Comisia Europeană a avizat favorabil cererea autorităților din România pentru adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare, timp de trei luni, a distribuției în afara țării a unor medicamente din categoria antitermice și antibiotice cu administrare orală.
Măsura a fost propusă de Ministerul Sănătății în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții din țară.
Potrivit unui ordin emis în acest sens de Ministerul Sănătății, timp de 3 luni va fi interzis exportul următoarelor antibiotice: (Denumiri Comerciale Internaționale): Amoxicillinum (pulbere pentru suspensie orală), Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum (comprimate filmate și pulbere pentru suspensie orală), Azithromycinum (pulbere pentru suspensie orală), Cefuroximum (capsule, comprimate, comprimate filmate și granule pentru suspensie orală), Clarithromycinum (granule pentru suspensie orală), Phenoxymethylpenicillinum (comprimate filmate și suspensie orală), Sulphamethoxazolum + Trimethoprimum (comprimate și suspensie orală).
De asemenea, va fi interzis și exportul următoarelor antitermice de uz pediatric: Ibuprofenum (suspensie orală) și Paracetamolum (soluție orală și sirop).
De peste trei săptămâni, România este afectată de o epidemie de viroze, zona județului Bihor nefăcând nici ea excepție.
Cu o zi înainte, BIHOREANUL a arătat că în ultima săptămână numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii a crescut în județ cu 14,1% față de săptămâna precedentă, în intervalul 3-10 ianuarie fiind raportate de către medicii de familie și spitale 5.992 de noi îmbolnăviri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.