URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2016, 12:16

Liceul necreştin: O profesoară de la Liceul Emanuel, acuzată că ar persecuta elevii care nu fac meditaţii cu ea

Liceul necreştin: O profesoară de la Liceul Emanuel, acuzată că ar persecuta elevii care nu fac meditaţii cu ea PREMIERĂ. Directorul Liceului Emanuel (foto), de altfel una dintre cele mai prestigioase şcoli din Bihor, profesorul Iosif Curta (medalion) s-a arătat deranjat că un părinte a mers cu pâra la presă. "La noi reporterii au venit doar ca să relateze fapte bune", zice directorul, fără să se întrebe dacă asta înseamnă că în şcoala sa nu sunt şi nereguli sau dacă acestea doar au fost ţinute sub preş. Până acum...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Fiecare să spună aproapelui său adevărul" - este motto-ul biblic al Liceului Teologic Baptist Emanuel din Oradea, uitat, însă, de unii profesori.

Un orădean a cărui fiică a învăţat aici o acuză pe profesoara de matematică Eugenia Medan că şantajează, practic, copiii, cu gândul la banii din meditaţiile ţinute după orele de şcoală. "Mi-a terorizat copilul pentru simplul motiv că l-am dus la meditaţii la profesori din afara şcolii", acuză bărbatul. Fata, elevă de gimnaziu, a rămas corigentă la matematică trei semestre consecutiv, deşi alţi profesori care au evaluat-o garantează că merită cel puţin nota 7. Dar, ca să scape de persecuţie, fata s-a mutat la altă şcoală...

Renume şi revers

Liceul Emanuel este una dintre cele mai renumite şcoli din Bihor, cu rezultate foarte bune obţinute la examenele naţionale. Având un specific teologic, părinţii care îşi aduc copiii aici, majoritatea membri ai comunităţii baptiste, speră că aceştia vor deprinde principii morale care să-i ghideze spre o viaţă onestă.

Aşa a crezut şi orădeanul care a dezvăluit BIHOREANULUI păţaniile prin care a trecut fiica sa. "Am dat-o la o şcoală creştină ca să înveţe să fie fată cuminte", spune bărbatul, care preferă să nu-i fie divulgat numele.

Problemele au început în clasa a VI-a, când fata încasa note mici la matematică: test după test, doar 2 sau 3, pe când la restul materiilor, chiar dacă nu excela, avea 7-8. "Am crezut că pur şi simplu nu învaţă şi am certat-o", povesteşte tatăl. Când a constatat că fata era pe corigenţă, a luat-o serios la întrebări, iar copila s-a plâns că nu înţelege ce îi predă la matematică profesoara Eugenia Medan. "I-am spus: «Ridică mâna şi întreabă!». Dar dacă ridica mâna, profesoara striga: «Sper că nu vrei să zici că n-ai înţeles!». Atunci, normal, copilul nu mai întreba nimic"...

Teste la secret

Tatăl a mers la şcoală, să ceară sfatul profesoarei. "N-a stat la discuţii, mi-a spus doar că fata nu învaţă", povesteşte bărbatul, care a rugat o cunoştinţă, profesor pensionar, s-o mediteze. După ce a evaluat-o, acesta i-a zis, însă, că fata ştie matematică. Mai mult, când a văzut un test de la şcoală la care eleva luase 2, a spus că de fapt merita 9, dacă nu chiar 10!

Supărat, tatăl s-a întors la şcoală, cu testul în mână, să-i relateze profesoarei constatarea meditatorului. "Brusc, s-a schimbat la faţă, a ridicat tonul şi mi-a aruncat foaia. I-am spus că nu-mi imaginez cum se comportă cu elevii dacă faţă de un părinte are acest comportament", povesteşte bărbatul.

Din acel moment, elevii profesoarei Medan nu au mai primit niciodată testele corectate, ca să le ducă acasă. "Eu n-am mai văzut niciodată vreun test al fetei, ca să ştiu unde greşeşte de ia numai 2", zice şi dascălul din privat. Explicaţia? "Profesoara ne-a transmis prin dirigintă că nu ni le mai dă, că cine ştie pe unde le ducem", explică părintele.

Problemă... bănească

În schimb, situaţia şcolară a fetei s-a înrăutăţit, iar notă mai mare de 3 n-a mai luat.  "Niciodată profesoara n-a scos-o la tablă. Avea elevi preferaţi pe care îi asculta oral, în timp ce restul erau notaţi doar prin teste scrise", spune părintele.

Când a întrebat-o pe Medan cum se face că la orele particulare fata ştie matematică, doar la şcoală nu, a primit un răspuns pe care îl consideră penibil: "Mi-a zis că la meditaţii învaţă după metode învechite. De parcă 3 plus 4 nu tot 7 fac oriunde!".

În acel moment, bărbatul s-a convins că adevărata problemă este faptul că îşi trimite fata la meditaţii la alt dascăl, nu la profesoara de la clasă. "Am întrebat-o deschis pe doamna profesoară dacă vrea să-mi ia fiica la meditaţii. Întâi mi-a spus că vin prea târziu, apoi că ea nu dă meditaţii". Din discuţii cu alţi părinţi, bărbatul a aflat că Medan totuşi dă lecţii particulare, şi asta chiar în şcoală: "Atunci mi-am dat seama că asta era problema, că banii mei nu ajung la ea".

Profă sau sabotoare?

Când şi-a văzut fiica în pericol să rămână corigentă peste vară, la final de clasa a VI-a, bărbatul s-a dus iar la şcoală, cerându-i lui Medan să-i dea fetei ocazia să se îndrepte. "Mi-a zis că-mi demonstrează că fata nu ştie matematică. I-a dat o problemă s-o rezolve în faţa mea şi fata n-a ştiut. Nervos şi ruşinat, m-am dus ţintă la profesorul din particular, să-i spun cum m-am făcut de râs. Acolo am aflat că profesoara îi dăduse o problemă cu enunţ greşit, care nu se putea rezolva", povesteşte tatăl.

Cu test cu tot, s-a dus apoi la directorul liceului, Iosif Curta. "I-am spus că îşi bat joc de copilul meu, că mi-l termină psihic. A fost de acord cu mine şi mi-a promis că va rezolva problema". Totuşi, directorul n-a găsit nicio soluţie.

Culmea e că, potrivit spuselor sale, tatăl fetei nu a fost singurul părinte nemulţumit de profesoara de matematică. La o şedinţă, mai mulţi i-au reproşat acesteia că nu ascultă elevii la tablă: "Ne-a răspuns că nu are timp să-i asculte pe toţi ori să îi explice fiecăruia în parte".

Nu ştiu, nu cunosc!

La finalul clasei a VI-a, copila a rămasă corigentă peste vară, dar a promovat examenul, deşi profesoara nici măcar nu i-a spus cu ce notă. Tatăl a sperat că în clasa a VII-a lucrurile vor sta altfel, dar profesoara şi-a continuat obiceiul de a nota copiii doar prin extemporale, aşa că fata n-a luat decât aceleaşi note: 2 şi 3.

A încheiat semestrul I cu media 3, motiv pentru care tatăl a decis s-o mute de la Emanuel din această primăvară. "O chinuiam degeaba, pentru că atunci când eu sau profesorul de la meditaţii fac exerciţii cu ea se vede că ştie. Nu pot să cred că doar la şcoală nu ştie", explică părintele.

În timp ce profesoara Medan a refuzat să discute cu BIHOREANUL, directorul Iosif Curta spune că acuzele la adresa acesteia sunt neîntemeiate. "Doamna profesoară îşi păstrează opinia, că acelea au fost notele meritate de elevă", afirmă directorul.

Cât despre convingerea părintelui că adevărata problemă a profesoarei au fost meditaţiile, Curta susţine că nici măcar nu ştie dacă Medan ţine sau nu meditaţii plătite în şcoală! "Este posibil, însă, ştiu că dumneaei locuieşte în chirie", zice directorul, căutându-i parcă o scuză. De altfel, din perspectiva lui, problema s-a rezolvat odată cu mutarea elevei la altă şcoală. În rest, Dumnezeu cu mila...


PROBLEMĂ VECHE
Meditaţii pe bani negri

O meteahnă veche a învăţământului românesc, meditaţiile plătite de elevi şi părinţi nu au fost niciodată reglementate prin legea educaţiei. Cauza? Chiar opoziţia dascălilor care, nemulţumiţi de salarii, ţin cu dinţii de orele în particular, de cele mai multe ori nefiscalizate. Fără să ţină cont că ar fi cel puţin imoral să ia bani de la elevii cărora le predau la clasă şi că sunt plătiţi din bani publici tocmai ca să-i înveţe.

Ministerul Educaţiei a pregătit în 2012 un proiect de Cod de etică al personalului din învăţământul preuniversitar ce prevede explicit că profesorilor le sunt interzise meditaţiile contra cost date propriilor elevi, dar până în prezent nu a fost aprobat. Motivul? Sindicatele profesorilor se împotrivesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
69 Comentarii
Mr. Scrabble
1. Scrabble e un joc in special pentru copii care au nevoie sa isi dezvolte conectiunile neuronice. Pentru adulti ar fi un mod de socializare cu alte persoane, precum oricare boad game. Pe net socializare zero barat, deci pierdere de vreme. Mai bine ai citi carti. Te aperi ca un copil care are nevoie sa castige. Pt o gramada de evanghelsti singurul lucru care conteaza este sa castige, aproape cu orice pret, ca sa se laude. Lasa-L pe Domnul de-o parte. E plina Oradea si romania de astfel de oameni. Eu eu eu . 2. Titlul articolului loveste cuiul drept in cap. Liceul Emanuel nu este un liceu crestin. Este un liceu de stat. Si daca ar vrea nu poate sa angajeze doar profesori crestini, sau sa primeasca elevi doar crestini - fiind un liceu de stat ar fi acuzati de discriminare. Miezul problemei se invarte in incapacitatea de a potoli trendul de profesori chiulangii si setosi dupa abuz atat la adresa elevilor, cat si asupra sistemului de invatamant. O ancheta ca la carte ar desfiinta multe scoli, chiar si dintre cele de renume. 3. Doamna profesoara cu pricina, doar ca nu este sexual, dar putem spune ca a violat psihic o fetita de 13 ani, si nu doar pe ea. Acestea intamplandu-se in fata colegilor si cu buna stiinta a parintilor care toti , absolut toti, stiai ce se intampla. Totul se intampla cu buna stiinta si nimeni nu ia atitudine, de la profesori, parinti, copii, pana la conducere. Acest lucru este necrestinesc. Deci titlul articolului "liceu necrestin" se portiveste perfect. Se potriveste la cam toate unitatile de invatamant, de fapt la intregul sistem de invatamant.
Postat 02 Aprilie 2016, 18:02 de Ganditorul
Ganditorul nu... gindeste!
1) Comentatorul anonim Ganditorul nu e la subiect. 2) Nu gindeste. Nu exista nici o legatura intre a) numarul de jocuri Scrabble, b) acuzatiile proferate de acest comentator anonim la adresa mea si c) subiectul acestui articol. 3) Nu citeaza complet. A adaugat cifra jocurilor (care, in paranteza fie spus, a depasit demult 50.000 de jocuri), dar nu a citat ASA cum scrie: pe Internet Scrabble Club. E vorba de un program (inventat de un roman) de joc PE INTERNET, in mai multe limbi, cu posibilitatea setarii parametrilor de joc, inclusiv cu roboti, cel mai redus timp fiind de 3 minute pentru un jucator). Dar si fara a fi jucat nici o partida, din prezentarea mea rezulta clar ca sint un om dinamic, cu preocupari multiple si profunde. Prezentarea respectiva insa nu e actualizata. Exista pe blogul meu principal, Romania Evanghelica, care are in prezent 46.000 de postari (asadar cu 10.000 mai mult decit in prezentarea citata) o astfel de prezentare mai recenta. 4) Comentatorul anonim Ganditorul MINTE atunci cind face afirmatia ca as fi un om fara directie (si deconectat de viata reala!?). Ieri am fost la Marsul pentru Viata, zilele trecute la un mini-maraton de poezei la Cenaclul ECOART (de ziua internationala a poeziei) si la un eveniment cultural cu ocazia a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu. Am initiat si editat 3 reviste electronice de-a lungul anilor. 5) Dupa cum se vede, tocmai comentatorul anonim Ganditorul este cel care dezinformeza si nu discuta chestiunea principala: eBihoreanul dezinformeaza prin titlul articolului. O institutie nu se evalueaza doar printr-un singur caz. (Decit in situatii exceptionale, dar nu e cazul acum.)
Postat 27 Martie 2016, 14:48 de alincristea
Corectie
48000 in 8 ani, nu 2
Postat 26 Martie 2016, 21:09 de Ganditorul
Fara directie
https://rotundu.wordpress.com/alin-cristea/ Conform acestui link dl alin se lauda ca a jucat 48000 da , 50000 fara 2000 de jocuri de scrabble in ultimii 2 ani. ... Decat sa faci munca de dezinformate si bruiaj pentru cineva din partea celor sub presiune, du-te si mai baga cateva jocuri de scrabble "teologic" sa ajungi la cifra magica de 50.000 Poate, domnul absolvent in teologie, o sa fii onorat in plen cu insigna teologului care in loc sa se inchine la Dumnezeu joaca in medie 500 jocuri de scrabble pe luna timp de 8 ani Om fara directie si deconectad de viata reala!
Postat 26 Martie 2016, 21:08 de Ganditorul
Chestuni diferite
Comentatorul anonim Ganditorul nu termina, precum ne-a "amenintat" ieri. Nu numai ca nu este la subiect, dar comentariile lui nu contin IDEI, ci presupozitii cu totul neintemeiate la adresa mea. Nu stim cine este si nu stim ce "dovezi CLARE" detine. Stim doar ca palavrageste peste masura. Site-ul eBihoreanul gazduieste astfel dezinformari si MINCIUNI (cel putin la adresa mea, dar, avind in vedere STILUL, s-ar putea ca si comentariile la adresa institutiei in discutie sa fie zanatice). In ceea ce priveste credibilitatea mea de persoana PUBLICA, aceasta nu a fost in nici un fel afectata.
Postat 25 Martie 2016, 10:38 de alincristea
Fals din nou
arata-mi ce reprezinta injurii ... tu esti cel care hartuiesti pe toata lumea care posteaza un punct de vedere, la care are dreptul, desigur. Tu esti cel care subminezi orice dialog prin denigrare si manipulare. Tu esti cel care ar trebui sa fi "interzis" atat in spatiul public virtual, cat si in cadrul oricarei manifestari crestine. Nu stiu cine ti-a dat sarcina sa tulburi comentariile la articolul acesta, dar este evident ca faci acest lucru din "sarcina". Tot ce am postat cu privire la ce se intampla la Lic. Emanuel, la clasele domanei abuzatoare psihic a copiilor si in scoli in general este adevarat, si am si dovezi CLARE. Domnule Alin Cristea, partea care o tii se afla pe o barca in flacari. Ti-as sugera sa o abandonezi pana nu iti pierzi toata credibilitatea de persoana "semi-publica".
Postat 25 Martie 2016, 08:28 de Ganditorul
Nu doar nesimtire, ci si MINCIUNA
Comentatorul anonim Ganditorul a postat comentarii care contin injurii. In mod normal, administratorii acestui spatiu public ar trebui sa stearga, precum pretind avertismentul lor. RAPORTEZ abuzul!
Postat 24 Martie 2016, 23:12 de alincristea
RE: Nu doar nesimtire, ci si MINCIUNA
Nu am sesizat niciun abuz, considerăm că dialogul se încadrează în limitele libertăţii de expresie.
Postat 26 Martie 2016, 00:55 de Moderator
Gognobil
Un nou cuvant pentru Alin. Alin, stii doar 2 cuvinte: gogoman si ignobil. Probabil esti plin de mandrie la adresa ta. Plecaciune. Dupa cum am spus, monopolizezi si manipulezi postarile legate de acest articol. Ai trasate obiective SRIste clare, de a araca orice dialog fara argumente. Asa faceti toti securistii. Hai sa vad. Te rabzi sa nu ai ultimul cuvant? Nu, pentru ca treaba ta de dezinformator este sa distrugi orice dialog. Rusine.
Postat 24 Martie 2016, 22:52 de Ganditorul
Gognobil
Un nou cuvant
Postat 24 Martie 2016, 22:46 de Ganditorul
Nesimtirea continua
Comentatorul anonim Ganditorul continua cu adresarea ignobila si cu comentariile timpite sub protecta anonimatului. De asemenea, nu este la subiect. Nu are nici un argument in comentariile sale. M-as mira sa fi terminat. Stilul asta de comentariu steril, agresiv si gogoman nu se termina niciodata.
Postat 24 Martie 2016, 16:53 de alincristea
Dezinformare
ca si comunistii, folosesti metode de dezinformare. esti bun Aline. Totusi, tu nu te cunosti pe tine. cum sa te cunosc eu? Incerci sa monopozizezi, sa controlozi postarile si directia in care merg postarile. Domnule. termina cu pleznelile si vino-ti in fire. Cand mai gasesti in Romania un copil de a 6a cu 2 medii de 2, mai vorbim. Spor la treaba. Am terminat.
Postat 24 Martie 2016, 16:17 de Ganditorul
Nesimtire tot mai mare
Comentatorul anonim Ganditorul a savirsit-o din nou: Multe cuvinte, palavrageala pentru umanoizi care nu isi folosesc ratiunea. Ce am avut de spus am spus PINA AICI. Dar comentatorul anonim Ganditorul se pare ca nu a citit comentariile anterioare. ASTA e nesimtire. Iar sa mi se adreseze in mod ignobil, de parca ne-am cunoaste, e si ASTA nesimtire.
Postat 24 Martie 2016, 15:48 de alincristea
Alin, ai copii?
O fata de 12ani, clasa a 6a e lasata cu 2 mate si fizica pe vara. (Ah da, cereti caietul de clasa la fizica al colegilor ei cu 9-10 la fizica. Dna Medan nu prea face fizica cu ei, cam chiuleste. A facut vre-o data experiente de fizica cu elevii?) In loc sa se bucure de vacanta , atat fetita cat si parintii ei stau pe ace si au o vara distrusa pentru ca o profesoara face abuz de putere si lasa corigent pe vara cu 2 un elev care de alt fel e cam de 7. E inuman sa distrugi copilaria unei fete de 12 ani; pentu ce? Nu stiu daca exista in Romania un elev care sa aiba media 2 la materii predate de aceeasi profesoara. Aline, pe cine aperi?
Postat 24 Martie 2016, 14:11 de Ganditorul
Bravo Aline!
Alin Cristea, e problema cu digerarea infornatiei ? Felicitari! Datorita oamenilor ca tine societatea noastra este unde este . Hai sa fiu specific ... Asa cum ai juca golf si ai baga mingea din prima lovitura, de la 400 m: o vorba a doamnei Medan Eugenia, in timp ce preda mate la clasele ei , cand un elev ii cere lamuriri despre ce a predat chiar atunci : "eu nu dau meditatii in clasa". Digera asta, si investigheaz-o.
Postat 24 Martie 2016, 13:53 de Ganditorul
Nesimtire
Comentatorul anonim Ganditorul a scris o droaie de cuvinte fara sa spuna, de fapt, nimic. Astfel de comentarii gogomane se intilnesc in multe locuri, cu mici modificari comentariul se potrivieste oriunde, despre orice. ASTA e nesimtire!
Postat 24 Martie 2016, 12:23 de alincristea
Imoralitate
Nu discutam despre Liceul Emanuel, ci despre sistem in sine. Liceul Emanuel, a inceput ca Liceu Baptist, iar acum e liceu de stat care continua in umbra bisericii Emanuel. Cred ca e o scoala buna. Nu cred ca intentia si directia dorita de liderii bisericii si a liceului este una imorala si lipsita de integritate, ci dimpotriva. Totusi, ne lovim de situatii precum doamna profesoara Medan, si, desigur, ale altor profesori/profesoare din tot sistemul de invatamant. Dracul nu iti da in cap, ci te momeste. La inceput cate umpic, iar umpic, pana cand, nesatul, te pomenesti ca boul in jug. Inca de la finele anilor 1990 (98-99) in unele licee nu se faceau anumite cursuri, inclusiv la Emanuel. Mate, Fizica, Latina, Geografie, Ed. Fizica ... etc. Cu exceptia limbii romane care trebuie atat la profil real cat si la uman, toate celelalte materii au fost si sunt eliminate neoficial in programul elevilor. Inspectoratul a dormit atunci si doarme si acum. Unii directori sunt depasiti, altii fara sansa sa indrepte lucrurile. Conducerea liceului Emanuel nu cred ca este rea intentionata, dar din cauza amplorii fenomenului "Medan" este sub presiune. Este o rusine adusa unei scoli de prestigiu. dar, desigur, orice padure are uscaturile ei. Problema este cand sunt mai multe uscaturi - e greu sa le mai ascunzi. Trebuie sa le cureti ca padurea sa fie din nou frumoasa si sanatoasa. situatia de fapt este: domana Medan preda Mate si Fizica. La clasele ei a avut cativa elevi care nu faceau meditatii cu ea (in ceva sala la liceu - s-a scris intr-un comentariu anterior) si i-a luat in colimator. Cum poti sa dai in clasa a 6a unei eleve media 2 la ORICE obiect? Medan a dat media 2-3 atat la Mate cat si la Fizica... in clasa a 6a (si nu doar acestei eleve) apoi a trecut-o si, a executat-o si in clasa a 7a, cu 3, spre disperarea parintilor. Acum eleva este la alt liceu, si are not medii, asta la 4-5 saptamani de scoala dupa ce Medan a incheiat-o cu 3. Sa-i fie rusine. Ar trebui data afara din invatamant si sa nici nu primeasca pensie. Eu as da-o in judecata pentru abuz psihic al copilului meu si as stoarce orice banut dupa ea. Nesimtita. cum poti sa dai unui copil media 2? doar nu e pisica sau caine. Sunt profesori care fac meditatii la Mate, sau alte materii, cu 3-4 sau mai multi copii odata, in 2 ture pe zi. 4 x 2 = 8 copii pe seara, cate 2 ore. 16 ore la 25 de lei ora ... 400 lei. Un profesor care face asta 20 de zile pe luna, strange 2000 de dolari - la negru. domana Medan taxa acesta fetita pentru ca perintii ei nu o dadeau la ore la ea. Strategie: predai prosii la scoala, ca sa nu inteleaga copii, pe care mai apoi ii fortezi sa vina la orele suplimentare ca sa faci bani dupa ei. Imoral ... da IMORAL! Ar trebui sa fie un juramant al lui Hipocrate si in invatamant. Cum sa dai meditatii unui elev de-al tau? IMORAL! E o adevarata economie la negru care este sustinuta de ministerul invatamantului prin inchiderea ochilor, pentru a compesa salariile mici ale profesorilor .. .care anul trecut au fost marite cu 25% ... Nu cred ca prezinta probleme ca 1-2-3 copii au probleme sa la matematica si mai iau ore suplimentare pentru a li se explica ce nu au inteles. Dar asta nu trebuie sa o faca profesorul la clasa? Se zvoneste ca Domana Medan intr-un an a dat 8 note la fizica, pe cand a facut doar 5 ore ... nu e corect. Acum, la un elev care a avut tot medie de 2 sau 3 i-a dat un 9 sau 10 .. .de au ras colegii de el ... de ce? ca sa nu arate asa de rau o ancheta interna, ca sa se scoata ca da si 2 si 10 ... Cel mai grav lucru este ca [nu doar la Emanuel] copii din clasa, parintii, conducerea stiu aceste lucruri, dar toata lumea este atat de speriata de coruptia si ineficienta sistemului incat tremura pentru copil si da bani ca sa-i cumpere pacea psihica (copilului). Un profesor trebuie sa fie un exemplu moral si social, de o integritate molipsitoare asupra elevului. Va garantez ca un profesor care isi face treaba cum trebuie este indragit de elevi, chiar iubit si respectat. Dar cand profesorul este incompetent, preda pleznit, ca nuca in perete, daca se lipeste ceva de tine, bine, daca nu, Dumnezeu cu mila ... copii te taxeaza. Mai apoi acceasi copii, care le spun parintilor ce se intmapla, platesc profesorul (impotent profesional si pedagogic, chiar poate si psihic) sa dea copilului ore particulare, nu ca acesta din urma sa invete, ci sa il salveze de la presiune psihologica de a se face de ras. Parintii sunt lasi aici. La Emanuel au inceput presiuni asupra copiilor ca sa taca, ale parintilor sa nu vorbeasca la clasele in cazul doamnei Medan… unde am ajuns? Parerea mea e ca Domana Medan e un monstru psihologic si nu are ce cauta in invatamant. Parintilor, nu platiti voi taxe la stat pentru o educatie corecta, gratuita a copiilor vostri? De ce nu stati in picioare in fata unui sistem corupt? Va e frica de alte repercursiuni asupra luminii ochilor vostri - copii, si presiuni la locul vostru de munca, dar va orbiti singuri, caci lumina ochilor vostri (copii)devine tot mai slaba si oarba, ducand la o societate asa cum avem acum - hoti, mincinosi, laudarosi, care se jura stramb, IMORALI. Parintilor, treziti-va si aratati copiilor vostri ce inseamna sa lupti pentru adevar, pentru dreptul tau (in cazul lor la o educatie de calitate). Aratati copiilor ce inseamna integritatea si bunul simt, si spun din nou, LUPTATI pentru ele. Sistemul corup aproape ireparabil ne va distruge atat pe noi (deja sismtim acesta) cat orice viitor al copiilor nostri. Uniti-va la sedintle clase, ale scolii si cereti calitate pentru banul platit in taxe, integritate si moralitate. Luptati pentru copii vostri,ca sa aiba sansa sa iasa oameni, si nu moluste. Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Postat 24 Martie 2016, 11:05 de Ganditorul
Hai
Atunci hai să dezbatem situația: Bihoreanul poate că n-are dreptate când spune că LTBE e necreștin, însă pe de altă parte a semnalat un caz serios, posibil un caz de corupție, așa cum l-a numit Alin Cristea. Dacă Alin Cristea are dreptate și cazul profesoarei Medan este unul de corupție, atunci LTBE sau inspectoratul județean trebuie să se sesizeze. Corect ar fi ca Bihoreanul să sape în sistem și să scoată la iveală alte cazuri similare din școlile orădene; nu de alta, dar sigur mai există cel puțin câteva. Mă uite de vreo câteva zile pe net și văd păreri și părere, însă mie cea mai bună mi s-ar părea să intervină ministerul și să reglementeze folosirea manualelor în timpul orelor de curs iar a culegerilor în afara acestora pentru copiii care își doresc să studieze mai mult și chiar au aplecare într-un a numit domeniu. Asta ca să începem discuția și să nu poluăm apa din piscină...
Postat 15 Martie 2016, 21:08 de Shogun
Hai sa dezbatem situatia
Hai sa dezbatem situatia: Bihoreanul dezinformeaza. Ce-i de facut? Daca a facut asta cu o institutie care merge bine, doar pentru ca a aparut un caz de coruptie, cica, cu atit mai mult va dezinforma si in alte cazuri, cu institutii care merg mai prost si sint mai multe cazuri suspecte. Mai mult, daca sint atitia comentatori dispusi sa discute orice, numai despre ACEST subiect nu, cu atit mai multi comentatori vor fi care, pornind de la mai multe cazuri suspecte, sa ajunga sa comenteze vrute si nevrute. ASTA nu e dezbatere! Asta e: Hai sa ne pisam cit mai multi in piscina, ca e apa destula!
Postat 15 Martie 2016, 17:34 de alincristea
@Alin Cristea
Eu sunt pro-dezbatere și nu țin minte să mă fi burzulit cu nesimțire la cineva pe forumul ăsta. Hai să dezbatem situația: LTBE pare să aibă o problemă cu o profesoară de matematică. Ce-i de făcut? Fiind un liceu de stat probabil că ar fi bine dacă s-ar sesiza inspectoratul școlar județean. Da sau ba?
Postat 15 Martie 2016, 15:38 de Shogun
Ilogica
1) Este ilogica pretentia comentatorului anonim TDS ca eu sa-mi mentionez... telefonul ca el sa-si mentioneze numele. (In paranteza fie vorba, n-am cerut nici aici, nici altundeva, in ani de zile, ca cineva sa comenteze neaparat cu numele la vedere. Dar am atras atentia si atrag atentia ca anonimnatul este o plaga pe Internetul romanesc, pentru ca sub anonimat oamenii sint agresivi si iresponsabili). (Tot in paranteza fie vorba, am mentionat DEJA ca numarul meu de telefon se gaseste pe Internet de ani buni.) 2) Este ilogica introducerea numelui primarului. Daca eram suspectat ca sint admirator al vreunui sef de partid, TDS introducea numele respectivului? DE CE? Nu sintem robodi IDEOLOGICI! 3). Interventiile comentatorilor TDS si Shogun indica un nivel scazut de apetit pentru dezbatere si devieri majore de la subiect.
Postat 15 Martie 2016, 14:44 de alincristea
DVS
@alincristea: Conform DEX MĂI interj. (Fam.) 1. Cuvânt de adresare către una sau mai multe persoane de sex masculin, mai rar feminin, care marchează între vorbitori un raport de la egal la egal sau de la superior la inferior; bă. 2. Cuvânt folosit pentru a exprima admirație; mirare, nedumerire; neîncredere; nemulțumire; ironie. [Var.: mă interj.] – Et. nec. Eu am avut în vedere varianta "raport de la egal la egal". Poate dacă scriam "MĂ" suna altfel....Dar nu am nici o problemă ! Deci Dvs. scrieți-vă numărul de telefon și îmi scriu și eu numele ! Dacă Dvs. nu doriți pentru că evident nu vă obligă nimeni, nici eu nu sunt obligat să-mi scriu numele. Iar în textul anterior numele primarului a fost introdus doar pentru a sublinia că admiratorii lui mă cunosc ! Și cum intuiția îmi spune că și Dvs. sunteți un admirator sigur mă cunoașteți!
Postat 15 Martie 2016, 14:08 de TDS
Spatiul public e ceea ce il facem noi
Tara noastra e ceea ce o facem noi! Mai ales ELITELE! Profesionale, morale, culturale. Dezmatul comentariilor idioate pe Internet (vezi ce zicea Eco la nivel... international) nu produce efecte benefice pentru societate, nu face spiritul uman mai nobil, ci creaza o piscina in care se pisa toti gogomanii nesimtiti.
Postat 15 Martie 2016, 13:31 de alincristea
Un ziar nu e neaparat o institutie morala
Faptul ca un ziar scrie despre o chestiune (cum scrie despre 1.000) nu e relevant in sine pentru valoarea morala a publicatiei. Pe linga titlul articolului care dezinformeaza (pentru care publicatia ar trebui sa ceara scuze cititorilor), Bihoreanul pune spatiul public la dispozitie ORICUI. Asta e democratie prost inteleasa. Nu oricine poate scrie oriunde oricind despre oricine oricum. Exista competente specifice si experianta dobindita de unii, fata de care regimentele de comentatori iresponsabili sint INFERIORI. Bunaoara, desi articolul precizeaza clar ca "Liceul Emanuel este una dintre cele mai renumite şcoli din Bihor, cu rezultate foarte bune obţinute la examenele naţionale." (opinie impartasita de un comentator oponent din punct de vedere... confesional), comentatorul anonim Shogun se trezeste sa zica ca "LTBE pare să meargă suficient de prost". Ce competenta are acest comentator anonim sa se pronunte la adresa unei institutii de felul acesta? Ce "argument" foloseste? Cica: "de vreme ce buba s-a spart taman la ziar". Asta nu e... argument! Asta e o timpenie! Ziarul nu e o autoritate.... morala. Institutia in discutie ESTE! Ori tocmai asta e clar ca deranjeaza! Rezultatele bune deranjeaza intr-o tara in care cetatenii sint obisnuiti sa coabiteze la nivelul (sub)mediocru al lucrurilor prost facute. Comentariile lui Shogun sint, evident, din rindul lucrurilor prost facute! Gloata de romani (sub)mediocri e deranjata de rezultatele bune ale unei institutii BUNE!
Postat 15 Martie 2016, 13:27 de alincristea
Spațiul public e ce e...
Folosirea unor expresii colocviale precum "nașpa de tot" nu denotă automat un retard psihic sau intelectual, după cum nici folosirea unora mai pretențioase nu indică obligatoriu inteligență și discernământ. Dar să revenim la oile noastre: de ce să fie vizată o instituție care funcționează bine? Pentru că are o problemă care necesită corecție. Era mai bine să fie ținută sub preș, unde și lâncezește de ani buni de zile? Eu unul cred că nu, dar trăim într-o țară liberă așa că fiecare are dreptul la opinie. De ce să nu fie vizate instituțiile care merg prost? Păi, să fie vizate și alea, dar până una-alta și LTBE pare să meargă suficient de prost de vreme ce buba s-a spart taman la ziar. Dacă părintele supărat care s-a plâns la ziar chiar are dreptate, fie chiar parțial, atunci LTBE merge prost de tot în dreptul respectivei profesoare și a conducerii instituției. Dacă nu, iar părintele respectiv a scornit întreaga poveste, atunci LTBE e... cel mai tare din parcare iar "succesurile" lui sunt fără număr, fără număr...
Postat 15 Martie 2016, 12:40 de Shogun
Spatiul public nu este gunoi
Nu, spatiul public poate fi locul unde sa gasim IDEI mai bune, ACTIUNI cu consecinte benefice pentru un numar mai mare de oameni, RELATIONARI in vederea construirii de RETELE (orice SISTEM este mai intii o RETEA) si asa mai departe. Cu alte cuvinte, spatiul public este cu totul altceva decit se practica AICI si pe multe site-uri unde, in numele unei libertati prost intelese (nu exista libertate fara responsabilitate, fara limite si fara respect acordat altora, celor MAI BUNI intr-un anumit domeniu, ceea ce implica DISCERNAMINT), puberii intirziati si chibitii fara ocupatie, viziune si teleologie nobila) consuma timpul pretios al altora. "Naspa de tot" e o expresie pe care o folosesc cei (cu minte) de 13 ani? Sau de 17 ani? De ce sa fie vizata o institutie care functioneaza bine? Din pricina unui caz? De ce sa nu fie vizate institutiile care merg prost? Care au MAI MULTE cazuri!
Postat 15 Martie 2016, 12:03 de alincristea
Spațiu public
Spațiul public e - vrem, nu vrem - locul unde se discută chestiile nasoale care nu și-au găsit rezolvarea în spațiul privat. Părintele respectiv a răbufnit după trei semestre, adică după un an și jumătate, timp în care conducerea liceului ar fi avut vreme să rezolve problema. Iar dacă părintele respectiv aiurează - ceea ce mă îndoiesc - atunci cum se explică - iar asta întreb eu - că profesoara respectivă dă lecții/meditații private taman în clădirea liceului. Interesant ar fi dacă ANAF-ul ar face o vizită la LTBE... Ce face doamna profesoară la ea acasă e treaba domniei sale, dar să dai meditații la liceu și să iei bani pe ele mi se pare nașpa de tot - cel puțin cu referire la LTBE care e cu oarece pretenții... Iar dacă conducerea liceului a permis așa ceva, atunci din păcate înclin să dau dreptate ziaristului care a zis că liceul e necreștin. Nu din cap în picioare, ci doar așa, pe alocuri măcar...
Postat 15 Martie 2016, 11:19 de Shogun
AICI e spatiu public
AICI nu discutam cu parintele cuiva, AICI sintem intr-un spatiu public, unde ar trebui sa facem efortul de a discerne intre chestiunile de interes public si cele care au un perimetru specific, cu un itinerariu specific atit in ceea ce priveste reclamatia cit si rezolvarea ei. O sa consideram orice reclamatie ca fiind... chestiune principala? Despre liceul in discutie s-a scris DEJA de bine atit atit in articol cit si la comentarii. Astfel, in articol citim: "Liceul Emanuel este una dintre cele mai renumite şcoli din Bihor, cu rezultate foarte bune obţinute la examenele naţionale." Iar comentatorul anonim "detectiv" a scris: "La Emanuel se face scoala ca lumea." Asadar, o oarecare amprenta a adevarului despre institutia in discutie. Merita o institutie recunoscuta pentru profesionalismul ei asemenea comentarii sterile, indolente si gregare, precum cele de AICI? DE ACEEA chestiunea principala nu e referitoare la vreun caz, nici al profesoarei, nici al parintelui nemultumit, ci ramine cea in care ARGUMENTUL conteaza. Daca ziarele, emisiunile TV si Internetul practica linsajul mediatic, sustinut de masele de idioti care comenteaza ignobil, ASTA ar trebui sa ne ingrijoreze IN PRIMUL RIND. Cu alte cuvinte, intr-o tara in care coruptia are un cuvint greu peste tot, SPATIUL PUBLIC conteaza enorm in vederea recuperarii integritatii si a demnitatii (publice).
Postat 15 Martie 2016, 10:00 de alincristea
Chestiunea principală
Pentru părintele cu copilul ciomăgit intelectual de profa de mate de la LTBE chestiunea principală rămâne nedreptățirea copilului. Faptul că E-Bihoreanul zice despre LTBE că ar fi un liceu necreștin e secundară și totuși adevărată pentru că cel puțin conducerea liceului știa de ani de zile despre profesoara Medan și apucăturile domniei sale și n-a făcut nimic în această privință. Ei, a lăsa o profesoară să-și facă mendrele într-o instituție de învățământ și să terorizeze copiii după bunul său place este o atitudine necreștinească. În cazul doamnei Medan prezumția de nevinovăție a expirat de mult, iar dacă cineva (inspectoratul/ministerul) mai crede totuși în ea n-are decât să facă o anchetă. Din câte îmi dau seama, pentru o mare parte din părinții și copiii flagelați matematic de profesoara Medan chestiunea e clară.
Postat 15 Martie 2016, 09:30 de Shogun
Chestiunea principala
Chestiunea principala ramine dezinformarea pe care o practica Bihoreanul prin titlul articolului. Ar trebui sa ne punem in mod serios intrebarea in ce conditii un caz de coruptie constituie un argument suficient pentru invinovatirea unei institutii. In al doilea rind, coruptia este de multe feluri, la diferite niveluri, in diferite... cantitati. Sa nu ii bagam pe toti in aceeasi oala, ca nu sint toti LA FEL de vinovati. In al treilea rind, orice gindire cit de cit matura ar trebui sa tina cu dintii de prezumtia de nevinovatie. Altfel, ORICINE poate fi invinovatit de ORICE in ziare, la TV si mai ales pe Internet, pentru care legile nu sint suficient de dezvoltate. In al patrulea rind, exista precedente, totusi. O decizie din 2014 la un tribunal din Targu Mures a stabilit ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, asadar administratorii pot fi dati in judecata pentru ceea ce apare in public. Cu atit mai mult in cazul comentatiilor care apar pe site-urile ziarelor, posturilor TV. De asemenea, Gigi Becali a fost amendat cu 8.000 de lei in 2013 pentru incalcarea demnitatii umane a persoanelor cu convingere religioasa baptista.
Postat 15 Martie 2016, 08:35 de alincristea
Shogun si Mogul
Comentatorul anonim Shogun mentioneaza ceva de... pierdutul vremii pe forumul E-Bihoreanului... Pai eu nu imi pierd vremea aici. Stiu exact ce fac. (Ce am facut si fac si pe bloguri si pe Facebook in astfel de situatii.) Doar ca shogunii inca nu si-au dat seama cum actioneaza... mogulii. :) Mogulii nu isi pierd vremea... Printre altele, se folosesc de orgoliul unor shoguni pentru... redirectionari.
Postat 15 Martie 2016, 08:14 de alincristea
Comentatorii anonimi
1) Comentatorul anonim TDS are niste maniere ciudate de comunicare in spatiul public. In primul rind, eu nu sint "mai", eu sint DUMNEAVOASTRA. Sint ani buni de cind insist asupra acestui standard minim de pozitionare in spatiul public. 2) Sint 9 comentatori anonimi: Shogun, TDS, onuta, Qwerty, crisan, unu, scortosul, detectiv, leclick. Doar eu ma semnez cu nume si prenume. Sub anonimat se pot scrie orice timpenii, nu? Inclusiv sa te adresezi oricui cu "Mai". 3) Comentatorul anonim TDS, dupa ce a introdus elemente legate de muzica, acum introduce numele lui Bolojan (de ce?) si, mai mult, cica sa-mi dau numarul de telefon... Pai de ce? Care este logica intre a-si da cineva numele de telefon ca altcineva sa isi dea numele? (In paranteza fie vorba, numarul meu de telefon se gasesti de multi ani pe Internet.) Oare citi ani are TDS? 13 ani? 17 ani?
Postat 15 Martie 2016, 08:09 de alincristea
Propunere
Ca să nu se supere nimeni că nu face bine la sănătate, propun următoarele: cine vrea să discute dacă E-Bihoreanul e serviciu de contrainformații sau nu (pe filiera Alin Cristea) s-o facă, iar cine vrea să discute problema cu profesoara de matematică de la Emanuel (care, de fapt, e o boală a întregului sistem, nu doar a liceului Emanuel) să facă la fel. N-are rost să ne ciomăgim că nu rezolvăm nimic. Nu rezolvăm nimic nici altminteri, dar poate-poate iese ceva și din pierdutul vremii pe forumul E-Bihoreanului...
Postat 15 Martie 2016, 07:41 de Shogun
CE SE FACE CU O BASMA ?
@alincristea : Mai, ti-am luat basma dar chiar imi vine sa-ti sugerez la ce sa o folosesti ! Poate ai avut idei stralucite inaintea lui Eco , nu contest ! Dar....Si mai lasa-ma cu comentatorii anonimi ! Da-ti numarul de telefon si imi scriu si eu numele pe care de altfel il stiu toti prietenii lui Bolojan !
Postat 15 Martie 2016, 07:13 de TDS
Contrainformatii
Comentatorul anonim Shogun probabil considera ca o discutie ar fi "dinamica" daca s-ar birfi mai mult chestiunea. Exprimarea "terorista cu acte in regula" mi se pare a fi a unui puber intirziat (care inca nu stie daca sa mearga in clasa a 9-a sau nu). De pomina s-a facut Bihoreanul, cu un astfel de articol cu un titlu care dezinformeaza. Ca sa il parafrazez pe comentatorul anonim Shogun, Bihoreanul e clar serviciu de contrainformatii. Mai mult contra decit informatii...
Postat 14 Martie 2016, 23:10 de alincristea
...
Nu vreau să fiu rău, dar discuția a cam luat-o pe ulei... sau cel puțin nu sunt eu în stare s-o mai urmăresc, ceea ce e posibil - recunosc. Până una-alta, profesoara respectivă de la LTBE pare a fi o teroristă cu acte în regulă, care face ce vrea mușchii ei la catedră. Asta e problema... iar o problemă și mai mare e că o grămadă de copii suferă din cauza ei. Și deoarece conducerea LTBE n-a reacționat prompt, liceul s-a făcut de pomină în târg.
Postat 14 Martie 2016, 22:40 de Shogun
Unii nu pot scapa... basma curata
Comentatorul anonim TDS introduce elemente de muzica. Nu mi-am dat seama (inca) de ce. Daca chestiunea in discutie e de natura... juridica. Sau nu e? E doar pretext pentru birfa si idiotenii (precum zicea Umberto Eco. Eu am spus-o inainte lui, si de mai multe ori). Dar, daca a aparut chestiunea asta cu gusturile, replica mea este urmatoarea: Este ingrijorator cind unii agreeaza (doar) MANELELE sau MUZICA POPULARA (nu aia de calitate) sau ROCKUL (nu ala pentru cei care nu se drogheaza) sau ELVIS PRESLEY (gogomanul). Societatea e cu atit mai debila cu cit nu produce anticorpi care sa atace nu cantarile, ci scara de valori (sub)mediocre care sta la baza producerii lor. Asadar, spune-mi ce cantari debile asculti, ca sa stiu in ce directie contrara sa ma indrept.
Postat 14 Martie 2016, 22:11 de alincristea
Aseara ti-am luat basma !
@alincristea: prezumtia in sine este de natura juridica ! Dar in fine ! Unora ne place muzica pop , rock altii agreeaza alt gen de cantari ! Evident adevarul se afla numai in acele cantari !
Postat 14 Martie 2016, 18:36 de TDS
PRESA comenteaza... lautareste
Daca e o chestiune juridica, ce cauta in presa? Ce, presa tine loc de birfa pina se da sentinta? Nu e deloc vorba de a fi de acord unii cu altii, e vorba de a gindi in perimetrul unor argumente, nu in tarlaua unor presupozitii si idiosincrazii. Viata fara presa PROASTA ar fi intr-adevar ca o nunta reusita! Nu lautarii fac viata reusita, ci ADEVARUL.
Postat 14 Martie 2016, 17:28 de alincristea
PRESA
@alincristea : Evident ca nu putem fi de acord unii cu altii in orice speta ! Saau cu Bihoreanul ! Valeu , de cate ori am fost in dezacord ( e drept , mai ales pe subiectul Bolojan ). E adevarata si problema prezumtiei de nevinovatie ! Dar asta e totusi o chestiune juridica ! Daca am tine strict cont de ea nu ar mai exista presa ! Eu unul prefer sa existe chiar daca nu e perfecta ! Ne mai contrazicem , ne si " porcaim " uneori dar viata fara presa ar fi ca nunta fara lautari ! Ooops , lautaeri la baptisti ?!
Postat 14 Martie 2016, 16:21 de TDS
Demasacarea EXPLICATIEI
Comentatorul anonim TDS nu a dat nici o... explicatie. DE CE la un astfel de liceu moralitatea sa fie maxima? Comentatorul anonim TDS face parte din aceeasi categorie cu autoarea / Bihoreanul - cei care nu stiu ce inseamna CRESTIN. Comentatorul anonim TDS invoca un cliseu, nu un argument. Faptul ca acest comentator anonim ii da dreptate autoarei nu este deloc relevant. Lipsa de logica este atit in titlu (care s-ar putea sa apartina redactiei, nu neaparat autoarei), cit si in asa-zisa EXPLICATIE a comentatorului anonim TDS. Doara nu o sa consideram un liceu ortodox sau catolic a fi necrestin doar pentru ca apare un caz de coruptie. De retinut si faptul ca o gindire cit de cit lucida NU e de acord cu tot ce scrie un ziar / tabloid si ar trebui sa folosim prezumtia de nevinovatie in cit mai multe cazuri, pina la comunicatele oficiale ale instantelor care lucreaza cu DOVEZI. Si nici atunci nu putem fi siguri de ceea ce se vintura prin ziare, TV, Internet. Chestiunea pe care am ridicat-o NU este de natura confesionala / religioasa. Am atras atentia asupra relatiei dintre un caz si o institutie. Daca aplicam aceasta logica perversa din articol, ORICE institutie, juridica, medicala, pedagogica, jurnalistica, devine VINOVATA din cauza unui singur caz. Refuz sa gindesc asa, ba chiar ii contrez in public pe cei care nu fac efortul de a evalua critic astfel de "stiri". In discutie nu e INSTITUTIA, ci CAZUL. In sfirsit s-a descoperit un astfel de caz si la institutia asta!... Mare brinza!... Zi de zi traim in Romania in mijlocul coruptiei, incepind de la cele mai banale gesturi pina la ministri si primari. Si ce mare descoperire a facut Bihoreanul! Un caz la un anumit liceu... Pute Bihoreanul de atita profesionalism, ce sa zic! Pai nu e clar ca... e cusuta cu ata alba?
Postat 14 Martie 2016, 15:14 de alincristea
EXPLICAȚIE
@alincristea Te-ai fi așteptat ca la un astfel de liceu MORALITATEA SĂ FIE MAXIMĂ ! În rest exact ei sunt cei care trâmbițează că sunt cei mai mari creștini, cei mai buni, cei mai fără de pată, unicii ! Acesta cred că este motivul pentru care în titlu s-a introdus cuvântul NECREȘTIN ! Eu îi dau dreptate autoarei.
Postat 14 Martie 2016, 14:08 de TDS
Bihoreanul dezinformeaza prin titlu
Bihoreanul nu informeaza ca exista O (UNA) problema cu o (UNA) profesoara, ci dezinformeaza prin titlu: Liceu necrestin... Unde e logica dintre un caz si o institutie? Publicatia ar trebui sa-si ceara scuze cititorilor pentru dezinformare. (In paranteza fie vorba, Bihoreanul se pare ca nu stie ce inseamna CRESTIN, atunci de unde sa stie ce inseamna... necrestin?)
Postat 14 Martie 2016, 12:32 de alincristea
@TDS
Eu nu zic că-i bine sau rău; zic doar că asta-i situația.
Postat 14 Martie 2016, 12:03 de Shogun
!!!!!
@Shogun : Dar a fost infiintat de Biserica ! ....In fine...
Postat 14 Martie 2016, 10:17 de TDS
Hai să fim cârcotași
Dacă tot ai citat din documentele liceului, se pare că la temelia educaţiei elevilor din Liceul "Emanuel" se află Sfânta Culegere de Matematică, nu Sfânta Scriptură.
Postat 14 Martie 2016, 10:16 de Shogun
?!
Păi, tocmai asta am spus. E un liceu de stat cu specific confesional și cu clase de real și uman sau cum le mai spune acum. Deci când vine vorba de probleme de genul celei din articol acolo ar trebui să intervină inspectoratul, că de vreme ce guvernul îi plătește pe profesori tot instituțiile statului român - în cazul de față, inspectoratul școlar - au competență. Dacă pe profesori i-ar plăti biserica mă gândesc că ar fi treaba bisericii. Oricum, dacă turcu' plătește, atunci turcu' să rezolve, nu?
Postat 14 Martie 2016, 10:13 de Shogun
!!!!!!!!!!!!!!!
"Liceul Teologic Baptist "Emanuel" a fost înfiinţat în anul 1990 de către Biserica Baptistă Nr. 2, în prezent Biserica Baptistă "Emanuel" din Oradea. Şcoala reprezintă răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunile credincioșilor din perioada dictaturii comuniste, vreme în care propovăduirea Evangheliei în mass-media sau în şcoli era doar un vis aflat în stadiul de subiect de rugăciune. Dacă la început a existat doar ciclul liceal, Liceul "Emanuel" a crescut de-a lungul anilor, astfel că din 1998 funcţionează clase de gimnaziu, iar începând cu anul 2002 şcoala se completează cu învăţământul primar. În prezent sunt şcolarizaţi peste 900 de elevi la grădiniță și în clasele pregătitoare-XII. Liceul Teologic Baptist "Emanuel" este o şcoală integrată în reţeaua învăţământului de stat, aflată sub patronajul spiritual al Bisericii Baptiste "Emanuel" din Oradea. Pastorul coordonator care răspunde din partea bisericii de activităţile şcolii este d-l Vidu Petru, acesta având şi rolul principal în realizarea noii clădiri a şcolii. Un rol deosebit de important în evoluţia Liceului Teologic Baptist "Emanuel" l-au avut pastorii Louis Thomas - finanţatorul principal al proiectului noii clădiri - şi Jim Hardwick, care a sprijinit în mod constant dezvoltarea şcolii, atât financiar cât şi din punct de vedere spiritual. La temelia educaţiei elevilor din Liceul "Emanuel" se află Sfânta Scriptură, scopul principal al şcolii fiind acela de a le forma acestora un caracter în conformitate cu morala creştină. Motto-ul şcolii îl reprezintă cuvintele apostolului Pavel din Epistola către Efeseni 4:25: "Fiecare să spună aproapelui său adevărul". Dorim să venim în sprijinul părinților care împărtăşesc acest deziderat şi acest principiu fundamental al educaţiei creştine. " Deci ESTE INTEGRAT INVATAMANTULUI DE STAT dar.....
Postat 14 Martie 2016, 10:05 de TDS
@TDS
Nu-ți pot da nume, dar știu că în trecut erau o grămadă de profesori ortodocși sau chiar atei. Mă gândesc că situația e similară mai ales că liceul respectiv e de stat. Da, se pare că finanțezi baptiști. Nu cred că copiii sunt îndoctrinați la greu. Sau dacă li se predau chestii baptiste, fii tu sigur că și ce se face în liceele neconfesionale tot îndoctrinare e, adică: fă ce vrei, culcă-te cu cine vrei când vrei, folosește prezervativul, fii liber cugetător, caută binele propriu nu al altora, fă bani cu găleata că altfel ești ultimul prost și alte chestii din astea. Ei, asta chiar că e îndoctrinare.
Postat 14 Martie 2016, 07:39 de Shogun
!!!!!!!!!!
@Shogun: Si inca ceva ! Deduc ca EU FINANTEZ BAPTISTI ? Nasol !
Postat 14 Martie 2016, 01:03 de TDS
????
@Shogun: Nu prea inteleg cum vine asta ( s-ar putea sa am limitele mele )! Liceu confesional de stat! Adica statul plateste si BAPTISTII fac ce vor muschii lor ? As vrea sa cunosc UN profesor de alta confesiune decat cea neo protestanta ! Spune-mi un nume ca apoi il contactez eu ! Cunosc cativa elevi care studiaza acolo si 100% sunt indoctrinati la greu !
Postat 14 Martie 2016, 01:01 de TDS
@TDS & @ Onuta
Nu, e un liceu confesional de stat înființat de Biserica Baptistă Emanuel, însă profii de acolo sunt plătiți de statul român, deci liceul e de stat. La Liceul Emanuel nu predau doar profesori de confesiune baptistă, ci și alții de alte confesiuni, printre care și ortodocși. Dacă n-am dreptate să mă corecteze careva.
Postat 13 Martie 2016, 22:24 de Shogun
noi i-am acceptat peste tot!
Noi profesorii nu PUTEM PREDA in scolile lor ca nu avem aceeasi confesiune,dar ei la noi pot orice materie.
Postat 13 Martie 2016, 12:20 de onuta
DA
@Shogun : adica e un liceu confesional infiintat de stat ? OK , se supune regulilor Ministerului dar cam atat ! Indoctrinare maxima ! Si da , am simtul masurii !
Postat 13 Martie 2016, 09:03 de TDS
@TDS
Liceul Emanuel nu e al baptiștilor, ci al statului român. Că sunt acolo baptiști care-și fac de cap, e corect, doar că nu uita că nu toți sunt la fel. Sunt acolo și oameni care-și văd de meserie și încă o fac foarte bine. Doar că indivizi precum doamna Medan (la matematică) și doamna X (la română) nu prea au ce căuta acolo (sau altundeva), la halul în care predau.
Postat 12 Martie 2016, 15:11 de Shogun
@TDS
Măi, TDS, tu chiar ai simțul măsurii...
Postat 12 Martie 2016, 15:09 de Shogun
SI TOTUSI....
@Tinas : Ba da , neoprotestantii chiar se cred " buricul pamantului " ! Ceilalti , din cand in cand mai au si simtul masurii !
Postat 12 Martie 2016, 14:03 de TDS
@TDS
Nu e vorba doar de neoprotestanti...si ai nostri fac la fel
Postat 12 Martie 2016, 13:05 de Tinas
QUOD ERAT....
Un lucru este clar : neo protestantii NU SUNT nici pe departe ceea ce incearca sa demonstreze ca ar fi !
Postat 12 Martie 2016, 13:00 de TDS
Matematica și româna
La română lucrurile stau la fel, și la Emanuel și în alte licee: se dictează comentarii vreo două ore după care elevii trebuie să le învețe pe de rost. Și despre chestia asta se spune că e școală de elită... Din păcate, treaba stă așa nu de ieri, alaltăieri, ci de ani și ani de zile și nimeni nu face nimic, nici la Emanuel, nici în celelalte școli din oraș.
Postat 12 Martie 2016, 11:11 de Shogun
Pedagogie zero
Crișan are dreptate cu excepția faptului că până în 1989, profesorii erau de cele mai multe ori școliți serios în ale pedagogiei. După 1990, au apărut în universități așa-numitele Departamente pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, niște veritabile state în stat care au făcut orice pentru a pune mâna pe banii studenților fără a le impune nici un fel de norme pedagogice elementare. Da, au fost predate cursuri și s-au dat examene, însă absolvenții știu pedagogie până la genunchiul broaștei. Și iată că în peste 26 de ani, am reușit să nenorocim o țară și nenumărate generații de elevi chinuiți de profesori competenți sau incompetenți în ale materiei predate dar mai toți de-a dreptul incompetenți până la nesimțire în privința pedagogiei. Un prieten îmi spunea recent că odraslele lui nu folosesc deloc manualele la clasă pentru că se lucrează exclusiv din culegeri, iar peste jumătate din clasă merge la ore suplimentare atât la proful de matematică, cât și la cel de română. Un alt amic îmi scria deunăzi că unul dintre inspectorii de matematică din Oradea i-ar fi spus că trei sferturi dintre profesorii de matematică ce predau la gimnaziu ar trebui dați afară imediat. Poate chiar n-ar fi rău deloc... Până una-alta, alo, inspectoratul școlar? Trimiteți, dom'le, profesorii metodiști pe teren și interziceți folosirea culegerilor în timpul orelor de curs.
Postat 12 Martie 2016, 09:50 de Shogun
Adevarat!
Nu inteleg de ce Dl Curta nu recunoaste ca aceasta profesoara preda ore in particular in scoala dupa program pana tarziu, mai exact in laboratorul de matematica de la etajul 3 din cladirea noua.. Cat despre domnisoara Medan Eugenia toti elevi stiu cum striga la clasa si de comportamentul ei,
Postat 12 Martie 2016, 09:45 de Qwerty
O metodă veche...
Ce a început cam prin anii 70 în învăţământu românesc şi a luat amploare după 90 prin redactarea din an în an tot mai greoaie a materiei,că....vezi Doamne,lumea evoluează...inclusiv copiii tre să ştie din ce în ce mai multe!Şi iacătă aşa,a apărut un şantaj tacit pe de o parte a celor din minister şi unii profi iar pe cealaltă părinţii,şi,mulţi amărâţi de părinţi depăşiţi de situaţie şi de a şi ajuta odraslele în munca lor de cam până la....10 ore pe zi la şcoală şi teme.Mulţumesc...
Postat 12 Martie 2016, 09:20 de crisan
Nașpa
E de rău; vuiește orașul de astfel de povești, că doar nu se întâmplă numai la Emanuel. Se întâmplă și la Betel, adică la liceul penticostal, și peste tot. Unii profi se pare că fac bani cu sacul predând la ore numai din culegeri ca să nu priceapă mai nimeni apoi îi sfătuiesc pe copii să-i trimită pe copii la ore în particular. Așa se fac banii... din păcate. Eu nu i-aș învinui prea tare pe cei de la Emanuel - sau Betel: astea sunt licee de stat, nu sunt liceele bisericilor (Baptistă Emanuel și Penticostală Betel). Astea sunt licee finanțate de statul român unde, din câte pricep eu, profii nu pot fi dați afară cu una, cu două. Așa că rămâi cu niște profesori ca doamna Medan care - pentru că nu-i poți da afară decît cu anchete nesfârșite realizate de inspectorat sau cine mai știe de cine - îi chinuie în continuare pe copii iar țara se trezește cu generații de elevi care literalemente urâsc cartea și școala. Problema, din câte vorbesc oamenii, nu e doar la matematică; mulți profi de română se folosesc exact de aceeași tehnică: predau de nimeni nu înțelege nimic ca apoi să meargă la ore în particular. La clasă sunt puși să învețe comentarii pe de rost, iar în privat li se explică ce și cum. Asta ne e țara în clipa de față: la trecutu-i (mai mult sau mai puțin) mare, "mare" viitor.
Postat 11 Martie 2016, 15:31 de Shogun
!!!
In toata tara se intimpla asa ceva...E grav..
Postat 11 Martie 2016, 15:19 de Tinas
sistemul
Cred ca si din cauza unor asemenea reactii ale partintilor (copilul meu e destept ca umbla pe internet, si tra sa ia note mari ca ii merge mintea si mouseul pe calculator) de revolta impotriva profesorului, in loc sa isi puna copiii sa isi faca temele, e sistemul de invatamant unde e (promovabilitate la jumatate). In plus, toti parintii isi vad odraslele mari sefi si “menajeri” cu facultate de economie sau avocati care se-mbogatesc, asa ca toti mediocrii merg la facultate in loc sa faca o scoala profesionala, mecanici, bucatari etc. Greu e sa accepti realitatea, chit ca asta inseamna ca o clasa de elita nu e de tine sau copilul e la profilul gresit si nu o sa iasa nici un inginer din el…
Postat 11 Martie 2016, 15:04 de unu
Moda noua !
Moda noua : Am pruncu prost .... de vina e profu !!!! Ar fi interesant de vazut fisa matricola la "minunata" asta de eleva sa vedem cat de "eminenta" este asa in general. Ceva ma face sa cred ca avem de a face cu o fitita mai.......... Asta e, nu toti sunt ca ... mine ! Nu toti trebuie sa terminam musai liceul cu laude, mai sunt si unii care il termina cu ...... suturi !!!
Postat 11 Martie 2016, 14:39 de scortosul
De la Ana la Caiafa...
Asa fac fratii intre ei? Poate ca fata cu probleme vorbea in alte limbi :), pardon, penticostalii vorbesc in alte limbi. Lasand mistocareala la o parte, sa analizam putin textul, dar nu cum analizeaza ei biblia (dupa bunul plac): "Tatăl a sperat că în clasa a VII-a lucrurile vor sta altfel, dar profesoara şi-a continuat obiceiul de a nota copiii doar prin extemporale, aşa că fata n-a luat decât aceleaşi note: 2 şi 3." Sa nu va fie cu suparare, dar notarea prin extemporale este cea mai corecta, echidistanta,scrie fiecare dupa cum "i se descopera" in acest caz chiar nu mai poti spune ca are ceva profesorul cu elevul. Ascultatul la tabla poate fi foarte subiectiv (profesorul poate avea o alta vizuina, pardon, viziune), dar la extemporal...e acelasi subiect pt toti, fara ajutor din partea profesorului. Atentie ca la ex de capacitate nu se asculta la tabla. Nu stim cine detine adevarul, mai ales ca ei toti stiu adevarul (lor), dar faza cu ascultatul la tabla e "inselare". La Emanuel se face scoala ca lumea. Ca sunt eretici, e alta poveste, dar se face scoala. Sper sa nu se supere "fratii" pe mine, cu toate ca nu au de ce. Liceu laudabil din disciplinar si intelectual, din punct de vedere teologic insa, e un patinaj artistic, coregrafia Petre Ispirescu. Succes fetitei! O inima mai de mama doamnei profesoare!
Postat 11 Martie 2016, 14:38 de detectiv
hmm
intradevar, si eu cand eram la liceu, medan avea tot felul de apucaturi, mai pleznea pe cate unul (la propriu), etc. nu zic ca nu e buna la mate (profesoara) insa cu chestii de genul nu imi dau seama cum a ramas in emanuel. despre fata, cred ca avea profa ceva ranchiuna pe ea, i-o fi facut faze la ora, etc, mai avea pica asa pe cate unul in liceu, dar nu mi s-a parut ca ar fi genul care sa-ti pice copilul ca nu faci meditatii cu ea. ce-i drept eu am fost in B si cu ceva ani mai in urma, deci n-am idee cum sta treaba cu meditatiile acuma.
Postat 11 Martie 2016, 13:27 de leclick
cum se poate ajunge la concluzia asta?
nu-nteleg cum a ajuns reporterul sa insinueze aceasta concluzie: vina este ca nu lua meditatii de la profesoara, doar din aceasta declaratie a tatalui: "În acel moment, bărbatul s-a convins că adevărata problemă este faptul că îşi trimite fata la meditaţii la alt dascăl, nu la profesoara de la clasă. "AM INTREBAT-O DESCHIS pe doamna profesoară DACA VREA SA-MI IA FIICA LA MEDITATII. Întâi MI-A SPUS CA VIN PREA TARZIU, APOI CA EA NU DA MEDITATII". Din discuţii cu alţi părinţi, bărbatul a aflat că Medan totuşi dă lecţii particulare, şi asta chiar în şcoală: "Atunci mi-am dat seama că asta era problema, că banii mei nu ajung la ea"." Porbabil ca or fi fost ceva probleme si neintelegeri intre parinte-copil si profesoara Medan, dar concluzia trasa de reporter am mari indoieli ca e veridica. Intr-adevar se practica asta - ca elevii slabi la matematica, care nu fac fata sunt transferati la profil uman, iar daca acolo nu sunt locuri, li se propune sa se mute la alt liceu sau sa isi asume corigenta/repetenta... dar nu stiu elev care sa fi facut de nota 7 in liceu si sa ia media 2 sau 3 pe necinstite. (si mie mi-a predat Medan, in acelasi liceu, nu-mi placea personal de ea, insa nu o pot acuza pe nedrept). Un articol documentat ar trebui sa ia si interviuri de la profesori, colegi, eleva, etc...
Postat 11 Martie 2016, 13:02 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON