URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2012, 12:19

Licitaţie: cine ne minte mai frumos?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au uitat de turbogiraţie, poduri, parcări, şosea de centură, spitale, parcuri, industriale sau de agrement, ba chiar - deja - şi de deszăpezire. Normal, prim-planul "dezbaterilor" l-a ocupat chestiunea termoficării. Pe undeva, perfect justificat, de vreme ce facturile la încălzire ne ard pe toţi.

Vacarmul s-a iscat, însă, mai ales din pricina confuziei, dezinformării şi manipulării grosiere, dar tenace. În lipsa unei comunicări reale a Primăriei cu cetăţenii, opozanţii CET-ului pe gaz au semănat neîncrederea în singura variantă care ne-a rămas pentru a încălzi oraşul şi în iernile ce vin. Culmea e că în toată zarva iscată despre, vorba aia, cotaţiile gazului pe plan mondial pe termen mediu şi lung, nimeni nu mai stă, cu bun-simţ, să vadă că vecinii din Debreţin au o gigacalorie pe gaz mai ieftină decât avem noi pe cărbune, sau că tot pe gaz funcţionează, bine mersi, şi sistemele centralizate din Austria, Franţa, Italia ori ţările nordice.

Buba e nu că oamenii sunt circumspecţi fiindcă s-ar fi informat în prealabil (bine-ar fi dacă s-ar întâmpla aşa), ci pentru că, dimpotrivă, nu se informează şi judecă după ureche. Se lasă seduşi de păcălici şi escroci care, profitând de ignoranţa lor, le promit gigacaloria la preţ de apă chioară, amăgindu-i ba că 40%, ba că 70% din oraş se poate încălzi geotermal. Iar ignoranţii sunt lipsiţi şi de minima inteligenţă, de vreme ce nu întreabă, precum înţeleptul Moromote odinioară, "pe ce te bazezi?".

Problema e veche, un melanj atotcuprinzător de indiferenţă, credulitate şi prostie la scară naţională. Şi, chiar, de ce n-ar fi vrăjiţi orădenii de mirajul căldurii pe daiboj dacă în restul ţării compatrioţii cred cu fanatism că "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu va da fiecăruia 20.000 de euro şi îi va scuti de plata tuturor taxelor şi impozitelor, başca a ratelor la bănci? Şi cine să-i lumineze? Cine mai stă să combată aşa nerozie, de vreme ce niciun telespectator nu ar avea chef să asculte argumente după ce s-a dopat cu atâta Elodie? Cine ar mai avea chef ca, după ce un nebun sau un ticălos a aruncat o piatră-n baltă, să se arunce ca s-o scoată?

O spun nu eu, ci istoria ultimelor două decenii, că la români pomana e aproape un organ, o emblemă culturală şi un semn de continuitate. I-am văzut puterea şi în 2004, şi în 2008, şi în 2009, când o groază de alegători şi-au vândut viaţa pe următorii patru ani în schimbul unei beri şi-a unui mititel ori a unei pungi cu făină şi orez.

Ce se întâmplă în confuzia de acum mă face, însă, să cred că politicienii ar putea cumpăra voturile unora dintre noi chiar mai ieftin de atât: cu promisiuni deşarte şi, cu cât mai sfruntate, cu atât mai crezute. Dacă tăticul OTV-ului i-a cucerit pe mulţi cu promisiunea a 20.000 de euro, mira-m-aş să nu apară altul care să promită 40.000 de euro. Ce l-ar costa? Nimic altceva decât riscul de a fi de două ori mai popular decât DDD...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
multi si prosti!
Foarte corect! Asa e, pe plaiul mioritic toti isi dau cu parerea in necunostinta de cauza. Asta-i boala nationala si incurabila... La noi nu conteaza faptele, ci vorbele. Cu cat minciuna e mai gogonata, cu atat e mai credibila. Vezi realegerea basescului par examplu!
Postat 21 Martie 2012, 10:32 de silviu
Trist, dar adevarat!
Jurnalismul este o profesie care are la baza constiinta, nu portofelul, iar cand aceasta lipseste avem de-a face cu propagandisti, nu ziaristi. In cazul dumneavoastra, domnule Cris, nu conteaza ce scrieti, important este cine plateste.
Postat 17 Martie 2012, 17:25 de SAFE
Pt cei anti-gaz
Voi care sunteti ANTI CET pe gaz.. ati fost aseara prezenti la dezbatere sau doar comentati? Ca foarte multi de aici sunt anti gaz si nu il vor de loc, dar sala a fost aprope goala. Asa ca incetati cu tema asta ca e doar apa la moara!!!!!!!!!!!! Sa-l faca odata ca deja m-am saturat de atata scandal si vorbarie goala, fara alternative concrete DAR SI viabile!
Postat 15 Martie 2012, 09:23 de cetateanul
@unu
Eu vreau gaze de la Arabi!!! E buna afimatia cu "de asemenea pe conducta arad-szeget aducem gaz rusesc din ungaria, mai ieftin decat il luam din rusia." !!! In Romania e piata reglementata si controlata de ROMGAZ care i-a gaz prin cele doua firme de intermediere... NICI IN VISE nu putem lua gaz la pret de Ungaria poate daca ne regionalizam si facem un proiect european... ce ziceti ? Sa ii SUGERATI varianta d-lui Bolos dl. @unu!
Postat 15 Martie 2012, 02:56 de Adi Oradeanul
debrecen
imi pare rau sa constat ca neinformat esti tu, cel putin de data asta.
Postat 14 Martie 2012, 20:33 de ina
debrecen
gigacaloria la debrecen e 300 de lei...informatie de la biro rozalia... si gazul undeva la 500 de euro/1000 mc
Postat 14 Martie 2012, 20:31 de ina
multe ar fi de zis, dar viitorul nu il stie nimeni
deci, colterm tm din tot atatia bani cat oradea, nu schimba magistralele sparte, nu reconstruieste o centrala de la zero, ci daor MODERNIZEAZA cateva cazane si cumpara instalatia de desulfurare. ps. gazul rusesc cumparat de italia e mai ieftin decat cel cumparat de romania, multumita lui basescu. de asemenea pe conducta arad-szeget aducem gaz rusesc din ungaria, mai ieftin decat il luam din rusia. in conditiile unei cooperari economice Corecte cu rusia, am putea vedea chiar scaderi ale pretului gazului. pe langa tot ce a zis primaria in articolul de sapt asta, nu uitati ca vreo 200 ha trebuie din 10 in 10 ani umplute de zgura. apoi vreo 150-200 mil eur pt curatarea terenului, cum e si langa cet 2.
Postat 14 Martie 2012, 20:19 de unu
aham
corect. cine sa fie mai calificat in a vorbi despre pomana daca nu chiar celebrii pupicuristi ai primariei de la ebihoreanul?
Postat 14 Martie 2012, 19:16 de ecaloria
cred ca pina la urma toti mint, important e de vazut cit de mult o face fiecare
daca strainii se incalzesc pe gaze, trebuie sa verificati ce facturi de intretinere platesc ei si pretul de gaze ce-l contracteaza tara lor, pt ca preturile difera enorm de la o tara la alta (nici macar nu am pomenit de salarii); e adevarat ca de 20 de ani nici un politician nu a facut ceva pozitiv in domeniul termoficarii (cu toate ca nici nu existau fonduri UE ca si acum), daca acum se trezesc ca trebuie sa faca ceva , atunci sa o faca in beneficiul consumatorilor: 1.sa foloseasca resurse energetice nationale (carbune,geotermal,gaze) 2.obligatoriu toate cladirile sa fie termoizolate (domeniu pe care primaria nu a insistat destul, atit cu fonduri UE,subventii de la stat,credite garantate de stat etc.- ce implica direct scaderea somajului si cresterea economiei locale) 3.transformarea CET intr-un bun public, spre folosul consumatorului, implicand direct profitul acesteia in pretul de gigacalorie , astfel ca viitori politicieni/administratori sa nu poata devia acest profit in alte directii(lucru ce ar parea imposibil de realizat) -articolul il consider o insulta, tinand cont ca in ultimii 23 de ani, multe schimbari mari facute in Romania au fost in detrimentul poporului
Postat 14 Martie 2012, 16:50 de BILL
critici constructive
@Oradea: incerc sa fie o critica constructiva cat se poate! dar in detalii nu pot intra! singurul meu argument este legat de costul(mai ales viitor)al acestuia si dependenta fata de Rusia! Deocamdata gazele din Marea Neagra sunt doar in capul umilitului! Pana la urma eu(si altii)facem niste simple comentarii. Cine le citeste(si te asigur ca sunt citite la greu, inclusiv de parinte, care in clipa asta este "insivisble"pe net!)poate sa tina seama de ele sau nu. de cele mai multe ori este NU! Pentru ca ceea ce scriu eu nu se transpune automat in practica nici macar nu pot fi suspectat ca ii acuz pe altii ca se pricep la toate iar eu procedez la fel. eu exprim o parere de care se poate tine seama(sau nu), factorii de decizie chiar iau aceste decizii. aici este diferenta. inca o data o spun, nu hulesc gazul de dragul de a-l huli. eu insumi utilizez aceasta sursa, doar ca este vorba despre centrala proprie. insa ma sperie de pe acum ce se poate intampla in scurt timp cu valoarea lunara a facturii. la o adica eu pot renunta si incerca o alta varianta dar cei care locuiesc la bloc?
Postat 14 Martie 2012, 15:10 de TDS
@TDS
@TDS si foarte bine faci. Dar sa fie o critica constructiva manifestat prin fapte. Multi se opun gazului. Dar de ce nu iau masuri concrete? @cristi: asta vroiam. Multumesc.
Postat 14 Martie 2012, 14:32 de Oradea
Jurnal BH, 22 august 2009
Jurnal BH, samabata 22 august 2009 pagina1 (colectie la Biblioteca). Dl Bak Ferenc, directorul al AKSD Debrecen se declara invidios pe CET Oradea. Dar sigur ca o comparatie cu pretul gigacaloriei Debrecen vs. Oradea e destul de relevanta chiar si tinand cont ca Debretinul nu avea varianta carbunelui fiindca nu-l are
Postat 14 Martie 2012, 14:31 de cristian horgos
21 august 2009 termie Debrecen
vineri, 21 august, organizat cu ocazia evenimentului numit “Fereastră Deschisă spre Europa”. Conferinţa „Oradea şi Debrecen în Uniunea Europeană – strategii de dezvoltare”. Sper sa revin cu link spre declaratia responsabililor din Debrecen ca invidiaza CET Oradea. Dar sigur am delcaratia in editia print
Postat 14 Martie 2012, 14:19 de cristian horgos
Șun-ta
@Oradea: nu hulesc nici un gaz! ma gandesc numai la viitor! atata tot! si nu pot accepta ca un om(fie el si "multilateral dezvoltat", adica: inginer, diacon, economist, profesor universitar, auditor, autor de manuale(??), director in Primarie, actionar, administrator etc.)sa decida o chestiune atat de complexa! termoficarea(cu efecte, ma repet, in viitor)este mult, muuuult mai grea decat datul cu busuioc intr-un butoi cu apa care brusc devine....sfintita!)
Postat 14 Martie 2012, 13:57 de TDS
Oradea
@cristian horgos: da -ne te rog o dovada, un link orice sa vedem ca exact asa a fost!
Postat 14 Martie 2012, 13:56 de Oradea
corect spus!
E clar ca doar cei care nu stiu despre ce-i vorba se exprima p-aci. Ce naiba aveti impotriva gazului? Ca va fi la acelasi pret dar nu va polua? Ca alte variante n-avem! Documentati-va in prealabil, ca nu-i asa greu, si exprimati-va dupa. Trebuie doar sa stii citii si sa nu fii pedist, desigur...
Postat 14 Martie 2012, 13:48 de mia
Oradea
despre COLTERM TM, care au mers pe carbune, aflati aici mai multe: colterm.ro ------------> si in stanga la DESPRE NOI-----------> Programe europene: SC COLTERM SA, împreună cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara, a demarat în 2008 un amplu proiect de modernizare cu finanţare europeană, în cadrul „Programului Operaţional Sectorial de Mediu Axă Prioritară 3 – Sector Termoficare”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 50 de milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri UE, 45% sunt bani de la Guvern şi 5% reprezintă contribuţia locală. Proiectul intitulat „Retehnologizarea Sistemului Centralizat de Termoficare din Municipiul Timişoara în Vederea Conformării la Normele de Protecţia Mediului Privind Emisiile Poluante în Aer şi pentru Creşterea Eficienţei în Alimentarea cu Căldură Urbană”, vizează modernizarea cazanelor de la CET Sud şi Centru, precum şi rezolvarea unor probleme de mediu.
Postat 14 Martie 2012, 13:44 de Oradea
Debretinul ne-a invidiat oficial
Sa nu uitam ca in 2010 specialistii termiei publice din Debrecen, invitati oficial la Primaria Oradea, au declarat ca ne INVIDIAZA pt. CET Oradea (pe CARBUNE la vremea aceea). Iar in Austria, Franta, Italia si Scandinavia sunt alte salarii, si tot nu sunt incantati de gazul rusesc
Postat 14 Martie 2012, 13:43 de cristian horgos
Oradea
TDS si zguro, mai citeste articolul pe aceeasi tema de acum cateva zile..si vezi ce costuri impune numa partea cu zgura, fara cea referitoare la folosirea carbunelui. Pe de alta parte, toti scoateti aproape total din ecuatie avantajul producerii de curent, care poate fi unul cu adevarat rentabil, tot huliti gazu. Ia: zf.ro/eveniment/guvernul-si-fmi-au-stabilit-calendarul-pentru-majorarea-pretului-energiei-9398814. Si in plus, cum scrie mai jos..nu va convine, luati masuri. Mereti si stati toata ziua pe strada se demonstrati anti gaz! Ca la demonstratii cu teme politice ati stiut merge in centru. Ia, acum mergeti pt o cauza locala, care va afecteaza direct si puternic. Sau luati legatura cu profesorii aia de la UT Cluj si U Oradea si Transgex si Distrigaz etc voi direct. Si gata! APROPO, DESPRE AEROPORT NIMENI NIMIC????
Postat 14 Martie 2012, 13:38 de Oradea
Timisoara a reusit pe CARBUNE
Colterm Timisoara construieste centrala pe carbune, de la A la Z (trei centrale, desulfurare, ardere oxizi azot si altele) pe acelasi europroiect dar cu bani ceva mai putini (vezi siteul oficial al Colterm). In plus, Oradea ar mai trebui sa-si reabiliteze doar magistralele (maxim 20 de milioane de euro). Asa ca nota de plata de 150 milioane de euro de mai jos e ca si vinul din Cana Galilei
Postat 14 Martie 2012, 13:37 de cristian horgos
corect spus!
un text corect! bravo! sa vezi acuma postacii pedisti si vuscanii cum or sa vomeze pe aci...
Postat 14 Martie 2012, 13:32 de man
z_gura
@Zgura si Cenusa: imi place faza cu z_gura! era si un banc pe vremuri care s-ar potrivi de minune si azi unor persoane publice!
Postat 14 Martie 2012, 13:31 de TDS
Zgura/Cenusa se evacueaza si acum
Dl Bolos spune ca, in varianta unui europroiect pe CARBUNE e nevoie si de 10 milioane euro pt evacuatul zgurii si cenusii. De parca acum nu se evacueaza. Daca asa se joaca cu zece milioane de euro, nu-i de mirare ca a ajuns cu socoteala la 150 mil. de euro. Mai sunt si alte minciuni edilitare, din care cea mai mare e ca nu puteam face euro-proiectul pe CARBUNE ci doar pe gaz
Postat 14 Martie 2012, 12:55 de Zgura si Cenusa
just
@CINE NE MINTE FRUMOS: ai perfecta dreptate! cat despre cum se incalzesc alte tari(ceea ce s-a mentionat in articol) sigur e asa cum se scrie. dar la viitorul mai apropiat sau mai indepartat nu se gandeste chiar nimeni? ma bucur ca si altii au sesizat ca in spatele CET-ului se afla parintele, nu de alta dar au fost comentatori pe site(oare chiar au fost?)care mi-au reprosat ca ori de cate ori am ocazia ma leg de acest individ! pai daca nu mi s-ar fi dat ocazia m-as fi legat? ca aproape suntem in situatia descrisa de MRU aseara: vai, trebuie sa ne referim la sistem, nu la NUME PROPRII! OK, dar de la numele proprii trebuie pornit!
Postat 14 Martie 2012, 12:47 de TDS
PETITIE!
DEJA SUBIECTUL ASTA E OBSEDANT. FACETI O PETITE PRO referendum CEL CARORA NU VA CONVINE. STRANGETI semanturile majoriatii locuitorilor din Oradea si gata. Nu cred ca cineva va refuza in acele conditii realizarea unui referndum. Sau strangeti 100+ mii de semanturi anti-gaz si gata. Ce tot atatea comentarii? Fapte!
Postat 14 Martie 2012, 12:47 de PETIE!
Adi Oradeanul
Pentru cei care doresc o documentare (inclusiv d-lui Cris) -lucrand cu materialul clientului, adica Primaria- va propun spre analiza un Studiu de Fezabilitate de incalzire pe geotermal al cartierului Nufarul 1 facut de mai multi specialisti de la Transgex si altii (ii gasiti trecuti la autori)chiar de pe site-ul oradea.ro al primariei (cititi pana nu il sterge IT-ul Primariei) (daca nu il mai gasiti vi-l ofer eu) prin care cu 2 milioane de EURO se poate realiza incalzirea pe geotermal si suplimenta cu gaz in centrale (puncte termice) - sigur primeam bani si de la UE si era verde etc. Inmultit cu 4 -5 cartiere ori 2-3 milioane rezulta un maxim de 15 milioane si nu 70 cat vehiculeaza dl. Bolos (parca ar fi vorba de maruntis). Pare o alta afacere la final de mandat ca si a tramvaielor Siemens...Un numitor comun: dl. Bolos... conteaza? VREM SA VEDEM SI NOI CALCULELE DUMNEALUI pentru milioanele de euro. Apropo pretul 1000 mc gaz importat ACUM 500$ (381EUR) fata de varianta pesimista de calcul cu 318EUR/1000mc gaz.
Postat 14 Martie 2012, 12:37 de CINE NE MINTE FRUMOS
Adi Oradeanul
ARTICOL DOCUMENTAT 1 [14.03.2012, 00:28] Va rog sa vedeti si titlul de pe editia tiparita a Bihoreanului la pag. 5 \"Licitatie:Cine ne minte mai frumos?\". Mergea titlul si la articolul \"foarte documentat\" al d-lui Cris. DE CE NU INTREABA CE VENITURI SE OBTIN DIN VANZAREA ENERGIEI ELECTRICE ACUM LA cet-UL PE CARBUNE CA SA NE LAMURIM CAT DE NEEFICIENT ESTE? Mie mi se par suspecte si studii de fezabilitate \"...facute de Quantum Leap, un studiu care să indice soluţia optimă. Studiul urma să fie plătit din bugetul oraşului cu 5 milioane de euro...\" dar si studii facute de specialisti PE GRATIS dupa cum citim mai sus \"Profesorul Marcel Rosca afirmă că municipalitatea a organizat \"consultări reale, nu formale, la care experţii şi-au spus punctele de vedere fără partizanate politice şi fără a fi plătiţi\". Pariez ca iii vom gasi lucrand in subantrepriza la viitorul CET... se pune cineva? PUTEM VEDEA SI NOI MASTERPLANUL pe baza caruia s-a luat decizia de a NE GAZA pe site-ul primariei sau un link pe bihoreanul? M-ar interesa mai mult decat parerea celor de la ANRSPC pe care o urmariti in legatura cu CET-ul. Va rog dl. Cris sa ne ajutati pt. a realiza o documentare mai buna, in cunostinta de cauza, a noastra a oradenilor.
Postat 14 Martie 2012, 12:35 de CINE NE MINTE?
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON