URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2016, 09:10

Marea ţiganiadă: O orădeancă a căzut la examenul de admitere, dar a ajuns medicinistă cu "adeverinţă de ţigancă"!

Marea ţiganiadă: O orădeancă a căzut la examenul de admitere, dar a ajuns medicinistă cu 'adeverinţă de ţigancă'! ŢIGANCĂ SAU NU? Şatenă cu ochi albaştri, Ioana Bura Gavriluţ (foto) nu pare să aibă trăsăturile etniei pe care şi-a asumat-o. Tânăra refuză să se explice presei, dar membrilor Comisiei de admitere le-ar fi spus că nu se declarase de etnie romă până acum... de ruşine (sursa foto: Facebook)
Marea ţiganiadă: O orădeancă a căzut la examenul de admitere, dar a ajuns medicinistă cu 'adeverinţă de ţigancă'! KARMA ACASĂ. La sediul Asociaţiei Karma Pro Rromi din Valea lui Mihai, înfiinţată de Boka Katalin, fost expert pe problemele romilor la Primăria Valea lui Mihai, şi de soţul ei, Rudolf (ambii în imagine), locuiesc părinţii celui din urmă, care spun că organizaţia n-a avut nicio activitate de cel puţin 2 ani, căci ambii sunt plecaţi la muncă în Anglia. Cum a apărut atunci recomandarea pe numele studentei orădence, nu ştie nimeni...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesiunea de admitere din toamnă la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea s-a terminat cu scandal. Motivul? Singurul loc scos la concurs pentru specializarea Medicină Dentară, pe care s-au înscris 19 candidaţi, a ajuns în final la ultimul clasat, Ioana Bura Gavriluţ, o orădeancă de nota 5, respinsă în vară din pricina pregătirii precare.

Spre deosebire de contracandidaţi, fata avea însă un atuu: recomandarea unei organizaţii neguvernamentale de protecţie a romilor, care, potrivit legii, îi asigura un loc la orice specializare din Universitate, cu o simplă medie de peste 5, plus scutirea de la plata taxelor şcolare pentru toţi anii de studenţie!

"E fraudă!", acuză Vasile Zubaşcu, un maramureşan din Sighetu Marmaţiei al cărui fiu, deşi obţinuse cea mai bună notă, a fost înlăturat pentru a-i face loc orădencei devenite peste noapte... ţigancă. Bănuind că fata minte, mai ales că atât la prima facultate, pe care a absolvit-o în 2013, cât şi la examenele de admitere pe care le ratase în vară, s-a declarat "româncă", Zubaşcu a contestat decizia facultăţii şi, în paralel, a denunţat toată povestea la DNA...

Concurenţă mare

Scandalul s-a iscat la concursul de admitere organizat în septembrie la FMF, pentru singurul loc rămas neocupat după examenul din vară la specializarea Medicină Dentară, pentru care s-au înscris 19 candidaţi. La scurt timp după examen, comisia de admitere a publicat o listă pe care, surprinzător, erau menţionate două persoane: Cosmin Zubaşcu, un tânăr din Sighetu Marmaţiei, care obţinuse cea mai mare notă (7,50), şi Ioana Bura Gavriluţ, admisă pe locul special destinat etniei romilor, deşi avea nota 5,03.

Deşi detaliul nu era menţionat, lista era provizorie. "După o săptămână, când ne-am dus să plătim taxele, am fost anunţaţi că băiatul nostru era de fapt respins, şi că locul fusese acordat candidatei de etnie romă care optase pentru aceeaşi specializare", a explicat BIHOREANULUI tatăl băiatului, Vasile Zubaşcu.

Joaca de-a etnia

Iniţial, bărbatul a crezut că era o greşeală. "Credeam că există locuri special rezervate studenţilor de etnie romă, dar la o discuţie rectorul Universităţii mi-a spus că, de fapt, a fost un singur loc, repartizat candidatei de etnie romă, astfel că băiatul meu a rămas pe dinafară", spune Zubaşcu.

Potrivit metodologiei de admitere aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Universitatea Oradea are alocat anual un număr de locuri special pentru candidaţii romi, în limita cărora aceştia sunt admişi la orice specializare, cu o medie de minim 5 şi indiferent de mediile celorlalţi candidaţi.

Asta nu este tot, căci studenţilor de pe aceste locuri şcolarizarea le este plătită în întregime de la bugetul de stat. Şi nu-i deloc puţin. La Medicină Dentară, unde taxa se ridică la 6.800 lei/an, pentru cei 6 ani de studii înseamnă o economie de peste 9.000 euro.

Ţigani pe bani

BIHOREANUL a descoperit că, deşi în joc se află banii statului, beneficiarii consistentului ajutor financiar sunt supuşi doar unor verificări formale. Pentru a-şi dovedi apartenenţa la etnie, ei trebuie să prezinte o simplă declaraţie pe proprie răspundere şi o recomandare din partea unei ONG cu activităţi legate de etnia romă, act care, după cum spun surse din rândul studenţilor, se vând pe sume între 1.000-1.500 euro.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care există instituţii publice care se ocupă de problemele romilor şi care ar putea verifica toate datele solicitanţilor, pentru a evita tentativele de fraudă. Dar nu o fac, aşa explicându-se faptul că mulţi studenţi pretinşi romi sunt albi ca laptele, n-au văzut niciodată o căruţă cu coviltir şi nu ştiu o boabă ţigăneşte.

Ligia Burtă, prorector al Universităţii din OradeaProrectorul Universităţii orădene, Ligia Burtă (foto), spune că organizaţia care a emis recomandarea pe numele orădencei, Asociaţia Karma Pro Rromi, nu poate fi contestată întrucât e legal constituită şi figurează pe "lista asociaţiilor de romi de la Consiliul Judeţean şi Prefectură", pe care Universitatea o primeşte anual. "Noi verificăm doar dacă ONG-ul care a emis recomandarea e pe listă", arată Burtă.

Adeverinţă de nevoie

În cazul Ioanei Bura Gavriluţ, comisiei de admitere nu i s-a părut bizar că ONG-ul e taman din Valea lui Mihai, pe când fata stă în Oradea, şi nici că aceasta s-a declarat romă doar înainte de examenul din această toamnă.

În 2010-2013, aceeaşi Bura şi-a plătit studiile la Facultatea de Ştiinţe Economice, iar în această vară a mai candidat, fără "adeverinţă de rom", şi la Medicină Generală, şi la Medicină Dentară, fiind respinsă la ambele din cauza notelor mult prea mici, puţin peste 5. Iată că, pentru a fi sigură că ia examenul din toamnă, Bura a găsit calea: şi-a cerut "adeverinţă de ţigan", care i-a şi rezolvat problema.

Asociaţia Karma Pro Rromi se află, într-adevăr, în evidenţa Prefecturii, dar lista respectivă nu constituie un "certificat de garanţie" în raport cu alte instituţii. "Unele asociaţii cer să fie luate în evidenţă la noi, altele nu. Dar nu avem nicio competenţă să le verificăm ori să le girăm activitatea", afirmă Carmen Mitricioiu, consultant pe problemele romilor în cadrul Cancelariei Prefectului.

Asociaţia fantomă

BIHOREANUL a descoperit că, de fapt, asociaţia înfiinţată în 2010 nu a avut nicio activitate în ultimii ani, informaţie confirmată şi de primarul din Valea lui Mihai, Nyakó József. "Sunt la al doilea mandat, dar nu ştiu ca această asociaţie să fi avut vreun proiect", spune edilul. Nici nu avea cum, din moment ce reprezentanţii ONG-ului, Boka Rudolf şi soţia sa Katalin, sunt plecaţi din ţară de mai bine de doi ani, fiind stabiliţi, cu copii cu tot, în Anglia.

Contactată de reporter pe pagina de Facebook şi rugată să spună dacă a delegat vreo persoană care să emită acte în numele asociaţiei, Boka Katalin (foto) a răspuns într-un târziu cu "de ce vă interesează?". Apoi, când a fost întrebată direct despre adeverinţa emisă pe numele candidatei orădence, n-a mai scos un cuvânt.

O atitudine ostilă a avut şi Ioana Bura Gavriluţ, care a refuzat orice discuţie. "Nu mă interesează să dau nicio informaţie!", a declarat tânăra, încheind scurt convorbirea. Cert e că, romă sau nu, a ajuns studentă la Medicină, fiind deja înmatriculată.

De la Ana la Caiafa

În tot acest timp, încercând să apere drepturile propriului copil, respins cu cea mai mare notă dintre cei 19 candidaţi, Vasile Zubaşcu a fost plimbat între Prefectură şi Universitate fără ca vreuna dintre instituţii să declanşeze o anchetă pentru a lămuri suspiciunile de fraudă la adresa proaspetei studente. "ONG-urile dau recomandările pe răspunderea lor, iar responsabilitatea pentru declaraţia pe proprie răspundere e doar a candidatului", spune şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte.

Drept urmare, săptămâna trecută, Zubaşcu a depus o plângere penală şi la DNA, cerând procurorilor să-i facă dreptate. Doar că, până să se lămurească procurorii dacă există vreo încălcare a legii şi cine răspunde, tânărul "furat" va rămâne pe tuşă. Cel puţin până la anul...


DISCRIMINARE POZITIVĂ
Studenţie sigură pentru ţigani

Anual, Universităţii Oradea îi sunt alocate 31 locuri rezervate etniei romilor şi finanţate de la bugetul de stat, care sunt repartizate în funcţie de solicitările din partea candidaţilor. Facultatea de Medicină şi Farmacie, prin metodologia de admitere, a repartizat câte 1 loc pentru fiecare program de studii de licenţă pentru tineri de etnie romă.

În cazul în care numărul candidaţilor este mai mare, Comisia centrală de admitere întocmeşte o listă comună, iar tinerii sunt admişi în ordinea descrescătoare a mediilor. Până acum n-a fost cazul, căci numărul studenţilor romi a fost sub 30.

Dacă în 2014 la Universitatea Oradea au fost admişi 12 studenţi din partea acestei etnii, anul trecut numărul a crescut la 27, pentru ca în 2016 să revină la 17. Câţi dintre ei sunt autentici şi câţi închipuiţi, nimeni nu poate şti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
halal formator de opinie
si unde-i legatura cu psd?
Postat 21 Noiembrie 2016, 12:05 de mircea54
Rom din Romania
Tipic pentru Romania.
Postat 13 Octombrie 2016, 22:29 de NeicaNimeni
Nu e singura cu ilegalitate mai e Diana.B
Nu e singura care a intrat asa doar ca acuma cineva vrea sa isi faca dreptate si foarte bine face ca isi cere dreptul, dar DNA ar putea verifica si pe anul 2014 si 2015 in 2015 am vazut pe lista de tigani o alta fata care nu are legaturi țigănești din cate știu eu, dar pentru a intra faci orice altfel arata pagina personala de Facebook cu studiaza: "Facultatea de medicina si farmacie oradea" cu prietenul student tot la medicina care e fiu de doctori.Se pare ca asa se fac jocurile la facultatea de medicina.
Postat 13 Octombrie 2016, 18:37 de Ionut06
Shatra
Io in locu lu tac-su si ma-sa acestei tinere Ioana,as solicita transferul boboacei la Cluj ,Timisoara sau ideal Tg. Mures de fapt, din motive de hartuire . Urgent. Si cu scuzele de rigoare din partea lu Zubascu et. co.
Postat 13 Octombrie 2016, 15:42 de Iness
discriminare
Se pare ca au ajuns romanii sa fie discriminati la ei in tara. Ar trebui intrebat si CNCD-ul, sa vedem ce pozitie au.
Postat 13 Octombrie 2016, 12:50 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON