URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2011, 14:27

Liberalii: Ghilea blochează bugetele localităţilor. Prefectul: Vorbesc prostii. Finanţele: De vină-i Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă pe care a anunţat-o de pe o oră pe alta, preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a acuzat vineri faptul că bugetele tuturor localităţilor din judeţ sunt blocate de prefectul Gavrilă Ghilea, din interes personal şi de partid, doar pentru că îşi pregăteşte candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Cornel Popa a declarat că mai mulţi primari din PNL, dar şi de la UDMR şi PSD, din zonele Marghita, Aleşd şi Beiuş, i s-au plâns că riscă să intre în imposibilitate de plată din cauză că nu îşi pot face bugetele locale pe anul în curs, vinovat fiind prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, care a blocat procedura administrativ-financiară ce permite elaborarea şi adoptarea acestor bugete.

Judeţ blocat

Împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, Popa a explicat în ce constă blocajul şi de ce este răspunzător prefectul, care ar abuza de funcţie pentru a-şi face jocurile politice personale şi ale PDL, formaţiunea din care provine şi în care, până în 2008, a fost vicepreşedinte.

Concret, a spus Popa, deşi CJ a alocat încă din 15 aprilie sumele destinate echilibrării bugetelor locale pe anul în curs (formate din cota de 20% din TVA şi din cota de 20% din impozitul pe veniturile colectate în judeţ), iar Direcţia Finanţelor Publice trebuia să repartizeze aceşti bani tuturor consiliilor locale, astfel încât acestea să includă sumele în bugete, prefectul a cerut Finanţelor să nu facă repartizarea banilor, rezultatul fiind tocmai imposibilitatea adoptării bugetelor locale.

"Consiliul Judeţean a adoptat pe 15 aprilie 2011 Hotărârea de repartizare a banilor, HCJ 65, pe care în 5 zile Prefectura fie o putea ataca, fie ne putea trimite o adresă că nu era în regulă, dacă credea că nu este. Prefectura nu a dat nici aviz de legalitate, nici de nelegalitate, în schimb ne-am trezit că Finanţele nu fac repartizarea banilor către primării, motivând că nu au avizul Prefecturii", a spus Voloşeniuc, în timp ce Popa a "tradus" pe înţelesul tuturor: "Finanţele aşteaptă un telefon de la prefect ca să dea drumul banilor, dar prefectul le-a zis celor de la Finanţe să nu facă nimic, că altfel zboară din funcţii".

Preşedintele PNL Bihor şi vicepreşedintele CJ au precizat că este pentru prima oară când Prefectura şi Finanţele "joacă acest ping-pong", precum şi faptul că nu doar bugetele localităţilor conduse de primari ai opoziţiei sunt blocate, ci şi ale celor cu edili PDL, însă cu menţiunea că acestea din urmă "se descurcă" deoarece primesc bani direct de la Guvern.

Zice că-l zdrobeşte

Cornel Popa a afirmat că a avut o discuţie cu prefectul pe această temă chiar vineri dimineaţă, şi că Gavrilă Ghilea i-ar fi cerut să nu iasă public cu declaraţii pe această temă. "M-a rugat să nu fac tam-tam pe tema asta şi mi-a spus că el nu pune piedici", a spus şeful PNL Bihor, insistând însă că tocmai Ghilea este cel din cauza căruia Direcţia de Finanţe nu deblochează banii pentru primării: "Mi-a spus Iancu (director adjunct la Finanţe - n.r.) că singurul lucru pe care îl aşteaptă este hotărârea prefectului".

Popa a spus că Ghilea face acelaşi "joc" ca în "meciul" cu Primăria Oradea, căreia i-a blocat toate încercările de a institui anumite taxe care să susţină fie repararea faţadelor, fie salubrizarea zonelor afectate de clienţii barurilor şi cluburilor. "E ca în meciul cu Primăria Oradea, unde nu se vrea decât beneficiul pentru un singur personaj", a spus Popa, specificând însă că Ghilea îşi pregăteşte candidatura nu la Primăria Oradiei, ci la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Solicitat să estimeze rezultatul unei eventuale înfruntări dintre el şi Ghilea la şefia CJ, Popa a mai spus că va scoate un scor "zdrobitor".

El a mai afirmat că, dacă actualul prefect ar vrea să-şi folosească funcţia pentru a-şi face un renume în vederea alegerilor locale din 2012, ar trebui să procedeze cum a făcut Ilie Bolojan atunci când a condus Prefectura: "Îl rog pe domnul Ghilea ca, dacă vrea să-şi construiască o anume aură ca prefect, la fel ca domnul Bolojan, să respecte legea".

Ghilea contraatacă

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Gavrilă Ghilea afirmă, însă, că liberalii "vorbesc prostii". "Au vorbit prostii, pentru că nimic din ce-au spus nu-i adevărat. Hotărârea Consiliului Judeţean din aprilie este în analiză la Prefectură, iar cei care au considerat că nu este legală sunt cei de la Finanţe", a spus Ghilea.

Conform prefectului, "cei de la Finanţe spun că Hotărârea Consiliului nu este în regulă pentru că cei de la CJ au folosit banii din TVA şi din impozitul pe venituri pentru a face plăţi pentru programul lapte-corn-mere". "Era bine când au făcut hotărârea pentru bugetul judeţului să fi respectat legea", a mai spus prefectul.

În ceea ce priveşte viitoarea sa candidatură la funcţia de preşedinte al CJ Bihor, Ghilea a afirmat că "deocamdată" această eventualitate nu a fost luată în calcul. "Mă miră că domnul Popa face asemenea afirmaţii, ar fi foarte bine să gândească înainte de a vorbi. Nu s-a discutat deocamdată candidatura mea la şefia Consiliului Judeţean".

Finanţele: CJ a greşit

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, afirmă că vina pentru această situaţie nu aparţine prefectului, ci chiar Consiliului Judeţean. Motivul? Sumele alocate din cotele de 20% din TVA şi din impozitul pe venituri nu trebuie să aibă altă destinaţie decât investiţiile, pe când consilierii judeţeni au direcţionat o parte din ele pentru plata programului lapte-corn-măr, sub motiv că Guvernul a întârziat cu banii pentru acest program, iar furnizorii nu ar mai fi distribuit aceste produse în şcoli.

„Acele sume despre care a vorbit Cornel Popa trebuiau atribuite doar pentru investiţii. Ei (n.r. - conducerea CJ), pentru prima oară, au împărţit o parte din acele sume pentru plata programului lapte-corn-măr. Dar investiţii nu înseamnă lapte-corn-măr, ci clădiri, drumuri, şcoli", a arătat Mihaiu.

Şeful Finanţelor a mai spus că va trimite la Prefectură temeiul juridic pentru care prefectul ar trebui să dea viză de nelegalitate pe HCJ 65 din 15 aprilie şi că, în mod normal, pentru a intra în legalitate, conducerea CJ trebuie să iniţieze o nouă hotărâre pentru împărţirea sumelor respective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
e doar administratorrrrrrrrrr
Se numește în funcția de administrator al societății, alături de dl Cacuci Petre Liviu, dna Ghilea Victoria, cetățean român, născută la data de 17.03.1960 în comuna Nusfălau, județul Sălaj, cu domiciliul în Oradea,
Postat 21 Mai 2011, 18:38 de DIVERCOM - S.R.L.,
Romani, la vot!
Razboiul politic continua. In curand se va trece la faza pe echipe: PDL(Ghilea- Mihaiu); PNL(Popa-Bolojan); PSD(Mang-Pop) si UDMR(Kiss- Biro), iar consecintele le suporta electoratul care in 2012 va fi chemat sa aleaga. Lupta va fi pe viata si pe moarte, mai urata si mai murdara cum nu a fost niciodata in ultimii 21 de ani. Cine va castiga? La o prezenta foarte mica la vot surpriza nu este exclusa, cuplul Kiss- Biro putand avea castig de cauza, iar la o prezenta mare la vot, cum ar fi normal si firesc pentru un popor care se respecta, liberalii Popa-Bolojan vor castiga CJ, respectiv Primaria Oradea. Romani, la vot!
Postat 21 Mai 2011, 16:57 de safe
Cornel Popa= un om normal
POPA, Lasa Broasca Testoasa in pace! O sa-si rupa singur gatul! Un partid care trimite la concursuri oameni care sunt prinsi copiind si in loc sa-i lase repetenti ii promoveaza capi de judet, este o adunatura de impotenti, ordinari, nonvalori, sub mediocri, incapabili, neprofesionisti, oportunisti, supusi, nevertebrate si paduchi testosi! PDL=GROPARUL POPORULUI ROMAN OAMENII PDL-ULUI=CIOCLYYYYYYYYYYYYYYYY
Postat 21 Mai 2011, 12:32 de cetatenii judetului
Popa fata palida
Popa se da rotund , dar de ce nu are curajul sa se confrunte electoral pe bune cu domnul Bolojan in interioul PNL ? Fara sustinerea altora , acum nu ar face decat sa joace crucias cu alde Chivari , Bercea etc.
Postat 20 Mai 2011, 18:31 de gogu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON