URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Februarie 2024, 18:01

„Magia Muzicii”: Seară cu lucrări celebre și concert de pian la Filarmonica din Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Georges Bizet, Dmitri Șostakovici și Ludwig van Beethoven sunt compozitorii ale căror lucrări vor fi interpretate joi seara, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, în concertul intitulat „Magia Muzicii”.

Solistul invitat este pianistul Andreas Iliuță, născut în Italia, dar cu origini românești. „Voi fi la Oradea, un loc drag sufletului, oraș natal al mamei, și locul în care îmi petreceam vacanțele de vară”, a transmis pianistul pe pagina sa de Facebook. 

Programul serii cuprinde, în deschidere, o selecție din suitele 1 și 2 din „Carmen” de Bizet, urmată de Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Shostakovich și de Simfonia a VI-a „Pastorala” de Beethoven. Orchestra orădeană va fi condusă de dirijorul permanent Jankó Zsolt. 

Una dintre cele mai cunoscute opere scrise vreodată, „Carmen” a avut premiera în martie 1875. 

„Din aceasta s-au născut două suite, care poartă denumirea de «Suitele Carmen», scrise de amicul compozitorului, Ernest Guiraud. Ele se apropie mult de orchestrația lui Bizet, însă ordinea momentelor muzicale nu corespunde cronologic cu momentele din operă”, transmit gazdele de la Filarmonica de Stat Oradea. 

Compus în 1957 de Dmitri Șostakovici și dedicat fiului său, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Fa major este compus într-o notă voioasă, trăsătură rar întâlnită în creația compozitorului rus. 

„În aprilie 1957, compozitorul și fiul său au susținut un concert adaptat pentru două piane, pentru Ministerul Culturii, care mai târziu a avut premiera publică la Conservatorul din Moscova. În ciuda simplității aparente a concertului, publicul l-a primit întotdeauna cu căldură, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus”, subliniază Filarmonica orădeană. 

În partea a doua a concertului orădean va fi prezentată una dintre cele mai apreciate simfonii semnate de Beethoven, „Simfonia a VI-a – Pastorala”. Finalizată în anul 1808, este una dintre puținele lucrări din creația lui Beethoven care are un conținut programatic explicit. Premiera simfoniei a avut loc la 22 decembrie 1808 la Theater an der Wien.

„Denumirea de «Pastorala» provine, probabil, de la faptul că Beethoven iubea natura și petrecea mult timp plimbându-se prin zonele rurale din afara Vienei. Compozitorul a afimat faptul că Simfonia nr. 6 este mai mult o expresie a simțirii, decât o pictură”, arată gazdele.

Solistul serii, Andreas Iliuță, s-a născut la Milano în anul 1991 și a început să studieze pianul la vârsta de trei ani. A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din orașul natal în anul 2013, iar apoi a continuat studiile cu Masterul la „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano, Elveția, sub îndrumarea profesoarei Anna Kravtchenko. Între 2007-2009 a fost student al prestigioasei Academii Pianistice Internaționale „Incontri col Maestro” din Imola – Italia, unde a avut ocazia să studieze cu maeștri iluștri ai artei pianistice. A concertat pe mai multe scene europene, iar debutul său la Filarmonica de Stat din Oradea a avut loc în  2011, când a interpretat Concertul nr. 2 op 18 de Sergei Rahmaninov. 

Biletele se pot cumpăra de la agenția Filarmonicii, precum și online, de pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON