URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2020, 10:11

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor SEPARAT. Regula de aur a reciclării este colectarea separată. Ca să poată fi valorificate, deşeurile de ambalaje trebuie aruncate de cetăţeni distinct de resturile menajere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut mai bine de trei luni de când bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei au schimbat radical modul de aruncare a deşeurilor, colectarea separată în patru fracţii devenind o obligaţie.

Datele operatorului de salubritate RER Vest sugerează că cetăţenii înţeleg noile reguli. În aproape toate comunele, procentul de deşeuri reciclabile colectate separat este în creştere!

Reguli simple

Prevestită încă de la lansarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID), reforma din salubritatea judeţeană pare că are ecou în rândul cetăţenilor.

În zona 1B, formată din 25 de comune din jurul Oradiei  (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), unde operator licenţiat desemnat în urma licitaţiei publice este RER Vest, o mare parte dintre cetăţeni demonstrează că au înţeles cum se face colectarea separată. Mai precis, în patru fracţii: în sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal, în cei albaştri, cele din hârtie şi carton, în pubelele verzi - sticlele şi borcanele, iar în cele de culoare neagră, resturile reziduale.

În creştere

După trei luni de la implementarea colectării separate în aceste comune, datele RER Vest arată că aproape în toate satele cantitatea de deşeuri reciclabile creşte de la o lună la alta. Cel mai bun exemplu îl dă comuna Borş, unde în septembrie resturile reciclabile reprezentau 25% din totalul deşeurilor, iar în noiembrie procentul a urcat la 35%.

În comunele Copăcel şi Husasău de Tinca, reciclabilele au ajuns să reprezinte o treime din totalul deşeurilor, iar în Cetariu, Ceica, Ineu, Paleu, Sântandrei şi Toboliu, un sfert dintre gunoaiele aruncate de cetăţeni sunt reciclabile. Mai slab stau comune precum Nojorid, Oşorhei, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Sânmartin şi Sălard, unde procentul de reciclare este de circa 15%.

Din datele RER Vest, şi calitatea acestor deşeuri a fost bună. În mare parte, resturile reciclabile nu au fost compromise de deşeuri menajere şi au putut fi valorificate. Ținând cont că România are obligaţia să recicleze cel puţin jumătate din gunoaiele produse, e clar că este loc şi de mai bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Nu te multumeste Dumnezeu nici daca se recicleaza, nici daca nu. (...)
Postat 17 Decembrie 2020, 15:01 de Sandu2100
Locuitorii suburbani se minunează de nivelul de noninteligență al organizatorilor acestui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor !?!
Ce gunoi produc acești "locuitori" ... în contextul în care resturile de mâncare se duc în grădini, pentru îngrășământ natural și ambakajele de hârtie ori carton merg la focul grătarelor, sobelor și centralelor termice murale ?!? Evident că, în principal, cutii de conserve, PET-uri și alte ambalaje de plastic ori cu conținut metalic !?! Și culmea e că tocmai astea nu "beneficiază" de pubele, ci doar cu indicația de a scoate la limita de proprietate, în ziua dedicată ... "sacul galben" !?! Iar ca să pui sacii galbeni la drum ... e ca și când ai invita în mod special câini, pisici, etc, să se servească direct de la "producător". Vraiște pe stradă, uliță și ce o mai fi ... pentru că geniile specializate în domeniu nu gândesc cum e cu primordialitatea, subiectul muncii lor și obiectul discuției ce se referă la SMID-ul la care Bolojan nu a vrut să "alipească" Oradea !?! Știa el ceva de pe atunci ?!? Simțea că-i putredă treaba ?!? Acum e șeful întregului sistem ... de el depinde. Merge în mod diferit ... sau a înțeles că parandărătul înlocuiește cu succes normalitatea și corectitudinea ?!?
Postat 17 Decembrie 2020, 12:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON