URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2016, 16:16

Lucrări fără cusur: Firma Repcon a terminat în timp record lucrările de amenajare a pârâurilor Pasteur şi Cosmo

Lucrări fără cusur: Firma Repcon a terminat în timp record lucrările de amenajare a pârâurilor Pasteur şi Cosmo PASTEUR, MISIUNE ÎNCHEIATĂ! Amenajarea văii Pasteur, care coboară din Paleu în Oradea, a fost inaugurată pe 26 noiembrie 2015, cu o lună înainte de termenul limită. Inspecţia a făcut-o directorul tehnic al ABA Crişuri, Pásztor Sándor, alături de secretarul de stat din Ministerul Mediului Iulian Jugan, care a lăudat proiectul. O reacţie firească, dat fiind că la demararea proiectului, în mai 2015, niciun funcţionar din Minister nu credea că vor fi finalizate la termen...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nouă poduri, 20 kilometri de cursuri de apă amenajate şi 30 milioane de lei atraşi din fonduri europene. Aşa se rezumă două mari proiecte inaugurate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri la finalul anului trecut: amenajarea văii Pasteur din Oradea şi a văii Cosmo, care traversează primăriile Paleu, Biharia şi Tămăşeu.

Un numitor comun al celor două proiecte este compania Repcon SA Oradea, câştigătoare a licitaţiilor organizate de ABA Crişuri. Vasta experienţă a constructorului şi colaborarea fără reproş cu beneficiarul lucrării au făcut ca proiectele să dovedească imposibilul: derulate în paralel, lucrările s-au încheiat în doar 7 luni, chiar dacă erau proiectate să dureze dublu.

Pasteur, problemă veche

Coborând din Paleu pe dealurile Oradiei, prin zona Spitalului Judeţean, pârâul Pasteur nu colecta doar apele pluviale, ci şi canalizările multora dintre orădenii care locuiesc în zonă. Problema trena de ani de zile şi afecta întreg oraşul, căci Pasteur se varsă în Crişul Repede la capătul podului Dacia înspre Bulevardul Magheru. Aşadar, odată cu apa, pârâul aducea în centrul Oradiei şi dejecţiile locuitorilor de pe deal. "Pasteur era ultima problemă serioasă a Oradiei, atât din punct de vedere al inundabilităţii, căci şoseaua spre Paleu era adeseori inundată din cauza revărsării pârâului, cât şi al poluării în Crişul Repede", spune directorul tehnic al ABA Crişuri, Pásztor Sándor.

Încă din 2010, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Primăria Oradea s-au asociat pentru un proiect care să prevadă întubarea pârâului Pasteur şi realizarea reţelelor de canalizare de-a lungul cursului apei. Din lipsă de finanţare, proiectul s-a concretizat doar în toamna anului 2014, când ABA Crişuri a obţinut finanţare europeană pentru investiţie, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Birocraţia specifică a făcut ca startul lucrărilor să fie dat abia în luna mai a anului trecut. "Am fost nevoiţi să modificăm proiectul. Iniţial, lucrările erau eşalonate pe un an şi jumătate, dar a trebuit să le restrângem la 8 luni, ca să se încadreze în termenul limită al proiectelor europene, decembrie 2015", spune Pásztor, care la momentul demarării proiectului era secretar de stat în Ministerul Mediului.

Organizare exemplară

Finalizarea investiţiei în jumătate din termenul prevăzut iniţial n-a putut fi posibilă fără o execuţie fără cusur, aspect în care a contat experienţa Repcon Oradea, una dintre cele mai mari companii româneşti dedicate exclusiv construcţiilor hidrotehnice. "Am avut un jurnal săptămânal al lucrărilor, în care împreună am notat fiecare pas. În orice moment, am ştiut exact în ce etapă suntem, cât am efectuat şi cât mai avem, altfel nu puteam să finalizăm", zice Pásztor.

Amenajarea a presupus întubarea pârâului în zona de case, respectiv amenajarea albiei în rest. În 7 luni, Repcon a întubat o secţiune de 1.705 metri, a amenajat un tronson de 1.052 m, a refăcut un podeţ şi a amenajat o cădere de beton cu o înălţime de 1,5 m, care va face pârâul să aibă o curgere mai rapidă. În plus, malurile au fost nivelate şi înierbate.

Final cu ceai cald

Cel mai greu s-a lucrat pe strada Louis Pasteur, unde pârâul curge chiar printre case, aşa că muncitorii n-au avut un spaţiu larg de manevră, ba chiar pe alocuri s-au lovit şi de nemulţumirile unor locuitori. În final, însă, au izbutit, iar lucrarea în valoare de 12,2 milioane lei a fost inaugurată cu o lună înainte de termen. "A fost un efort din partea constructorului, muncitorii au lucrat şi sâmbăta, până seara", spune Pásztor.

Mircea Nistreanu, patron Repcon"Porţiunea dificilă a fost cea care trece prin grădinile oamenilor, în zona străzilor Pasteur şi Gheorghe Doja. Deşi au fost cetăţeni care s-au opus proiectului, noi am reuşit să ne înţelegem bine cu riveranii. Ţin să mulţumesc public domnului Adrian Platona, pe care-l consider un fel de lider al locuitorilor din zonă. Indiferent de ce relaţii a avut cu cei de la ABA Crişuri sau Primărie, noi ne-am înţeles bine cu domnia sa. La finalizarea lucrărilor a oferit un ceai cald angajaţilor mei", a ţinut să precizeze preşedintele grupului repcon, ing. Mircea Nistreanu (foto).

Recepţie finală

Simultan cu lucrările la Pasteur, în aceeaşi perioadă, mai-decembrie, Repcon a lucrat şi pe valea Cosmo, care străbate comunele Paleu, Biharia şi Tămăşeu şi care, în sezoanele ploioase, se revărsa frecvent peste terenurile şi drumurile din aceste sate. Chiar dacă dificultatea acestei lucrări nu a fost la fel de ridicată ca la Pasteur, amploarea ei a fost mai mare.

ABA Crişuri a obţinut o finanţare de 16,9 milioane lei tot printr-un proiect european, bani cu care s-a regularizat albia pe o lungime de 17,3 kilometri, s-au făcut consolidări de maluri pe 11,9 km, s-au construit 5 căderi de beton, 15 praguri de fund, două subtraversări şi opt poduri. "Sunt trei poduri rutiere în Paleu, unul în Tămăşeu şi patru în Biharia, pe care primăriile nu ar fi putut să le facă din buget propriu", spune Pásztor.

În final, şi acest proiect s-a finalizat cu succes, la termen şi fără reproşuri. "Mulţumesc primăriilor şi constructorului pentru buna colaborare, nu am fi putut altfel să finalizăm aceste proiecte", zice reprezentantul ABA Crişuri.

Săptămâna trecută, oficiali din Ministerul Mediului au venit la Oradea pentru a închide şi în acte ambele proiecte, consfinţind astfel două importante succese...


SUCCES MARCA REPCON
Execuţie în timp record

La finalul anului 2015, Repcon SA Oradea a încheiat cu brio un proiect hidrotehnic şi în judeţul Mureş. La comanda ABA Mureş, firma orădeană a executat reamenajarea hidrotehnică a râului Niraj, pe o lungime de 32 kilometri. Lucrările în valoare de 17 milioane euro s-au derulat pe teritoriul a 10 localităţi şi, la fel ca în Bihor, s-au executat în timp record: doar 5 luni! Pe lângă recalibrarea albiei, Repcon a construit 7 kilometri de diguri noi, 1,6 km de ziduri şi 1,2 km de casete de beton, a amenajat supraînălţări de diguri şi a reabilitat nodul hidrotehnic de la confluenţa dintre pârâul Veţca şi Niraj.


"În acest an am mai reuşit să finalizăm şi amenajarea Văii Groşeni din judeţul Arad, o investiţie de peste 15 milioane lei. Ea a fost verificată de Curtea de Conturi a Comisiei Europene şi s-a constatat că totul e în bună regulă, motiv pentru care nu s-au aplicat corecţii financiare. De altfel, reprezentanţii organismului intermediar, de la Cluj şi Timişoara, au remarcat că nici n-au simţit aceste investiţii, în sensul că lucrările s-au desfăşurat fără probleme. Acum, la final, totul pare uşor. Dar, din cauza timpului scurt alocat, aveam lunar şedinţe de analiză la Minister, unde ni se impuneau nişte grafice extrem de strânse. Mă bucur că am reuşit să finalizăm nişte lucrări frumoase, de bună calitate şi predate la termen"

ec. Nicolae Bulc, director general Repcon

(ADVERTORIAL)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON