URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2020, 09:25

Lovitură de la centru pentru PSD Bihor: O favorită a televiziunii Antena 3, impusă pentru Camera Deputaţilor în locul lui Emilian Pavel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lista candidaţilor la alegerile parlamentare pe care Ioan Mang a dus-o la Bucureşti, pentru a fi validată de conducerea centrală a PSD, a fost modificată.

Într-o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, organizată luni seară, social-democraţii au decis ca locul lui Emilian Pavel, candidatul PSD la Primăria Oradea care a obţinut un scor minuscul (7%) şi care, pe lista propusă de Mang şi votată simbolic de liderii PSD Bihor săptămâna trecută, ocupa a doua poziţie la Camera Deputaţilor, după Ioan Mang, să fie luat de Steluţa Cătăniciu, un politician care n-are nicio legătură cu Bihorul.

Potrivit G4media.ro, lista PSD Bihor aprobată la Bucureşti cuprinde doar cinci nume. La Senat, primul candidat şi, totodată, singurul considerat eligibil, este Florian Bodog, cel care şi în prezent deţine un mandat de senator, al doilea este Alin Novac Iuhas, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar al treilea este Stela Babău, fost candidat la Primăria Beiuş, dar care, la fel ca Pavel, n-a avut o prestaţie bună, obţinând doar 18,89% din sufragii, ce-i drept, peste scorul partidului la nivel judeţean.

La Camera Deputaţilor, lista cuprinde doar numele lui Ioan Mang şi Steluţa Cătăniciu.

Steluţa vs. Justiţia

Steluţa Cătăniciu (57 de ani) este un deputat de Cluj, aleasă în 2012 pe listele PNL, iar în 2016 ca membru ALDE. În luna iunie a acestui an, a anunţat că a demisionat din ALDE pentru a trece în partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Puterii Umaniste, care în Parlament a activat în grupul PSD.  

Frecvent invitată în studiourile Antena 3, Cătăniciu a fost vicepreşedintă în comisia specială care a modificat Legile Justiţiei, comisie condusă de PSD-istul Florin Iordache, asta în ciuda faptului că ea nici n-ar fi trebuit să fie membru în Parlament.

În 2015, la sesizarea ANI, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, că ea s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca (2008-2012), deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.

Deşi i s-a interzis să mai ocupe funcţii publice, în 2016, nu doar că a candidat, dar a şi câştigat, iar mandatul ei a fost validat de colegii parlamentari. În aceeaşi situaţie a fost şi deputatul PSD de Bihor, Ioan Sorin Roman.

Mascarada lui Mang

Cât de încântaţi vor fi social-democraţii bihoreni să susţină o candidată impusă din Bucureşti, care n-are nicio legătură cu Bihorul, rămâne de văzut.

Sursele BIHOREANULUI spun că acesta este preţul pe care l-a plătit Mang şefilor de la Bucureşti, pentru a fi păstrat pe un loc eligibil de parlamentar, în ciuda scorului dezastruos de la alegerile locale.

De altfel, acest plan ar fi fost cunoscut de Mang încă de joia trecută, când într-o şedinţă a liderilor PSD Bihor s-a propus pe sine şi pe Emilian Pavel candidaţi la Camera Deputaţilor. Atunci, şeful social-democraţilor bihoreni a spus că a făcut un sondaj în Oradea şi, dintre propunerile partidului, fostul europarlamentar ar fi obţinut scorul cel mai bun, de 13%. Desigur, spusele sale au părut de-atunci ireale: dincolo de faptul că nimeni n-a văzut sondajul cu pricina, este greu de imaginat că, la doar două săptămâni după alegerile locale, unde a adunat numai 7% din voturi, Pavel să urce brusc în preferinţele orădenilor pentru Camera Deputaţilor.

Surse neoficiale susţin că acea mascaradă a fost menită tocmai ca să ascundă faptul că Mang a „vândut” al doilea loc eligibil al PSD Bihor la alegerile parlamentare, pentru ca el însuşi să aibă oportunitatea să se refugieze în Parlament.

UPDATE: Nu discută încă

În timp ce presa din Bucureşti a scris că social-democraţii au votat în şedinţa de luni listele pentru 19 organizaţii din ţară, inclusiv Bihor, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, pretinde că lucrurile se mai pot schimba. "Întrebaţi-mă mâine de listă, mai avem discuţii. S-a votat ieri, e adevărat, dar încă sunt discuţii", a declarat Mang, miercuri, pentru BIHOREANUL

Miercuri, liderii PSD la nivel central au programată o nouă şedinţă, în contextul în care joi, 22 octombrie, este termenul limită pentru depunere a candidaturilor la alegerile parlamentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Pentru oradeaveche
si eu am incercat saptamina trecuta sau acuma 2 saptamini sa comentez la el ..... nu se poate deloc ... poate ii eroare de la sait
Postat 21 Octombrie 2020, 20:56 de TanarSiNelinistit
eucumine
Ba asistatule, du-te amu la Vaslui, acolo primești ajutor social
Postat 21 Octombrie 2020, 18:34 de Sandu2100
...
Fain că la articolul lui Lulu nu se se poate comenta, doamne ferește să spui ceva de rău de liberali.
Postat 21 Octombrie 2020, 17:06 de oradeaveche
Doar...
...prostii merg la vot!!
Postat 21 Octombrie 2020, 15:27 de AnaConda
hahaha
Ce glumite fac aplaudacii lu` bolovan aici. Marii sustinatori ai impozitelor celor mai mari din tara, a preturilor cele mai mari la toate: parcari, bilete de transport in comun, gigacalorie, etc, marii sustinatori ai exproprierilor fortate pe bani de nimic, marii sustinatori ai proiectelor pe fonduri europene la care sunt descoperite fraude facute de echipa lu` bolovan si la care banii se inapoiaza, marii sustinatori a impunerii de catre primarie a preturilor exorbitante la refacerea fatadelor si cu firme impuse de primarie. Daca voua va place cum guverneaza PNL de cand sunt la putere, va rog doar sa nu mai respirati, pentru un aer mai curat si mai dens.
Postat 21 Octombrie 2020, 14:08 de eucumine
Shogun
Misto comentariul tau! Dar pe Miluț ar trebui sa-l ia, e un posibil campion la limbo.
Postat 21 Octombrie 2020, 12:31 de Neutryno
Popcorn, domnilor!
După ce va trage un plâns sănătos, purgativ și catartic, Emilian Pavel va încerca să treacă la PNL, doar că nu-l va lua nimeni că din cauză că de la înălțime... Dacă membrii PSD Bihor au coloană vertebrală - ce pretențios sună! - își dau demisia în grup, deși nu și-o vor da din cauze pe care nu vreau să le comentez. Cert e că fac un nesperat serviciu PNL acceptând pe cineva din afară. Eu, însă, n-am nimic împotrivă: încă unul sau doi impuși din afară și PSD Bihor piere de-a binelea.
Postat 21 Octombrie 2020, 11:35 de Shogun
antena 3 e aici, bine zicea Marinaru
De la Milică făceai hepatită când îl vedeai, de la Steluța o să faci lăței când va trece podul. De la Partidul lor facem toți faliment național, iar ei averi de fanarioți și azil politic în Siberia cu meniu din noviciok. Că banii lor circulă și la Kremlin.
Postat 21 Octombrie 2020, 11:01 de decalog
Pentru a se ajunge la un oarecare echilibru local ...
... PSD trebuie să o ia acum pe coajă în Bihor, de o să se asculte cu urechea între ei. Mang este piatra de moară pentru toată lista lor, iar Cătăniciu - care n-are nici în clin și nici în mânecă cu Bihorul - este mocirla în care li se va înfunda. Se va îngălbeni harta județului la aceste alegeri, doar PNL va avea parlamentari ... și vreo doi rătăciți de la UDMR. O să ajungă deputați și senatori până și lipitorii de afișe ai liberalilor, ca să întărească masiv grupul de habarniști și neterminați !?!
Postat 21 Octombrie 2020, 10:20 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON