URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
14 Septembrie 2020, 19:05

Liberali cu numele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate că nu e momentul cel mai potrivit să fac remarca din titlu, date fiind posibilele interpretări legate de campania electorală. Dar e o chestiune care, pe mine unul, mă "seacă" încă din epoca în care la comanda PNL-ului bihorean trona, ca şi cum ar fi fost cel mai firesc lucru din lume, cel care, nu cu mulţi ani în urmă, fusese candidatul local al stângii unite. Iar chestiunea ni se "vindea" fără jenă, cu rugămintea de a o vota pe nemestecate...

Dar nu acesta e subiectul principal acum: cât de autentici pot fi liberalii de azi, cei cu un trecut vizibil marcat de comunism şi de tare de tot felul, ci mai degrabă felul în care mulţi dintre ei sunt legaţi de această ideologie doar prin carnetul de partid. Căci pentru mulţi nu contează doctrina, programul şi convingerile - care ar trebui să pună în centru democraţia, libertatea, statul de drept, drepturile personale - ci mai degrabă beneficiile pe care le aduce statutul de "politruc", care îi propulsează, în momentele potrivite, pe scurtături, în ierarhia profesională şi administrativă.

Deformaţie profesională, eu verific asemenea personaje prin testul transparenţei. Priveşte-l pe individ cum se comportă în funcţia publică, în ce măsură comunică şi răspunde întrebărilor incomode, dacă oferă sau nu acces la informaţiile legate de activitatea sa, dacă dă sau nu seama pentru felul în care cheltuie banii publici. E orientat spre necesităţile contribuabililor care îi plătesc salariul sau mai degrabă spre interesele găşcuţei din care provine? Vede presa ca un partener în comunicarea sinceră cu publicul, sau doar ca instrument de imagine, pe care să-l folosească după propriile ţeluri?

Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ, sub pretextul că accesul "persoanelor străine" (aici intrând şi părinţii, altminteri nu la fel de "străini" când sunt puşi să cotizeze) este oprit, din considerente epidemiologice.

Las deoparte faptul că decizia nu îi aparţinea lui Blage: nu Inspectoratul, nici Ministerul, ci directorii fiecărei şcoli sunt cei îndrituiţi să stabilească excepţiile de la această regulă, aşa cum spune ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii. Dar domnul Blage, cât o fi el de liberal (şi este, conform vechimii carnetului de partid) ignoră chestiunea de principiu: aceea că jurnalistul se află acolo nu din ambiţie, nici din plictis şi nici în campanie electorală, ci ca o "prelungire" a publicului care nu are acces şi luându-şi în serios principala îndatorire, de a-l informa pe acesta cu privire la chestiunile de interes.

Or, ce putea fi mai de interes pentru părinţii ţinuţi ciorchine pe la gardurile şcolilor decât felul în care le sunt întâmpinaţi copiii, după o atât de mare absenţă de la şcoală şi în condiţiile nefericite de azi, marcate de teamă şi nesiguranţă? Cine să le spună, obiectiv şi critic, celor de "afară", cum e "înăuntru"? Sau ne va face Partidul, din nou, o transmisie live neanunţată pe Facebook, de la Prefectură, cu trei "mascaţi" vorbind, în tonalităţi şi accente diferite, de multe ori incoerent și confuz, despre cum totul e roz şi sub control, dacă cetăţenii sunt cuminţi şi stau acasă?

Adică tu - stat, guvernare, sistem public - nu te dovedeşti capabil să rezolvi problemele serioase generate de revenirea la şcoală în plină criză sanitară - de la spaţii amenajate corespunzător, materiale de protecţie suficiente, minima apă curentă, budă şi canalizare în unităţile de învăţământ, ca să nu mai zic de tablete pentru învăţământul online - şi găseşti marele pericol al infectării copiilor în prezenţa jurnaliştilor în prima zi de şcoală? Te pomeneşti că om fi noi, ziariştii, care zi de zi atenţionăm lumea cu privire la riscurile coronavirusului, ne testăm, ne dezinfectăm, purtăm măşti în redacţii şi lucrăm, mulţi, de acasă, "ciumaţii" României? Dar când ne convocaţi la conferinţe de presă, de pe o zi pe alta, cu distanţare minimă, cu vorbe puţine dar zâmbete largi, suntem buni? Atunci nu vă e frică?

De ce nu aş crede că, de fapt, scopul este tocmai acela de a ţine ochii curioşi ai presei departe de neajunsurile unui sistem care, pe lângă carenţele ştiute ce ţin de managementul educaţional, e pe cale s-o dea în bară şi cu cel epidemiologic? Rezolvaţi, domnilor şi doamnelor Orban, Anisie, Ţiplea, Bolojan, Blage & Co problemele adevărate ale învăţământului bihorean, şi lăsaţi-ne măcar dreptul de a cârcoti de pe margine. De a vă cere zilnic să daţi seama, în numele celor pe care îi reprezentăm şi care vă plătesc salariile - toate, mult mai mari decât ale noastre!

Altminteri, rămâneţi doar nişte liberali cu numele, pomeniţi numai prin articole de ziare, căci în cărţile de istorie vor dăinui doar Brătienii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Vizergate
Las' ca nici matale nu esti vreun Bob Woodward.
Postat 19 Septembrie 2020, 08:54 de u2brutus
pinonel
Bai, prostea, daca tot te-ai bagat in seama, de ce te supara adevarul ? Esta vorba de tarile UE. Pe tine te supara adevarul cu pivire la hungaria. Vrei sa-ti ascunzi mizeria sub pres. Asta e problema ta ca am scris cata datorie are si ungaria, alaturi de celelate tari. Faptul ca incerci sa-ti ascunzi mizeria sub pres, nu inseamna ca esti si curat. Datoria publica mare a ungariei a pecetluit viitorul copiilor tai, daca ai asa ceva, plus a catorva generatii care urmeaza dupa ei. E vorba de scadenta datoriilor.
Postat 16 Septembrie 2020, 07:52 de Sunlight
@sunlight
Cainele moare de drum lung si... stii cum e mai departe! Am o casa in Ungaria si am si o masina inmatriculata acolo. Ce sa vezi, desi datoria publica a Ungariei e cat e, NU PLATESC IMPOZIT nici pt. casa, nici pt. masina! Daca tot veni vorba de masini, de ce impozitele pt. vehicule sunt mai mari in Oradea decat in restul judetului? P.S. Datoria publica a Romaniei este de 42%, a zis-o Citu deunazi.
Postat 16 Septembrie 2020, 05:53 de pinonel
Stati linistiti,
Vor reveni curand laudatorii ca sa ne explice ce "lumina" a pus Bolojan in functie!
Postat 16 Septembrie 2020, 01:05 de acid
Tarile UE cu cele cele mai mici datorii publice, si tarile cu cele mai mari datorii publice
Romania, are una din cele mai mici datorii publice din UE (36.9% din PIB). Tara cu cea mai mica datorie publica este Estonia (9.2% din PIB). Urmeaza Luxemburg (20.2%), Bulgaria (20,6%), Cehia (32%), Danemarca (34,1%) si Suedia (35,1%). Asadar, doar sase tari din UE au o datorie publica mai mica decat Romania. La polul opus, tara cu datoria publica cea mai mare este Grecia (178,2% din PIB). Urmeaza Italia (137,3%), Portugalia (120, 5%), Belgia (102,3%), Franta (100,5%).... Ungaria (70.8%).
Postat 15 Septembrie 2020, 09:05 de Sunlight
Întoarce armele Bihoreanul ... sau e nevoie de "vinovați" pentru tembelismele "guvernului meu" care se dezice de propriile măsuri și "descentralizează" ignoranța ?!?
Tot ce era "liberal" era bun până acum ... nu-i așa ?!? Brusc s-au prostit unii liberali, s-au schimbat la față și la caracter !?! Ei bine, așa a fost la PNL de aproaoe 150 de ani încoace ... câțiva gen Ipătescu, alții model Farfuridi, mai toți de tip Pristanda. Iar când își bagă "coada" și Zoe ... iese cu amantlâc, scandal și lupte de alcov, până și pentru unii precum Agamiță Dandanache.
Postat 15 Septembrie 2020, 08:35 de CrisDumi
Articole pe aceeași temă:
Potrivit datelor Băncii Naționale de României, în perioada ianuarie – iulie 2020, datoria externă totală a crescut cu 9.616 milioane euro.Rotund 10 miliarde €.Nu uitati de cel mai mare tirg de joburi la stat,aka alegeri locale 2020.Nu conteaza partidul,salariu garantat din bugetul statului,4 ani.
Postat 14 Septembrie 2020, 23:58 de excalibur
Liberali doar cu numele???
La vremuri noi, apucături vechi, de securitate ar zice unii. Felicitări domnule Ciucaș, nu doresc a vă peria, ci doar a puncta unul dintre articolele din ultima perioadă care tratează problema apucăturilor domnului Blage. Liberal? e cu acte și e vechi, nu contestă nimeni, poate îi cautați și dosarul de informator de la SECURITATE, e și mai vechi, asta o să îl facă mai puțin liberal.
Postat 14 Septembrie 2020, 22:12 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0969 RON
  • 1 EUR = 4.873 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON