URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
14 Septembrie 2021, 16:55

Lansare de carte: „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist”, de orădeanca Cristina Puşcaş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoriografia carcerală s-a îmbogățit cu un nou volum dedicat memoriei foștilor deținuți politic care au suferit în temnițele Gulagului românesc. Cartea 101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist (452 pp.), autor Cristina Liana Pușcaș, a văzut, în aceste zile, lumina tiparului la editura Ratio et Revelatio (în colecția Historia), și va fi lansată, pe 18 septembrie, la Festivalul Internațional de Carte „Transilvania” de la Cluj-Napoca, iar ulterior va ajunge pe rafturile marilor lanțuri de librării din țară.

Autoarea, în această primă etapă a amplului său proiect de redactare a unui dicționar, a reușit să creioneze 101 medalioane ale unor bihoreni care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste, care au cunoscut deportările, prigoana și alte forme de represiune ale regimului de sorginte sovietic. Este un proiect ambițios, nu doar prin munca titanică petrecută în arhivele locale și centrale în ultimii zece ani, dar și prin semnificația din punct de vedere istoric și moral-reparator față de memoria celor 101 oameni ale căror «chipuri» suferinde au fost «reconstruite» prin demersul temerar al specialistei orădene.

„Cea mai grea provocare a venit din partea cuantificării numerice a dimensiunii suferinței bihorenilor. Potrivit informațiilor specialiștilor, în urma studierii fișelor matricole penale, numărul victimelor din județul nostru clasa Bihorul pe locul zece. Însă, o cifră exactă privind numărul bihorenilor care au trecut prin Gulagul românesc este greu de avansat”, a precizat Cristina Liana Pușcaș.

Cartea se bucură de supervizarea științifică și o prefață semnată de dr. habil. Cosmin Budeancă, de la Universitatea din București, și redactor coordonator la „Memoria – revista gândirii arestate”, care a subliniat dificultatea și importanța demersului cercetătoarei orădene. „O carte aparent simplu de făcut, însă, cum se întâmplă adesea, la o analiză mai atentă, lucrurile simple se dovedesc a fi, în fapt, mult mai complicate. Cantitatea mare de informații adunată a generat o primă și fundamentală provocare: selectarea celor 101 persoane care prin naștere sau prin adopție sunt legate de Bihor. O alegere, aș spune, de asemenea subiectivă, care foarte probabil îi va atrage autoarei atât mulțumiri, cât și reproșuri”, a remarcat Budeancă.

Volumul va fi lansat sâmbătă, 18 septembrie, ora 16.00, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) din Cluj-Napoca, în prezența autoarei și a universitarului Valentin Șerdan-Orga, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca, moderator fiind Raluca Lazarovici Vereș, editorul volumului.

Cristina Liana Pușcaș este doctor în Istorie (Universitatea din Oradea), muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, lector univ. dr. la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Specializarea Jurnalism din cadrul Universității din Oradea, şi președintele Asociației „Cei 40 de Mucenici”.

Alte volume semnate de orădeancă sunt "Iadul roşu în orașul de pe Criş. Penitenciarul Oradea în perioada comunistă (1945-1977)"; "Bihoreni cu care ne mândrim"; "Rezistență anticomunistă în întrebări şi răspunsuri". Cristina Puşcaş este şi realizatoarea „Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor”, a documentarului video „Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul din Oradea” şi a seriei de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON