URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
25 August 2021, 19:24

Lupta cu ambrozia: Poliția Locală face controale în Oradea. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei (FOTO)

Lupta cu ambrozia: Poliția Locală face controale în Oradea. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei (FOTO) Ambrozia a înflorit şi pe un teren care aparţine Aeroportului Internaţional Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, este în floare în această perioadă, lucru care dă bătăi de cap multor persoane. Pentru a stopa răspândirea ei, poliţiştii locali controlează terenurile din Oradea, iar proprietarii care n-au stârpit-o riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Unii orădeni se plâng că o zonă afectată este şi Aeroportul din Oradea, unde pot fi văzute mai multe tufe în floare.  

Amenzi de până la 20.000 de lei

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până în prezent Poliţia Locală din Oradea a verificat 715 terenuri cu potenţial risc de infestare cu ambrozie, iar proprietarii a 334 dintre ele au şi primit somaţii prin care li se amintește că au obligaţia să distrugă buruiana.

"Această plantă se află în plin proces de înflorire, drept pentru care poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului efectuează constant controale în teren pentru verificarea măsurilor dispuse în somaţii, urmând să fie încheiate procese verbale de constatare a contravenţiilor, în caz de neconformare", a declarat viceprimarul Arina Moş, potrivit comunicatului.

Și orădenii pot sesiza existența plantei pe un teren sunând la numărul de Dispecerat al Poliției Locale 0259.969 . 

Ambrozie la aeroport

Unii orădeni se plâng că printre terenurile infestate cu ambrozie se numără şi unul al Aeroportului din Oradea. Este vorba despre un câmp dintre cele două terminale ale aeroportului, unde au crescut zeci de tufe de ambrozie mai mici, care sunt înflorite și provoacă disconfort persoanelor alergice.

"Dacă merg pe acolo strănut încontinuu şi am mâncărimi îngrozitoare la ochi. Oamenii trec destul de des, mai ales cei care încurcă terminalele. E un pericol", a spus un cititor al BIHOREANULUI.

Trebuie tăiată înainte de înflorire

După cum se ştie planta creşte în special pe terenurile neîngrijite sau lăsate în paragină. Ca să nu provoace alergii, buruiana ar fi trebuit tăiată înainte de a înflori. Pentru ca stârpirea ei să fie eficientă în această etapă pot fi aplicate tratamente cu erbicide sau săparea rădăcinilor.

Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei, oamenii legii pot da amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice care deţin terenuri infestate, respectiv între 10.000 şi 20.000 lei pentru terenurile persoanelor juridice.

Poliţiştii locali fac controale de la începutul anului, de când Guvernul a simplificat normele de aplicare a legii. Până în 2020 legea prevedea o procedură greoaie începând cu formarea unei comisii judeţene din care să facă parte mai mulți reprezentanţi ai unor instituții, care ar fi trebuit să ia la pas întreg judeţul, pentru a depista terenurile contaminate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON