URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2011, 13:19

Lakatos Peter: Revizuirea Constituţiei şi reorganizarea teritorială - "misiune imposibilă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Lakatos Peter apreciază că ultimele iniţiative ale preşedintelui Traian Băsescu, vizând schimbarea Constituţiei pentru un Parlament unicameral cu maxim 300 de membri şi reorganizarea administrativ-teritorială în opt mega-judeţe sunt o diversiune, adică - potrivit definiţiei din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, citată de Lakatos - "o manevră politică menită să distragă atenţia de la problemele reale ale vieţii publice".

Nu UDMR e de vină!

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, parlamentarul bihorean a atras atenţia că, deşi a devenit ţinta tuturor criticilor, nu UDMR a lansat discuţiile privind reorganizarea administraţiei, ci preşedintele şi liderii PDL, care au justificat această necesitate ba prin accelerarea absorbţiei de fonduri europene, ba prin diminuarea corupţiei şi risipei.

Ambele argumente sunt însă false, a spus Lakatos. "Uniunea Europeană nu ne condiţionează fondurile de o anume organizare a administraţiei", a precizat el, adăugând că nici celelalte pretexte nu stau în picioare, ba - dimpotrivă - sub lozinca eficientizării se ascunde o adevărată super-centralizare. "Săptămâna trecută s-a apobat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede că toate achiziţiile publice, indiferent de valoare, trebuie raportate la Ministerul Finanţelor, care va trimite observatori la toate instituţiile publice. Când am întrebat cum, mi s-a spus că prin sondaj, iar când am întrebat pe ce criterii mi s-a spus că nu au criterii, ci principii. Dar de principii din astea suntem sătui", a spus Lakatos, subliniind abuzurile care vor urma asupra primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care nu aparţin PDL.

"Cum mi se va demonstra de ce au mers la un primar şi nu la altul?", a întrebat retoric Lakatos, spunând că aberaţia nu se opreşte aici, şi că pe viitor cheltuielile birocratice vor creşte. "Am întrebat cine va răspunde în cazul că se vor face contestaţii şi acestea vor fi câştigate după procese, şi mi s-a răspuns că observatorii nu vor răspunde, tocmai pentru că sunt observatori. Atunci unde este debirocratizarea şi scăderea cheltuielilor?...".

Două scenarii

Deputatul Lakatos Peter este convins că preşedintele Traian Băsescu are două scenarii: fie forţează UDMR să iasă de la guvernare, fie îşi pregăteşte implicarea de partea PDL în viitoarele alegeri.

"După părerea mea, primul scenariu este forţarea UDMR să iasă de la guvernare pe un motiv îmbrăţişat şi de opoziţie, cum e chestiunea Ţinutului Secuiesc. Se prevede un guvern minoritar până la alegeri, când UDMR va fi prezentat ca vinovat pentru toată această situaţie şi pentru blocarea reformelor. Nimeni n-o să-şi mai amintească anul viitor că această reorganizare a fost scoasă din joben de marele iluzionist", a spus Lakatos referindu-se la şeful statului.

În opinia sa, al doilea scenariu constă în dorinţa lui Traian Băsescu "să tematizeze discursul politic şi să aibă muniţie pentru alegerile de anul viitor, când o să spună că a fost propunerea sa ca Referendumul pentru Constituţie să aibă loc odată cu alegerile, şi vă daţi seama ce bine va putea să participe şi el la alegeri, ca jucător pe terenul politic".

"Poate ne ridicăm de la masă"

În ce priveşte poziţia oficială a UDMR, deputatul bihorean a afirmat că aceasta va fi stabilită de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, pe 25 iunie, dar de pe acum este clar că "revizuirea Constituţiei este o misiune imposibilă", deoarece actuala coaliţie de guvernare abia face rost de o majoritate de 50% pentru o lege simplă, neputând să adune două treimi din voturile parlamentarilor pentru modificarea legii supreme.

Întrebat din ce motive, totuşi, UDMR nu acceptă reorganizarea la pachet cu statutul minorităţilor, Lakatos a apelat la două parabole. "Ştiţi, când copilul nu mănâncă, dar vrea să se joace după-masă cu maşinuţa, părinţii îi spun că trebuie întâi să-şi mănânce supa. Noi nu mai vrem să mâncăm orice, poate ne ridicăm de la masă", a spus deputatul, făcând aluzie la posibilitatea ca UDMR să decidă singură ieşirea de la guvernare la reuniunea CRU. Tot în această chestiune, Lakatos a spus că "nu mai suntem în vremea comunismului, când ca să cumperi o pereche de adidaşi trebuia să iei la pachet şi o conservă cu tocană de legume", concluzia fiind că, oricât de mult şi-ar dori statutul minorităţilor, UDMR nu va ceda în privinţa reorganizării administrative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
hai la lupta cea mare !
DIVERSIUNE ( pt. dl. Lakatos ) 1 : incercare de a schimba cursul unei actiuni , de a abate (creand probleme false ) intentiile sau preocuparile cuiva; abatere , deviere. 2 : actiune realizata prin procedee specifice ( distrugeri,sabotaje,propaganda ) in scopul provacarii de pierderi,intarzierii actiunilor de lupta sau influentarii moralului inamicului. Nu sunt de acord cu proiectul in forma propusa de basescu dar stiind bine ce ,,proiecte" are udmr-ul d-le Lakatos, parca la d-voastra chiar ....gura pacatosului adevar graieste !!
Postat 18 Iunie 2011, 09:57 de suparatu
mai studiati si voi
Tot strigati cu gura mare , fara sa cunoasteti problema . efectul de haita! daca o carte nu, macar un video, puteti vedea ptr lamurire ..aviz amatorilor; pisti& compania . cele de mai jos sunt povestite de un roman (mitic, cum zice el...) http://kukker.manna.ro/showvideo/3154/hol_vagytok_szekelyek?
Postat 18 Iunie 2011, 08:12 de Istoric
mda
autonomia teritoriala, separatism teritorial se va putea realiza numai in ungaria.
Postat 17 Iunie 2011, 20:54 de neapisti prabusitu
pisti.ordinarul
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc !
Postat 17 Iunie 2011, 20:48 de pisti.ordinarul
ordinarii
nu vor decat varianta lor si autonomie teritoriala.
Postat 17 Iunie 2011, 20:43 de pisti.ordinarul
Asa ceva? HE HE HE
http://kukker.manna.ro/showvideo/3154/hol_vagytok_szekelyek? SUUUUPER video! cu Stan de la Antena 3
Postat 17 Iunie 2011, 19:43 de istoricul
romania reintregita
A VENIT VREMEA SA REINTREGIM TARA CU PAMANTUL FURAT DE UNGURI , PANA LA TISA ! ROMANIA REINTREGITA : DE LA NISTRU PA\\'N LA TISA !!!!
Postat 17 Iunie 2011, 18:00 de scortosul
ANCA
Ma enerveaza la culme imbecila de anca asa ca m-am decis sa o fericesc si eu cumva. Adresa ei de e-mail este scabc[at]yahoo[dot]com - asta daca vreti sa-i trimiteti mesaje. In zilele urmatoare va dau si numele ei, in functie de cat de repede il aflu.
Postat 17 Iunie 2011, 17:35 de Hackeru\'
e foarte ciudat
nu vrem reorganizare ne hulim unii pe altii dar ATENTIE vrem dezvoltare economica dar facem dicriminari grave pe criterii de etnie de ce? ce aveti cititi Constitutia nimeni nu este mai presus de lege toti avem sanase si drepturi egale ce conteaza ca esti minoritate? Noi romania respectam minoritatiile comparativ cu Franta, dar eu pun o intrebare sanatoasa de ce stau in Romania de rau ce le este? va spun eu de ce fura cat pot, nu platesc taxe le place stiul nostru si nu vor schi,mbare, nu vor civilizatie , tinerii vor prinde deprinderi nesanatoase ce baza vom avea daca tot lasa ne sa ne fure? VA PLACE DISCRIMINAREA sociala sunt parintii care nu au ce da copiilor sa manace inegalitate de sanse si altii cumpara haine de 500 euro, este legal ce se intmpla, unii platesc taxe si altii fura, verificati showroom de auto cate masini de lux se vand, ce GARDA financiar sunteti nebuni, cine sunt astia, mergeti in ungaria sa vedeti ce controale sunt:)) deci REGRESUL e de noi , batjocura continuta si mafia sa traiasca.
Postat 17 Iunie 2011, 14:21 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON