URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Mafia lemnului

Mafia lemnului TURISM PE CIOTURI. În mai puţin de o lună, un versant de munte a fost complet defrişat, astfel încât investitorii americani au ajuns să ceară Ambasadei SUA din Bucureşti să intervină pe lângă autorităţile române pentru stoparea fărădelegii. Până în prezent prejudiciul provocat de tăierile ilegale depăşeşte 200.000 de lei
Mafia lemnului NO MAN'S LAND. Până în prezent, în viitorul sat de vacanţă New Vista de pe Valea Aleului s-a amenajat un complex turistic, cu două cabane, restaurant şi păstrăvărie, unde se organizează şi tabere de vară pentru tineret şi tabere de aventuri pentru copii. În total, grupul de americani intenţionează să investească aici 7 milioane de dolari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de hectare de pădure din Bihor au dispărut în ultimii ani. Se fură ziua, noaptea, în zilele de sărbătoare, se fură tot timpul. Chiar şi reprezentanţii Direcţiei Silvice recunosc faptul că situaţia le-a scăpat de sub control şi că nu pot ţine piept hoţilor, care acţionează mână-n mână cu pădurarii şi poliţiştii.

Dovada neputinţei autorităţilor în faţa mafiei lemnului e faptul că în Bihor există un singur dosar penal de amploare privind delicte silvice, şi acela soluţionat în dorul lelii. E vorba de dispariţia a peste 1.000 de fagi şi goruni din pădurile Ocolului Silvic Dobreşti, pentru care, în lipsă de probe împotriva hoţilor, unicul vinovat a fost găsit pădurarul!

S-a defrişat muntele

În urmă cu două săptămâni, investitorii americani ai satului de vacanţă New Vista - un proiect turistic de 7 milioane de dolari care se desfăşoară în Valea Aleului, comuna Pietroasa - s-au plâns preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, că hoţii de lemne au ras copacii de pe un versant întreg de munte şi că au abandonat resturile în albia râurilor Aleu şi Sebeş.

Nemulţumirea americanilor e cu atât mai mare cu cât, deşi anunţaţi, reprezentanţii Direcţiei Silvice, ai Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, precum şi ai Poliţiei i-au pasat reciproc, refuzând să intervină. Asta pentru că zona e administrată de Ocolul Şoimi, cel mai mare din judeţ, patronat de un personaj cu protecţie: Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei Beiuş, Ancuţa Gavrilă. "Sper că putem conta pe un răspuns imediat privind obligaţia Poliţiei de a aresta tăietorii ilegali din zona văilor Sebişel şi Aleu", se arată în scrisoarea lui Donald Lothrop, reprezentantul investitorilor americani. Deocamdată, însă, n-a fost arestat nimeni.

Metode şi metode

Şi totuşi e un fapt arhicunoscut că mii de metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal, anual, din pădurile Bihorului. Cum se fură? Prin marcări ilegale, tăieri în plus sau "accidentale" - fiindcă, vezi Doamne, "a trăsnit în copaci" ori TAF-urile nu şi-au găsit alt drum decât peste cei mai frumoşi arbori.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice susţin că cele mai mari nereguli le comit patronii ocoalelor private, care decimează pădurile în baza unor aşa-numite amenajamente silvice, falsificate. Documentul este obligatoriu pentru autorizarea ocoalelor private şi descrie lucrările ce se pot executa în următorii 10 ani, specifică vârsta arborilor şi starea lor de sănătate. Însă datele înscrise în act nu sunt întotdeauna conforme cu realitatea. "Se falsifică vârsta lemnului. Dacă, de pildă, fagul are 70 ani, în amenajament se trece 110-120 ani, vârsta permisă pentru tăiere. Falsul e aşa grosolan încât adesea oricine îşi poate da seama dacă face o verificare în teren", a explicat BIHOREANULUI, sub protecţia anonimatului, unul din specialiştii DS Bihor.

Afacere rantabilă

Până în prezent, în Bihor, nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru astfel de falsuri. La fel cum nu s-a "identificat" nici măcar o firmă care cumpără dreptul de a tăia 100 de metri cubi şi rade dublu.

"Cine să îi controleze? Poliţiştii sunt mână în mână cu ei şi închid ochii contra cost. Firmele plătesc, pentru că e o afacere bănoasă şi au nevoie de protecţie. Lemnul a devenit în ultimii ani un obiect de contrabandă profitabil. Un camion cu cinci buşteni de fag de calitate, pentru mobilă, adică cinci arbori tăiaţi într-o oră de muncă, se vinde cu 4.000 euro", explică specialistul.

"Taxe" pentru frontieră

12 Catalin Simut.jpgLemnele tăiate ilegal se transportă cu acte fictive, expirate ori refolosite. În unele cazuri, se completează cu cerneală simpatică, înainte ca mijlocul de transport să fie oprit pentru control. Un astfel de caz a fost descoperit în februarie de poliţiştii de frontieră. "Şoferul care transporta 20 mc de lemne avea aviz completat cu cerneală specială, care ulterior putea fi ştearsă", arăta purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor, subinspectorul Cătălin Simuţ (foto).

Captura s-a făcut în Borş, punct ocolit de regulă de exportatori, care preferă să iasă prin Salonta ori Valea lui Mihai. Nu de alta, dar aici există deja tarife împământenite printre frontierişti. Potrivit surselor BIHOREANULUI, în Salonta primele "taxe" se plătesc frontieriştilor care fac rondul în oraş, de regulă pe strada Sarkady: câte 50 de lei pentru fiecare dubă sau maşină mică, 100 de lei pentru maşinile mari. Apoi, până la graniţă îşi face apariţia şi jeep-ul patrulei de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, care le ia "taxa dublă", pentru ca, în final, la trecere să se achite "taxa de plecare": 5.000 de forinţi. În aceste condiţii, e de mirare că, în acest an, Sectorul Poliţiei de Frontieră Salonta nu a anunţat nici o captură de lemne?

Pădurea decimată

Cea mai revoltătoare dovadă a faptului că "oamenii legii" închid ochii la devalizarea pădurilor e că singurul dosar penal de amploare privind un delict silvic a fost soluţionat în bătaie de joc.

Cazul priveşte dispariţia a peste 1.000 de fagi şi goruni din pădurile Ocolului Dobreşti, fiind descoperit în vara anului 2009. Verificările, făcute de o echipă a Ministerului Mediului, au pornit în urma unei sesizări făcute în 2008 de un patronul unui restaurant din zonă, intrigat de numărul mare al camioanelor ce coborau noaptea din păduri. Omul spunea că noapte de noapte, între 2 şi 5 dimineaţa, câte 20-30 de camioane încărcate cu buşteni coborau din codri şi se îndreptau spre Oradea.

În prima fază, ancheta "amănunţită" a poliţiştilor de la Postul Dobreşti şi cele dispuse de Sorin Silaghi, şeful de atunci al Ocolului comunal, au decretat că "informaţiile nu se confirmă". "La controlul de fond efectuat în perioada octombrie 2008 s-au descoperit 4 cioate nemarcate", se arată în raportul întocmit pe genunchi de Cristian Ban, reprezentantul Ocolului Dobreşti.

Unii cu afacerile...

Realitatea avea să iasă la iveală în iunie 2009. Verificând câteva zone aleatoriu, echipa de control de la Bucureşti a găsit rămăşiţele a circa 1.000 de copaci. Hoţii au ales arbori cu valoare economică mare, iar pentru ca furturile să nu fie descoperite, i-au tăiat razant, la nivelul solului, apoi au acoperit cioatele rămase cu pământ, le-au incendiat ori le-au vopsit, pentru a nu se şti când au fost tăiate. Imediat după finalizarea controlului, în august 2009, pădurarul Ioan Corb a fost reclamat pentru neglijenţă în serviciu.

Deşi era evident că omul nu putea tăia singur ditamai pădurea, procurorii Parchetului Beiuş nu au despicat iţele afacerii. Asta cu toate că în Dobreşti era notoriu faptul că afacerile ilicite cu lemne se făceau sub patronajul fostului şef de ocol, Sorin Silaghi, schimbat din funcţie imediat după control, şi culmea, singurul proprietar, din tot judeţul, al unui utilaj care permitea extragerea arborelui cu rădăcină şi, deci, furtul fără urme. Printre firmele cu care lucra Silaghi se număra una patronată de un personaj controversat, Mihăiţă Teleptean, asociat cu o altă "vedetă", Viorel Ştiube, evazionist celebru din lumea alcoolului şi a petrolului.

"Teleptean transporta buşteni, folosind ca antemergător la maşini un fin de-al său, poliţist la Rutieră, acum mutat disciplinar la un post comunal. După controlul din 2009, când a fost demis Silaghi, s-a retras, nu a mai exploatat nimic în zona Dobreşti. S-au demarat cercetări împotriva lui, dar nu a putut fi dovedit furtul. Acum e anchetat pentru înşelăciune", spun surse judiciare.

... altul ţap ispăşitor

Una peste alta, în lipsă de probe, după doi ani în care nu s-a făcut mai nimic, unicul vinovat a fost găsit pădurarul. Ce-i drept, nu e nici el fără pată, după cum o demonstrează declaraţiile unor localnici cărora, după controlul Romsilva, Ioan Corb le-a întocmit retroactiv procese verbale de sancţionare, pentru unii punând chiar el banii de amenzi.

"Din declaraţiile unora reiese că au fost surprinşi tăind arbori în ianuarie-martie 2009, însă doar în luna iunie 2009 au fost sancţionaţi. Alţii au declarat că nu au tăiat ilegal arbori, însă la solicitarea învinuitului au acceptat să li se întocmească procese verbale şi au plătit valoarea pagubelor cu bani daţi chiar de învinuit", se arată în rechizitoriul procurorilor care, luna trecută, l-au trimis în judecată şi îi impută întreaga pagubă, de peste 250.000 lei. Încă un acar Păun, într-o ţară de tot râsul-plânsul...


VOR DOTĂRI
Poliţia face posturi fixe

În 2010, poliţiştii bihoreni au întocmit 187 dosare pentru delicte silvice, dintre care 52 înaintate instanţelor de judecată. Totodată, au confiscat peste 2.300 mc de material lemnos, în valoare de 402.000 lei. În acest an, doar în primele trei luni, s-au confiscat peste 500 mc de lemn, în valoare de 114.000 lei, şi s-au întocmit 101 dosare penale, în 23 propunându-se trimiterea în judecată. Ultimul caz a fost înregistrat chiar săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o bandă de hoţi a fost prinsă în pădurea din Surduc, încărcând lemnele tăiate într-un camion.

12 Adrian Bucur.jpgÎncepând de luni, conducerea Poliţiei Bihor a decis înfiinţarea de posturi fixe în zonele cu trafic de lemne, unde, împreună cu inspectorii silvici, vor supraveghea îndeaproape activitatea tăietorilor.

"Cea mai mare problemă e în zonele Beiuş, Pietroasa, Valea Aleului, Padiş. Am solicitat Consiliului Judeţean şi Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică să ne pună la dispoziţie ATV-uri mari, ca să ne putem deplasa şi în zonele necirculabile, unde se efectuează defrişări, pentru a verifica legalitatea acestora", spune şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
CRISTIAN
LA OS DOBRESTI E JALE.SE FURA CA-N ADEVARATUL CODRU SUB PATRONAJUL NOULUI SEF MIHIT IOAN
Postat 01 Aprilie 2012, 21:13 de BAN
vida furata
O sa vezi dl.Silaghi Sorin cum arata acel utilaj de scos copaci pe care il detii,cind vor venii ceva controale serioase si-ti vor inspecta brigada VIDA de la OS DOBRESTI,pecare o conduci ca mare brigadir silvic,pentru ca ne gindim ca in tara asta mai sint si silvicultori adevarati,nu toti corupti ca tine.
Postat 05 Iunie 2011, 14:14 de bau,bau
vida furata
O sa vezi dl.Silaghi Sorin cum arata acel utilaj de scos copaci pe care il detii,cind vor venii ceva controale serioase si-ti vor inspecta brigada VIDA de la OS DOBRESTI,pecare o conduci ca mare brigadir silvic,pentru ca ne gindim ca in tara asta mai sint si silvicultori adevarati,nu toti corupti ca tine.
Postat 05 Iunie 2011, 14:13 de bau,bau
mafia padurilor
ma intreb cum arata utilajul ala de scos copacii cu tot cu radacina pt. ca asa ceva inca nu exista nicaieri in lume .Poate aveti poze cu el sa-l vedem si noi nu de alta dar sa nu murim prosti.
Postat 30 Mai 2011, 21:49 de bau
americani, vrajeala
aveti voi grija cu americanii, care mai degraba sunt ungurii. normal, daca nu au putut sa ne ia ardealul prin tratative il cumpara usor, usor pe bani. de la ei pornesc toate, asta urmaresc ei, sa va dusmaniti, de restul se ocupa ei. mare patriot si consatean aveti: pe vestitul adi...
Postat 30 Mai 2011, 15:48 de cineva
incapabili sa-si satisfaca nevestele
v-ati aflat sa vb de padureanu, cine era acum 10 ani? cand isi lua el aro acum vreo 20 ani unde mama voastra erati voi la capsuni in spania? prin '90 avea bani de voi nu ii stiati numara.
Postat 30 Mai 2011, 15:33 de sobolani
gradina carpatica
Felicitari pentru articol! La cat mai multe articole cu demascari din mafia lemnului! Felicitari specialistului DS pt. informatii! Doare sa vezi cum pleaca codrii pe langa tine, sa vezi mizeria din resturi de cauciucuri si uleiuri ce raman in urma defrisarilor, a drumurilor facute de tafuri pe oriunde...si sa mai exploram gradina carpatica...in Mall-uri si la Pensiuni cu multe margarete eventual, ca de acolo nu se vede cum suspina mama natura... umblu mult prin padurile bihorului cu bicicleta si pe jos, dar nu am vazut vre-odata vre-o organizatie facand vre-o investigatie...sunt toate de fatada. Pacat ca nu se gestioneaza padurile cum trebuie... Eu sunt chiar din Soimi, din Muntii Codrului....in curand din "Muntii unde au fost odata Codrii" caci umbla vorba ca s-a laudat administratorul OS ca atat timp cat e el acolo, trebuie sa dispara cat mai mult lemn
Postat 30 Mai 2011, 12:29 de Florin
tara terminata
aveti dreptate domnule PALCUT AUREL, la fel se intampla si la OS de stat in aceiasi zona unde patroneaza familia Palcut, asa este pe toate zonele , un anume grup a pus stapanire pe padure de parca este a lor. problema este la noi cei care stim cum se fura si nu facem nimic si stam si vedem cum ne vindem tara pe doi lei la unguri in special. acest stat nu mai are institutii de control ci doar de adunat taxe si spagi....dezastru.
Postat 29 Mai 2011, 20:16 de ioann
furt ca-n codru
Daca veti face o razie pe Huta Finis pe suprafetele de padure a Bisericilor Greco Catolice Oradea suprafete administrate de OS SF.MARIA a carui sef de ocol FERCO JENO a lasat un singur tehnician la ocol,pe Cuc Ioan cel care facetoate marcarile pe 7500 de ha de padure,paza ,fond forestier,normare, cultura ,marcari aici se marcheaza doborituri si rupturi de vint ,dar zi de zi in parchetele marcate dispar lemnele frumoase cele citeva care au mai ramas pe picior,fiin marcate la negru seara de seara de seara de catreCUC si agentii economici firme din comuna CURATELE satNIMAESTI,consateni cu acesta(SC BOCTRAN,SC COKNIC,SC GANIMA,SC BICHILIS,SC HANISIA,SC TURA srl)si nimeni nu vede hotiile si furturile de arbori,care se fac sub protectia angajatilor ocolului care sint mina in mina cu angajatii ITRSV BIHOR.Ar fi indicat sa se deplaseze niste echipe de specialisti sa vada in ce hal arata padurile pe aceste supafete ,consistenta arboretului care a ajuns la 02-03in urma exploatarilor,cum se extrag exemplarele frumoase ramase in piciare si cele rupte ramin in parchet,parchete necuratate de catre agenti,rampi necuratate ,nerespectarea tehnologiei de exploatare a parchetelor in alte cuvinte dezas
Postat 29 Mai 2011, 18:49 de palcut aurel
Ca-n codru...
Se fura padurile ca "in codru"... Nimeni nu face nimic...Si ne plangem ca la ceea mai mica ploaie ne ia apa pe sus!
Postat 29 Mai 2011, 12:32 de eu
mafie
padureanu nu face nimic de capul lui, nu poate fara ocol. peste tot sunt probleme in zona aia la toate ocoalele si functioneaza cam asa: padurar, brigadier, politie, ocol si mai nou unii de la parc
Postat 29 Mai 2011, 12:04 de a
MAFIA LEMNULUI
PADUREANU VINDE SI MARCHEAZA LEMNE DUPA BUNUL PLAC . MERGE LA MARCAT SI STA IN MASINA IAR BENEFICIARUL IA MARCA SI MARCHEAZA CE VREA
Postat 29 Mai 2011, 11:50 de a
MAFIA LEMNULUI
de ce nu se verifica averea brigadirului PADUREANU . EL ESTE PIONUL PRINCIPAL IN MARCAREA LEMNELOR . IN URMA CU 10 ANI ERA UN NIMENI ACUM ESTE MARE SMECHER
Postat 29 Mai 2011, 11:47 de a
parc
vad ca in speta e vorba de zona pietroasa, aleu ,padis. estti un om de onoare adi pentru ce vrei sa faci pe aleu.....succese. ce e strigator la cer e ca acolo e si parc si se fura cu grija lor si chiar ii ajuta sa fure. parcurile care le avem noi ar fi tare bine daca ar fi aparte de ceea ce se intampla in tara asta, dezastru....In padis e dezastru si e o zona de o importanta nationala, parcu nu face nimic....
Postat 28 Mai 2011, 22:12 de ioan
ZIUA LUGASULUI
Duminica(29.05.2011) se organizeaza a 4 editie a Ziua Lugasului IN CURTEA SCOLII I-VIII Concert: DJ PROJECT feat. GIULIA iar pt. iubitorii de manea vine CLAUDIA
Postat 28 Mai 2011, 15:52 de Gabi
betfia
cum intri IN BETFIA daca te uiti in partea dreapta (inspre felix) vei vedea doua bucati mari de padure defrisate, una dintre ele este foarte recenta, oare cine a permis defrisarea acelor 2 bucati?
Postat 28 Mai 2011, 12:26 de an
unde s au vandut aceste lemne?
\"au confiscat peste 2.300 mc de material lemnos, în valoare de 402.000 lei\" un raport detaliat privind marfa confiscata se poate? ca forma de infractiune continuata poate sa mai existe:))
Postat 28 Mai 2011, 12:07 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON