URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 16:00

La școală în hiperspațiu: De Ziua Educaţiei, Casa Corpului Didactic Bihor lansează un jurnal digital

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Corpului Didactic îşi extinde flota digitală. În 5 octombrie, zi consacrată în toată lumea drept Zi Internaţională a Educaţiei, sub egida Casei Corpului Didactic (CCD) Bihor, se lansează site-ul www.schoolbit.ro, care reuneşte oameni, proiecte şi evenimente din sfera educaţiei.

SchoolBit ţine să aducă la aceeaşi masă profesori, elevi, părinţi şi instituţii interesate de tema pregătirii permanente, într-o lume în care noul se erodează rapid.

Egalitate între voci

"Deşi contextul actual condiţionează multe activităţi, profesorii şi elevii lor lucrează, creează şi construiesc în continuare, participă la întreceri, competiţii şi concursuri, scriu cărţi, recenzii şi eseuri, călătoresc pentru a reveni acasă cu o experienţă care i-a îmbogăţit şi pe care sunt gata să o disemineze. SchoolBit - care se autodefineşte ca jurnal digital al CCD Bihor, ne spune directoarea acestei instituţii, prof. Mioara Ţigan - şi-ar dori să reunească aceste resurse de creativitate şi inovaţie, ai căror vectori sunt oamenii şcolii", se arată într-un comunicat de presă al CCD.

Configuraţia de tip blog a acestui site, realizat sub coordonarea prof. Nicolaie Ardelean, a fost concepută să asigure deplina egalitate între voci – locul catedrei, tribunei şi al băncii este luat de masa rotundă, iar ierarhia nu mai e verticală, ci distribuită democratic, pe nuclee aflate în reţea. 

Pe agenda CCD Bihor se află şi lansarea unui periodic trimestrial, "Paperless", al cărui prim număr este deja definitivat.

Primele articole

Primele postări pe SchoolBit prezintă reportaje ale unor profesori parteneri în proiecte de mobilitate Erasmus+, care au participat la diverse training-uri în ţări din Europa de Vest, pe parcursul acestui an.

Cititorii vor găsi informaţii despre cursuri iminente pentru perfecţionarea cadrelor didactice, în domeniul educaţiei financiare sau pentru gestionarea fenomenului de violenţă în şcoli, de pildă, alături de eseuri semnate de profesori sau de adolescenţi cu condei, care şi-au încredinţat deja cu generozitate textele acestei platforme.

Multe dintre aceste materiale sunt scurte avanpremiere ale unor subiecte care vor fi abordate pe larg şi ilustrate mai amplu în periodicul Paperless; acesta va avea şi un tiraj tipărit, gândit astfel încât să nu greveze bugetul instituţiei şi nici pe al celor care vor dori să-l aibă în format fizic.

Poftiţi şi citiţi!

Toate aceste informaţii, scrise într-un stil alert, concis şi stimulativ, vin îmbrăcate într-o haină vizuală contemporană, în ton cu exigenţele unei lumi în schimbare accelerate, în care să se poată recunoaşte şi nativii digitali, elevii aflaţi acum pe băncile şcolii, dar cu reverenţa necesară în raport cu experienţa şcolii clasice şi a maeştrilor săi.

Puteţi răsfoi SchoolBit fie pe site-ul omonim, fie prin intermediul site-ului Casei Corpului Didactic Bihor, www.ccdbihor.ro, unde veţi găsi un buton dedicat.

"Invităm cadrele didactice şi elevii şcolilor din municipiu şi din judeţ să-şi împărtăşească ideile, proiectele şi experienţele, trimiţând materiale pe adresa de e-mail schoolbit@ccdbihor.ro, astfel încât acestea să fie postate cu promptitudine şi să aibă parte de vizibilitatea pe care o merită. Cu sau fără lockdown, School (Bit) must go on!", a mai transmis CCD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON