URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2016, 15:01

Marcela Prada şi-a dat demisia din funcţia de prorector, ca să rămână senator al Universităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prorectorul Marcela Prada a demisionat de la conducerea Universităţii din Oradea, preferând să rămână senator al instituţiei. Anunţul a fost făcut miercuri, de rectorul Constantin Bungău, într-o conferinţă de presă. "Şi-a înaintat ieri (n.r. marţi) demisia din funcţia de prorector al Universităţii", a declarat Bungău.

Votată membru în Senatul universitar, Prada a declarat BIHOREANULUI, săptămâna trecută, că nu se consideră incompatibilă, prezentând ca argument Ordinul Ministrului Educaţiei 3.751 din 2015.

La articolul 17, Ordinul arată că "persoanele care ocupă una dintre funcţiile de conducere de prorector, decan, prodecan, director de departament pot fi membre în Senatul universităţii, cu condiţia să fie alese în această calitate".

Această prevedere nu apare însă în Carta Universităţii din Oradea, care a păstrat incompatibilitatea între senatorii instituţiei şi deţinătorii funcţiilor executive. Marcela Prada a precizat că dacă totuşi Senatul Universităţii o va înştiinţa în scris că este incompatibilă, se va suspenda din funcţia de prorector.

Până la urmă, însă, suspendarea s-a transformat în demisie. "Comisia de validare a mandatelor din Senat a transmis printr-o adresă că rămâne incompatibilă chiar dacă s-a suspendat, aşa că a demisionat din funcţie", a explicat rectorul.

"Raportul Comisiei de validare a mandatelor a fost difuzat electronic membrilor Senatului, iar din document reiese că, în sensul Cartei universitare, sunt incompatibilă. Am luat decizia să demisionez din funcţia de prorector, ca să nu apară probleme", a declarat Marcela Prada pentru BIHOREANUL.

Răspunzătoare, în calitate de prorector, de patrimoniul Universităţii, Prada nu va fi înlocuită cu un alt prorector, dat fiind că mandatul actualei conduceri executive expiră pe 4 mai. "Am preluat eu sarcinile", a precizat Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mari profesori universitari
1. „Ordinul 3751 din 2015 nici nu avea cum sa apara in Carta deoarece a aparut ulterior.” Carta trebuia actualizata, stie toata lumea, dar nu a vrut Curila. 2. „Nu uitati ca aveti copii”. Avem toti, chiar daca inca sunt prin licee. 3. „Curila poate fi si presedinte si mebru in comisia de incompatibilitati, Deaconu poate fi si candidat si organizator la alegeri?” Tot biroul electoral era pe liste si toti au iesit cu exceptia lui Deaconu.
Postat 17 Martie 2016, 09:36 de no_name
Vacs
Ce-i aia incompatibilitate la UO? Bungau poate fi si rector si prorector administrativ, Curila poate fi si presedinte si mebru in comisia de incompatibilitati, Deaconu poate fi si candidat si organizator la alegeri? Si exemplele pot continua ...
Postat 17 Martie 2016, 08:14 de cantaretu
Nu uitati ca aveti copii (chiar daca in alte centre))
Doamna Marcela cu respect va informez ca in legislatie nu exista termenul de autosuspendare pe care dumneavoastra il invocati cu nonsalanta zilele trecute, nu exista termenul de suspendare in acest caz. Exista doar demisie sau demisa. Bine ca v-ati lamurit odata. Sfatuitorul dumneavoastra este necunoscator a legislatiei sau rau voitor. Dupa parerea mea nu a-ti citit (si nici sfatuitorul)o lege din cap in coada in viata dumneavoastra. Am dreptate? Nu va suparati nu sunteti singura din conducerea universitatii. Daca citeati putin ati fi putut cu usurinta constata ca erati in incompatibilitate si pana acum. Dar cum pe nimeni nu intereseaza cu adevarat soarta institutiei ati fentat impreuna cu Constantin Bungau 4 ani. Bravo. Vina este a senatului care doarme in picioare. Acum veti vota soarta a 1300 de oameni (lipsiti de interes pentru progres, doar fatada). Va urez bafta. Asa sa va ajute Dumnezeu.
Postat 17 Martie 2016, 05:25 de scarbit
Adevarul doare
Ordinul 3751 din 2015 nici nu avea cum sa apara in Carta deoarece a aparut ulterior. Dar Carta si Ordinul nu se exclud ci se completeaza. Adica senatorii trebuie sa indeplineasca ambele legi. De ce e atat de greu de inteles pentru cineva care vrea sa participe la elaborarea si aprobarea unor legi-hotarari de senat? Sau Marcela Prada cum ar fi vrut, sa fie si prorector si senator? Adica sa faca propuneri din postura de membra a Consiliului de administratie pe care apoi sa le voteze ca membra a Senatului? Unde-i democratia pe care ne-o dorim si pentru care altii s-au jertfit? Periculoase dorinte au unii! Oare ce (sau cine) se afla in spatele acestei dorinte de totalitarism? Acesta e sistemul pe care il pregateste echipa valoroasa? Acele vremuri, in care unii au ramas ancorati, au apus demult. La fel ca mandatul unora ... Intrebarea pentru Barney, cu finantarea, ramane valabila.
Postat 16 Martie 2016, 17:47 de cantaretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON