URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Martie 2024, 20:26

Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea

Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea Sursa foto: arhiva BIHOREANULvă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an de la moartea actriţei şi regizoarei de teatru de animaţie Maria Mierluţ, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria invită orădenii sâmbătă, 9 martie, de la ora 11:30, la lansarea cărţii "Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ", semnate de Toma Hogea.

În paginile cărţii se regăsesc interviuri ale Mariei Mierluţ din diferite reviste, cronici de teatru de la spectacolele montate de ea, precum şi alte documente care ilustrează parcursul său în lumea teatrului de animaţie.

"Volumul Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ reprezintă un ultim şi suprem omagiu pe care actorul şi regizorul Toma Hogea i-l aduce uriaşei personalităţi a teatrului de animaţie românesc şi prietenei sale, deopotrivă. Atent alese, textele sunt o mărturie vie şi demnă a ceea ce a fost Maria Mierluţ, atât ca păpuşar, cât şi ca omul, cel pe care lumea l-a iubit, pe care l-a stimat şi al cărui gol lăsat este acum atât de greu de umplut", au transmis reprezentanţii Teatrului Regina Maria printr-un comunicat de presă.

La evenimentul ce va avea loc în Sala Arcadia vor lua cuvântul autorul volumului, Toma Hogea, şi filmologul Violeta Tipa, venită din Republica Moldova special pentru lansare, într-o discuţie moderată de secretara artstică a TRM Florina Dometi.

Înainte de lansare este programată, de la ora 10, o reprezentaţie a spectacolului "Scufiţa Roşie", montat în 2014 de Maria Mierluţ pe scena Teatrului Arcadia.

Maria Mierluţ, originară din Oradea, a fost o figură emblematică în teatrul de animaţie românesc. Şi-a început cariera ca actor păpuşar la Teatrul de Păpuşi din Oradea, iar mai apoi a ajuns la Teatrul de păpuşi din Târgu Mureş, unde a început să şi regizeze spectacole de păpuşi. Ea a cunoscut succesul şi recunoaşterea pe plan naţional pentru talentul şi devotamentul său faţă de arta păpuşarilor.

"Gândul ei a rămas mereu la Oradea şi la teatrul din oraş, mărturisind că a avut parte de cea mai «liberă şi extraordinară» perioadă trăită în teatru, motiv pentru care s-a întors mereu pentru diferite proiecte. În anul 2013 i-a fost acordat Premiul Michaela Tonitza Iordache de excelenţă în animaţia românească, pentru întreaga sa carieră artistică", se mai arată în comunicatul TRM.

Artista a murit anul trecut, pe 7 martie, la vârsta de 83 de ani, iar printre spectacolele pe care le-a realizat de-a lungul carierei sale se numără Ninigra şi Aligru de Nina Cassian, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Întâmplări cu Winnie Pooh de A. Al. Milne, Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum sau Cenuşăreasa de Smaranda Enache după Fraţii Grimm.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON