URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2012, 08:55

Licurici şi pitici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă de ţânc iubeam nespus America. Dacă mai toţi tovarăşii de joacă voiau să fie indieni, eu mă ofeream mereu să fiu cowboy. De un unchi care, cine ştie cum, îşi procurase o pereche de "blugi" cu adevărat originali m-am rugat săptămâni întregi până l-am convins să-şi taie tocmai bucăţica de piele din spate ce atesta marca, pe care am păstrat-o ca pe un fetiş ani întregi doar pentru rezonanţa ei americănească. La o vârstă la care nu aveam cum să-l înţeleg pe de-a întregul, am văzut filmul lui Elia Kazan "America, America" numai pentru titlu. Chiar şi aşa am priceput ce înseamnă asta - Libertate.

O călătorie în America a fost cel mai mare vis, atât de fierbinte încât, când l-am trăit aievea, mi-am şocat un amic spunându-i că cele zece zile petrecute de la Chicago până la Oklahoma City, pe aşa-numita Bible Belt, au însemnat cât o viaţă şi n-aş fi suferit dacă rămânea ultima mea călătorie. Şi, slavă Domnului, a fost nu un road-movie, ci una iniţiatică, în care am putut cunoaşte, în afara metropolelor, America cea adevărată, a Ogarului Cenuşiu, a orăşelelor în care, ca prin satele noastre, toată lumea se salută cu toată lumea, în care oamenii mănâncă porumb în sute de feluri posibile, iar străzile şi casele sunt mai frumos îngrijite ca oriunde.

Sunt, aşadar, un filo-american. Dar cu atât mai tare m-a revoltat o declaraţie a ambasadorului Mark Gitenstein, venit săptămâna trecută să "taie panglica" pentru renovarea sinagogii din strada Primăriei. "Sunt dator să fac şi o remarcă critică", a zis acesta, trântind apoi, hodoronc-tronc, că una din cauzele Holocaustului e faptul că "procurorii nu au funcţionat eficient între cele două războaie mondiale".

De faţă erau mai mulţi oficiali români, însă niciunul n-a zis nimic. Oricât de clar este că Mr. Gitenstein reprezintă un guvern interesat să ne bage pe gât un stol de avioane second-hand şi să culeagă pentru Chevron Gas roadele lobby-ului unui preşedinte ce recunoştea că are cu Marele Licurici o relaţie de felaţie, spusele ambasadorului meritau corijate. Pentru că obsesia lui cu procurorii, ca şi a protejatului său, are tot atâta legătură cu Holocaustul cât menstruaţia furnicilor cu gravitaţia pământului. Justiţia nu putea împiedica crimele contra evreilor, nici măcar în Germania, acolo unde ele au fost iniţiate, ci trezia marilor puteri. Iar în părţile astea de Românie, dacă tot era să muştruluiască Excelenţa Sa pe cineva, nu românii erau aceia.

Nu cred că oficialul american putea primi un răspuns precum celebra replică adresată liderilor UE de europarlamentarul englez Nigel Farage ("Cine dracu vă credeţi voi?"), dar cum să ne mirăm, dacă toată lumea tace şi înghite, că reprezentantul Guvernului american împarte lumea în Licurici şi pitici? Am fost şi rămân filo-american dar, precum Lucreţiu Pătrăşcanu în alte vremuri, mai crâncene, prefer să nu uit că în primul rând sunt român. Şi la fel ar trebui să facă şi mai-marii noştri, oricât de mult l-ar supăra pe Unchiul Sam.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ori esti prost, ori nu stii
Motivul pt. care G. a fost aici nu sint panglicile, bei papagalule...dar tu nu te incadrezi in rindul jurnalistilor ci in rindul lingailor..Daca erai jurnalist aveai habar de ce este atat de interesat G ....MARS LA SCOALA CRIS ABRUDAN
Postat 23 Septembrie 2012, 16:02 de ddd.
sinagoga
Comunitatea evreiasca din Bihor are bani destui ca sa-si repare singuri cladirile si anume din chirii,sa nu uitam ca incaseaza chirii din foarte multe locuinte,asa-i dle Lebovicsi,Kopelman? Unde se duc acesti bani?In care buzunare?Si aceasta Sinangoga a fost inchiriata unor zarzavagii care platesc si acum chirie.De ce apelati la ajutorul americanilor?De smecheri ce stinteti...Nimic impotriva sa va ajute americanii dar sa nu jigniti poporul roman.
Postat 22 Septembrie 2012, 10:49 de trifa
Negociatori
Avem nevoie de negociatori buni in relatia cu Uniunea Europeana.
Postat 21 Septembrie 2012, 21:41 de Bruxelles
@Valhalla-Asgard
cat despre articol, este unul bun. acuma, sa vedem cat va fi de consecvent editorialistul.
Postat 21 Septembrie 2012, 19:40 de @Valhalla-Asgard
@Valhalla-Asgard
SUBSCRIU IN TOTALITATE!
Postat 21 Septembrie 2012, 19:37 de @Valhalla-Asgard
Bun articol!
Tot asa!
Postat 21 Septembrie 2012, 07:05 de Roman
"Prefer sa nu uit ca in primul rand sunt roman"
Aceasta afirmatie exprima o pozitie cat se poate de corecta. In cazul asta, comportata-te ca un jurnalist adevarat si ca un roman adevarat. Trebuie sa dai dovada de seriozitate si responsabilitate cand scrii un articol. Nu mai vorbi si jigni pe toata lumea (romanii, in cazul nostru). Fiecare natie isi are procentul sau de rebuturi umane. Acest articol ar putea constitui un bun inceput. In alta ordine de idei, fiecare \"licurici\" incearca sa "traga spuza pe turta lui". ma refer in special la \"licurici\" pt ca acestia au si mijloacele necesare. Incearca si unii \"pitici\", cei care au \"felinarele\" deschise(lideri nationali cinstiti si devotati natiunilor din care fac parte. lideri care inteleg cum se fac jocurile la nivel mondial). In ceea ce ne priveste si pe noi ca natiune, trebuie sa aparam (recastigam) ceea ce de fapt si de drept este al nostru.
Postat 20 Septembrie 2012, 19:24 de Walhalla-Asgard
tudor
Respect, atat pt articol cat si pt "prefer să nu uit că în primul rând sunt român"
Postat 20 Septembrie 2012, 08:45 de tudor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON