URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Lac „înecat”: Ca să amenajeze o plajă pe malul unui lac curățat cu bani UE, Primăria Salonta îl... îngroapă cu moloz (FOTO)

Lac „înecat”: Ca să amenajeze o plajă pe malul unui lac curățat cu bani UE, Primăria Salonta îl... îngroapă cu moloz (FOTO) PLAJĂ DIN MOLOZ. Lacul Dropia, cum i se spune acum zonei mlăștinoase pe care Primăria Salonta are pistă pentru bicicliști și locuri de joacă pentru copii, ar urma să aibă și o plajă urbană. Ca s-o facă, a „îngropat”, pe o parte, moloz adus de pe șantierele orașului (sursa fotografie principale: www.dropia.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această vară, salontanii ar putea merge la plajă în propriul oraş! Asta dacă Primăria locală se va preocupa s-o amenajeze respectând legea.

Comisarii de mediu bihoreni au descoperit că un lac cu stuf de la marginea Salontei, recent amenajat cu fonduri europene, a fost parţial "îngropat" cu resturi din construcţii. În timp ce primarul Török László pretinde că habar nu are cum a apărut molozul, un muncitor l-a deconspirat: amenajează clandestin o plajă, unde salontanii să se poată relaxa în aer liber.

Lacul Dropia... fără dropii

La ieşirea din Salonta spre Arad, pe partea dreaptă a şoselei, există de zeci de ani un aşa-numit lac eutrofic, adică o zonă umedă bogată în nutrienţi, ceea ce asigură o biodiversitate bogată. Până nu demult, lacul era, de fapt, o mlaştină plină de stuf, în care vieţuiau diferite animale iubitoare de apă, dar sporadic, pentru că pe timpul verii căldura ducea la secarea lui. 

În cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene cu 3 milioane euro, Primăria Salonta a reamenajat locul. L-a decolmatat, l-a curăţat şi i-a asigurat o sursă de apă dintr-un canal colector al Apelor Române, aşa că lacul Dropia, cum i se spune acum pentru că a fost refăcut într-un proiect care viza protejarea dropiilor, a ajuns la o adâncime suficientă pentru ca în el să vieţuiască felurite specii de peşti, dar şi simpaticele vidre. 

Lacul Dropia Salonta

Nu foloseşte cu nimic dropiilor, însă, pentru că aceste păsări - dispărute de zeci de ani de pe teritoriul României, dar totuşi observate de câţiva ani lângă Salonta - nu sunt iubitoare de apă.

Lac "colmatat"

Proiectul Dropia, derulat de Primăria Salonta şi asociaţia Milvus, a presupus, pe lângă decolmatarea lacului, şi construirea lângă lac a unui centru de studiu dedicat dropiilor, a unui turn de observare în zona unde cuibăresc dropiile, precum şi conectarea printr-o pistă pentru biciclişti şi amenajarea unui podeţ peste zona umedă, care să îmbie salontanii la promenadă.

Investiţiile vor fi inaugurate pe 1 iunie, când proiectul se va închide oficial, iar salontanii vor fi invitaţi să se relaxeze şi să cunoască păsările care trăiesc în împrejurimile oraşului. 

Până atunci, însă, Primăria Salonta are o altă problemă de rezolvat: să cureţe o parte a lacului, recent "îngropată" în moloz. Sesizaţi de un localnic, care a reclamat daunele ecologice şi pe Facebook, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut un control în zonă, în urma căruia au confirmat că cel puţin 8 camioane cu moloz au fost deversate în lac, care şi-a redus astfel suprafaţa.

Realitate "îndulcită"

Comisarii de mediu au aflat că molozul provine de pe şantierele din Salonta şi chiar dacă nu mai pot dovedi asta, pentru că lacul este pe domeniul public, au trasat Primăriei sarcina ca până cel târziu pe 25 mai să scoată din apă molozul aruncat şi să-l arunce legal, la depozitul judeţean de deşeuri. 

Potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, controlul este încă în desfăşurare, iar la final Primăria riscă o amend

ă de cel puţin 30.000 de lei, pentru că a abandonat ilegal deşeurile. 

Contactat de BIHOREANUL, primarul Török László (foto) pretinde că nu ştie cum au ajuns gunoaiele acolo şi dă vina pe localnici. "La un control de mediu a fost găsit, într-adevăr, beton rezultat din anumite lucrări şi aruncat în lac, nu ştim de către cine dintre localnici. Au zis comisarii de mediu că nu este poluant, nu afectează lacul, dar ne-au rugat totuşi să-l scoatem de-acolo", susţine edilul, ca şi cum instituţia pe care o conduce doar dă o mână de ajutor la rezolvarea problemei...

Plaja Salonta

Török recunoaşte că în zonă vrea să facă pe viitor o plajă, unde salontanii să-şi poată petrece plăcut timpul liber, dar susţine vehement că amenajarea clandestină a acesteia nu a început. 

Greu de crezut, dat fiind că acelaşi localnic care a reclamat situaţia la Garda de Mediu Bihor l-a filmat pe un muncitor în timp ce îi spunea că taman asta face. "Aici, unde umplu (n.r. - cu pământ şi moloz), o să fac, frumos, o plajă, unde să poată să vină copiii voştri şi ai tăi, şi ai mei, să jucăm un pic de volei, să stăm la plajă...", a spus muncitorul, insistând că lacul va fi un loc atractiv pentru salontani. 

Nu încape îndoială, dar asta nu înseamnă că trebuie amenajat cu încălcarea legii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cinci mari depozite clandestine de deseuri in Salonta in SALONTA
Este foarte grav ce se intampla acolo,este o incompetenta si lipsa de pricepere,trebuie sa cada ,,schelete din dulapurile primariei,,.Buldoexcavatorul primariei a nivelat gunoiul transportat de camioanele inchiriate de primaria Salonta.Procurorii DNA sa verifice modul in care s-au facut angajarile la centrul de studiu dropia care au fost criteriile de selectie ,pile ,relatii-combinatii extraspeciale,sa fie verificat modul in care a fost atribuita contractul de executie lucrari ,daca licitatia publica a fost fraudata .....
Postat 25 Mai 2023, 11:24 de patriot
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON