URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2023, 11:50

Maghiarii, cea mai pro-rusă comunitate din România. Propaganda lui Orbán dă roade

Maghiarii, cea mai pro-rusă comunitate din România. Propaganda lui Orbán dă roade (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Majoritatea maghiarilor din Transilvania au o atitudine pro-Vladimir Putin, arată o cercetare făcută de sociologii maghiari și prezentată cu prilejul marcării unui an de la debutul invaziei în Ucraina.

„Românii au încredere în UE, în Occident, în Statele Unite; maghiarii transilvăneni în Viktor Orbán și în guvernul Fidesz”, a rezumat publicația de știri maghiare Transtelex, citată de g4media.ro.

În prezentarea sa intitulată „Dacă Orbán este cu noi...”, politologul Tibor Toró a explicat că, după declanșarea atacului rusesc de anul trecut, a început un sondaj împreună cu sociologul Tamás Kiss, în care au urmărit modul în care minoritatea maghiară din România și românii din România văd războiul. Cercetarea a inclus și monitorizarea unor conturi de Facebook.

Una din întrebările adresate în timpul studiului a fost cine este responsabil pentru izbucnirea războiului: 25% din cetățenii din Ținutul Secuiesc au răspuns Putin și Rusia, iar 53% au dat vina pe Ucraina și NATO.

Rezultatele sunt în totală contradicție cu opinia publică românească: 74% dintre români consideră Rusia responsabilă pentru război și doar 16% dau vina pe Ucraina și NATO.

Întrebați ce poziție ar trebui să ia România față de conflictul din țara vecină, 90% dintre respondenții din Ținutul Secuiesc și 86% dintre maghiarii transilvăneni au răspuns că trebuie păstrată o distanță egală de ambele părți, iar doar 4-5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult.

Concluzia specialiștilor este că opinia maghiarilor transilvăneni este în concordanță cu poziția Guvernului de la Budapesta.

Tibor Toró a mai precizat că UDMR nu știe cum și pare că nici nu vrea să controleze discursul despre război. După ce a condamnat agresiunea rusească, mesaj cu care comunitatea maghiarilor transilvăneni nu a rezonat, formațiunea politică a făcut apel la solidaritate cu maghiarii transcarpatini, un mesaj care a avut mai mult succes. 

Politologul a subliniat și că UDMR folosește parțial narațiunea construită de Guvernul lui Viktor Orbán. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Un articol de exceptie...
.... merita citit! https://newstrack.ro/sondajul-unguresc-care-arata-ca-in-timp-ce-romanii-sunt-pro-europeni-comunitatea-maghiara-din-romania-a-fost-radicalizata-pro-putin-de-catre-budapesta-concluzie-tensiunea-dintre-romani-si-maghiari/
Postat 26 Februarie 2023, 12:08 de pinonel
orbán si erdogan, slugile rusilor
Saracii unguri, la ei e lapte si miere, democratie cat cuprinde, de aia toti ii pizmuiesc si-i vorbesc de rau! Interesant cum asiaticii gandesc la fel si cum isi poarta de grija unii altora... Daca nu le place Europa, de ce mai pierd vremea pe aici, de ce vor in UE (turcii)?! Cititi articolul! https://www.wall-street.ro/articol/International/294710/orban-suedia-si-finlanda-trebuie-sa-fie-corecte-daca-doresc-ca-ungaria-sa-accepte-aderarea-lor-la-nato.html
Postat 26 Februarie 2023, 10:11 de pinonel
NO WAR !!!
NO WAR!!! Asta declara Ungaria de un an de zile. Pro Rusia pe dracu! Comentariile aiurite drept raspuns la un articol scris tendentios arata cat de (dez)informati sunt multi romani. Ungaria vrea PACE, nu este de partea razboiului si a fost si este in continuare impotriva alimentarii razboiului. Insa gazul si multe altele vin din Rusia, astfel incat Ungaria nu poate sa aprobe sanctiuni fara limite impotriva Rusiei! Romania aproba sanctiunile contra Rusiei si ne putem uita la preturile din magazine. Romanii care comenteaza aiurea exact cum li se ... nazare ar fi bine sa citeasca sau cel putin sa asculte cate o declaratie a oficialilor maghiari (=unguri, ca asa va place sa ne numiti!), cu toate ca "nem besel maghiar" decat cand mergi la cumparaturi in Debrecen...
Postat 26 Februarie 2023, 00:56 de Lalala
Morometule
Interpretezi istoria dupa ureche, precum hedyedyisii muzica.
Postat 25 Februarie 2023, 18:50 de marginan
Blya.
Secuii sunt fraieri de tura asta. Ei sunt in concordanta doar cu ei insisi, cumva au senzatia ca se afla in aceiasi pozitie cu DNR, LNR si inchipuie ca Ungaria ar fi in stare sa faca asa ceva(ce face rusia). In fine e parerea lor. Uita ca segregarea pe care au patit-o a fost intr-adevar executata de comunisti dar orchestrata de sovietici. Daca le placea viata care au avut-o acum 40 de ani n-au decat sa-i sustina pe rusi in continuare. Kotkodak Orban are alte socoteli, doar se foloseste de ei.
Postat 25 Februarie 2023, 18:30 de nihil
Primu ași participa la un simpozion de gen...
Unu. Care și ale cui au fost aceste teritorii, mulți care comentează aici au citit doar istoria civilă din școală și cea auzită de la unu de la altu, în fapt istoria este altfel decât mulți tineri care comentează aiurea sunt habarniști de istorie. Iar mulți istorici din perioada Comunistă au scris cărți la comandă sau nu au scris de frică. Doi. La ceea ce face orban este problema lor internă, nu a noastră, Politica lui e una, Businessul e alta. Ca politică nu este părtinitorul Rusiei, dar ca afacere cu ei este altă mțncare de pește, mulți comfundați Beiușul cu Oradea, sau pe Ilievici cu Isus. Lui pinonel, îi rcomand să citească niște autori morali nu spălători de creiere, că din ceea ce a scris sunt multe prostii, Slovacia a devenit din 1993.01.01 ca stat. Iar mărginean trebuie și el să mai citească, ungurii au vrut să iasă din războiul cu Germania hitleristă încă cu foarte mult timp înaintea României, când Antonescu și-a maltratat propriul popor prin pușcăriile de la Jilava și Doftana, chiar și la Sighet, Oradea, Gherla și Ajud, diferența o face că a fost răpit fiul lui Horti de către nemți, acesta fiind un Pilot de aviație militară, iar în coaliția de atunci au făcut parte și România acesta fiind șantajat să rămână pe loc, dacă vrea ca fiul său să rămână în viață, asta a fost unul din motivele pe care la menținut în alianța cu Germania. Vă întreb dacă familia voastră ar fi pățit lafel, voi cum ați fi reacționat??? Dar ”Înţelepciunea este prea înaltă pentru un prost, că la poarta cetăţii el nu va avea nimic de spus” Aşa cum nu se potriveşte zăpada în timpul verii şi ploaia la seceriş, tot astfel nu se potriveşte nici onoarea pentru niște proști..
Postat 25 Februarie 2023, 18:20 de Morometul
Păi acum nu le comvine românilor...
Când România ia adus în țară pe bolșevici, și mulți au fost școliți în rusia, ne-au prădat, ne-au batjocurit tot statul român, cei care au avut de câștigat au fost mulți dintr-e români cum este unul și foarte cunoscut actual Președinte de Onoare al PSD, mai mult de atât tatăl domnului Bol-eivanovici membru activ PCR, I.Vila-mont fost Președinte UTC, mă întreb când a început în 1956 pe timpul lui Kadar și Nagy Imbre, Hegedus Andras, revolta din Ungaria de ai scoate pe ruși afară, iar aceștia au omorât și arestat sute de mii de maghiari, iar în 1991 16 iunie au reușit de tot, nu mai a fost picior de rus în Ungaria. La noi în schimb îi numeam conducătorii României, exact ca în zilele de azi mulți din familile acestor bolșevici sunt încă la putere în România, am mai importat și o mulțime de rusofoni din RPM dar și din Ucraina mai nou, atunci întrebarea mea este cine e mai adept al Rusiei??? Măcar maghiarii au pornit cu nemții în al doilea război mondial așa cum și noi am făcut parte până pe ultima sută de metrii, după care am întors armele împotriva lor, asta se știe clar de pe timpul lui Antonescu, Zelea Codreanu șamd.. Mereu alte state au avut trunchi (coloană), iar noi eram precum crengile de copac, urmam vântul precum bătea, și ne îndoiam precum și azi.
Postat 25 Februarie 2023, 17:37 de Morometul
Oradeanbihor
Probabil mai vor odată, nu le-a fost destul
Postat 25 Februarie 2023, 14:46 de Sandu2100
1956
Ungurii uita (sau nu stiu ori sunt prosti si se fac ca nu stiu), ca au fost macelariti de catre rusi in 1956, doar pentru ca au vrut libertate. Niste ignoranti.
Postat 25 Februarie 2023, 14:25 de oradeanbihor
Ungurii se asteptau la al III-lea diktat de la Viena
In primul, care a avut loc la Viena în 02.11.1938, zone din Slovacia de sud și partea sud-vestică a Ruteniei Carpatice, au fost desprinse din teritoriul Cehoslovaciei și atribuite Ungariei.În acest fel Ungaria, sprijinită de Germania nazistă și Italia, recâștiga controlul unor zone care aparțin în prezent Slovaciei și Ucrainei. Prin al II-lea diktat de la Viena, 30.08.1940, ungurii obtin Ardealul de Nord. In mod cert rusii le-au promis ceva teritorii ungurilor! Orban a mobilizat trupe la granita cu Ukraina in 22.02.2022, rusii atacand in 24.02. Ghinionul ungurilor a fost ca Ukraina s-a dovedit o nuca prea tare pt. rusi.
Postat 25 Februarie 2023, 13:43 de pinonel
Așa
Așa si-au compromis ungurii proiectul de țara, solidarizându-se de-a lungul istoriei cu toti derbedeii lumii.
Postat 25 Februarie 2023, 12:33 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON