URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 10:08

Maestră cu obiectiv: Cine este Adela Rusu, orădeanca premiată cu titlul naţional de maestră în arta fotografiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima oară când a avut un aparat de fotografiat în mână, Adela Rusu era doar un copil curios. Fratele tatălui ei era fotograf, iar fetiţa se întreba cum micuţul dispozitiv poate capta momente pentru totdeauna. Au trecut decenii până să-şi dea seama că arta fotografică este chemarea ei...

Reconvertită în fotograf profesionist în urmă cu un deceniu, orădeanca a adunat premii şi medalii din toată lumea. De trei ani, este unul dintre cei doi profesori de fotografie atestaţi din Bihor şi îi învaţă pe alţii cum să captureze emoţii şi momente unice.

Mic comerciant

Adela a devenit fotograf profesionist aproape din întâmplare. Originară din satul maramureşean Sălsig, când a terminat liceul se gândea că ar putea fi un bun profesor de limbă franceză. N-a optat însă pentru o carieră didactică, ci pentru Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii Politehnice din Cluj-Napoca, iar la absolvire, în 1989, a fost repartizată la fabrica Armătura din acelaşi oraş.

În 1993 s-a mutat la Oradea, oraş care de-atunci îi este casă, deschizându-şi în centrul urbei un mic magazin de suveniruri şi cadouri, Liani Leather. De dragul afacerii ei, şi-a testat pentru întâia oară abilităţile de fotograf. "Cu un aparat micuţ, de amatori, am făcut poze produselor, pentru magazinul online", povesteşte Adela. Convinsă că, dacă ar avea mai multă pricepere a tehnicii fotografice şi un aparat mai bun, rezultatele ar fi net mai bune, a înţeles importanţa unui fotograf profesionist.

Un semn

În 2008, la sfârşitul unei zile călduroase de august, a nimerit la întâlnirea unor fotografi din întreaga lume, adunaţi de artistul Ştefan Toth pe o terasă din centrul Oradiei. "Se proiectau imaginile premiate la salon, iar eu mă uitam cu admiraţie şi mă gândeam cât de minunat trebuie să fie să călătoreşti şi să fotografiezi", rememorează Adela.

Şi-a făcut curaj şi l-a întrebat pe Toth când va organiza următorul curs de fotografie. "Mi-a spus că va începe pe 20 octombrie, care este chiar ziua mea de naştere. Am zis că ăsta este un semn şi m-am înscris", povesteşte artista.

Şi a fost. A devenit fotograf de evenimente, mergând deopotrivă la nunţi, botezuri ori prezentări de modă. Ulterior, a decis să renunţe definitiv la magazinul din centru. "Fotografia mă motiva, eu voiam să explorez, iar magazinul mă făcea să stau într-un loc", explică ea.

Adela Rusu

Pasionată de portrete

De-atunci, Adela imortalizează momente şi, mai ales, persoane. "Portretele sunt preferatele mele. Un portret înseamnă să surprinzi emoţii, stări. Pe faţa unei persoane se văd toate sentimentele ei şi, mai ales, cum a trecut viaţa peste ea. Este o poartă către suflet". Îi place să fotografieze îndeosebi femei, care adesea încearcă să-şi ascundă vârsta sau grijile în spatele machiajului. "Pentru fiecare, imaginez decoruri şi creez cadre care să contureze mesajul transmis", explică ea.

Cel mai adesea, preferă să fotografieze persoane joviale, care să transmită bucurie privitorului. "Cred că fotografiile ne definesc pe noi, fotografii. Eu sunt o persoană energică, veselă. Am colegi care surprind doar cadre sobre, melancolice, caracteristici pe care le au şi ei".

Poezie în culori

Portretele imortalizate i-au adus Adelei până acum peste 250 de premii şi 91 de medalii, la saloane din ţară şi din străinătate. Membră de zece ani în Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, a primit pe 11 ianuarie, de Ziua Internaţională a Artei Fotografice, cea mai înaltă distincţie a forului, cea de maestru. Adela mai are un titlu de Excelenţă în grad de Aur de la Federaţia Internaţională de Artă Fotografică şi unul de Experimentat de la Societatea Fotografică Americană.

Printre cele mai apreciate fotografii ale sale se numără "Poetry" (foto), un portret făcut Nataliei, o cunoscută florăreasă din Oradea, pentru care Adela a obţinut 12 premii internaţionale, "Amintiri", o imagine romantică cu o tânără cărând două geamantane, în gara din Felix, ori "Momente", imortalizare misterioasă a chipului unei femei, din care artista a dezvăluit doar buzele, un ochi şi sprânceana.

Profa’ de fotografie

Adela nu este doar un fotograf premiat, ci şi un profesor apreciat. În 2017, alături de un alt artist cunoscut al oraşului, Ovi D. Pop, a fondat prima şcoală de fotografie acreditată din oraş. "Fără imagine, niciun mesaj nu poate fi transmis, aşa că de un fotograf profesionist este tot timpul nevoie", explică orădeanca.

De-atunci, la clubul Varadinum peste 400 de cursanţi au obţinut diplomele care le atestă calificarea în această meserie. Îndeplinindu-şi visul vechi de a fi profesoară, Adela predă cursuri pentru începători şi avansaţi, de câte 6 săptămâni fiecare. "Aproximativ 30% vin la cursuri pentru că vor să înveţe să facă fotografii mai bune pentru ei şi familie, cam jumătate vin pentru că vor să fie fotografi de evenimente cu diplomă, iar ceilalţi 20% sunt cei care vor să aprofundeze fotografia ca artă", spune Adela.

Adela RusuPe locul 12 în lume

Absolvenţii care se dovedesc talentaţi şi sunt sârguincioşi devin membri în fotoclubul Varadinum şi participă la saloanele internaţionale. Numărul mare de medalii şi premii câştigate de fotografii clubului a adus clubului orădean, la finalul anului trecut, onoranta clasare pe locul 12 mondial, în topul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică!

"Prima reacţie a fost de supărare, pentru că speram să fim în Top 10. Apoi, desigur, m-am bucurat, este totuşi o performanţă foarte bună pentru un club cu doar trei ani vechime. Vom fi mai critici cu fotografiile selectate şi vom urca în clasament", zice, determinată, artista.

Convinsă că, asemenea oricărui specialist, şi fotografii trebuie să evolueze, Adela este hotărâtă să nu abandoneze nici ea perfecţionarea. Până la urmă, menirea unui fotograf este să caute mereu cea mai bună imagine a lumii din jurul său. Şi, implicit, pe a sa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON