URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2021, 15:49

Maratonul Vaccinării pentru Adolescenți, în Bihor, din 31 mai, până pe 4 iunie! Pediatrul Cristian Sava: Vaccinarea copiilor este „absolut sigură și eficientă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 455 copii vaccinaţi în Bihor contra Covid până acum, niciunul n-a avut nicio singură reacţie adversă semnificativă, în schimb 15% din totalul persoanelor infectate cu acest virus au fost copii şi adolescenţi din rândul cărora, chiar dacă majoritatea au făcut forme uşoare ale bolii, 3% au necesitat spitalizare, iar circa 0,01% au murit după ce 0,6% au avut nevoie de îngrijiri la ATI.

Aşa a pledat pentru imunizarea anti-Covid a adolescenţilor, cu lux de argumente statistice şi medicale, dr. Cristian Sava, specialist în pediatrie, cu ocazia anunţării primului Maraton al Vaccinării pentru Adolescenţi ce va avea loc în Bihor între 31 mai şi 4 iunie.

5 ore zilnic, timp de 5 zile

Organizarea Maratonului Vaccinării pentru Adolescenţi în toate centrele de vaccinare din judeţ a fost anunţată vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Bihor în prezenţa prefectului Dumitru Ţiplea, dr. Adina Budea, specialist epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Diana Racz, specialist în sănătate publică la DSP, dr. Ioana Urdea, infecţionist la Spitalul Municipal, şi dr. Cristian Sava, medic primar de pediatrie.

Potrivit dr. Racz, "Maratonul" dedicat imunizării anti-Covid a adolescenţilor vizează persoanele între 16 şi 18 ani, pentru care de luni, 31 mai, până vineri, 5 iunie, în intervalul orar 15.00 – 20.00, în toate centrele de vaccinare din judeţ va funcţiona câte un flux de vaccinare cu serul Pfizer anume pentru adolescenţi şi tineri, fără nicio programare.

Aceştia trebuie să fie însoţiţi, însă, de unul dintre părinţi sau de un tutore legal.

"Creşterea numărului persoanelor vaccinate contribuie la atingerea imunizării colective. Vom facilita, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, accesul la vaccinare pentru elevii care se încadrează în marja de vârstă. Unde vor fi solicitări, se vor putea organiza şi echipe mobile de vaccinare", a spus reprezentanta DSP Bihor.

Cu date ştiinţifice

O pledoarie minuţios documentată în favoarea vaccinării copiilor şi adolescenţilor a prezentat-o dr. Cristian Sava (foto), şef secţie Pediatrie în cadrul Spitalului Municipal, care a expus atât impactul infectării cu SARS-CoV-2 asupra copiilor şi tinerilor, cât şi beneficiile vaccinării anti-Covid.

dr. Cristian Sava, şef secţie Pediatrie în cadrul Spitalului Municipal Oradea

Acesta a arătat că infectarea cu Covid afectează pe toată lumea, cu precădere pe vârstnici şi persoanele cu comorbidităţi, dar nu ocoleşte nici copiii.

15% din totalul populaţiei infectate reprezintă, la nivel global, persoane între 0-18 ani (din 100.000 infectări, peste 5.200 fiind în rândul copiilor şi adolescenţilor), cu o tendinţă recentă (în ultimele două săptămâni), constatată în SUA şi Marea Britanie, de creştere până la 20%-21% (ceea ce înseamnă că o cincime din infectaţi încep să fie copii şi adolescenţi).

"Impactul asupra sănătăţii persoanelor tinere şi copiilor este mai mic decât la vârstnici, dar nu neglijabil. Şi aceste persoane pot face forme grave ale bolii, care pot duce la insuficienţe respiratorii, insuficienţe cardiace şi chiar decese. 3% (n.r. – dintre copii şi adolescenţi cu Covid) necesită spitalizare, 0,6% au nevoie de îngrijiri la ATI, iar între 0,01% şi 0,03% este mortalitatea la copii. Pare puţin, dar nicio viaţă nu trebuie pierdută", a spus pediatrul.

Efecte la copii

Pe de altă parte, specialistul a atenţionat că şi copiii şi adolescenţii declaraţi vindecaţi de Covid suferă, în proporţie de aproximativ 10% din total, de efecte pe termen mediu şi lung după infectare, simptomele cele mai frecvente fiind oboseala, cefaleea, reducerea capacităţii de concentrare, dificultăţi de respiraţie, lipsa gustului şi a mirosului, toate acestea influenţându-le negativ calitatea vieţii.

"Nu e o idee bună imunizarea prin boală", a concluzionat medicul, arătând că, în schimb, vaccinarea cu Pfizer "este o metodă absolut sigură şi eficientă", deoarece 95% dobândesc imunitate, iar în extrem de puţinele cazuri de infectare după vaccinare formele de boală sunt uşoare, cei vaccinaţi neavând, cel mai adesea, simptome.

dr. Adina Budea, specialist epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor

De altfel, şi dr. Adina Budea, specialist epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor (foto sus), a subliniat că potrivit studiilor observaţionale făcute de DSP Bihor pe cei 455 adolescenţi vaccinaţi până acum în judeţ, niciunul nu a avut o reacţie adversă de luat în seamă.

În total, în Bihor, din totalul populaţiei eligibile pentru vaccinare (de la 16 ani în sus), adică 500.000 persoane, 32.000 sunt adolescenţii între 16 şi 18 ani, cărora li se recomandă vaccinarea cu încredere dacă nu au nicio contraindicaţie atestată medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON