URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2020, 10:11

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor SEPARAT. Regula de aur a reciclării este colectarea separată. Ca să poată fi valorificate, deşeurile de ambalaje trebuie aruncate de cetăţeni distinct de resturile menajere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut mai bine de trei luni de când bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei au schimbat radical modul de aruncare a deşeurilor, colectarea separată în patru fracţii devenind o obligaţie.

Datele operatorului de salubritate RER Vest sugerează că cetăţenii înţeleg noile reguli. În aproape toate comunele, procentul de deşeuri reciclabile colectate separat este în creştere!

Reguli simple

Prevestită încă de la lansarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID), reforma din salubritatea judeţeană pare că are ecou în rândul cetăţenilor.

În zona 1B, formată din 25 de comune din jurul Oradiei  (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), unde operator licenţiat desemnat în urma licitaţiei publice este RER Vest, o mare parte dintre cetăţeni demonstrează că au înţeles cum se face colectarea separată. Mai precis, în patru fracţii: în sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal, în cei albaştri, cele din hârtie şi carton, în pubelele verzi - sticlele şi borcanele, iar în cele de culoare neagră, resturile reziduale.

În creştere

După trei luni de la implementarea colectării separate în aceste comune, datele RER Vest arată că aproape în toate satele cantitatea de deşeuri reciclabile creşte de la o lună la alta. Cel mai bun exemplu îl dă comuna Borş, unde în septembrie resturile reciclabile reprezentau 25% din totalul deşeurilor, iar în noiembrie procentul a urcat la 35%.

În comunele Copăcel şi Husasău de Tinca, reciclabilele au ajuns să reprezinte o treime din totalul deşeurilor, iar în Cetariu, Ceica, Ineu, Paleu, Sântandrei şi Toboliu, un sfert dintre gunoaiele aruncate de cetăţeni sunt reciclabile. Mai slab stau comune precum Nojorid, Oşorhei, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Sânmartin şi Sălard, unde procentul de reciclare este de circa 15%.

Din datele RER Vest, şi calitatea acestor deşeuri a fost bună. În mare parte, resturile reciclabile nu au fost compromise de deşeuri menajere şi au putut fi valorificate. Ținând cont că România are obligaţia să recicleze cel puţin jumătate din gunoaiele produse, e clar că este loc şi de mai bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Nu te multumeste Dumnezeu nici daca se recicleaza, nici daca nu. (...)
Postat 17 Decembrie 2020, 15:01 de Sandu2100
Locuitorii suburbani se minunează de nivelul de noninteligență al organizatorilor acestui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor !?!
Ce gunoi produc acești "locuitori" ... în contextul în care resturile de mâncare se duc în grădini, pentru îngrășământ natural și ambakajele de hârtie ori carton merg la focul grătarelor, sobelor și centralelor termice murale ?!? Evident că, în principal, cutii de conserve, PET-uri și alte ambalaje de plastic ori cu conținut metalic !?! Și culmea e că tocmai astea nu "beneficiază" de pubele, ci doar cu indicația de a scoate la limita de proprietate, în ziua dedicată ... "sacul galben" !?! Iar ca să pui sacii galbeni la drum ... e ca și când ai invita în mod special câini, pisici, etc, să se servească direct de la "producător". Vraiște pe stradă, uliță și ce o mai fi ... pentru că geniile specializate în domeniu nu gândesc cum e cu primordialitatea, subiectul muncii lor și obiectul discuției ce se referă la SMID-ul la care Bolojan nu a vrut să "alipească" Oradea !?! Știa el ceva de pe atunci ?!? Simțea că-i putredă treaba ?!? Acum e șeful întregului sistem ... de el depinde. Merge în mod diferit ... sau a înțeles că parandărătul înlocuiește cu succes normalitatea și corectitudinea ?!?
Postat 17 Decembrie 2020, 12:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON