URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
15 Ianuarie 2021, 07:57

Marea capitulare: Medicii din Bihor implicați în mega-dosarul rețetelor false încep să-și recunoască vinovăția

Marea capitulare: Medicii din Bihor implicați în mega-dosarul rețetelor false încep să-și recunoască vinovăția ÎNAINTE ŞI ACUM. Duşi în faţa judecătorilor pentru arestare preventivă, medicii au uzat de dreptul la tăcere, iar diabetologul Larisa Dumbravă (medalion) chiar i-a acuzat pe procurori că vor să distrugă sistemul medical. După 5 ani de anchetă, doctoriţa s-a răzgândit, recunoscând că a emis 478 de reţete false pe numele unor copii „îmbolnăviţi” fictiv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zece medici de familie şi patroana farmaciilor Lavanda Farm erau în cătuşe la Tribunalul Bihor cu cinci ani în urmă, pe 14 august 2015, când procurorii DIICOT cereau arestarea lor. După o jumătate de an ajungeau din nou în faţa instanţei, de astă dată trimişi în judecată, împreună cu patronii unor firme "fantomă", sub acuzaţia că au păgubit Fondul Naţional de sănătate cu 2,7 milioane lei, îmbolnăvind fictiv mii de copii şi pensionari din Bihor, băgându-şi apoi în buzunar banii decontaţi pentru plata medicamentelor prescrise compensate sau gratuite.  

Imensul dosar penal a fost restituit, însă, procurorilor, din cauza unor vicii procedurale, iar investigaţiile reluate de la zero. Ce a urmat? Anchetatorii au descoperit că "reţeta" escrocheriei a fost preluată de peste 80 de farmacii din judeţ, dar, după cum a constatat BIHOREANUL, până la sfârşitul anului trecut, din cele peste 100 de persoane cercetate - doctori, farmacişti şi afacerişti - doar 4 medici au ajuns în faţa instanţei. Şi aceştia pentru că şi-au recunoscut vinovăţia...

Reţeta

Ancheta DIICOT Oradea a început pe 17 aprilie 2014, în urma unor controale ale Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală declanşate la farmaciile Lavanda Farm, unde inspectorii au descoperit facturi de achiziţii de peste 1 milion lei făcute de la firme fără activitate, cu comportament "fantomă".

În timpul investigaţiilor, continuate şi cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, procurorii au descoperit că afacerea a avut dublă miză: pe de o parte, fentarea  bugetului de stat prin deduceri ilegale de TVA, iar pe de alta creşterea artificială a stocului de medicamente, a căror contravaloare a fost decontată fraudulos de CAS.

Ideea, zic sursele BIHOREANULUI, a aparţinut directorului zonal al unei mari companii farmaceutice din Capitală, Siepcofarm, deja judecată pentru practici similare. Mecanismul era simplu: farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care apoi dispăreau din stocuri în baza unor reţete gratuite sau compensate întocmite de doctorii angrenaţi în afacere, contravaloarea produselor fiind încasată în final de la CAS Bihor şi împărţită între membrii grupării.

Plăţi cu rucsacul

Din investigaţii a reieşit că în anii 2012-2014 patronii Lavanda Farm, soţii Laura şi Adrian Ciobotaru, au convins doi evazionişti notorii, Ioan Bota şi Sergiu Guiaş, cunoscuţi furnizori de facturi fictive, să găsească firme cu profil farmaceutic sau persoane cu o situaţie materială precară care, contra cost, să accepte să preia pe numele lor firme fantomă şi să genereze facturi pentru aprovizionări de medicamente.

Aşa au apărut în schemă Dixina Barbeş şi Paul Bărburaş şi firmele Farmacia Roza, Alisma Farm, Annet Farm, Azram Pharm şi Chamilla. Lui Guiaş, de pildă, pentru a prelua Chamilla şi Alisma Farm, i s-au oferit iniţial 5.000 euro, suma fiind majorată ulterior la 20.000 euro.

"Patronii" primeau liste cu medicamentele pe care trebuiau să le treacă în facturi, contravaloarea produselor le era achitată în contul firmelor paravan, de unde ajungeau înapoi la şefii Lavanda Farm, minus un comision de 10% din valoarea facturilor emise. Legătura cu firmele "fantomă" era păstrată de Bota, care ridica banii din conturi şi îi ducea înapoi Laurei Ciobotaru cu rucsacul.

Comision în procente

Anchetatorii au verificat iniţial toate cele 41.000 reţete emise de medici în perioada 2012-2014, pe numele a 8.500 persoane, fiind audiaţi în total nu mai puţin de 10.000 de oameni (bolnavi, aparţinători, farmacişti, asistenţi, medici, patroni de firme-fantomă ş.a.). Aşa au descoperit că 13.444 de reţete decontate de CAS lanţului Lavanda Farm erau frauduloase, iar "pacienţii" - 3.122 copii şi pensionari - fuseseră "îmbolnăviţi" doar în acte, medicii încasând între 10-20 procente din contravaloarea medicamentelor dacă cereau cash ori chiar 50% dacă acceptau plata în produse.

Cine erau medicii? Dr. Lidia Ţuţu, care a emis 255 reţete fictive (în valoare de 42.579 lei), Darvaş Ilona - 401 reţete (de 21.860 lei), Larisa Dumbravă - 477 reţete (73.789 lei), Ramona Şovre - 631 reţete (201.094 lei), Liviu Stamatian - 760 reţete (106.513 lei), Ioan Ghiurău - 1.368 reţete (348.485 lei), Elvira Nemeth - 1.624 reţete (336.091 lei), Peto Eniko - 2.268 reţete (575.659 lei), Ioan Bugariu - 2.724 reţete (338.048 lei), campioana fiind Oana Vereş Pop, cu 2.797 reţete (431.215 lei).

Pentru recuperarea pagubei, DIICOT a sechestrat bunurile inculpaţilor încă din 14 august 2015, când aceştia au fost arestaţi preventiv, măsura fiind înlocuită ulterior cu arestul la domiciliu şi în final cu controlul judiciar.

Dosar întors

Pe 12 februarie 2016, cazul a ajuns în faţa instanţei, iar odată cu intentarea procesului anchetatorii au dispus ca protagoniştii fraudei să fie obligaţi să achite şi costuri judiciare record, de 1 milion lei, cât ar fi cheltuit statul până atunci cu ancheta!

Însă imensul dosar, care la vremea respectivă însuma deja 370 de volume şi avea rechizitoriul întins pe 500 de pagini, a fost returnat procurorilor un an mai târziu de către judecătorul Antik Levente de la Curtea de Apel, care a decretat că acuzaţiile erau "vagi", că anchetatorii nu au arătat cum au stabilit uriaşa sumă a cheltuielilor judiciare şi nici nu le-au defalcat, dar şi că au ignorat dreptul la apărare al suspecţilor. Asta, pentru că le-ar fi adus la cunoştinţă acuzaţiile abia în momentul reţinerii, în vara lui 2015, deşi aveau de câteva luni date certe despre componenţa grupării, toate probele strânse până atunci - inclusiv cele aproape 10.000 mărturii de la pacienţii îmbolnăviţi fictiv - fiind anulate.

Anchetă "spartă"

Urmarea? Împărţiţi în echipe, poliţiştii BCCO Oradea i-au reaudiat pe toţi cei 3.122 pensionari şi pe părinţii copiilor "îmbolnăviţi" în acte. Pe unii în propriile locuinţe, alţii au fost transportaţi cu microbuze la Oradea sau în oraşe din zonă şi înapoi în localităţile de domiciliu.

Cercetările au indicat că escrocheria a "virusat" şi alţi medici şi farmacişti. Pe lângă Lavanda Farm, anchetatorii au luat în vizor încă un alt lanţ de farmacii, al cărui nume refuză să-l divulge, precum şi alţi 5 medici.

Dar, în loc să-i trimită în judecată şi să rişte din nou returnarea dosarului, procurorii au început să încheie acorduri de recunoaştere cu membrii grupării. Pentru diabetologul Larisa Dumbravă, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, respectiv pentru doctoriţa Elvira Nemeth, care a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, procesele s-au şi terminat, în timp ce acordul pentru doctoriţa Ramona Şovre va fi analizat pe 19 ianuarie. Odată cu semnarea înţelegerii, medicii au returnat şi pagubele pe care le-au provocat, plus cheltuieli judiciare de câte 5.300 lei/persoană.

Unii da, alţii ba

În cazul medicului Liviu Stamatian, însă, pentru care procurorii au dispus 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, acordul a fost respins de Tribunalul Bihor, pe considerentul că pedeapsa este mult prea mică raportat la fapta comisă, iar procesul se va relua la Curtea de Apel. "Culmea, Stamatian avea printre cele mai puţine falsuri", spun surse din anchetă.

Alţi medici, cum e cazul Oanei Vereş Pop, şi cei doi patroni ai Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, resping în continuare acuzele, motiv pentru care, zic sursele BIHOREANULUI, cel mai probabil vor sfârşi trimişi în judecată. Încă nu e clar când, la fel cum anchetatorii nu mai vor să vorbească nici despre cheltuielile suplimentare ocazionate de reluarea anchetei. Dar tot e ceva, zic ei, că de când cu această anchetă, bugetul CAS Bihor a ajuns mai bogat, decontările farmaciilor din judeţ scăzând cu 70%...


81 DE PUI
Farmacii "virusate"

În cadrul anchetei declanşate în mega-dosarul Lavanda Farm, procurorii au dibuit zeci de alte farmacii care au fraudat bugetul CAS Bihor după aceeaşi metodă. În cazul a 81 de unităţi bănuite de practici similare s-au deschis dosare separate, care au fost transferate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Numai că, după cum a aflat BIHOREANUL, faptele erau prescrise, iar unii făptaşi erau cercetaţi deja pentru infracţiuni similare şi de DIICOT, motiv pentru care mai mult de o treime din dosare au fost clasate. "Acuzaţiile privesc falsuri şi evaziune fiscală comise în urmă cu un deceniu. Pentru acestea, răspunderea penală s-a prescris. În alte cazuri, persoanele sunt cercetate şi de DIICOT. Nu putem pedepsi de două ori o persoană pentru aceeaşi faptă", au explicat, pentru BIHOREANUL, surse din anchetă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON