URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2024, 18:01

„Magia Muzicii”: Seară cu lucrări celebre și concert de pian la Filarmonica din Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Georges Bizet, Dmitri Șostakovici și Ludwig van Beethoven sunt compozitorii ale căror lucrări vor fi interpretate joi seara, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, în concertul intitulat „Magia Muzicii”.

Solistul invitat este pianistul Andreas Iliuță, născut în Italia, dar cu origini românești. „Voi fi la Oradea, un loc drag sufletului, oraș natal al mamei, și locul în care îmi petreceam vacanțele de vară”, a transmis pianistul pe pagina sa de Facebook. 

Programul serii cuprinde, în deschidere, o selecție din suitele 1 și 2 din „Carmen” de Bizet, urmată de Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Shostakovich și de Simfonia a VI-a „Pastorala” de Beethoven. Orchestra orădeană va fi condusă de dirijorul permanent Jankó Zsolt. 

Una dintre cele mai cunoscute opere scrise vreodată, „Carmen” a avut premiera în martie 1875. 

„Din aceasta s-au născut două suite, care poartă denumirea de «Suitele Carmen», scrise de amicul compozitorului, Ernest Guiraud. Ele se apropie mult de orchestrația lui Bizet, însă ordinea momentelor muzicale nu corespunde cronologic cu momentele din operă”, transmit gazdele de la Filarmonica de Stat Oradea. 

Compus în 1957 de Dmitri Șostakovici și dedicat fiului său, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Fa major este compus într-o notă voioasă, trăsătură rar întâlnită în creația compozitorului rus. 

„În aprilie 1957, compozitorul și fiul său au susținut un concert adaptat pentru două piane, pentru Ministerul Culturii, care mai târziu a avut premiera publică la Conservatorul din Moscova. În ciuda simplității aparente a concertului, publicul l-a primit întotdeauna cu căldură, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus”, subliniază Filarmonica orădeană. 

În partea a doua a concertului orădean va fi prezentată una dintre cele mai apreciate simfonii semnate de Beethoven, „Simfonia a VI-a – Pastorala”. Finalizată în anul 1808, este una dintre puținele lucrări din creația lui Beethoven care are un conținut programatic explicit. Premiera simfoniei a avut loc la 22 decembrie 1808 la Theater an der Wien.

„Denumirea de «Pastorala» provine, probabil, de la faptul că Beethoven iubea natura și petrecea mult timp plimbându-se prin zonele rurale din afara Vienei. Compozitorul a afimat faptul că Simfonia nr. 6 este mai mult o expresie a simțirii, decât o pictură”, arată gazdele.

Solistul serii, Andreas Iliuță, s-a născut la Milano în anul 1991 și a început să studieze pianul la vârsta de trei ani. A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din orașul natal în anul 2013, iar apoi a continuat studiile cu Masterul la „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano, Elveția, sub îndrumarea profesoarei Anna Kravtchenko. Între 2007-2009 a fost student al prestigioasei Academii Pianistice Internaționale „Incontri col Maestro” din Imola – Italia, unde a avut ocazia să studieze cu maeștri iluștri ai artei pianistice. A concertat pe mai multe scene europene, iar debutul său la Filarmonica de Stat din Oradea a avut loc în  2011, când a interpretat Concertul nr. 2 op 18 de Sergei Rahmaninov. 

Biletele se pot cumpăra de la agenția Filarmonicii, precum și online, de pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON