URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
05 Martie 2016, 14:56

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile STRIVIŢI, VĂ ROG! Pentru a fi transportate mai eficient, deşeurile reciclabile trebuie strivite, aşa încât să ocupe cât mai puţin loc în maşini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impusă de legislaţia naţională şi europeană, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină un gest firesc. Nu doar de frica amenzilor, însă, ci mai ales din grijă pentru mediul înconjurător, fiindcă fiecare material trimis la reciclare înseamnă economisirea resurselor naturale.

RER Ecologic Service îi încurajează pe orădeni să colecteze separat deşeurile care pot fi reutilizate, motiv pentru care le-a şi pus gratuit la dispoziţie infrastructura necesară şi adună gratuit acest tip de deşeuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din materiale care pot fi revalorificate: plastic, doze din aluminiu, hârtie, carton, sticle, cutii de conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele oferite gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee distincte pentru ridicarea resturilor menajere şi respectiv pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună numai fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Aici, muncitorii le împart pe categorii, le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare deşeu reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de gunoaie depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind, evident, reciclarea, în caz contrar fiind penalizat, ceea ce înseamnă că banii îi dau tot cetăţenii.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul cu care se mândresc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vorbe,vorbe...
Degeaba selectie de deseuri..Pe Sovata la toate turnurile C ,toate tarcurile nu au lacate,usile sunt rupte,atirna ca dupa razbel!De ce operatorii RER nu inchid tarcurile cu lacat?Aha,asteapta caretela interfon!
Postat 06 Martie 2016, 06:46 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON