URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 10:17

Mafie cu chip "politic"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 2018 încoace, BIHOREANUL a tot scris despre faptele de arme ale prim-gospodinei din Brusturi, Livia Bârlău (în foto, alături de soțul său, Petre Bârlău), o fostă PD-istă trecută la PSD şi făcută întâi directoare a şcolii comunale, iar apoi primăriţă.

În primul mandat, un consilier din opoziţia de atunci (ALDE) a fost bătut în propria curte după ce a reclamat mişmaşuri ale femeii. Altul, pentru aceeaşi vină, a scăpat mai uşor, doar i-au fost sparte geamurile cu bolovani, tot de persoane rămase necunoscute. Acum sunt amândoi între susţinătorii femeii, cadorisiţi cu funcţii, pentru că anul trecut aceasta a câştigat al doilea mandat. Asta deşi comuna e vai de ea, fără drumuri, apă, canalizare, firme etc.

Reîncărcată, primăriţa continuă linia: un sătean a rămas fără saivan, incendiat într-o noapte, după ce a îndrăznit să spună ce vedea toată lumea, despre cum toacă Primăria banii fără ca viaţa în comună să devină mai bună. Unui consilier, tot din opoziţie, alta decât cea din primul mandat (PNL), i-a fost vandalizată maşina fiindcă o "hărţuieşte" pe întâia doamnă a Brusturilor, cerând informaţii atât în şedinţele Consiliului Local, pe care le transmite pe Facebook, în ciuda ordinelor acesteia, cât şi în scris, prin cereri înregistrate cu număr şi ştampilă, dar la care rămâne fără răspuns. În fine, un fost susţinător, uns cu toate alifiile (cine se aseamănă se adună), a fost zdrobit în bătaie pentru că nu şi-a primit răsplata şi a întors armele.

La fel ca alţi câţiva tovarăşi (cum ar fi, de pildă, bunul prieten şi vecin din Lugaşu de Jos, Sorban Levente), primăriţa din Brusturi se mai remarcă prin ceva: sfidează instituţiile competente să-i verifice legalitatea, bunăoară tirându-se din localitate când apar controale de la Prefectură.

Cum de îşi permite? Simplu! "Oamenii legii" n-au deranjat-o niciodată, până săptămâna trecută, când anchetatori trimişi din Oradea au ridicat acte privind lucrări de zeci de milioane de lei cu puternic damf de fraudă. În rest, însă, nici poliţiştii, nici procurorii din zonă (Tileagd şi Aleşd) n-au catadicsit să soluţioneze plângerile, ceea ce a perpetuat şi combinaţiile perdante care evaporă banii publici în neant, şi violenţele tot mai dure. Localnicii nici nu se mai miră: nu primăriţa a pus-o şefă peste averea urbarială pe nevasta unui miliţian din Tileagd, care în doi timpi şi trei mişcări a vândut-o pe nimic?

Asemenea "cazuri" scot la iveală şi slăbiciunea partidelor, care îşi aleg candidaţi doar pentru că smulg voturi, cu preţul cumpărării şi intimidării votanţilor, şi a instituţiilor de control, indiferente ori neputincioase, şi a celor de aplicare a legii, corupte sau în cel mai fericit caz puturoase, populate cu inşi dornici doar să-şi lungească declaraţiile de avere şi să împlinească naibii ăia 45 de ani care le aduc pensii speciale.

Chipul de mafie al administraţiei din Brusturi devine tot mai limpede pe măsură ce atacurile cărora le cad victime contestatarii primăriţei se înmulţesc, iar sătenii n-au decât să priceapă că sunt pe cont propriu. Ori îşi ţin gura, ori li se pune pielea în băţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Brusturi
Dar la alegerile locale cand s-a facut turism electoral si s-au carat oamenii cu masina la vot iar acestia faceau poze la buletinele de vot drept dovada ca s-a pus stampila pe infractoarea asta,Politia nu s-a sesizat? Nu...Pt ca stateau si aparau "dreptul" ei de a pune presiune pe oamenii din sat pe cine sa voteze... Zeci de masini au fost atunci la Brusturi cu cetateni cu viza de flotant...trezirea domnilor procurori. Acolo e o Mafie organizata.
Postat 20 Octombrie 2021, 15:06 de crysss07
Ca la noi, niciunde!!!
Numai la noi se poate întâmpla ca politica pe lângã cã este curvã sã mai facã ceea ce odinioarã fãcea Mafia. Si din aceasta se vede ca lumea nu este guvernată de legi scrise pe hârtie, ci de oamenii care locuiesc în ea. Unii respectă legea, alții nu. În fiecare caz, depinde de tine cum va fi lumea ta, cu ce începi. Și, de asemenea, este nevoie de mult noroc pentru a împiedica pe cineva să-și facă iaddin proprie viața. Ar fi bine ca fiecare persoană să rămână la un set puternic de valori pe care le-a creat. Altfel se instaureazã haosul. Dacã chiar nu este deja.
Postat 20 Octombrie 2021, 13:03 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON