URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2022, 21:37

Macron a câștigat detașat alegerile din Franța și a devenit primul președinte reales al țării în ultimii 20 de ani

Macron a câștigat detașat alegerile din Franța și a devenit primul președinte reales al țării în ultimii 20 de ani sursa foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele în exercițiu Emmanuel Macron a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Franța în fața candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, după cum arată primele estimări, și a devenit primul președinte reales în funcție de poporul francez în ultimele două decenii.

58% vs. 42%

Primele rezultatelor anunțate de institutele de sondare Ifop, Elabe, Opinionway și Ipsos îl dau pe Macron (candidatul partidului de centru Republica în Mișcare) câștigător cu o marjă confortabilă, de 57,6% - 58,2% din voturi. Le Pen, candidata partidului Reuniunea naţională (fostul Front naţional) este creditată în schimb cu 41,8% până la 42,4% din sufragii.

Ultimele urne s-au închis în orașele mari din Franța la ora locală 20 (ora României 21), în timp ce în restul țării la ora locală 19. Primele rezultate anunțate sunt estimări făcute pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea mai devreme a secțiilor din mediul rural și orașele mici.

Urmează ca scorul să fie confirmat de rezultatele oficiale, dar estimările sunt în general destul de precise în Franța.

În urmă cu 5 ani, Macron a câștigat în faţa lui Le Pen cu 66,10% din voturi. Rezultatul de acum este mai slab, dar președintele poate fi totuși mulțumit, după ce în ultimele săptămâni s-a discutat mult despre posibila victorie a candidatei care, printre alte măsuri contradictorii cu valorile UE, a promis și interzicerea vălului islamic.

Le Pen: „O victorie strălucită”

După publicarea acestor rezultate, Marine Le Pen a spus că acest scor este „o victorie strălucită” și că lansează acum lupta pentru alegerilor parlamentare, care vor avea loc în Franța peste câteva săptămâni. 

Aceasta a făcut apel la toți opozanții lui Macron pentru a se coaliza în lupta pentru parlamentare. „Scorul istoric ne pune într-o poziție bună de a obține numeroși deputați în iunie”, a spus Le Pen, adăugând că este cel mai bun scor obținut vreodată de formațiunea politică din care face parte.

UPDATE: Mesajul lui Macron pentru francezi

Aproape de ora locală 22, Macron a ieșit în fața susținătorilor săi, în piața Champs de Mars, și le-a mulțumit pentru sprijin tuturor celor care l-au votat.

„Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot”, a spus președintele reales, adăugând și că a înțeles și tăcerea celor care au absentat de la vot.

„Colegi, compatrioți, ați ales azi un proiect care este un proiect social, verde, bazat pe muncă, creație, un proiect care va elibera forțele noastre culturale, pe cele din educație, pe cele profesionale. Acest proiect este unul cu care voi construi cu muncă asiduă în următorii ani. În fiecare zi mă voi asigura că respect pe fiecare și vom construi o societate bazată pe egalitate între femei și bărbați”, a declarat Macron, citat de g4media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON