Cele mai aberante rezultate s-au produs în Transilvania, unde sate întregi, cu terenurile de sub casele oamenilor cu tot, au intrat în proprietatea unor şmecheri care şi-au tras certificate de moştenitori ai unor grofi, iar centrele oraşelor în posesia unor biserici maghiare.

Cum a fost posibil? Nu doar pentru că legile sunt confuze, ci şi fiindcă, spre deosebire de speculatorii care dispun de timp berechet, statul are funcţionari şi prost plătiţi, şi nepregătiţi, şi sufocaţi de sarcini, ceea ce a făcut ca instituţiile să nu se apere eficient, ba în multe cazuri chiar doar să mimeze apărarea.

Nota de plată o achităm toţi. Să luăm, de pildă, cazul Palatului Baroc. E un adevăr istoric că imobilul a fost al Episcopiei Romano-Catolice până în anii 60, când aceasta, nemaiavând bani să-l întreţină, l-a donat "în folosinţă veşnică statului român", care cu imense cheltuieli l-a transformat în Muzeu. În anii 2000, acelaşi stat, dar cu jurişti nemotivaţi şi supuşi presiunilor politice (avocatul Episcopiei a fost Gyorgy Frunda, iar Consiliul Judeţean, în subordinea căruia era Muzeul, era condus tot de UDMR), a pierdut "uzufructul" clădirii. Mai mult, şi-a asumat şi plata unei chirii serioase până la finalizarea unui nou sediu, lucrare făcută din banii tuturor, români şi unguri deopotrivă. Asta deşi statul putea expropria clădirea în interes public, prin despăgubirea proprietarului, conform unei legi de care, însă, nimeni nu şi-a mai "amintit".

După cum puteţi afla din paginile BIHOREANULUI, zilele trecute s-a produs, însă, şi o premieră favorabilă statului, Primăria Oradea câştigând definitiv şi irevocabil proprietatea asupra clădirii Colegiului Eminescu, despre care Ordinul Premonstratens n-a putut dovedi că l-ar fi construit sau primit cadou de undeva. Este, categoric, un semn că atunci când adevărul e de partea statului (în acest caz a oraşului), iar interesul public e urmărit consecvent, şi instituţiile acestuia pot avea câştig de cauză.

Meritul, în această situaţie, aparţine nu doar conducerii Primăriei, care a refuzat non-combatul, ci şi mai ales juristei care s-a ocupat de dosar la fel de corect chiar şi în anii când, montată de un şef de stat inconştient, mulţimea urla împotriva "bugetarilor obezi". Pentru că, deşi strădania sa a ţinut în patrimoniul oraşului o clădire de peste 10 milioane de euro, legile inepte interzic să fie recompensată în bani, îi trimit anonimei juriste, în văzul tuturor, un mărţişor simbolic. Jos pălăria, doamnă funcţionar public!

Citiţi pe această temă şi articolul "Rămâne al nostru! Primăria a câştigat cu scandal procesul pentru Colegiul Mihai Eminescu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre pregătirile care se fac vizînd dezmembrarea teritorială a ţării noastre. Planul secret al ungariei pentru anexarea Ardealului. Principalele direcţii de acţiune ale ungariei şi revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 24 Februarie 2014, 17:47 de RONSA
Jos coruptia ! Jos coruptii !
Proprietatile /retrocedate/ abuziv, trebuie aduse inapoi in proprietatea Statului Roman (proprietatea noastra).
Postat 24 Februarie 2014, 12:57 de Succes, DNA !
Dusmanul din interior !
Pai, nu tot udemeristii au incercat "sa ne faca", prin propunerea modificarii ordonantei de guvern cu privire la retrocedarea bunurilor bisericeşti ? Este exact legea despre care discutam si in cazul de fata ! Ei au incercat treaba asta aici, tokes incearca acelasi lucru pe la Bruxelles. Nici macar nu e de mirare. Au jurat credinta si loialitate "tarii mama", hungaria, manace-i GAIA, legati de pircea ghirila !
Postat 24 Februarie 2014, 12:52 de Safeguard
NOTA ZECE PT ARTICOL !
Ati vazut cu ce carte joaca escrocii care vor sa ne fure proprietatile de SUTE DE MILIOANE ? cITITI MAI JOS ! Am mai auzit placa asta. Daca nu le permiti sa te fure, vin si te injura in fel si chip ! Te fac "anti-maghiar", "securist", "invrajbire interetnica: romani vs unguri", "xenofobie", etc, etc. Aceasta tactica se aplica de ani si ani de zile si denota perversitatea deosebita a acestor nemernici !
Postat 24 Februarie 2014, 04:44 de F8
Articol de nota 10 !
Trebuie sa luam inapoi proprietatile noastre de la escrocii care si le-au insusit pe nedrept ! grofii, au fost despagubiti ! Daca nu scria presa si nu se organizau romanii in in diferite asociatii, in special "Forumul Transilvania Furata", puneau escrocii laba pe si mai multe proprietati !!!!! FELICITARI PT ARTICOL ! Organele abilitate pot sa se autosesizeze fara probleme in aceasta directie ! JOS CORUPTIA !!!!
Postat 24 Februarie 2014, 04:34 de JOS CORUPTII !!!!!
Nota ZERO
Ca toate articolele Dihoreanului si acesta este infectat de propaganda sec curista. Minciuni, semiadevaruri si aberatii amestecate intr-un abject articol demn de gazeta de perete a WCului public din Şuşti. Citind asemenea imbecilitati cu clara intentie de invrajbire şovina a românilor contra maghiarilor ne putem da seama cât de profund a alterat cretinismul balcanic creierul idiotilor ce-si spun "ziaristi" in Bihor.
Postat 24 Februarie 2014, 02:26 de samurai
Legile nu sunt confuze!
Interpretarea lor e confuză, pentru că prin normele de aplicare s-a ajuns să nu fie respecat nici fondul şi nici spiritul legii!
Postat 23 Februarie 2014, 12:55 de Strattera
stai jos, 4!
Mai Adriane, care esti tu Cris pentru ca asa vrei tu sa fii, daca tara asta ar fi locuita de oameni onesti, statul retroceda inca din 1990 toate bunurile confiscate de comunisti, la fel cum s-a intamplat in absolut toate tarile fost-comuniste. Numai intr-o tara in care e oficializata hotia, poti sustine furtul chiar si dupa 24 de ani de la caderea comunismului, nu-i de mirare ca-l sustii pe bolovan in mizeria aia cu drumul expres. Cat de prost sau ticalos poti fi ca sa spui ca Biserica Romano-Catolica, dupa ce a avut bani sa ridice o cladire ca si cea a Palatului Baroc, n-a avut vreodata bani s-o intretina? Pai ce-s ei, Loterie, sau bolovanul tau, care darama centrul, apoi zice n-are bani sa puna in loc nimic? Zici ca furtul trebuie continuat, iar proprietarii de drept despagubiti cu bani. Totusi, din ce bani? Are Oradea zeci sau sute de milioane de euro in plus, sau ai tu? Eventual sa platesc eu hotia altuia? Eu daca am bani, pot face ce vreau cu bunurile tale, pentru ca poti sa-ti inchid gura cu un pumn de bani?
Postat 19 Februarie 2014, 17:00 de AB
Felicitari pentru victorie ...
mister xlv vorbesti prostii, in primul rand vorbim de cladiri publice nu de case private aici in articol, si toate ordinele fantoma vin sa revendice, cladiri in care isi desfasoara activitatea, muzee, scoli, spitale etc, Bihorul a fost candva peste 50% din suprafata in proprietatea episcopiei catolice de Oradea, nu ai vrea sa ne intoarcem in evul mediu sa avem zeci de sate si orase sclavi pentru episcopi ... ia dute tu la liniste probabil esti fericit ca Oradea nu are un muzeu din 2005 si va mai dura, ramanem cu 2-3 case memoriale ca un orasel prafuit de provincie.
Postat 19 Februarie 2014, 14:58 de Gelu
MARTISOR CU DEDICATIE
CINE VA RENOVA ACESTA CLADIRE
Postat 19 Februarie 2014, 14:06 de ABLE
adrianeeeeeee
adriane esti un cretin ! hai, gindeste-te asa: bunicii tai au lucrat pe brinci, s-au chinuit sa faca o bruma de avere si au avut citeva case si terenuri. au venit comunistii si i-au OBLIGAT sa le "doneze" statului, ca ei erau chiaburi, dusmani ai poporului... (cine naiba de bunavoie doneaza munca lui de o viata????) tu cum le-ai vrea inapoi? in integrum, partial, sau nimic? ca s-au facut abuzuri si smecherii, asta e alta treaba... dar am impresia ca tu nu ai avut nimic si n-ai nimic (nici macar minte) si esti, asa, un frustrat ca multi altii de iti dai cu parerea asa cum o faci....
Postat 19 Februarie 2014, 13:23 de xlv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON