URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vedem că pasajul Decebal începe să capete contur pe planșetă. Imagini frumoase, pomi  din belșug, clădiri dichisite și lifturi pentru pietoni. Însă nu trebuie să fii mare meșter în construcții, ci doar șofer care tranzitează zona, ca să-ți dai seama că există niște greșeli care, în loc să ne ușureze, ne vor face viața și mai grea...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
29 Noiembrie 2022, 07:57

Made in Oradea: După ani de investiții bazate pe angajați mulți, încep să vină întreprinderi cu tehnologii de vârf

Made in Oradea: După ani de investiții bazate pe angajați mulți, încep să vină întreprinderi cu tehnologii de vârf ÎN(CET) SPRE VIITOR. Pe amplasamentul fostului CET II, simbol al economiei comuniste - centralizate, energofage și poluante - finlandezii de la Nokian Tyres vor construi o fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2, printr-o investiție record pentru România post-decembristă: 650 de milioane de euro. „Investitorii lucrează la proiectare și vor să înceapă construirea în primăvară”, spune primarul Florin Birta (trucaj foto, sursa inițială a imaginii din dreapta: Dan Henry Photography)
Made in Oradea: După ani de investiții bazate pe angajați mulți, încep să vină întreprinderi cu tehnologii de vârf FACILITĂȚI. Oradea a reușit să atragă în 2022 investiții record, grație poziției geografice, conectării cu autostrada, terminalului cargo al aeroportului, viitorului terminal intermodal din Episcopia și facilităților oferite firmelor. Spre deosebire de țările din jur, care acordă reduceri de impozite, în România facilitățile sunt de tip cash-back, iar investitorii își pot primi înapoi 40% din suma investită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda războiului din Ucraina, a crizei energetice și a inflației galopante, pentru Oradea, 2022 a fost un an bun, atrăgând investiții de 825 milioane euro, adică dublu față de reușitele din toți cei 14 ani de la înființarea parcurilor industriale și până acum.

„Orașul nu a avut în niciun an un volum atât de mare de investiții”, spune primarul Florin Birta.

Record după record 

Într-un singur an, investițiile atrase în parcurile industriale din Oradea au fost de 825 milioane euro, triplând valoarea totală a acestora la 1,26 miliarde euro. 

„În luna iunie firma Stihl a anunțat o investiție de 125 milioane euro, cea mai mare de până atunci, după 5 luni Nokian Tyres a anunțat cea mai mare investiție din România, de 650 milioane euro, iar săptămâna trecută a fost semnat contractul cu producătorul de sticlă Press Glass în valoare de 50 milioane euro”, spune primarul Florin Birta (foto).

Valul de noi investitori schimbă structura economiei locale, axate pe asamblare de componente, industrie ușoară și comerț, făcând pasul către producția automatizată.

De la motoare la polistiren 

În prezent, cele 116 firme de pe platformele industriale produc preponderent componente pentru industria auto, ca de pildă carcase de motoare (Faist Mekatronic), suspensii (Sogefi Suspensions), motoare electrice (Nidec), lanțuri de distribuție (Iwis), baterii electrice (Atnom), sisteme de evacuare (Purem) și volane (Valtryp).

Printre produse se mai numără de la ecografe și componente electronice (Plexus), tablouri electrice industriale (Connectronics), echipamente sportive de iarnă și mase plastice (Plastor), până la materiale de construcții (Congips), automatizări industriale (Industrial Robotic) și multe altele.

Cu excepția angajaților firmelor, orădenii știu prea puțin despre produsele „made in Oradea” dintr-un motiv simplu. „Majoritatea companiilor au comenzi din Europa de Vest, în special din Germania, și mai puțin pentru piața locală”, spune directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi (foto).

Pariul pe tehnologie

Noii investitori vin să diversifice profilul producției industriale locale. Germanii de la Stihl vor produce în Șoseaua Borșului echipamente electrice de grădină și exterior, finlandezii de la Nokian Tyres, care cu sprijinul ADLO au negociat un amplasament lângă fostul CET II, vor face anvelope pentru SUV-uri și autovehicule mari în prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de profil, iar polonezii de la Press Glass, lideri de piață în Europa, sticlă plată prelucrată pentru construcții. 

„Căutăm companii care fac produse finite «made in Oradea». Nu mai acceptăm firme care vor 1.000 de angajați doar pentru asamblare. Nu dorim să facem concurență angajatorilor existenți, ci să atragem companii cu tehnologie înaltă”, spune Silaghi. 

Dacă firmele venite între 2008 și 2021 au creat aproape 10.000 de slujbe investind 435 milioane euro, ceea ce înseamnă cam 43.500 euro pe fiecare loc de muncă, ultimele trei - Stihl, Nokian și Press Glass - vor înființa 850 de locuri de muncă prin investiții de 825 milioane euro, adică 970.000 euro pentru fiecare job. Valoarea de peste 22 de ori mai mare înseamnă, de fapt, investiții masive în automatizare, tehnologizare și robotizare.

„Avantajul” războiului 

După ani de pregătire, Oradea începe să strângă rodul investițiilor în infrastructură, a insistenței cu care a promovat dezvoltarea legăturilor cu autostrada ce ne leagă de Vest, precum și a politicii de facilități acordate investitorilor, inclusiv cu sprijin guvernamental. Noul val de investitori a fost amorsat însă de războiul din Ucraina, care a determinat firmele occidentale să își reconsidere poziția față de localizarea în Rusia.

„Vechile investiții urmăreau prețul forței de muncă, pentru că aveau o importantă componentă de manufactură. Pentru noii investitori asta contează mai puțin. Aceștia vin pentru siguranță. Aduc tehnologii de vârf, pe care nu le poți duce într-o zonă pe care nu o controlezi”, spune consultantul în afaceri Octavian Dan.

Pentru orădenii de rând, asta nu e neapărat o veste bună. „Noile investiții înglobează foarte multă automatizare, așa că nu vor mai pune presiune pe salarii”, zice Dan. În schimb, își vor putea găsi mai ușor joburi cei cu calificări tehnice ori superioare...

Industria navetei 

Astăzi, topul angajatorilor de pe platformele industriale ale Oradiei e deschis de Plexus (1.800 angajați), Faist Mekatronic (1.000) și Purem (peste 400). Majoritatea angajaților provin, însă, din afara orașului. „Peste 60% sunt navetiști. Mulți vin de la 40-60 kilometri”, spune liderul filialei Bihor a Blocului Național Sindical, Nicolae Morgovan.

Majoritatea sunt operatori de producție. „Cei mai mulți lucrează pe salariul minim pe economie plus bonuri de masă, decontarea cheltuielilor de transport și bonusuri pentru ore suplimentare”, arată sindicalistul. Cap la cap, asta înseamnă undeva la 3.000 lei pe lună, din care omul duce acasă cam 2.000 lei.

Târgurile de forță de muncă sunt cea mai bună dovadă. „Majoritatea pozițiilor vacante sunt cu calificare redusă sau fără. Doar 7% din posturi sunt pentru persoane cu studii superioare”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Motivele sunt multiple. Pe de o parte, firmele cu tehnologii de vârf nu au cum găsi specialiști în plan local, chiar oferind salarii de 2.000 euro, pentru că vechii meseriași au dispărut, iar tinerii absolvenți nu au experiență. Pe de altă parte, majoritatea preferă să angajeze personal pe care să îl califice la locul de muncă după propriile rigori.

„Dezvoltare în mai multe puncte” 

Pentru că parcurile industriale ale orașului sunt ocupate în proporție de 90%, ADLO caută soluții înainte ca acestea să se umple cu totul. „Pentru a avea amplasamente pe care să le putem oferi în continuare investitorilor, vom construi în Calea Sântandreiului o unitate de cazare pentru Penitenciar în schimbul a 18,6 hectare de teren pentru parcul Eurobusiness IV”, spune primarul Florin Birta.

Concomitent, ADLO dezvoltă platforme industriale în Tileagd (9,2 hectare), Săcueni (5 ha), Beiuș (17,5 ha), Aleșd (8,5 ha), Ștei (13,6 ha), Tămășeu (7 ha) și Marghita (9,6 ha). În total, Bihorul va avea astfel 11 parcuri industriale, peste orice alt județ din țară. „Încercăm să generăm dezvoltare în mai multe puncte, la distanță de 50-70 km de Oradea, pentru ca localnicii care nu pot face naveta să-și găsească un loc de muncă aproape de casă”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (foto).

În plus, apariția de noi firme poate determina creșterea salariilor. „Nivelul salarizării din Oradea este cu peste 10% mai mare decât în Aleșd sau Beiuș. Treptat, acesta s-ar putea echilibra”, crede șeful AJOFM.

„Foamea” de locuri de muncă

Primele parcuri industriale din județ sunt disponibile la Tileagd și Săcueni. Cel din Tămășeu este în curs de autorizare, iar pentru cele din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei se pregătesc documentele.

„În momentul de față, zeci, poate sute de localnici fac naveta la Oradea. Sperăm ca firmele din parcul industrial să creeze între 100 și 200 de locuri de muncă”, spune primarul din Tileagd, Adrian Codrean. Potrivit acestuia, primii patru investitori ar putea cere autorizație de construire în primăvara anului viitor, ca să înceapă producția în 2024. „Înființarea de noi locuri de muncă ar putea duce la creșterea salariilor în zonă și a veniturilor Primăriei”, speră edilul. 

Altfel spus, modelul de succes din Oradea s-ar putea exporta în județ, iar „made in Oradea” să devină „fabricat în Bihor”...


FACILITĂȚI. Oradea a reușit să atragă în 2022 investiții record, grație poziției geografice, conectării cu autostrada, terminalului cargo al aeroportului, viitorului terminal intermodal din Episcopia și facilităților oferite firmelor. Spre deosebire de țările din jur, care acordă reduceri de impozite, în România facilitățile sunt de tip cash-back, iar investitorii își pot primi înapoi 40% din suma investită


ORAȘUL DIN ORAȘ
Cu casă și masă

ADLO oferă investitorilor nu doar terenuri la prețuri pornind de la 8 euro/mp în Oradea și 4 euro în județ, ci și facilități pentru angajați. Agenția a reabilitat un imobil din strada Uzinelor cu 20 de locuințe de serviciu, iar în strada Densușianu construiește un prim bloc - din trei plănuite - cu 65 de garsoniere. „Va fi gata în primăvară. Garsonierele vor fi puse la dispoziția firmelor gata mobilate”, spune directoarea ADLO.

În plus, în parcul Eurobusiness I funcționează de anul trecut o grădiniță și o creșă cu 180 de locuri, iar până la finele anului viitor va fi dat în folosință și un complex sportiv cu sală de culturism, terenuri de minifotbal, bazin de înot, sală de conferințe și restaurant.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Se vede calitatea vieții la noi în zonă, în 2008 nu era traficul acesta, erau mai puține locuri de muncă, construcțiile merg bine. Poate aplici la Nokian, un job ceva.
Postat 29 Noiembrie 2022, 20:10 de Sandu2100
Fix, pix.
Ați auzit că a crescut calitatea vieții în Oradea? Sau bunăstarea oamenilor în Bihor? Bufonii și măscăricii ăștia de își spun edili ... nu aduc prosperitate, ci doar cheltuieli și probleme tot mai mari. Vezi oamenii pe stradă ... rar câte unul relaxat și zâmbitor, mai toți par preocupați de lipsuri și nevoi.
Postat 29 Noiembrie 2022, 17:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5747 RON
  • 1 EUR = 4.9022 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON