URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Noiembrie 2018, 13:20

Lecţia de bunătate: Un ONG din Oradea a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer (FOTO)

Lecţia de bunătate: Un ONG din Oradea a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer (FOTO) ŞI TEME, ŞI TERAPIE. În centrul Consiliaris, copiii nu doar îşi vor face temele şi se vor juca, ci vor participa şi la şedinţe de terapie. "Vrem să-i ajutăm să facă faţă problemelor. De multe ori copilul caută nişte răspunsuri, iar părintele nu poate sau nu ştie cum să i le ofere", spune psihologul Lorena Ţirtea (foto). Din păcate, Delia Cormos (medalion, stânga) nu a mai apucat să își vadă visul împlinit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drama trăită de un bolnav de cancer se răsfrânge, întotdeauna, şi asupra familiei şi cunoscuţilor. Iar când cel care luptă cu nemilosul diagnostic este şi părinte, tragedia capătă proporţii şi mai mari.

Pentru a-i ajuta pe părinţii bolnavi de cancer, dar mai ales pe copiii lor, asociaţia orădeană Consiliaris, înfiinţată de psihologii Lorena Ţirtea şi Delia Cormoş, a deschis un centru after-school, unde aceşti copii vor putea merge zilnic, după şcoală. Supravegheaţi de specialişti, de profesori şi de studenţi voluntari, vor lua masa, vor face teme şi se vor juca. Uitând, măcar câteva ceasuri, de supărarea de acasă...

Victime colaterale

În urmă cu patru ani, pe lângă munca în cabinetele de psihologie, Lorena Ţirtea şi Delia Cormoş au fondat Asociaţia Consiliaris, din dorinţa de a ajuta copii din grupuri defavorizate. De pildă, în 2015, de Paşte, au organizat o masă festivă la Penitenciar, pentru copiii deţinuţilor, iar un an mai târziu au amenajat o aşa numită cameră senzorială, pentru copiii cu diverse deficienţe, la Marghita.

Delia Cormoş, psihologAnul trecut, celor două orădence le-a venit ideea înfiinţării unui centru after-school pentru copiii bolnavilor de cancer, după ce şi-au dat seama câtă nevoie este de un asemenea loc. "O cunoştinţă care avea doi băieţi, unul de 8 ani şi altul de 11, era bolnavă de cancer şi familia era disperată, nu ştiau ce să facă cu copiii. M-am interesat de un centru de zi, unde să-i putem duce după şcoală, şi am constatat că nu există. Atunci am decis că trebuie să facem unul", povesteşte Delia (foto).

De cele mai multe ori, atenţia şi banii unei familii în care există un bolnav de cancer se duc exclusiv pe tratamentele oncologice şi, inevitabil, copiii ajung în plan secund. "Este foarte greu de gestionat o situaţie de acest gen în familie. Nu mai e cine să se ocupe de copii, care au nevoie de mult sprijin", spune şi Lorena.

Program complet

Ca să obţină banii necesari înfiinţării centrului Consiliaris, Delia şi Lorena au aplicat la Bursa Talentelor, un program de finanţare derulat de Fundaţia Comunitară Oradea, câştigând astfel 14.800 lei. Au închiriat de la Primărie un mic apartament într-o curte din strada Dunării nr. 18, iar cu sprijinul firmei Selina l-au renovat din temelii. "Am încercat să cheltuim cât mai puţin din bani, ca să ne ajungă şi pentru funcţionare", spune Lorena. Pentru toţi copiii, participarea la activităţile din centru va fi gratuită.

Vinerea trecută, centrul şi-a deschis porţile. "În fiecare zi, 20 de copii vor putea veni aici după şcoală. Le vom da o masă caldă, iar apoi vom face cu ei teme şi ne vom juca. Pe părinţi nu îi va costa niciun leu, programul e gratuit", explică Lorena. Graţie unui parteneriat cu Fulger Taxi, centrul va asigura şi transportul copiilor de la şcoală spre centru. Odată ajunşi la centru, copiii vor fi ajutaţi şi de profesori şi studenţi voluntari, care, în plus, dacă va fi nevoie, vor participa şi la şedinţele cu părinţii.

Specializată în psihodramă, o metodă terapeutică ce foloseşte jocul de rol pentru a scoate la iveală gândurile şi emoţiile pacientului, Lorena îi va ajuta pe copii şi să-şi exprime sentimentele, astfel încât să depăşească cât mai uşor traumele trăite.

Ajutor nesperat

Centrul Consiliaris are deja 13 copii înscrişi, găsiţi de Lorena şi Delia cu ajutorul unui alt ONG, OncoPlus, care sprijină bolnavii de cancer. "Cei de la OncoPlus sunt în contact cu aceste familii şi au ştiut pe cine să ne recomande, cine are mai multă nevoie", explică Delia.

Loredana Popovici, mămică din OradeaPrintre ei se numără şi Ianis, un băieţel de 9 ani crescut de o mamă singură, care acum face diverse analize şi speră să nu primească crâncenul diagnostic oncologic. "Eu lucrez într-un mediu destul de stresant şi îmi este greu să mai fac faţă seara la teme şi lecţii. M-am bucurat enorm când am aflat de acest centru", mărturiseşte mama copilului, Loredana Popovici (foto). Extrem de sociabil, micuţul s-a bucurat că, în loc să stea cu bunicii acasă, după ore va petrece cu alţi copii. "Şi eu sunt mai liniştită. Nu e la televizor, ci face activităţi utile", spune Loredana.

Pentru că spaţiul în care funcţionează centrul este destul de mic, de doar 30 metri pătraţi, la Consiliaris mai sunt disponibile doar 7 locuri, înscrierile făcându-se telefonic, la 0732-403.464 sau 0742-023.047. "Am anunţat Primăria că, dacă se eliberează un spaţiu din vecinătatea noastră, dorim să-l închiriem, fiindcă vrem să ne extindem", spune Delia. Pentru că, din nefericire, copii şi părinţi care să aibă nevoie de ajutor mai sunt şi vor mai fi...


* Declaraţiile Deliei Cormoş din cuprinsul acestui articol au fost făcute reporterului BIHOREANULUI pe data de 23 noiembrie, înainte de tragicul accident rutier în care psihologul şi-a pierdut viaţa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON