URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2017, 16:19

Liberalii bihoreni: bugetul pe 2017 este „o colecţie de iluzii fără fundament economic!”, iar colegii de la PSD nu au susţinut proiectele pentru Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul de parlamentari ai PNL Bihor, format din senatorul Cornel Popa şi deputaţii Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, a anunţat miercuri că a votat împotriva proiectului bugetului pe anul în curs înaintat de Guvernul Grindeanu, adoptat totuşi cu o majoritate de 208 voturi pentru şi doar 107 voturi împotrivă.

"Am decis acest lucru pentru că este un buget nerealist şi supradimensionat, fiind construit pe 5,2% creştere economică şi deficit de 3%", a argumentat în numele grupului PNL Bihor deputatul Florica Cherecheş, printr-un comunicat remis presei din Oradea. Aceasta adaugă că "mai mulţi specialişti români, dar şi instituţii internaţionale, au avertizat România cu privire la ţintele nerealiste asumate", deoarece "veniturile estimate nu vor putea fi atinse", iar acest lucru "va conduce la nerealizarea cheltuielilor preconizate".

De asemenea, semnatara comunicatului invocă între motivele votului contra exprimat de parlamentarii PNL şi "o supradimensionare a capitolului fonduri europene", menită să "umfle" PIB-ul la venituri. "Sumele foarte mari de credite de angajament în comparaţie cu anii precedenţi maschează deficitul real pentru 2017 şi fixează deficite mult mai mari pentru anii următori", mai spune comunicatul.

Pe de altă parte, în ce priveşte cheltuielile, acestea cresc, mai ales cele cu salarii, pensii şi ajutoare sociale, ajungând la 70% din venituri, ceea ce "înseamnă că pentru investiţii este nevoie de împrumuturi".

Potrivit liberalilor, cel mai mare buget îl are Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, de 78,5 miliarde lei, adică 9,6% din PIB, în timp ce Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene are un buget de 6,9 miliarde lei, adică 0,85% din PIB, cu 1,4 miliarde mai puţin decât în 2016. "Aceste cifre arată orientarea actualului Guvern pentru asistenţă socială, în detrimentul investiţiilor şi atragerii de fonduri europene", explică semnatarii comunicatului.

"Fiind în opoziţie, ca parlamentari PNL Bihor suntem conştienţi de faptul că şansele de a avea susţinere pe amendamentele noastre sunt aproape nule, astfel că am decis să nu depunem zeci sau sute de amendamente, preferând să susţinem împreună câteva proiecte mari de infrastructură", transmit cei patru parlamentari bihoreni, referindu-se la prevederile bugetare pentru judeţul Bihor.

"Astfel, am depus amendamente la Legea Bugetului, la capitolul infrastructură, care se referă la continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania , alături de colegi din alte judeţe, Centura Aleşd (am propus suplimentarea cu suma de 80.000 mii lei), Centura Beiuş-Ştei (am propus suplimentarea cu suma de 130.000 mii lei) şi drumul DN 76, Oradea-Deva (am cerut suplimentarea cu suma de  250.000 mii lei). (...) Amendamentele noastre au fost susţinute doar de grupurile parlamentare USR şi PMP, astfel încât au fost respinse. PNL Bihor îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de gestul grupurilor parlamentare ale PSD-ALDE-UDMR, care nu au susţinut aceste proiecte cu importanţă nu doar regională, dar şi naţională", se arată în comunicatul parlamentarilor PNL Bihor.

Aceştia concluzionează că "PSD a arătat încă o dată că pentru ei nu a contat încrederea şi votul acordat de cetăţeni şi demonstrează că ei susţin doar legile şi proiectele care îi favorizează", la fel ca în cazul modificării Codului Penal şi de Procedură Penală, precum şi a Codului fiscal, din zilele trecute.

Parlamentarii PNL Bihr subliniază că "îşi exprimă încă o dată angajamentul  faţă de susţinerea obiectivelor de interes pentru judeţul Bihor, poarta de intrare în România".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
?
@AgentulTermic: Ciordel ?
Postat 08 Februarie 2017, 23:46 de TDS
PCR transpartinic. Ep.: Încă un subiect demn de condeiul lui I.L. Caragiale: Urmașii Brătienilor de la PNL Bihor, 2017.
I. ”Astfel, am depus amendamente la Legea Bugetului, la capitolul infrastructură, care se referă la continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, alături de colegi din alte judeţe, Centura Aleşd (am propus suplimentarea cu suma de 80.000 mii lei), Centura Beiuş-Ştei (am propus suplimentarea cu suma de 130.000 mii lei) şi drumul DN 76, Oradea-Deva (am cerut suplimentarea cu suma de 250.000 mii lei). (...) Amendamentele noastre au fost susţinute doar de grupurile parlamentare USR şi PMP, astfel încât au fost respinse.” 1. Faptul că amendamentele depuse de parlamentarii PNL de Bihor au fost respinse, NU înseamnă că ”hoţii” de la ”Ciuma roșie” locală au blocat aceste investiții, ci că le vor realiza cu cheltuieli neumflate, adică mai mici. Curat GHINION! II. Este timpul ca și ”vitejii” lui don Ilie, din Parlamentul României, să învețe câteva lucruri de la: 1. ”János” ur: a) Tăcerea este de aur! (ca la ”Sorbonica”?); b) Fapte, nu vorbe/gargară! 2. electoratul care i-a trimis în Opoziție: Ciordiți mai rar, preferabil deloc. Şi așa aveți salarii și pensii nejustificat de mari! P.S. (şi) Prezentul comentariu respectă prevederile Cartei fundamentale a Uniunii europene!
Postat 08 Februarie 2017, 22:57 de stefan
pe unul l-am identificat...
...e strungarul Ghilea, care si-a facut averea numai si numai din contracte pe bani publici !!! Dar al doilea care e ? :D
Postat 08 Februarie 2017, 22:01 de AgentulTermic
ghinion...
dupa cum ne spune presedintele lor ...cei doi penali ce mai cauta in parlament..ii las pe cititori sa identifice penalii din foto p_n_l
Postat 08 Februarie 2017, 20:09 de mechanic
n-au vrut sa voteze...
...proiecte aberante gen "drum expres care se termina nicaieri", sau "dealuri care le cad oradenilor in cap" ? Nai, ai dreaq pedesereii astia, sa nu voteze ei, traznaile voastre :)))))))
Postat 08 Februarie 2017, 16:42 de AgentulTermic
????
Dar de unde știți ? Că nici unul dintre voi nu e economist ! V-a spus cineva ? Vreun protestatar ?
Postat 08 Februarie 2017, 16:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON