URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2024, 18:32

Lucrările pe centura Biharia pot fi reluate după finalizarea cercetărilor arheologice. Bolojan: anul acesta se va circula pe primul tronson (FOTO)

Lucrările pe centura Biharia pot fi reluate după finalizarea cercetărilor arheologice. Bolojan: anul acesta se va circula pe primul tronson (FOTO) foto: arhivă / CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetările arheologice în cele 6 situri de pe traseul de 8,7 kilometri al centurii Biharia au fost finalizate, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, luni, pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, drept consecință, „constructorii au front de lucru” pe tot traseul, fără nicio altă restricție.

Urme de peste trei milenii

Pe 4 dintre aceste situri descărcările arheologice se încheiaseră la începutul lunii, iar până atunci specialiștii Muzeului Țării Crișurilor descoperiseră mai multe vestigii.

Concret, aceștia au scos la lumină fragmente de obiecte și urmele unor așezări din diferite perioade istorice, cum ar fi un cătun ce ar putea data din neoliticul târziu (perioada bronzului târziu, anii 1400 - 1100 îCr), o așezare daco-sarmatică (de la începutul secolului II îCr), una din perioada medievală (secolele IX-X) și un sat databil spre finele Evului Mediu (secolele XVI-XVII).

Un tronson anul acesta, celălalt peste un an

Potrivit șefului administrației județene, pe traseul centurii Biharia mai sunt de relocat rețele de gaz în trei puncte, lucrările fiind programate să se realizeze în cursul lunii aprilie.

„Ne propunem ca în toamna acestui an să deschidem circulației tronsonul ce ocolește localitatea Biharia. În primăvara anului viitor, și tronsonul spre Paleu va fi deschis circulației”, a mai arătat Bolojan.

Cu bani europeni

Lucrările pentru centura Biharia au început în octombrie 2023, fiind executate de o asociere formată din firmele Dumexim (Oradea) și Consorzio Stabile EBG (Italia) contra sumei de 55,767 milioane lei (fără TVA), termenul de finalizare fiind de 18 luni de la ordinul de începere.

Noul drum, cu o lungime totală de 8,7 km, este format din două tronsoane, din care unul de 5,6 km va fi centura propriu-zisă a localității Biharia, iar celălalt, de 3,1 km, va legal de aceasta localitatea Paleu, șoseaua urmând să fie legată la DN 19 Oradea - Satu Mare.

Sursa de finanțare sunt fondurile UE din Programul Operațional Regional 2021-2027. Centura Biharia este a cincea aflată în lucru din „pachetul” lansat de CJ Bihor pentru construirea de drumuri ocolitoare și de legătură între Oradea și comunele din jur. Acest proiect mai cuprinde și realizarea centurii Oșorhei (5,8 km, plus reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel), Nojorid (8,4 km) și Sântandrei (5 km), plus Sânmartin (8,47 km, aceasta în parteneriat cu CNAIR).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON