URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2016, 14:56

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile STRIVIŢI, VĂ ROG! Pentru a fi transportate mai eficient, deşeurile reciclabile trebuie strivite, aşa încât să ocupe cât mai puţin loc în maşini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impusă de legislaţia naţională şi europeană, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină un gest firesc. Nu doar de frica amenzilor, însă, ci mai ales din grijă pentru mediul înconjurător, fiindcă fiecare material trimis la reciclare înseamnă economisirea resurselor naturale.

RER Ecologic Service îi încurajează pe orădeni să colecteze separat deşeurile care pot fi reutilizate, motiv pentru care le-a şi pus gratuit la dispoziţie infrastructura necesară şi adună gratuit acest tip de deşeuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din materiale care pot fi revalorificate: plastic, doze din aluminiu, hârtie, carton, sticle, cutii de conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele oferite gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee distincte pentru ridicarea resturilor menajere şi respectiv pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună numai fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Aici, muncitorii le împart pe categorii, le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare deşeu reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de gunoaie depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind, evident, reciclarea, în caz contrar fiind penalizat, ceea ce înseamnă că banii îi dau tot cetăţenii.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul cu care se mândresc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vorbe,vorbe...
Degeaba selectie de deseuri..Pe Sovata la toate turnurile C ,toate tarcurile nu au lacate,usile sunt rupte,atirna ca dupa razbel!De ce operatorii RER nu inchid tarcurile cu lacat?Aha,asteapta caretela interfon!
Postat 06 Martie 2016, 06:46 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON