URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 August 2021, 19:24

Lupta cu ambrozia: Poliția Locală face controale în Oradea. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei (FOTO)

Lupta cu ambrozia: Poliția Locală face controale în Oradea. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei (FOTO) Ambrozia a înflorit şi pe un teren care aparţine Aeroportului Internaţional Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, este în floare în această perioadă, lucru care dă bătăi de cap multor persoane. Pentru a stopa răspândirea ei, poliţiştii locali controlează terenurile din Oradea, iar proprietarii care n-au stârpit-o riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Unii orădeni se plâng că o zonă afectată este şi Aeroportul din Oradea, unde pot fi văzute mai multe tufe în floare.  

Amenzi de până la 20.000 de lei

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până în prezent Poliţia Locală din Oradea a verificat 715 terenuri cu potenţial risc de infestare cu ambrozie, iar proprietarii a 334 dintre ele au şi primit somaţii prin care li se amintește că au obligaţia să distrugă buruiana.

"Această plantă se află în plin proces de înflorire, drept pentru care poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului efectuează constant controale în teren pentru verificarea măsurilor dispuse în somaţii, urmând să fie încheiate procese verbale de constatare a contravenţiilor, în caz de neconformare", a declarat viceprimarul Arina Moş, potrivit comunicatului.

Și orădenii pot sesiza existența plantei pe un teren sunând la numărul de Dispecerat al Poliției Locale 0259.969 . 

Ambrozie la aeroport

Unii orădeni se plâng că printre terenurile infestate cu ambrozie se numără şi unul al Aeroportului din Oradea. Este vorba despre un câmp dintre cele două terminale ale aeroportului, unde au crescut zeci de tufe de ambrozie mai mici, care sunt înflorite și provoacă disconfort persoanelor alergice.

"Dacă merg pe acolo strănut încontinuu şi am mâncărimi îngrozitoare la ochi. Oamenii trec destul de des, mai ales cei care încurcă terminalele. E un pericol", a spus un cititor al BIHOREANULUI.

Trebuie tăiată înainte de înflorire

După cum se ştie planta creşte în special pe terenurile neîngrijite sau lăsate în paragină. Ca să nu provoace alergii, buruiana ar fi trebuit tăiată înainte de a înflori. Pentru ca stârpirea ei să fie eficientă în această etapă pot fi aplicate tratamente cu erbicide sau săparea rădăcinilor.

Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei, oamenii legii pot da amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice care deţin terenuri infestate, respectiv între 10.000 şi 20.000 lei pentru terenurile persoanelor juridice.

Poliţiştii locali fac controale de la începutul anului, de când Guvernul a simplificat normele de aplicare a legii. Până în 2020 legea prevedea o procedură greoaie începând cu formarea unei comisii judeţene din care să facă parte mai mulți reprezentanţi ai unor instituții, care ar fi trebuit să ia la pas întreg judeţul, pentru a depista terenurile contaminate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON