URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Mai 2023, 10:00

Mai mulți angajați ai Penitenciarului Oradea nu au intrat miercuri dimineața în tură. Care le sunt nemulțumirile (VIDEO)

Mai mulți angajați ai Penitenciarului Oradea nu au intrat miercuri dimineața în tură. Care le sunt nemulțumirile (VIDEO) captură video / Dan Bureția
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți angajați ai Penitenciarului de maximă siguranță Oradea nu au intrat miercuri dimineața în tură, refuzând practic să efectueze ore suplimentare și blocând o parte a activităților specifice. Protestul durează patru ore și are loc în toate închisorile din țară. 

Înaintea orei 8, nemulțumiții s-au adunat în fața unității de detenție, dar nu au intrat la muncă. „Este un refuz de a presta ore suplimentare. Este o măsură luată la nivel național. Am ales strategic ziua de 31 a lunii, căci toți colegii din sectorul operativ și-au depășit norma obișnuită de muncă”, a precizat pentru BIHOREANUL Cristian Mărcuș, liderul filialei locale a Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare. Și celălalt sindicat, Sindicatul Independent al Polițiștilor din Penitenciare, s-a alăturat acțiunii de protest. 

Potrivit lui Mărcuș, în cadrul acțiunii, s-a asigurat norma de hrană pentru deținuți, s-au asigurat vizitele medicale și supravegherea pe secțiile de deținere, însă s-au blocat vreme de patru ore alte activități. „Nu se pot desfășura activități pe sectorul de vizite pentru deținuți, de prezentare în sălile de judecată sau la anumite comisii, cum ar fi cea de eliberare condiționată sau cea de regim”, a precizat Cristian Mărcuș. 

Angajații din penitenciarele din țară și inclusiv cei din Oradea au mai multe nemulțumiri legate de neprimirea anumitor sporuri, efectuarea a numeroase ore suplimentare, normă de hrană prea mică, precum și de proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru polițiști. „La 65 de ani cum mai poți să interacționezi cu un deținut care a comis infracțiuni cu violență? Cum poți să intervii într-o situație când trebuie să folosești forța?”, a subliniat Mărcuș. 

Video: Dan Bureția

Sindicaliștii din penitenciarele din țară sunt nemulțumiți și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale, ei precizând că pensiile militare nu pot fi considerate pensii speciale. Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNPP), în prezent sunt ocupate 12.500 de posturi dintre cele 16.050 prevăzute pentru unitățile de detenție din toată țara.

Protestele ar putea continua, vreme de patru zile, nu de patru ore, în perioada următoare, dacă angajaților din penitenciare nu le sunt ascultate doleanțele. 

Pe de altă parte, miercuri dimineața, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Oradea, comisarul Adina Bîrda, a transmis la solicitarea BIHOREANULUI că se iau măsuri pentru asigurarea activității, în ciuda protestului. „Conducerea unității a luat act de acțiunile de protest, manifestă deschidere pentru dialog și comunicare față de colegii care protestează și se preocupă să adopte toate măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității pe linia siguranței locului de deținere și preîntâmpinarea unor evenimente negative”, a precizat aceasta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON