Jurişti, avocaţi, profesori, medici şi alţi specialişti reuniţi în Asociaţia "Cultură. Educaţie. Justiţie" le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente.
Lecţiile de educaţie juridică şi etică în şcoli sunt susţinute de reprezentanţii ONG-ului în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. În această săptămână, specialiştii sunt prezenţi în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, după ce anterior au fost în Colegiul Tehnic Traian Vuia. De asemenea, pe măsură ce directorii de şcoli se vor arăta deschişi faţă de aceste lecţii, specialiştii vor merge şi în alte unităţi de învăţământ.
"Proiectul "Educaţie juridică şi etică în şcoli" este axat pe combaterea violenţei fizice sau verbale din rândul elevilor, prin raportare atât la efectele juridice ale manifestărilor violente, cât şi la aspectele de ordin etic şi moral. De asemenea, proiectul vizează şi prezentarea unor probleme de actualitate în societatea contemporană (efectele divorţului asupra copiilor), (eectele fenomenului de bullying) sau a unor subiecte de interes (Procesul-verbal de contravenţie-noţiuni elementare), raportat la vârsta elevilor şi dobândirea de către aceştia a unor drepturi şi obligaţii cu caracter juridic, cu scopul de a-i educa pe aceştia cu privire la răspunderea lor juridică", se arată într-un comunicat transmis marţi de Asociaţia "Cultură. Educaţie. Justiţie".
Asociaţia "Cultură. Educaţie. Justiţie" a fost înfiinţată, în 2016, la iniţiativa unui grup de profesionişti din diferite domenii care îşi propun ca, prin activităţile pe care le desfăşoară să contribuie la dezvoltarea societăţii bihorene şi nu numai, să aducă o schimbare în mentalitatea şi conştiinţa comunităţii locale. Preşedinta ONG-ului este consilierul juridic Rath-Boşca Laura-Dumitrana, fiind şi persoana care a iniţiat această asociaţie.
În proiectul cu elevii orădeni mai sunt implicaţi avocaţii Anca Ioana Orz, Adina Gurău, şi Ionuţ Radi, conferenţiarul Gabriela Bologa, psihologul Rosana Stan, consilier juridic Mădălina Pop, medic Carmen Cseppento şi specialistul în probleme de securitate Liviu Nistor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.