URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
10 Ianuarie 2013, 01:22

Mai multe judecătorii din ţară cer revocarea lui Cristi Danileţ din CSM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe judecătorii din ţară, cel mai recent, miercuri, cea din Cluj Napoca, au votat revocarea magistratului Cristi Danileţ, fost vicepreşedinte la Judecătoria Oradea, din funcţia de membru al CSM, pe motiv că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

Potrivit Hotnews.ro, hotărârea magistraţilor clujeni a fost luată miercuri, în adunarea generală la care au participat 29 de judecători. Din totalul participanţilor la adunare, 27 au votat pentru revocare, un vot a fost împotrivă, iar un judecător s-a abţinut.

"Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ, în condiţiile art. 52 alin. 4 din Legea 317/2004, republicată. Potrivit acestui text de lege, un membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotarând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor în funcţie", se arată într-un comunicat al judecătoriei.

Sursa citată precizează, totodată, că magistraţii clujeni au luat act de "lipsa de atitudine publică pentru înlăturarea echivocului generos cu privire la procedura urmată în scopul alegerii conducerii Consiliului, lipsa de atitudine incompatibilă cu structura unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii care apără reputaţia profesională a judecătorilor, prin poziţiile sale publice exprimate recent, care au lăsat unui observator obiectiv impresia implicării cu preponderenţă în alte activităţi decât cele pentru care i-a fost încredinţat mandatul de către judecătorii de la Judecatoria Cluj-Napoca".

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi comunicată şi celorlalte instanţe de acelaşi grad, în vederea continuării procedurii de revocare, se mai arată în document.
Luni, şi Judecătoria Râmnicu -Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui CSM, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

"Am onoare"

De cealaltă parte, Danileţ a declarat, miercuri, că şi-a exprimat un vot în cadrul CSM pentru care nu poate fi revocat, precizând totodată că el are onoare, dar nu are motiv să demisioneze.

Conform Mediafax, Cristi Danileţ a mai spus că nu poate să fie revocat din funcţia de membru al CSM doar pentru modul în care a votat săptămâna trecută, deoarece acest lucru ar însemna să îşi piardă independenţa. El a explicat că procedura de revocare împotriva membrilor CSM este posibilă, potrivit legii, în caz de neexercitare a atribuţiilor de membru al CSM sau de neexercitare corespunzătoare, însă în ceea ce priveşte votul acordat de aceştia într-o procedură sau în cadrul unor alegeri, cum a fost săptămâna trecută, nu este posibilă revocarea, pentru că exercitarea votului este liberă.

În opinia sa, magistratul şi-a îndeplinit atribuţiile ca membru al CSM, iar dacă instanţele vor dori explicaţii, este dispus să discute cu judecătorii din teritoriu. "Dacă noi am depinde de voinţa colegilor pe votul exprimat, ar însemna să nu mai fim independenţi. În ceea ce mă priveşte, eu am spus public cum am votat săptămâna trecută, nu regret sub nicio formă votul acordat şi chiar astăzi am întocmit un raport de activitate pe ultimul an, pe care l-am trimis către toate instanţele. Este vorba de judecătoriile pe care le reprezint, şi colegii vor analiza activitatea mea în CSM, dacă a fost corespunzătoare sau nu", a mai spus Danileţ.

Întrebat ce le răspunde celor care îi solicită demisia de onoare, Cristi Danileţ a răspuns: "Eu am onoare, dar nu am motiv să demisionez". El a precizat că deja mai multe judecătorii din ţară, în special din Ardeal, au respins cererea de revocare a sa din funcţie, unul dintre exemple fiind Judecătoria Oradea, scrie Gândul.

Cristi Danileţ consideră că procedura de revocare a unui membru al CSM este una democratică, însă minoritatea trebuie să se supună majorităţii.

Scandalul Alegerilor

Scandalul CSM a pornit în urma alegerilor pentru conducerea forului profesional, de săptămâna trecută, când, pentru prima oară, în funcţia de preşedinte al CSM a fost aleasă o procuroră. Oana Schmidt Hăineală a fost desemnată cu zece voturi "pentru" şi opt "împotrivă" preşedintele Consiliului, potrivit unei comunicări oficiale. Oana Schmidt Hăineală a avut nevoie de zece voturi din 18, pentru a fi aleasă.

Totuşi, numărătoarea voturilor relevă faptul că în favoarea lui Schmidt Hăineală au votat nouă persoane, nu zece. Concret, au votat judecătorii Alina Ghica (fosta vicepreşedinte a Consiliului) şi Cristi Danileţ, alături de procurorii Oana Schmidt Hăineală, Daniel Morar, Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor şi Florentina Gavadia şi reprezentanţii societăţii civile, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină, scrie Mediafax.

Şapte judecători - Mircea Aron, Adrian Bordea, Horaţius Dumbravă, Alexandru Şerban, Adrian Neacşu, Mona Lisa Neagoe şi Marius Tudose - au renunţat la votul secret, ei cerând, de altfel, publicarea unui comunicat în care au respins informaţiile privind votul împotriva contracadidatului Oanei Schmidt Hăineală, respectiv judecătorul Mircea Aron de la Înalta Curte de Casaţie. Şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a votat împotriva candidaturii Oanei Schmidt Hăineală.

Alegerile au stârnit revolta asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist, fiind totodată ignorată şi cutuma respectată încă de la înfiinţarea Consiliului, de a se alege un judecător în funcţia de preşedinte.

Asociaţia Magistraţilor din România a convocat, miercuri, Consiliul Director al organizaţiei, considerând "un lucru nefiresc şi nelalocul" său alegerea unui procuror, supus controlului ierarhic, în fruntea CSM, organism care garantează independenţa Justiţiei. Reprezentanţii Asociaţiei au solicitat, de altfel, miercuri, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo
Bravo! Un bou patentat mai putin...Un limbric pletos mai putin!
Postat 10 Ianuarie 2013, 20:24 de citizen
Articol ne(in)semnat
Situatia din CSM e nitel mai "colorata" decat cum reiese din acest articol.Si are,desigur,ceva mai multe componente! De "profesionalismul" agentiilor de stiri eram convins de multa vreme,aici doar remarc lipsa unui semnatar al articolului.
Postat 10 Ianuarie 2013, 17:32 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON