URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2012, 15:07

Laszlo Tokes: UDMR contribuie la "instaurarea postcomunismului" prin guvernarea cu USL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O aniversare tristă

"N-aş fi crezut că după 23 de ani de la Revoluţia din 1989 de la Timişoara vom fi în această situaţie. Din păcate, e departe de noi să fim pătrunşi de sentimente festive, deoarece ceea ce s-a întâmplat după 1989 şi mai ales alegerile din decembrie umbresc ceea ce s-a întâmplat atunci", a spus Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni pentru a marca aniversarea Revoluţiei din decembrie 1989.

"Este o aniversare tristă, deoarece darul principal este restauraţie postcomunistă, reinstaurarea unei democraturi care caracterizează, de altfel, toată schimbarea de regim din Europa de Est. România, însă, este recordman între ţările foste sovietice în ce priveşte restauraţia postcomunistă, în contradicţie cu Ungaria, care în 2010 şi-a câştigat libertatea şi democraţia, şi care continuă schimbarea începută cu 23 de ani în urmă", a spus Tokes.

Libertatea de a alege postul TV

Europarlamentarul a afirmat că în decembrie 1989 "o ţară întreagă a urmărit la televizor transmisiunea în direct a căderii regimului comunist al lui Ceauşescu. După 23 de ani, în perioada aniversării evenimentelor de cumpănă ale Revoluţiei putem urmări la televizor, într-o altă formă, acest sistem care se reinstaurează".

Tokes a spus că "între cele două transmisiuni în direct există doar diferenţa că, aproape un sfert de veac mai târziu, avem numeroase canale de televiziune, dacă se întâmplă să nu fim curioşi de postul de televiziune spălător de creiere al fostului colaborator al Securităţii, Dan Voiculescu, alias Felix".

Doar iluzii

Într-o declaraţie scrisă, pusă la dispoziţia presei, Laszlo Tokes arată, de asemenea, că România este într-o multiplă iluzie a democraţiei, libertăţii, alegerii, libertăţii de conştiinţă şi de credinţă.

"Este un cadou dureros al destinului istoric că, întrecând celelalte ţări ale blocului sovietic, în România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă. Ne poate fi o mângâiere cel mult faptul că în calitate de cetăţeni ai unei dintre ţările membre ale UE, astăzi putem avea iluzia libertăţii, iar ce buton apăsăm pe telecomandă este, în totalitate, decizia noastră", a arătat Tokes în declaraţia sa.

El a adăgat şi că, în fapt, alegătorii din România nu au din ce să aleagă, în această situaţie aflându-se mai ales etnicii maghiari, iar cei care au preferat absenteismul la recentele alegeri parlamentare au ales şi ei "iluzia protestului": "Mai bine de jumătate dintre alegătorii din România au stat departe de alegerile parlamentare. Această proporţie este şi mai mare în rândul ardelenilor şi al maghiarilor. Cum ar veni, votanţii au votat, însă majoritatea alegătorilor a ales să nu voteze. Ei sunt cei care şi-au exercitat libertatea la conştiinţă şi la alegere prin iluzia protestului".

UDMR, partid socialist

Tokes a criticat, în acest context, faptul că UDMR îşi doreşte să intre din nou la guvernare, sacrificând interesele comunităţii maghiare în numele căreia susţine că acţionează: "Kelemen Hunor a subliniat disponibilitatea UDMR de a participa la guvernarea USL, la crearea majorităţii parlamentare şi guvernamentale a USL. Partidul maghiar, membru în Partidul Popular European, îşi justifică sucirea cu 180 de grade incovând interesele maghiarilor din Ardeal. Iată unde ne aflăm la două decenii de la glorioasa Revoluţie din România, pecetluită cu sânge".

"Se vede clar că UDMR joacă clar rolul Partidului Socialist Maghiar din Ungaria, este cu atât mai trist cu cât în 1989 maghiarii au fost pionierii schimbării de regim şi acum au devenit factorii de piedică a schimbării de regim, care participă la această restauraţie şi chiar vor să intre în Guvern, în contradicţie cu apartenenţa lor la Partidul Popular European şi cu valorile creştine care caracterizează Partidul Popular European. Se vede clar că UDMR este într-o gravă criză morală şi politică, şi nu poate ieşi din această situaţie de schizofrenie", a spus Tokes.

Biserica, supusă UDMR

Fostul episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului a afirmat că pentru el "este cu atât mai trist" cu cât "şi biserica mea participă la acest proces".

"Am ajuns la situaţia în care însuşi urmaşul meu, episcopul de Piatra Craiului (n.r. - Csuri Istvan), îndeamnă în biserică la votul în favoarea unui singur partid, a UDMR. Pot să vă spun că nici episcopul romano-catolic din Oradea, Laszlo Bocskei, nici ceilalţi episcopi reformaţi, romano-catolici, unitarieni sau evanghelici, nici Biserica Ortodoxă, nici greco-catolicii, nu au procedat la fel ca episcopul Csuri, nu a îndrăznit nimeni să îndemne la un astfel de vot unipartinic, care ne aminteşte de vremea Partidului Comunist", a mai spus Tokes, referindu-se la îndemnurile adresate de episcopul reformat al Oradiei către credincioşi, pentru a vota UDMR pe 9 decembrie şi concluzionând că ",mie mi-e ruşine că biserica mea a ajuns în astfel de situaţie deplorabilă".

"Noi am rămas cu iluzia dureroasă a libertăţii de conştiinţă şi de religie", a mai spus Tokes, explicând că "o faţă bisericească nu poate să facă decât o politică morală, nu de partid".

Eliberare prin adevăr

În încheierea declaraţiei sale, Tokes arată că "la 23 de ani de la Crăciunul eliberator de la Timişoara, credinţa ne obligă să constată, că tot nu am fost capabili să ne confruntăm cu păcatele trecutului comunist, am fost slabi în tragerea la răspundere a făptaşilor, am fost leneşi şi nu am lustrat viaţa publică şi bisericească, nu este de mirare, aşadar, că trecutul a reînviat şi stafia comunismului bântuie printre noi".

De asemenea, el a afirmat că "a venit vremea prezentării unei versiuni maghiare îmbunătăţite a Raportului Timişoara, pentru că spiritul Timişoarei obligă", şi a încheiat că "am putea duce până la capăt lupta pentru libertate dacă am duce la bun sfârşit lupta pentru adevăr".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai de discernamantul lui tokes
tokes ur, inainte de a-i banui de comunism pe liberali, de exemplu, uita-te un pic in ograda insului de la cotroceni pe care-l sustii fara discernamant. omul care a condamnat in teorie comunismul, pentru a prosti definitiv intelectualitatea din aceasta tara si pe cativa occidentali din partidul popular, a sarit peste noapte de la stanga la dreapta. in plus, in practica a facut tot posibilul ca tortionarii si maharii comunisti sa nu fie deferiti justitiei, toti primind nup-uri la comanda basescului, cel care nu-i asa, a numit procurorii cu pricina. informeaza-te putin, ca dai rapid peste toate dovezile de care ai nevoie pentru a-ti reconsidera opiniile. omul pe care-l sustii e cel mai aprig comunist si securist din cati mai exista printre noi, dar a reusit sa va prosteasca admirabil pe toti cei care judecati superficial, ca mai mult nu puteti. si mai ales nu va informati, vorbiti dupa ureche si va luati dupa aparente!
Postat 18 Decembrie 2012, 09:00 de sign
somn usor!
Dragi concetateni ai Bihorului puteti dormi linistit U.D.M.R.nu a intrat la guvernare ,a ramas in opozitie .Sant curios motivele pe care le veti aduce pentru a continua sa injurati cetatenii maghiari in viitor
Postat 17 Decembrie 2012, 19:07 de karton
Cuvinte sfinte în gura păcătosului
Seria postcomunistă cu Bela, Hunor, Frunda, Verestoly, Borbely, Kiss, Szabo, Biro, etc, formează FSN-ul maghiar care a făcut exact ce a făcut PD-ul acum 20 de ani. Adică să plece de la "origine" că nu era loc pentru toţi Roman-ii.
Postat 17 Decembrie 2012, 17:58 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON