URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2018, 16:24

Litiaza renală

Litiaza renală foto generic, auncurology.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Majoritatea calculuilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total.

Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială. Litiaza urică este de asemenea mai frecventă la bărbaţi, mai mult de jumătate din pacienţi având gută (creşterea acidului uric în sânge), iar caracterul este tot familial (indiferent de prezenţa sau absenţa gutei). Litiaza cu săruri de magneziu (struvit) este relativ frecventă şi periculoasă (calculii pot atinge dimensiuni mari), afectând în special femeile şi are cauză infecţiile urinare. Litiaza cistinică este rară.

Calculii renali pot fi asimptomatici, evidenţiindu-se ocazional pe radiografii efectuate în alte scopuri, dar de cele mai multe ori ei se mobilizează şi produc durere, sângerare şi, uneori, obstrucţie. Durerea este severă, începe iniţial la nivelul abdomenului, lateral de ombilic, iradiind de obicei în spate şi în jos spre organele genitale, intensitatea fiind maximă la 20-60 de minute de la debut. Alte simptome sunt dificultatea în urinare şi urinarea frecventă.

ATENŢIE!

Calculii de struvit, cistină şi acid uric cresc de multe ori excesiv şi nu pot migra, putând bloca tractul urinar. Calculii calcici migrează de obicei şi produc colici, dar pot uneori rămâne pe loc, determinând calcificări multiple (nefrocalcinoză). Deşi infecţiile urinare nu sunt o consecinţă directă a litiazei renale, acestea pot apărea după o intervenţie chirurgicală efectuată pentru eliminarea calculilor, litiaza putând agrava infecţia urinară şi invers. Calculii urinari se formează de obicei din cauza dereglării unei balanţe delicate prin care rinichii trebuie să conserve apa, dar şi să elimine substanţele care sunt slab solubile, aceste necesităţi opuse trebuind echilibrate în timpul adaptării la dietă, climat şi activitate.

REŢINEŢI!

Tratamentul litiazei renale se face în funcţie de natura calculilor, mărimea acestora şi gradul de mobilizare. Este necesară o bună hidratare, administrarea de medicamente la indicaţia medicului, iar în cazurile cu calculi mari şi imobili se indică intervenţia chirurgicală (în prezent aceasta este tot mai mult înlocuită cu o metodă de "spargere" a calculilor cu ultrasunete şi eliminarea lor ulterioară prin urină, metodă numită litotriţie). Majoritatea pacienţilor cu litiază prezintă tulburări metabolice tratabile care determină apariţia bolii, de aceea este necesar consultul medical şi urmarea indicaţiilor medicale, tratamentul fiind de lungă durată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON