URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
07 Decembrie 2018, 10:08

La mulți ani, Andrian Locovei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Face teatru, cântă, joacă fotbal. Acum două luni a interpretat pentru prima dată pe scena teatrului din Bucovina natală. Împlinește vârsta maturității. Andrian Locovei ni s-a confesat cu tot cu emoții... (Cl.G.)

- Ești bucovinean, născut în Ucraina, ai studiat la Târgu Mureș și locuiești la Oradea. Cum se amestecă toate identitățile acestea în destinul tău?

- Aș face comparația cu o jucărie dăruită unui copil, pe care el o primește și o descoperă în timp, îi observă culorile, formele, utilitatea. Într-adevăr, e un drum lung pe care l-am parcurs din 1995 până în 2019, un drum aventuros în tot ceea ce presupune arta, dar pe care merg mai departe.

- De ce teatru și nu altceva? De ce Mureș și nu Moscova, să zicem?

- Oportunitatea în acel moment pentru mine a fost Târgu Mureș. A fost o decizie majoră pentru mine atunci, deși nu eram conștient de asta.

- Ai o pasiune despre care lumea știe: muzica. Mai ai și alte hobby-uri?

- Am de fapt două hobby-uri. Unul ar fi muzica, într-adevăr, îmi place orice gen de muzică. Al doilea, mai puțin cunoscut, este fotbalul, pe care din păcate îl cam neglijez; fac parte dintr-o echipă de fotbal pe teren sintetic, Clima Art, și când pot, încerc să împac utilul cu plăcutul. Consider fotbalul ca o soluție de deconectare de la tot ce presupune efortul artistic.

- Ai fost de curând la Cernăuți într-un turneu cu Teatrul „Regina Maria”. Ai ajuns din nou acasă, în locurile natale, ca actor. Cum a fost?

- Când am ajuns la Mureș, în 1995, scopul meu era să mă întorc la Teatrul din Cernăuți și să joc teatru acolo, acasă, să facem o trupă de teatru românesc. Din păcate acest lucru nu s-a putut realiza, nu din cauza noastră, ci din rațiuni politice; cunoaștem cu toții situația Bucovinei în momentul de față. N-am jucat niciodată la Cernăuți până în toamna asta și a fost o seară plină de emoție, la care au contribuit, printre alții, directorul Liceului „Mihai Eminescu”, la care am fost a doua promoție - primul liceu românesc din Bucovina -, părinții mei, cărora le datorez enorm de mult. Îmi amintesc doar flash-uri din acea seară, atât de emoționat am fost. Au fost multe lacrimi, dar de bucurie.

- O să închei cu o întrebare-clișeu, pentru că împlinești o vârstă rotundă. Ce îți dorești pe mai departe?

- În primul rând să fim sănătoși cu toții, dar din punct de vedere moral, uman. Îmi doresc ca familia mea - soția și fiul meu - să îmi fie alături, ca teatrul să meargă bine și să aibă producții de calitate. Sunt un tip pasional în toate, nu-mi place ca lucrurile să treacă pe lângă mine.

Cel mai recent rol al lui Andrian Locovei e în spectacolul „Avalanșa”, care se joacă în 5 și 6 decembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului „Regina Maria”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON