URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2018, 16:24

Litiaza renală

Litiaza renală foto generic, auncurology.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Majoritatea calculuilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total.

Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială. Litiaza urică este de asemenea mai frecventă la bărbaţi, mai mult de jumătate din pacienţi având gută (creşterea acidului uric în sânge), iar caracterul este tot familial (indiferent de prezenţa sau absenţa gutei). Litiaza cu săruri de magneziu (struvit) este relativ frecventă şi periculoasă (calculii pot atinge dimensiuni mari), afectând în special femeile şi are cauză infecţiile urinare. Litiaza cistinică este rară.

Calculii renali pot fi asimptomatici, evidenţiindu-se ocazional pe radiografii efectuate în alte scopuri, dar de cele mai multe ori ei se mobilizează şi produc durere, sângerare şi, uneori, obstrucţie. Durerea este severă, începe iniţial la nivelul abdomenului, lateral de ombilic, iradiind de obicei în spate şi în jos spre organele genitale, intensitatea fiind maximă la 20-60 de minute de la debut. Alte simptome sunt dificultatea în urinare şi urinarea frecventă.

ATENŢIE!

Calculii de struvit, cistină şi acid uric cresc de multe ori excesiv şi nu pot migra, putând bloca tractul urinar. Calculii calcici migrează de obicei şi produc colici, dar pot uneori rămâne pe loc, determinând calcificări multiple (nefrocalcinoză). Deşi infecţiile urinare nu sunt o consecinţă directă a litiazei renale, acestea pot apărea după o intervenţie chirurgicală efectuată pentru eliminarea calculilor, litiaza putând agrava infecţia urinară şi invers. Calculii urinari se formează de obicei din cauza dereglării unei balanţe delicate prin care rinichii trebuie să conserve apa, dar şi să elimine substanţele care sunt slab solubile, aceste necesităţi opuse trebuind echilibrate în timpul adaptării la dietă, climat şi activitate.

REŢINEŢI!

Tratamentul litiazei renale se face în funcţie de natura calculilor, mărimea acestora şi gradul de mobilizare. Este necesară o bună hidratare, administrarea de medicamente la indicaţia medicului, iar în cazurile cu calculi mari şi imobili se indică intervenţia chirurgicală (în prezent aceasta este tot mai mult înlocuită cu o metodă de "spargere" a calculilor cu ultrasunete şi eliminarea lor ulterioară prin urină, metodă numită litotriţie). Majoritatea pacienţilor cu litiază prezintă tulburări metabolice tratabile care determină apariţia bolii, de aceea este necesar consultul medical şi urmarea indicaţiilor medicale, tratamentul fiind de lungă durată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON