La un an de la moartea actriţei şi regizoarei de teatru de animaţie Maria Mierluţ, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria invită orădenii sâmbătă, 9 martie, de la ora 11:30, la lansarea cărţii "Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ", semnate de Toma Hogea.
În paginile cărţii se regăsesc interviuri ale Mariei Mierluţ din diferite reviste, cronici de teatru de la spectacolele montate de ea, precum şi alte documente care ilustrează parcursul său în lumea teatrului de animaţie.
"Volumul Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ reprezintă un ultim şi suprem omagiu pe care actorul şi regizorul Toma Hogea i-l aduce uriaşei personalităţi a teatrului de animaţie românesc şi prietenei sale, deopotrivă. Atent alese, textele sunt o mărturie vie şi demnă a ceea ce a fost Maria Mierluţ, atât ca păpuşar, cât şi ca omul, cel pe care lumea l-a iubit, pe care l-a stimat şi al cărui gol lăsat este acum atât de greu de umplut", au transmis reprezentanţii Teatrului Regina Maria printr-un comunicat de presă.
La evenimentul ce va avea loc în Sala Arcadia vor lua cuvântul autorul volumului, Toma Hogea, şi filmologul Violeta Tipa, venită din Republica Moldova special pentru lansare, într-o discuţie moderată de secretara artstică a TRM Florina Dometi.
Înainte de lansare este programată, de la ora 10, o reprezentaţie a spectacolului "Scufiţa Roşie", montat în 2014 de Maria Mierluţ pe scena Teatrului Arcadia.
Maria Mierluţ, originară din Oradea, a fost o figură emblematică în teatrul de animaţie românesc. Şi-a început cariera ca actor păpuşar la Teatrul de Păpuşi din Oradea, iar mai apoi a ajuns la Teatrul de păpuşi din Târgu Mureş, unde a început să şi regizeze spectacole de păpuşi. Ea a cunoscut succesul şi recunoaşterea pe plan naţional pentru talentul şi devotamentul său faţă de arta păpuşarilor.
"Gândul ei a rămas mereu la Oradea şi la teatrul din oraş, mărturisind că a avut parte de cea mai «liberă şi extraordinară» perioadă trăită în teatru, motiv pentru care s-a întors mereu pentru diferite proiecte. În anul 2013 i-a fost acordat Premiul Michaela Tonitza Iordache de excelenţă în animaţia românească, pentru întreaga sa carieră artistică", se mai arată în comunicatul TRM.
Artista a murit anul trecut, pe 7 martie, la vârsta de 83 de ani, iar printre spectacolele pe care le-a realizat de-a lungul carierei sale se numără Ninigra şi Aligru de Nina Cassian, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Întâmplări cu Winnie Pooh de A. Al. Milne, Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum sau Cenuşăreasa de Smaranda Enache după Fraţii Grimm.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.