URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2024, 20:26

Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea

Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea Sursa foto: arhiva BIHOREANULvă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an de la moartea actriţei şi regizoarei de teatru de animaţie Maria Mierluţ, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria invită orădenii sâmbătă, 9 martie, de la ora 11:30, la lansarea cărţii "Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ", semnate de Toma Hogea.

În paginile cărţii se regăsesc interviuri ale Mariei Mierluţ din diferite reviste, cronici de teatru de la spectacolele montate de ea, precum şi alte documente care ilustrează parcursul său în lumea teatrului de animaţie.

"Volumul Păpuşa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluţ reprezintă un ultim şi suprem omagiu pe care actorul şi regizorul Toma Hogea i-l aduce uriaşei personalităţi a teatrului de animaţie românesc şi prietenei sale, deopotrivă. Atent alese, textele sunt o mărturie vie şi demnă a ceea ce a fost Maria Mierluţ, atât ca păpuşar, cât şi ca omul, cel pe care lumea l-a iubit, pe care l-a stimat şi al cărui gol lăsat este acum atât de greu de umplut", au transmis reprezentanţii Teatrului Regina Maria printr-un comunicat de presă.

La evenimentul ce va avea loc în Sala Arcadia vor lua cuvântul autorul volumului, Toma Hogea, şi filmologul Violeta Tipa, venită din Republica Moldova special pentru lansare, într-o discuţie moderată de secretara artstică a TRM Florina Dometi.

Înainte de lansare este programată, de la ora 10, o reprezentaţie a spectacolului "Scufiţa Roşie", montat în 2014 de Maria Mierluţ pe scena Teatrului Arcadia.

Maria Mierluţ, originară din Oradea, a fost o figură emblematică în teatrul de animaţie românesc. Şi-a început cariera ca actor păpuşar la Teatrul de Păpuşi din Oradea, iar mai apoi a ajuns la Teatrul de păpuşi din Târgu Mureş, unde a început să şi regizeze spectacole de păpuşi. Ea a cunoscut succesul şi recunoaşterea pe plan naţional pentru talentul şi devotamentul său faţă de arta păpuşarilor.

"Gândul ei a rămas mereu la Oradea şi la teatrul din oraş, mărturisind că a avut parte de cea mai «liberă şi extraordinară» perioadă trăită în teatru, motiv pentru care s-a întors mereu pentru diferite proiecte. În anul 2013 i-a fost acordat Premiul Michaela Tonitza Iordache de excelenţă în animaţia românească, pentru întreaga sa carieră artistică", se mai arată în comunicatul TRM.

Artista a murit anul trecut, pe 7 martie, la vârsta de 83 de ani, iar printre spectacolele pe care le-a realizat de-a lungul carierei sale se numără Ninigra şi Aligru de Nina Cassian, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Întâmplări cu Winnie Pooh de A. Al. Milne, Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum sau Cenuşăreasa de Smaranda Enache după Fraţii Grimm.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON