URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2018, 17:44

Locul mâncării e în frigider, nu în pubelă! Orădenii au învăţat cum să nu risipească alimentele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi, în România se aruncă 6.000 tone de mâncare, în timp ce cinci milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Dincolo de a fi o problemă socială, risipa de alimente este însă şi o problemă ecologică, fiind un poluator de top.

"Dacă risipa alimentară ar fi o ţară, ar fi al treilea cel mai mare poluator al lumii", a explicat Camelia Gui, sâmbătă, într-un atelier organizat la Cetatea Oradea. Ea a făcut parte dintr-un grup de tineri entuziaşti veniţi din Cluj Napoca special pentru a-i învăţa pe curioşi soluţii şi reţete pentru evitarea risipei alimentare. La atelier s-au adunat circa 30 de orădeni, de toate vârstele.

Tinerii fac parte din Asociaţia JCI Cluj, iar în 2012 au lansat programul "Food Waste Combat", tocmai pentru că şi-au dat seama câtă risipă se face. "În Cluj, 50% din ce se aruncă la gunoi este rest alimentar", le-a spus Camelia orădenilor. Astfel, iniţiatorii programului au studiat soluţii pentru combaterea risipei, pe care le-au cuprins în câteva ghiduri şi cărţi, dar pe care le-au predat şi în 10 şcoli din Cluj. Ulterior, au dus programul şi la Iaşi, iar de acum şi la Oradea, unde parteneri le sunt membrii clubului Leo Black Eagle. Vineri, voluntarii au ţinut lecţii anti-risipă la Colegiul Mihai Eminescu şi la Liceul Greco-Catolic.

La atelierul de sâmbătă, pe lângă date statistice despre risipă, clujenii au oferit şi soluţii. De pildă, i-au îndemnat pe orădeni să cumpere din magazine fructele şi legumele care nu au un aspect perfect, pentru că altfel acestea vor ajunge la gunoi, să evite promoţiile de tipul "5+1" dacă nu au într-adevăr nevoie de atât de multe produse, dar şi să seteze temperatura frigiderului la 5 grade, astfel încât alimentele să se păstreze proaspete mai mult timp. De asemenea, au organizat şi un concurs pentru participanţi: cei care au mâncat complet un măr, lăsând doar codiţa, au primit un magnet de frigider cu reguli anti-risipă.

Totodată, voluntarii i-au îndemnat pe participanţi să nu cureţe cojile legumelor şi fructelor, dacă le cunosc provenienţa, pentru că, pe lângă că astfel nu vor produce gunoaie, vor avea parte şi de un surplus de vitamine. Regulă care se aplică inclusiv cartofilor, care, au spus voluntarii, ar putea fi consumaţi dacă pur şi simplu sunt spălaţi bine.

A doua parte a atelierului a constat în folosirea surplusului de alimente pentru prepararea de noi produse. De pildă, legume şi fructe precum ridichi, banane şi mere au fost folosite pentru prepararea unor smoothie-uri, iar resturi de pâine şi de salată verde pentru pregătirea unui sos pesto.

În cadrul aceluiaşi proiect, duminică, la Liceul Greco-Catolic, este programată proiecţia unui documentar despre risipa alimentară şi o discuţie pe aceeaşi temă.

Voluntarii JCI Cluj au anunţat şi că iau în calcul să extindă la Oradea iniţiativa "Banca de alimente", care presupune că magazinele donează alimentele nevândute, iar ONG-iştii le distribuie spre persoane sărace. La Cluj, în şapte luni, Banca de alimente a adunat 7 tone de mâncare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON