URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2012, 09:03

La un secol de la moartea lui Rimanoczy jr., UDMR caută cei mai buni arhitecţi orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de anul viitor, cel mai reuşit proiect antreprenorial constând în restaurarea unei clădiri istorice ori într-o lucrare importantă pentru Oradea va fi distins cu premiul „Rimanoczy Kalman jr".

Anunţul a fost făcut, vineri, de către Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, organizaţie care a iniţiat competiţia şi care va oferi, anual, distincţia, în urma unei selecţii realizate de specialişti din domeniul construcţiilor.

„Concursul a fost lansat de UDMR Bihor, în memoria celui mai important arhitect orădean, Rimanoczy Kalman junior, de la moartea căruia în acest an s-au împlinit 100 de ani. Este vorba despre un om care a proiectat sau construit cele mai importante clădiri din oraş şi merită să rămână în memoria noastră. În mod normal, reprezentanţii Primăriei ar fi avut obligaţia morală să se îngrijească de acest lucru, deoarece până şi clădirea în care lucrează a fost tot creaţia acestui arhitect", a declarat Szabo, reproşând administraţiei locale, dar şi „marilor maghiari" din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania faptul că nu s-au preocupat pentru a marca în vreun fel comemorarea.

„UDMR pregăteşte de un an această manifestare de circa un an, dar nu am vrut să o legăm de campaniile electorale. În schimb, cei din Primăria Oradea nu au justificare pentru faptul că nu şi-au adus aminte de o asemenea personalitate. Nici ei şi nici cei care, cu alte ocazii, se declară cei mai mari maghiari. Ei, oare, de ce nu şi-au adus aminte?", se întreabă deputatul, săgetând către adversarii politici din PPMT Bihor, organizaţia patronată din umbră de fostul episcop Laszlo Tokes.

Tot anul viitor şi tot în memoria arhitectului Rimanoczy Kalman jr, UDMR Bihor va amplasa şi o plachetă comemorativă pe una din creaţiile acestuia ori pe faţada clădirii în care arhitectul a locuit, în prezent în proprietatea fraţilor Micula.

„Deocamdată sunt două propuneri: clădirea Filarmonicii, care a fost prima lucrare a arhitectului ori casa în care a locuit, de pe strada Libertăţii. Am discutat cu domnul Viorel Micula, care a fost de acord cu amplasarea plachetei", a mai spus deputatul.

Rimanoczy Kalman junior, arhitect şi antreprenor, a trăit între 1870 şi 1912, afirmându-se prin clădirile impozante pe care le-a proiectat ori le-a construit, şi care acum sunt declarate monumente istorice. Printre realizările arhitectului se numără clădirea Primăriei Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, cel al Episcopiei ortodoxe, Palatul Moskovits Miksa, Baroul de avocaţi, Palatul Apollo, dar şi Teatrul de stat Regina Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Arhitectul Pafka e bun ?
Trebuie sa fie si arhitect si membru UDMR neaparat ? Ca s-ar putea sa nu gasesti.
Postat 30 Decembrie 2012, 09:44 de Carp III
odon = GUNOI !
odon = GUNOI !
Postat 30 Decembrie 2012, 02:48 de odon = GUNOI !
Putin eroare estem
\"Oradeanul\" Rimanoczy jr. fost putin evreu, nascut putin la Viena si murit putin langa Viena pe la 40 de ani. Adevarat trait putin si la Oradea, da nu fost moghior. Nui bai iubiti la el dar nu frumos mintim.
Postat 29 Decembrie 2012, 15:11 de Itzic&Strul
Ce au uitat evreii?
Tot ce au, au datorită românilor. unguriii i-au trimis în lagăre, din propria inițiativă, ungurii au fost cei mai mari comuniști - au f.... și turnat și pe mama lor (vezi guvernarea cu Băsescu )...
Postat 29 Decembrie 2012, 15:03 de pt. piștike
concurs ...
Individu ăsta de care s-au lămurit până şi coetnicii lui că nu face mare brânză, persistă cu "acţiunile" de popularizare..... Rimanoczi, e un reprezentant de seamă al evreimii care mişca lucrurile pe atunci în Oradea. Evreime pe care voi, ungurii care administraţi Oradea la vremea aia, v-aţi grăbit să-i îmbarcaţi spre Auschwitz. Ăsta e un fapt irecuzabil, de necombătut adică.....Dacă pontalăul v-ar fi luat la furat precis că programul guvernului era cel mai bun program de guvernare din lume. Apropo, vă reamintesc un proverb "politic"..... Ştiţi de ce se fac alegeri în România ?? Ca să ştim cu cine face UDMRu guvernul....
Postat 29 Decembrie 2012, 13:27 de pistike
Lasă-ne
Pupați-l în cur pe Băse - voi l-ați menținut! TVA maxim=UDMR Tăiat salariii=UDMR F Y
Postat 29 Decembrie 2012, 11:35 de szabo odon
tre sa fie ungur, nu?
Cel care castiga tre sa fie ungur, nu? Sau macar sa lucreze pentru pafka.
Postat 29 Decembrie 2012, 11:19 de jorgensen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON