URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
17 Mai 2019, 19:10

Lanţ uman în jurul Primăriei Oradea: PPMT-iştii îl vor pe Ladislau în Piaţa Unirii şi o altă dată pentru Ziua oraşului

Lanţ uman în jurul Primăriei Oradea: PPMT-iştii îl vor pe Ladislau în Piaţa Unirii şi o altă dată pentru Ziua oraşului O machetă a statuii ecvestre a Regelui Ladislau a fost realizată încă din 2017 şi expusă, la vremea aceea, la sediul UDMR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, a înaintat Primăriei Oradea o petiţie în care cere ca statuia ecvestră a Regelui Ladislau să fie amplasată în Piaţa Unirii, dar şi ca Ziua oraşului să fie aniversată într-o altă dată, nu pe 12 octombrie.

Voinţa a "90% din maghiarii din Oradea"

Într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la care din nou i-a chemat exclusiv pe reprezentanţii presei maghiare, Csomortányi a lăudat "colaborarea exemplară între reprezentanţii Bisericilor româneşti şi ai administraţiei locale româneşti", care a făcut posibilă amplasarea a trei statui în Piaţa Unirii, chemându-i la unitate, însă, şi pe maghiari.

 "Din datele pe care le-am strâns în urma unui sondaj, 90% dintre maghiarii din Oradea l-ar vrea şi pe Sfântul Ladislau în Piaţa Unirii. Săptămâna trecută, PPMT a redactat o petiţie asumată şi de organizaţii civile, şi de bisericile noastre istorice. Solicităm ca statuia ecvestră a Regelui Ladislau să fie amplasată nu în Cetate, ci tot în Piaţa Unirii", a declarat Csomortányi, citat de Bihari Napló. 

De altfel, o statuie reprezentându-l pe Sfântul Ladislau (foto) a mai tronat în Piaţa Unirii între anii 1893 şi 1923 când, odată cu sistematizarea pieţei, a fost mutată în faţa Bazilicii Romano-Catolice, unde se află şi azi.

În locul ei a fost pusă la vremea aceea statuia Regelui Ferdinand.

Potrivit liderului PPMT, cel mai bun loc pentru reamplasarea unei statui a Sfântului Ladislau ar fi în piaţeta dintre Primărie şi Biserica Sfântul Ladislau. 

"După toate probabilităţile, petiţia legată de amplasarea statuii nu va fi soluţionată favorabil, însă este necesar să facem constant presiuni pe administraţia locală pentru a obţine un rezultat", a mai spus liderul PPMT. 

Şi UDMR-iştii vor. Dar separat

Csomortányi a mai declarat că reprezentanţii UDMR nu au semnat petiţia Partidului Popular Maghiar din Transilvania, înaintând Primăriei o solicitare similară, în nume propriu. "Liderii UDMR Bihor nu vor să acţionăm împreună, cu toate că ar fi uşurat situaţia şi ar fi demonstrat că întreaga comunitate maghiară susţine aceeaşi cauză", a arătat liderul PPMT. 

Chiar dacă primarul Ilie Bolojan a susţinut în mai multe rânduri că locul statuii Sfântului Ladislau este în Cetatea Oradiei, Csomortanyi este convins că decizia nu e definitivă. "E perioadă de alegeri, vin chiar mai multe. Ideea e ca noi, maghiarii, să nu renunţăm. Primarul poate să aibă părerea lui, dar nu înseamnă că decizia e bătută în cuie. Nu există nici un argument care să răstoarne punctul de vedere al comunităţii maghiare". 

Lanţ uman în jurul Primăriei

Pentru a-şi întări solicitarea, liderul PPMT a anunţat că, în după-amiaza zilei de 28 mai, începând de la ora 17, membrii şi simpatizanţii partidului se vor strânge într-un lanţ uman în jurul Primăriei Oradea. "Cu această manifestare dorim să întărim faptul că nu renunţăm la punctul de vedere legat de locul în care trebuie să fie amplasată statuia", a mai declarat Csomortányi. 

Amplasarea statuii celui considerat întemeietorul Oradiei în Piaţa Unirii este o doleanţă mai veche a PPMT-iştilor. 

Pe de altă parte, merită precizat că, în 2017, Episcopia Romano-Catolică a demarat un proiect pentru realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau şi amplasarea acesteia în Cetatea Oradea. Un sculptor a realizat atunci macheta statuii, care a fost expusă la sediul UDMR, formaţiune care sprijinea iniţiativa.

O altă zi a Oradiei... 

Odată cu petiţia privind statuia, Csomortányi a înaintat Primăriei şi o alta, făcută în nume personal, în care a cerut ca Ziua oraşului să fie aniversată într-o altă zi, nu pe 12 octombrie.

Data de 12 octombrie are o dublă semnificaţie pentru comunitatea românească. În acea zi a anului 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr se semna Declaraţia de autodeterminare (independenţă) a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, citită ulterior în Parlamentul de la Budapesta, factor declanşator al acţiunilor ce au dus la săvârşirea Marii Uniri. 

Cea de-a doua semnificaţie a zilei de 12 octombrie se ancorează în evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada 30 august 1940 - octombrie 1944, Oradea şi nordul Transilvaniei au făcut parte din Ungaria regimului extremist a lui Miklós Horthy. În 12 octombrie 1944, Oradea a fost eliberată de armatele română şi sovietică, oraşul suferind câteva pagube odată cu retragerea horthyştilor şi a naziştilor.

Data de 12 octombrie a devenit oficial Ziua Oradiei în anul 1992.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Chiar asa!
Chiar asa un monument in Biharia pentru Menumorut cand vedem? Voi astia de la cj cand vedem un monument al prezentei si continuitatii in Biharia, la?in cetate, in cetatea abandonata de catre autoritatile judetene ca de cele locale nu vorbim? Oradea poate avea si monumente cu daci, romani pe langa cele cu uzurpatori, navalitori, cri..... ma opresc aici cu adjectivele. Cine cauta razboi, razboi gaseste; cine ridica sabia de sabie moare. Noi am trait bine cu ungurii doar cand armata romana a defilat pe la buda si pesta. Istoria ne invata asta!
Postat 18 Mai 2019, 16:44 de scortosul
Ordinea cronologica a istoriei
1) Statuia lui Burebista. Aceste teritorii si localitatea straveche care a fost intemeiata aici (au apartinut dacilor uniti sub conducerea lui Burebista. 2) Statuia lui Menumorut. In jurul anului 900 aceste teritorii si localitatile aferente (inclusiv o parte din ceea ce este in prezent Oradea), au apartinut romanilor (vlahilor cum era numiti atunci), condusi de Menumorut. 3) Statuia lui Maihai Viteazul sau DACUS MALUS, asa cum era numit in capitalele occidentale. Este al doilea mare unificator al poporului geto-dac (in prezent poporul roman). De unde sa stie toate astea un Bolojan sau un Birta, doi neaveniti care s-au trezit si ei la butoane si fac ce le trece prin capetele lor seci ? Acesti doi nesimtiti cred ca lumea a inceput si o sa se termine cu ei. Navalitorii migratori unguri au si ei statuile lor in oras. Ladislau e la locul sau in cetatea pe care au construit-o pe teritoriile ocupate ale romanilor (vlahilor, dacilor). Bolovan si Birta, prin mutarea statuilor le-a dat iar apa la moara ungurilor. Ai vazut picior de udemerist sau ppmetist la serbarile romanilor ???? Nici urma de ei. Orice numai de romani, de cultura, istoria, traditiile si credinta lor sa nu auda.
Postat 18 Mai 2019, 10:09 de 1234
Ordinea cronologica a istoriei
1) Statuia lui Burebista. Aceste teritorii si localitatea straveche care a fost intemeiata aici (au apartinut dacilor uniti sub conducerea lui Burebista. 2) Statuia lui Menumorut. In jurul anului 900 aceste teritorii si localitatile aferente (inclusiv o parte din ceea ce este in prezent Oradea), au apartinut romanilor (vlahilor cum era numiti atunci), condusi de Menumorut. 3) Statuia lui Maihai Viteazul sau DACUS MALUS, asa cum era numit in capitalele occidentale. Este al doilea mare unificator al poporului geto-dac (in prezent poporul roman). De unde sa stie toate astea un Bolojan sau un Birta, doi neaveniti care s-au trezit si ei la butoane si fac ce le trece prin capetele lor seci ? Acesti doi nesimtiti cred ca lumea a inceput si o sa se termine cu ei. Navalitorii migratori unguri au si ei statuile lor in oras. Ladislau e la locul sau in cetatea pe care au construit-o pe teritoriile ocupate ale romanilor (vlahilor, dacilor). Bolovan si Birta, prin mutarea statuilor le-a dat iar apa la moara ungurilor. Ai vazut picior de udemerist sau ppmetist la serbarile romanilor ???? Nici urma de ei. Orice numai de romani, de cultura, istoria, traditiile si credinta lor sa nu auda.
Postat 18 Mai 2019, 10:09 de 1234
Statuia
Ar fi bine ca acesti udmr-isti sa-si vada lungul nasului, ca ne-au impanzit orasul cu destule statui ale unor ilustri necunoscuti! Tupeul , obraznicia, ingamfarea lor nu are limite!Sa va ocupati de problemele voastre, ca aveti destule si nu-i mai agitati pe maghiarii onesti, corecti, care nu sunt sovini, ca sa putem convietui in liniste si pace!
Postat 18 Mai 2019, 10:08 de sorana
Vin alegerile. Evenimentele se precipita!
Bătut de EXTREMIȘTI MAGHIARI pentru că este ROMÂN pe teritoriul ROMÂNIEI și a vrut să apere eroii ROMÂNI. Valea Uzului, Bacău. Scandalul atrage voturi, asa ca politrucii maghiari termina aceasta campanie electorala cu subiecte de scandal. Ma intreb cum va fi la celelalte alegeri. Romanii dezbinati de monstruoasa coalitie psd-alde-udmr sunt pusi in fata tradarii de neam si tara a acestori politruci si trebuie sa faca fata provocarilor iredentiste violente, tot mai violente chiar si fizic ale propagandei unguresti. Si bolovan va incerca sa profite de scandal. Intoarce orasul cu susul in jos provocand discordie si scandal. Minciuni si exgerari facute de propaganda ungureasca umplu spatial public si provoaca scandal-dezbinare-ura-violenta. Ce bine o duc unii cand toate aste se desfasoara. Sa nu uitam ca la baza tuturor acestor evenimente sta monstruoasa coalitie psd-alde-udmr.
Postat 18 Mai 2019, 08:39 de scortosul
Fără să vrea, niște maghiari au găsit soluția locului lui Mihai Viteazu !?!
Fix în Piața Unirii, care își va schimba firesc numele în "Fire's square", vom putea avea un grup ecvestru, cu trei cabaline din serii diferite, care să-i țină pe Ferdinand, Ladislau și Viteazu, pe loc ... la un "consiliu" permanent și tacit al "oamenilor mari", care să supervizeze deciziile cam "crude la minte" ale aleșilor vremurilor noastre !?!
Postat 18 Mai 2019, 07:38 de CrisDumi
SGA
Laszlo nu a întemeiat ORADEA, el a atestat prin documente Oradea. Înainte să vină Laszlo, Oradea se numea SALCA.
Postat 18 Mai 2019, 02:08 de Sandu1206
Szent Lászlo
De preferat ar fi sa nu confundam Maghiarii din Oradea si Bihor cu personaje ca Tőkés, Csomortányi sau cu unii politicieni ai Udmr,in mod special nu cu Pásztor Sándor, care a reusit sa faca de rusine intreaga comunitate maghiara . Maghiarii sunt niste oameni deosebiti, regret faptul ca politic nu au niste lideri pe masura valorii acestei comunitati . Maghiarii au tot dreptul la statutia Regelui Sfantul Ladislau in Piata Unirii,fosta Szent Lászlo tér(fosta Piata Sfantul Ladislau), nu-nteleg care-i problema . Inclusiv romanii ar trebui sa se mandreasca cu Regele Ladislau, este regele care a intemeiat Oradea/Nagyvárad. Daca primaria si Ilie Bolojan ar avea o minima deschidere catre maghiari, atat orasul cat si oamenii ar avea enorm de castigat . E o chestiune de respect reciproc intre romani si maghiari, orice alta discutie este mizerie politica si simpla ura .
Postat 18 Mai 2019, 00:40 de User anonimizat
Exremism, revizionisml unguresc in Transilvania
@ sandu1206. Asa e. Extreistii unguri savarsesc abuzuri si discriminari in zonele unde au puterea instigand in acelasi timp la separatism teritorial. Stirea despre care scrii este datata 17 mai 2019, adica azi.
Postat 18 Mai 2019, 00:00 de 232
Între timp la Valea Uzului
Crucile eroilor români, au fost acoperite cu saci negri. Și un adolescent român din sfântul Gheorghe a fost bătut de extremiștii maghiari.
Postat 17 Mai 2019, 21:47 de Sandu1206
mă copii
stați cuminți!La cum ievoluează treburile...în 50 de ani,va ajunge statuia dansatoarei Czinka Pana acolo ,care mă înțelege ce vorbesc;)))))
Postat 17 Mai 2019, 20:35 de crisan
am inteles
Gata m-am prins deja. Se vrea centrul oradiei loc de muzeu in aer liber/atelier de arta. De aceea s-a eliminat tot ce inseamna spatiu verde. (sper ca s-a prins ironia) Intrebarea vine....ce vor intelege turistii din multitudinea de statui, din acest dute-vino, din multele betoane, din amestecul de art nouveau cu tot felul de statui hilarice? Arhitectul orasului a terminat probabil sectia de tapiserie nu arhitectura.
Postat 17 Mai 2019, 20:08 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1883 RON
  • 1 EUR = 4.8722 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON