URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2018, 14:14

La loc comanda! Consiliul Local din Toboliu nu interzice accesul utilajelor NIS, dar va pregăti un regulament de acces pe drumurile comunei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este dorinţă, nu şi putinţă. Acesta ar putea fi motto-ul aleşilor locali din comuna Toboliu, care după ce au decis că vor să interzică accesul utilajelor companiei NIS Petrol pe drumurile comunei, s-au răzgândit, convinşi de jurişti că măsura este ilegală.

Răzgândiţi de jurişti

Care au fost exact condițiile în care a avut loc şedinţa de joi şi de ce consilierii comunei şi angajaţii Primăriei nu s-au documentat înaintea întâlnirii nu este clar. Cert este că ședinţa cu pricina a avut loc sub ochii unor săteni din comună şi după ce două zile la rând oamenii s-au adunat în faţa Primăriei din Toboliu, cerând oprirea prospecţiunilor seismice făcute de compania petrolieră, deţinătoare a unei licenţe din parte Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Sătenii au fost supăraţi că utilajele de mari dimensiuni le-au distrus culturile.

În faţa presiunilor oamenilor, aleşii din Toboliu au decis că trebuie să asculte de voinţa lor. Aşa că, în şedinţă, au dezbătut şi au hotărât că trebuie să interzică accesul utilajelor de mari dimensiuni pe drumurile comunale, ceea ce, automat, ar fi ţinut şi maşinăriile NIS Petrol la marginea comunei.

Povestea părea încheiată, iar sătenii chiar au plecat de la şedinţă, convinşi că problema lor s-a rezolvat. Numai că, a aflat BIHOREANUL sâmbătă, la finalul întâlnirii deliberativului din Toboliu, aleşii au revenit asupra deciziei. Asta pentru că, între timp, angajaţii Primăriei din comună s-au consultat cu juriştii Prefecturii, care le-au spus că o astfel de hotărâre nu poate fi dată, fiind ilegală, aşa că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, au decis să revină asupra hotărârii deja luate.

"Aşa este, n-am luat hotărârea, am discutat inclusiv cu Prefectura, nu este în competenţa noastră să luăm o astfel de hotărâre", a fost singura declaraţie pe care primarul Pavel Maier a vrut să o facă sâmbătă BIHOREANULUI, fără să lămurească, însă, exact circumstanțele.

Nici viceprimarul comunei, Ioan Moldovan, n-a fost de găsit sâmbătă, având telefonul închis.

De precizat că, nici în zilele trecute, când sătenii protestau în faţa Primăriei din Toboliu, primarul Maier n-a vrut să vorbească, închizând brusc telefonul când a aflat că este sunat de BIHOREANUL.

Comună la film

În schimb, sursele ziarului spun că în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local, după ce aleşii au hotărât că mai bine ascultă de jurişti şi nu riscă să adopte o hotărâre ilegală, s-a decis formarea unei comisii compuse din mai mulţi consilieri, care să analizeze starea tuturor drumurilor comunale din Toboliu şi apoi să propună un regulament de acces pe acestea. Prin acest regulament, ar putea fi invocate motive precum starea precară a drumurilor ori faptul că sunt prea înguste, pentru a interzice accesul utilajelor grele. Ce soartă va avea această iniţiativă într-o comună unde, după cum se vede, deciziile se iau şi se abrogă rapid, rămâne de văzut.

Cert este că sătenii sunt convinşi că nu mai vor să vadă utilajele NIS în comună şi sunt bucuroşi că firma şi-a adunat deja geofonii de pe terenurile lor. Duminică, oamenii au de gând să se adune la căminul cultural din Toboliu, să discute ce vor face în continuare, dar şi să urmărească filme despre pericolul gazelor de şist, convinşi că NIS Petrol, în ciuda asigurărilor date de reprezentanţii companiei, nu caută în subteran petrol şi gaze naturale, ci gaze de şist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON