URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2024, 18:32

Lucrările pe centura Biharia pot fi reluate după finalizarea cercetărilor arheologice. Bolojan: anul acesta se va circula pe primul tronson (FOTO)

Lucrările pe centura Biharia pot fi reluate după finalizarea cercetărilor arheologice. Bolojan: anul acesta se va circula pe primul tronson (FOTO) foto: arhivă / CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetările arheologice în cele 6 situri de pe traseul de 8,7 kilometri al centurii Biharia au fost finalizate, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, luni, pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, drept consecință, „constructorii au front de lucru” pe tot traseul, fără nicio altă restricție.

Urme de peste trei milenii

Pe 4 dintre aceste situri descărcările arheologice se încheiaseră la începutul lunii, iar până atunci specialiștii Muzeului Țării Crișurilor descoperiseră mai multe vestigii.

Concret, aceștia au scos la lumină fragmente de obiecte și urmele unor așezări din diferite perioade istorice, cum ar fi un cătun ce ar putea data din neoliticul târziu (perioada bronzului târziu, anii 1400 - 1100 îCr), o așezare daco-sarmatică (de la începutul secolului II îCr), una din perioada medievală (secolele IX-X) și un sat databil spre finele Evului Mediu (secolele XVI-XVII).

Un tronson anul acesta, celălalt peste un an

Potrivit șefului administrației județene, pe traseul centurii Biharia mai sunt de relocat rețele de gaz în trei puncte, lucrările fiind programate să se realizeze în cursul lunii aprilie.

„Ne propunem ca în toamna acestui an să deschidem circulației tronsonul ce ocolește localitatea Biharia. În primăvara anului viitor, și tronsonul spre Paleu va fi deschis circulației”, a mai arătat Bolojan.

Cu bani europeni

Lucrările pentru centura Biharia au început în octombrie 2023, fiind executate de o asociere formată din firmele Dumexim (Oradea) și Consorzio Stabile EBG (Italia) contra sumei de 55,767 milioane lei (fără TVA), termenul de finalizare fiind de 18 luni de la ordinul de începere.

Noul drum, cu o lungime totală de 8,7 km, este format din două tronsoane, din care unul de 5,6 km va fi centura propriu-zisă a localității Biharia, iar celălalt, de 3,1 km, va legal de aceasta localitatea Paleu, șoseaua urmând să fie legată la DN 19 Oradea - Satu Mare.

Sursa de finanțare sunt fondurile UE din Programul Operațional Regional 2021-2027. Centura Biharia este a cincea aflată în lucru din „pachetul” lansat de CJ Bihor pentru construirea de drumuri ocolitoare și de legătură între Oradea și comunele din jur. Acest proiect mai cuprinde și realizarea centurii Oșorhei (5,8 km, plus reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel), Nojorid (8,4 km) și Sântandrei (5 km), plus Sânmartin (8,47 km, aceasta în parteneriat cu CNAIR).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON