URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2015, 10:59

Bolnavi de hoţie: Medicii acuzaţi că au emis 14.000 de reţete fictive îşi alegeau la întâmplare pacienţii pe numele cărora să le scrie

Bolnavi de hoţie: Medicii acuzaţi că au emis 14.000 de reţete fictive îşi alegeau la întâmplare pacienţii pe numele cărora să le scrie ÎN CURĂ DE TĂCERE. Procurorii DIICOT au găsit 13 medici care au prescris reţete fictive, dintre care 10 au fost trimişi după gratii, iar marţi - eliberaţi. Unul singur şi-a recunoscut faptele, ceilalţi invocând dreptul la tăcere...
Bolnavi de hoţie: Medicii acuzaţi că au emis 14.000 de reţete fictive îşi alegeau la întâmplare pacienţii pe numele cărora să le scrie DIN NOU ÎN BOXĂ. După ce Tribunalul Bihor a decis să-i trimită în arest, cei 10 medici, patroana Lavanda Farm şi încă un complice al grupului au fost duşi marţi la Curtea de Apel. Instanţa a decis eliberarea tututor arestaţilor, trimiţându-i în arest la domiciliu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu mă interesează lumea parveniţilor, dar calea pe care o folosesc, implicându-ţi copiii, mă face să devin dragon. Azi am fost la Poliţie, să dau declaraţii pentru una din fiicele mele, care figura cu reţete eliberate de un medic, cică, Dumbravă Larisa. Nu am fost la ea în viaţa mea, nu o cunosc".

Aşa a anunţat pe Facebook fiica generalului de brigadă Lazăr Cârjan, fostul şef al Poliţiei Bihor. Copilul ei este printre miile de bihoreni "îmbolnăviţi" de medicii recent arestaţi împreună cu patroana farmaciilor Lavanda Farm pentru că în perioada 2012-2015 au estorcat fondurile CAS cu 3,1 milioane lei.

Cum a funcţionat reţeaua atâţia ani fără să fie descoperită? Simplu. Pe inculpaţii de acum nu i-a controlat nimeni. "De unde să ştim că reţetele sunt false? Noi nu putem merge acasă la pacient să-l întrebăm dacă e cu adevărat bolnav", se disculpă şeful CAS Bihor. Culmea e că, după cum a aflat BIHOREANUL, farmaciile Lavanda Farm au fost verificate chiar anul trecut, rezultatul fiind hilar: firma lucrează pe lege....

Reţeta

Prezentată de BIHOREANUL săptămâna trecută, reţeta fraudei a fost pe cât de simplă, pe tot atât de ingenioasă. Farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care erau făcute dispărute apoi în baza unor reţete gratuite prescrise de doctori, contravaloarea produselor fiind încasată de la CAS Bihor şi împărţită între membrii grupării.

Furăciunea, descoperită de specialiştii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea, a fost investigată de procurorii DIICOT Bihor şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care au stabilit întinderea hoţiei.

Miza afacerii era enormă: banii primiţi de la Fondul Naţional Unic de Sănătate prin CAS, care deconta integral contravaloarea medicamentelor prescrise de doctorii de familie pentru copii şi în proporţie de 90% pentru pensionari. Paguba e fabuloasă, în decurs de 3 ani reţeaua încasând 3,1 milioane lei, bani împărţiţi între administratorul Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, doi angajaţi ai acesteia, Monica Faur şi Corneliu Reşte, plus medicii Lidia Ţuţu, Liviu Stamatian, Diana Secula, Oana Vereş Pop, Alina Moraru, Ramona Şovre, Larisa Dumbravă, Elvira Nemeth, Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Peto Eniko, Szabo Alina, Darvaş Ilona, asistenta Rodica Bulzan şi un şomer, Ioan Bota, despre care procurorii spun că a fost folosit drept legătură între medici, Lavanda Farm şi firmele-fantomă care furnizau fictiv medicamentele.

Top reţete

Fiecare medic primea de la administratorul Lavanda Farm jumătate din valoarea tratamentelor prescrise, ca atare aveau tot interesul să elibereze cât mai multe reţete. Iar unii au şi "excelat": diabetologul Larisa Dumbravă a emis 478 reţete, Oana Vereş Pop, pediatră în Oradea, a fost găsită cu  2.811 documente false, Elvira Nemeth, medic de familie în Lugaşu de Jos, a fost prinsă cu 1.639 reţete fictive, Ioan Bugariu, cardiolog şi pediatru, a eliberat 2.739 reţete, Ioan Ghiurău, doctor în Sârbi, 1.371 reţete, Peto Eniko, din Sălacea, 2.270 reţete fictive.

Totul se făcea în aşa fel încât să se păstreze aparenţa de legalitate. Unii medici eliberau reţetele fictive imediat după vizita făcută de pacienţi. Bolnavul era trimis să-şi ia tratamentul pe bani, sub pretextul că farmaciile nu mai au fonduri. Apoi, medicul completa o nouă reţetă, de astă dată gratuită sau compensată, după caz, pe care o mai trimitea administratoarei Lavanda Farm, spre "decontare". Este şi cazul unei pensionare din Şuncuiuş, Maria Iuonoiu, diagnosticată în 1998 cu afecţiuni la ficat şi inimă, care îşi lua reţetele pentru tratament de la medicul Lidia Ţuţu, dar rar pe formulare compensate, aceasta spunându-i că medicamentele nu fac parte din categoria celor decontate de CAS. În 2014, de pildă, doctoriţa i-a prescris doar două reţete cu tratament compensat, dar în paralel a întocmit alte trei fictive compensate, cu aceleaşi medicamente, pentru care CAS Bihor a decontat 886 lei.

Vânătoarea de bolnavi

Alţi medici întocmeau reţete răsfoindu-şi pur şi simplu listele de pacienţi. Pe cei aleşi îi "îmbolnăveau" în scripte cel mai des de pneumonie, astm bronşic ori gripă.

Anchetatorii au descoperit o pensionară din Lugaşu de Jos pe care, în perioada 2013-2014,  doctoriţa de familie Nemeth Elvira a "tratat-o" pentru cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială esenţială, spondiloză, gastrită, duodenită, deşi ea era sănătoasă. "Nu sufăr de niciuna dintre aceste boli. Menţionez că nici în 2014 şi nici în 2013 nu am fost la medicul de familie", se arată în declaraţia femeii, redată în referatul de arestare cu care procurorii au solicitat arestarea celor 12 membri ai reţelei, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.

O altă săteancă din Lugaş a aflat de la procurori că fiul ei a fost tratat de gastrită, duodenită, dermatită alergică, faringită şi amigdalită în perioada 2013-2014, deşi în realitate pe parcursul celor doi ani copilul n-a avut deloc probleme de sănătate.

Fals!

Lista ar putea continua cu mii de persoane din coloniile de romi din Ineu, Sânmartin, Tinca, Dobreşti şi Tileagd, pe numele cărora medicii au eliberat reţete false fără ca acestea să fi fost vreodată în cabinetele lor.

În total, anchetatorii au audiat 8.500 de persoane, verificând toate cele 41.782 reţete decontate de farmaciile Lavanda Farm în ultimii 3 ani. Rezultatul? 13.444 erau frauduloase, "pacienţii" fiind 3.122 copii şi pensionari care, acum, vor fi obligaţi să facă demersuri pentru ca menţiunile false să fie şterse din fişele lor medicale. "Într-un caz, un copil apărea în fişa medicului ca fiind bolnav de o afecţiune cronică. Părinţii sunt revoltaţi deoarece menţiunea falsă ar fi putut să-l afecteze în viitor", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

La fel de grav e că miile de menţiuni false care apar în dosarele pacienţilor au fost introduse şi în sistemul informatic al CAS, "umflând" implicit şi statisticile privind starea de sănătate a populaţiei judeţului. Unele afecţiuni, cum sunt cele cronice, infecţioase şi cu risc de a declanşa epidemii, trebuiau obligatoriu declarate Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, pentru a fi urmărite. Evident, acest lucru nu s-a făcut, declară şefa instituţiei, dr. Daniela Rahotă, motivul fiind de înţeles: dacă inspectorii DSP ar fi descins în colonia din Tinca pentru a verifica sutele de romi "îmbolnăviţi" de vreo hepatită, gripă ori chiar trichineloză, şi-ar fi dat seama de fraudă.

Totul e OK

Cum a reuşit gruparea să înşele sistemul mai bine de 3 ani? Detaliile le-a aflat BIHOREANUL de la Gheorghe Ionuţ, şeful CAS Bihor, instituţia pusă să supravegheze deconturile făcute de farmacii pentru tratamentele compensate sau gratuite, precum şi veridicitatea documentelor ataşate de acestea.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, farmaciile care au contracte cu CAS sunt verificate cel puţin o dată la 2 ani, iar unităţile Lavanda Farm au fost controlate chiar anul trecut, diagnosticul fiind, însă, că toate cele 5 puncte de lucru funcţionează legal. Deşi nu demult CAS controlase un spital, New Medics, pentru o eroare de 9 lei, neregulile de 3,1 milioane lei nu au sărit nimăni în ochi, nici pentru numărul mare al reţetelor decontate, şi nici pentru faptul că acestea erau prescrise pe numele a mii de pacienţi din toate colţurile judeţului, care în mod normal se adresează farmaciilor din localităţile de domiciliu.

"Noi nu putem verifica veridicitatea datelor de pe reţete. Ar însemna să mergem acasă la pacient, să-l întrebăm de sănătate, ceea ce nu intră în competenţa noastră", explică şeful CAS Bihor, admiţând că astfel de afaceri ar putea să mai fie descoperite şi de acum înainte. Dar, promite el, odată cu intrarea în vigoare a obligativităţii cardurilor de sănătate, fraudarea sistemului va fi exclusă. "Cardul face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale, medic şi farmacist", zice dr. Ionuţ Gheorghe.

Va fi, însă, chiar aşa? Căci, ca şi până acum, serviciile medicale pentru copiii până în 18 ani, care nu au card de sănătate, se vor acorda în continuare fără card, aşa că portiţele vor rămâne în continuare deschise...


ABUZ!
Arestare reclamată

Imediat după arestarea medicilor, familia doctoriţei Elvira Nemeth s-a adresat deputatului Ioan Roman, membru în Comisia pentru Drepturile Omului, acuzând că măsura decisă de judecători ar fi abuzivă, încâlcând drepturile copiilor acesteia, gemeni de 6 luni, pe care femeia îi alăpta şi care acum sunt privaţi de îngrijirea maternă. "La luarea unei măsuri preventive ar trebui să existe prevederi legale care să nu contravină intereselor copilului. Voi pune în discuţie această situaţie în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, să încercăm să găsim o soluţie legală, pentru a evita pe viitor asemenea cazuri", a declarat parlamentarul BIHOREANULUI.

Avocatul doctoriţei, Răzvan Doseanu, consideră că arestarea preventivă a clientei sale poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii celor doi copii. "Este evident că cei doi minori au nevoie de îngrijirea mamei, iar prin faptul că sunt privaţi de acest drept pot apărea consecinţe extrem de grave pentru sănătatea lor. Exista şi alternativa arestului la domiciliu ori a controlului judiciar, care nu ar fi prejudiciat interesul legitim al celor doi copii sugari", susţine avocatul.

Atât Nemeth, cât şi celelalte 11 persoane arestate în acest dosar, au fost eliberate marţi de judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au decis să-i trimită în arest la domiciliu.

Citiţi pe această temă articolul Medicii arestați în dosarul rețetelor false au fost eliberați, dar rămân cu averile sub sechestru

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa zaca in puscarie
Sa ramana toti in puscarie!merita deplin.nu simt nicio compatimire pt.absolut niciuna.
Postat 26 August 2015, 18:11 de Reka
farmaciile mici ar trebui ouricate
toate traiesc din frauda fondurilor CAS si asta se stie doar sa se vrea. cardasia dintre medici si farmacii e cunoscuta de 15 ani in sistem doar ca CASS nu face nimic.
Postat 26 August 2015, 11:55 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON