URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Decembrie 2020, 10:11

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor

Lecţie învăţată: Bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei deprind regulile colectării separate a deşeurilor SEPARAT. Regula de aur a reciclării este colectarea separată. Ca să poată fi valorificate, deşeurile de ambalaje trebuie aruncate de cetăţeni distinct de resturile menajere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut mai bine de trei luni de când bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei au schimbat radical modul de aruncare a deşeurilor, colectarea separată în patru fracţii devenind o obligaţie.

Datele operatorului de salubritate RER Vest sugerează că cetăţenii înţeleg noile reguli. În aproape toate comunele, procentul de deşeuri reciclabile colectate separat este în creştere!

Reguli simple

Prevestită încă de la lansarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID), reforma din salubritatea judeţeană pare că are ecou în rândul cetăţenilor.

În zona 1B, formată din 25 de comune din jurul Oradiei  (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), unde operator licenţiat desemnat în urma licitaţiei publice este RER Vest, o mare parte dintre cetăţeni demonstrează că au înţeles cum se face colectarea separată. Mai precis, în patru fracţii: în sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal, în cei albaştri, cele din hârtie şi carton, în pubelele verzi - sticlele şi borcanele, iar în cele de culoare neagră, resturile reziduale.

În creştere

După trei luni de la implementarea colectării separate în aceste comune, datele RER Vest arată că aproape în toate satele cantitatea de deşeuri reciclabile creşte de la o lună la alta. Cel mai bun exemplu îl dă comuna Borş, unde în septembrie resturile reciclabile reprezentau 25% din totalul deşeurilor, iar în noiembrie procentul a urcat la 35%.

În comunele Copăcel şi Husasău de Tinca, reciclabilele au ajuns să reprezinte o treime din totalul deşeurilor, iar în Cetariu, Ceica, Ineu, Paleu, Sântandrei şi Toboliu, un sfert dintre gunoaiele aruncate de cetăţeni sunt reciclabile. Mai slab stau comune precum Nojorid, Oşorhei, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Sânmartin şi Sălard, unde procentul de reciclare este de circa 15%.

Din datele RER Vest, şi calitatea acestor deşeuri a fost bună. În mare parte, resturile reciclabile nu au fost compromise de deşeuri menajere şi au putut fi valorificate. Ținând cont că România are obligaţia să recicleze cel puţin jumătate din gunoaiele produse, e clar că este loc şi de mai bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Nu te multumeste Dumnezeu nici daca se recicleaza, nici daca nu. (...)
Postat 17 Decembrie 2020, 15:01 de Sandu2100
Locuitorii suburbani se minunează de nivelul de noninteligență al organizatorilor acestui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor !?!
Ce gunoi produc acești "locuitori" ... în contextul în care resturile de mâncare se duc în grădini, pentru îngrășământ natural și ambakajele de hârtie ori carton merg la focul grătarelor, sobelor și centralelor termice murale ?!? Evident că, în principal, cutii de conserve, PET-uri și alte ambalaje de plastic ori cu conținut metalic !?! Și culmea e că tocmai astea nu "beneficiază" de pubele, ci doar cu indicația de a scoate la limita de proprietate, în ziua dedicată ... "sacul galben" !?! Iar ca să pui sacii galbeni la drum ... e ca și când ai invita în mod special câini, pisici, etc, să se servească direct de la "producător". Vraiște pe stradă, uliță și ce o mai fi ... pentru că geniile specializate în domeniu nu gândesc cum e cu primordialitatea, subiectul muncii lor și obiectul discuției ce se referă la SMID-ul la care Bolojan nu a vrut să "alipească" Oradea !?! Știa el ceva de pe atunci ?!? Simțea că-i putredă treaba ?!? Acum e șeful întregului sistem ... de el depinde. Merge în mod diferit ... sau a înțeles că parandărătul înlocuiește cu succes normalitatea și corectitudinea ?!?
Postat 17 Decembrie 2020, 12:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON