URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2013, 07:42

La loc comanda! 11 poliţişti, scoşi basma curată după ce au torturat doi orădeni, vor fi reanchetaţi

La loc comanda! 11 poliţişti, scoşi basma curată după ce au torturat doi orădeni, vor fi reanchetaţi "ANCHETĂ" CU PUMNI. În 2010, poliţiştii orădeni au transformat un incident minor, care se putea solda cel mult cu o amendă, într-un abuz soldat cu două victime, Alexandru Baba (în stânga) şi tatăl său, Dumitru (în dreapta), ajungând de la Poliţie la spital
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O anchetă pornită la Parchetul Bihor împotriva a 11 poliţişti acuzaţi de purtare abuzivă şi clasată anul trecut prin neînceperea urmăririi penale va fi redeschisă. Protagoniştii sunt 5 subofiţeri ai Serviciului pentru Intervenţie Rapidă, 2 de la Poliţia Rutieră şi 3 din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Oradea, acuzaţi că acum doi ani au săltat din faţa blocului doi orădeni, tată şi fiu, şi că la sediu i-au "prelucrat" o noapte cu simţul răspunderii, până când i-au băgat în spital.

Cele două victime, Dumitru Baba şi fiul său Alexandru, au reclamat încă de atunci agresiunea dar procurorii au stabilit din pix că acuzaţiile "nu se confirmă". Aşa spun judecătorii care, după doi ani de la incident, au dispus redeschiderea cazului şi începerea urmăririi penale împotriva poliţiştilor.

La comanda lui Puffy

Pe 18 septembrie 2010, un orădean şi fiul său, Dumitru şi Alexandru Baba, erau bătuţi de mascaţi ca-n filme, după o dispută pornită de un manelist pe nume Florin Maliţa şi poreclit Puffy, invitat deseori să cânte la chefuri organizate de poliţişti.

Incidentul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a avut loc între străzile Galileo Galilei şi Moldovei, unde Maliţa oprise cu maşina, forţat de faptul că aleea era momentan blocată de un locatar care descărca saci dintr-un camion. Încercând să ia apărarea vecinului care era înjurat de manelist, Dumitru Baba s-a trezit şi el apostrofat de tânărul care şi-a chemat imediat în ajutor "amicii" de la Poliţie. "A dat telefon, sub pretextul că aş fi băut şi că aş fi tamponat două maşini, iar într-un minut-două a apărut o maşină de Poliţie cu doi agenţi. Unul s-a dus direct spre Puffy, s-au salutat "la pertu" şi apoi a venit la mine, că să merg cu ei la Poliţie", a povestit Baba la vremea respectivă.

Ştiindu-se nevinovat, bărbatul a refuzat, moment în care, pe motiv că e recalcitrant, poliţistul a alertat Serviciul pentru Intervenţie Rapidă. În câteva minute s-a trezit cu un echipaj de mascaţi care voiau să-l încătuşeze. Între timp, locatarii au ieşit la geamuri şi la balcoane. "Strigau poliţiştilor să mă lase în pace, că n-am făcut nimic. A coborât şi băiatul meu, Alex, desculţ şi în pijama, dar l-au luat şi pe el în primire", spunea Baba.

După circa 10-15 minute, cei doi au fost băgaţi în dubă şi duşi spre sediu: cu burta pe scaun şi cu capul în jos, primind din când în când câte un ghiont în cap, în piept şi în spate.

"Audieri" cu bătaie

Brutalităţile nu au încetat nici la sediul Poliţiei din Calea Aradului. Bărbatul, care a refuzat să facă pe placul poliţiştilor suflând în etilotest, a fost bumbăcit până la 5 dimineaţa, când a leşinat şi a fost transportat în cătuşe la Spitalul Judeţean. Fiul său a fost eliberat în aceeaşi dimineaţă, însă mult mai târziu, la ora 10, fiind şi el internat în aceeaşi zi la spital.

Potrivit legiştilor, "audierile" de la Poliţie s-au lăsat cu politraumatisme craniene şi toracice, contuzii, echimoze şi hematoame faciale, contuzii abdominale şi toracice, necesitând 28 de zile de îngrijiri pentru tată şi 16 zile pentru fiu. "Poliţia a făcut o treabă bună, nu de mântuială. Numai că ne aduce bătuţi oameni care nu arată a infractori, în timp ce pe bătăuşi nu am văzut să ni-i aducă", remarca la vremea respectivă şeful secţiei de Chirurgie Maxilo-Facială, dr. Constantin Romanul.

Reclamanţi şi reclamaţi

Scandalul s-a lăsat cu denunţuri de ambele părţi. Poliţiştii au sesizat Parchetul Oradea că Dumitru Baba s-ar face vinovat de ultraj, distrugere, refuz de recoltare probe biologice şi loviri, în timp ce familia bărbatului a reclamat poliţiştii pentru purtare abuzivă şi tortură.

Anul trecut, ambele dosare au fost închise. Cel împotriva lui Dumitru şi Alexandru Baba a fost soluţionat de Parchetul Oradea după zeci de audieri, prin scoaterea celor doi de sub urmărire penală, motivul fiind lipsa oricărei dovezi care să susţină vreuna din acuzaţiile care le-au fost aduse de către poliţişti.

05 mester.jpgÎnsă de plângerea îndreptată împotriva acestora s-a ales praful. "Dosarul a stat în nelucrare aproape doi ani. A fost plimbat la Parchetul Oradea şi apoi trimis la Parchetul Bihor. Poate că n-ar fi fost închis nici până azi dacă Baba nu ar fi reclamat tărăgănarea la Consiliul Superior al Magistraturii", explică acum avocatul familiei, Bogdan Meşter (foto). Dosarul a fost închis în iunie 2012, dar - spune avocatul - fără ca procurorii Parchetului Bihor să administreze măcar o probă în acuzarea poliţiştilor. Motivul? Poliţiştii Adrian Morar, Mircea Chelaru, Gyongy-Buna Ştefan, Florian Paşca, Ioan Seleşi (Serviciul pentru Intervenţie Rapidă), Florin Pavel Pop, Mezei Zsolt, Florin Marius Ban (Biroul de Ordine Publică din Poliţia Oradea), Petru Antoniu Ungur (pe atunci elev practicant la şcoala de subofiţeri) şi Adrian Ioan Marc plus Octavian Haiduc (Poliţia Rutieră) au acţionat "conform atribuţiilor de serviciu". Ca şi cum atribuţiile de serviciu ale poliţiştilor ar fi să-i bată pe civilii care le pică în mâini!

Lecţie de anchetă

Cum era de aşteptat, Baba a atacat soluţia procurorului, întâi la şeful instituţiei, la vremea respectivă prim-procurorul Claudia Morar, iar apoi la Tribunalul Bihor, unde zilele trecute judecătorul Ovidiu Musta i-a dat dreptate, criticând vehement non-combatul procurorilor şi dându-le o adevărată lecţie despre modul în care trebuia să ancheteze cazul.

Analizând dosarul, judecătorul a atras atenţia că procurorul a greşit încă din momentul în care a început ancheta, pasând cercetările în curtea... Poliţiei. "În prezenta cauză, caracterul efectiv al anchetei presupune în primul rând ca aceasta să fie efectuată de procuror, adică de un organ independent faţă de cele implicate", a punctat judecătorul, descriind apoi toate activităţile pe care procurorul le-a omis, de la audierea persoanelor implicate în conflict şi a martorilor oculari, până la faptele întâmplate la sediul Poliţiei şi în final la constatările medicilor de la Spitalul Judeţean. Chestiune care, spune tot judecătorul, presupune inclusiv audierea personalului ambulanţei care l-a transportat pe Dumitru Baba de la Poliţie la spital, dar şi a medicilor şi asistentelor care au îngrijit cele două victime.

Punct şi de la capăt

Potrivit sentinţei, din dosar lipsesc acte relevante, de la certificatele medico-legale şi fişele întocmite de echipajul ambulanţei şi ale personalului UPU până la scrisorile medicale întocmite la externarea celor doi.

Totodată, a arătat judecătorul, procurorul trebuia să analizeze "cu obiectivitate" cererile de probaţiune formulate de familia Baba. Adică să identifice înregistrările video din sediul Poliţiei, care au imortalizat unele violenţe la care au fost supuşi cei doi, să audieze personalul medical care a asistat la momentul în care poliţiştii i-ar fi interzis lui Dumitru Baba să-şi sune familia din spital şi i-ar fi luat telefonul, "incident la care petentul a făcut referire şi care a fost surprins de camerele de supraveghere ale spitalului, înregistrări care acum nu mai pot fi depuse la dosar", a mai arătat magistratul.

Apoi, a completat judecătorul, în funcţie de probele astfel strânse, procurorul trebuia să analizeze faptele în raport cu fiecare victimă şi etapele în care s-au consumat (pe strada Moldovei, în duba Poliţiei, la sediul instituţiei şi la spital), iar apoi să se departajeze contribuţiile fiecărui participant la incidente, "pentru o corectă încadrare juridică a faptelor".

De ce nu s-au făcut toate aceste proceduri? Proaspătul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, spune că nu ştie, dar susţine că dosarul va fi reanalizat, aşa cum a solicitat instanţa, şi că "se vor lua măsurile legale". Ce înseamnă asta încă nu e clar, dar familia Baba nu e dispusă să cedeze. "Nu o fac doar pentru mine, ci şi pentru copilul meu!", spune bărbatul. Avocatul lor e, totuşi, circumspect. "Să fim serioşi, ştie toată lumea că e greu să te baţi cu sistemul", crede el. Darămite cu pumnii "sistemului"...


PEDEPSIT PENTRU TUPEU
Denunţătorul de poliţişti

05 cionca.jpgDumitru Baba, comerciant în Piaţa Rogerius, este cunoscut în rândul poliţiştilor după ce la sfârşitul anilor '90 a denunţat doi ofiţeri de poliţie corupţi, care de altfel au şi ajuns după gratii. Este vorba despre inspectorul Cristian Samuilă şi subinspectorul Dumitru Cionca, de la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Oradea, acuzaţi că l-au obligat la "taxă de protecţie".

Cei doi au fost concediaţi, arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la câte 6 ani de închisoare cu executare, din care Samuilă a executat 3 ani, iar Cionca 3 şi jumătate, ambii fiind eliberaţi în 2006.  Ulterior, cei doi au dat statul Statul Român în judecată la CEDO şi au obţinut despăgubiri morale de câte 2.000 de euro, dar şi rejudecarea dosarului lor de corupţie.

Procesul s-a finalizat anul trecut prin condamnarea celor doi poliţişti la pedepse cu executare, judecătorii rezumându-se, însă, la numărul de zile de închisoare pe care cei doi ofiţeri le petrecuseră deja după gratii: 1.105 zile pentru Samuilă şi 1.239 zile pentru Cionca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
romnani oradeni
Bravo ,romani oradeni ptr. humorul vostru Macar atat sa facerm sa luam atitudine fata de monstri care ne conduc si ne dau lectii de buna purtare.,iar ei .........
Postat 16 Ianuarie 2013, 15:22 de @Roman oradean
BOTEZ
Astai Botezul Dracului ! Da-le adresa sa ne scapam de ei. Hai ca-i buna.
Postat 16 Ianuarie 2013, 14:59 de roxana
HAI LA CAZAN
Fratilor - Politisti,Procurori,Judecatori (unii),Avocati(unii) si Securisti haideti la CAZANUL bine incins ,cu smoala care sa va spele de pacate. Va astept cu drag
Postat 16 Ianuarie 2013, 12:48 de DRACUL
dati le ce cer, amin !
cat timp sistemul impuuutit te obliga la Crima si provocarea este un pacat :)))) dati le ce cer, amin ! sa nu va fie mila de cei ce au curajul sa te ingenuncheze scoatetile orice ca oricum faci puscarie, oricum esti vanat.
Postat 16 Ianuarie 2013, 06:46 de dati le ce cer, amin
bombonica
Zise sistemul suparat.Vezi ca-ti creste nasul!,
Postat 15 Ianuarie 2013, 22:37 de bombonel
bomboneilor
Mai bombonel mester...sau bombonel muista,pardon musta,sinteti ca si admiratoarea udrea care se admira ca admiratoare a admiratei.Care dintre voi se admira pe forum?Are importanta cum la fel are importanta ca sinteti la fel de minjiti si prin voia Domnului,s-ar putea sa impartiti si aceeasi celula..Stiti voi pentru ce...Desi taticul vostru basescu e inca la butoane,multi sint aia pe care i-ati jonglat.Aloooo,ceasul ticaie ireversibil pentru amindoi....bomboneilor
Postat 15 Ianuarie 2013, 22:05 de Bombonica
Vitejii politisti
Cum sa mai lovesti un om cazut,dar unul legat la maini,indiferent ce o fi facut .Mai ,VITEJI POLITISTI sau JANDARMI sau MASCATI ia intrati voi in octogonul K1 si luptati cinstit,unu la unu,cu tovarasi macar la fel de bine antrenati.\"-,VITEJILOR.\"!! Cu infractorii,cu mafiotii nu aveti nici o treaba. Si cazul de la Oradea este in acelas registru cu cel,prezentat de televiziuni , la Craiova unde au fost batuti -baiatul,tatal si mama chiar de seful Politiei locale si un mascat, pentru te miri ce -admonestrari in trafic. Acesti politisti sunt aparatorii LEGII LOR,si nu a cetateanului de rand
Postat 15 Ianuarie 2013, 19:40 de bombonel
Cinste lor
Cinste lor ! Avocat Mester Bogdan si Judecator Ovidiu Musta ,care au zis NU SISTEMULUI,si s-au luat la tranta cu EL..Mai rar.,si in special in Bihor, unde politia ,procuratura ,avocatul si judecatorul fac o echipa redutabila. Nu poate fi descoperita,decat atunci cand unul dintre ei nu si-a luat SPAGA promisa:si atunci stiu ei cum sa o faca publica.Te lasa prietenul tau,avocat fiind,te VINDE, in favoarea mentinerii relatiei cu domnul procuror .....(toate la timpul lor),care are un interes in cazul respecti, Prieteniile nu mai au valoare,BANUL conteaza si mentinerea relatiilor mafiote.Cei aia constiinta,!Ce credeti ca fac toata ziua politistii si procurorii la birou ? TRAFIC DE INFLUENTA ! E plina agenda lor. de ... ...avem un caz,..tttrrrr, ...alo....vezi cum faci ancheta cu ala, ca e DE AL MEU ...,trimite-ti oamenii sa-i dea o amenda la ala,.. sa se invete minte ! ....si asa mai departe. DECI CINSTE LOR ! Judecatorilor si Avocatilor care mai au coloana vertebrala,care mai au CONSTIINTA.
Postat 15 Ianuarie 2013, 18:01 de bombonel
forta forta forta
Sincer....bine-o facu`cu ei :) toti taranii din ziua de azi au gura mare ...toti au avocati :) mai tre`inca cativa sa treaca pe la spitale sa vedeti cum se mai linistesc ei :) am auzit cica ...distinsiu` domn Baba injura mascatii si il indemna pe fiul lui sa-i loveasca ca lui n-are ce sa-i faca ca ii minor :) ce trebuia sa faca mascatii? sa-l tzuce-n frunte?
Postat 15 Ianuarie 2013, 15:03 de JAN
ANTI-GESTAPO
POATE VA SESIZATI IN CITE CAUZE FACE ECHIPA AVOCATUL BOGDAN MESTER SI JUDECATORUL MUSTA?ASA,PENTRU CULTURA VOASTRA GENERALA,SA VEDETI CITE ESCROCHERII AU FACUT CEI 2..
Postat 15 Ianuarie 2013, 11:19 de ALO DNA
Ce procuror s-a ocupat de caz?
Care procuror s-a ocupat de caz?
Postat 15 Ianuarie 2013, 11:07 de B
avocat mester? :)))))))
bai, cautati-l pe mester ala la cap, omul nu e sanatos, ride cand vede degetul mic, isi smuceste capul, baiatul e leit tac'su infractorul fost judecator. nu mai bagati in seama tot soiul de retarzi.
Postat 15 Ianuarie 2013, 10:35 de Anathema
nenorocirile vin cand renunti la D-zeu
cine se imbogateste in urma legii? atunci ce asteptari ai de la lea?:)))) moartea ta ca cetatean , boschetar !!!
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:57 de cel ce se increde in
nenorocirile vin cand renunti la D-zeu
nu legea te tine in viata din contra legea te ucide :)))))) D-zeu te ajuta sa depasesti toate obsatcolele facute de criminali care au un singur rost sa tortureze un cetatean ce crede in legi, aici gresesc multi ca nu l mai au pe D-zeu in suflet.Cel ce se increde in lege isi merita soarta.Cine face legea ?
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:56 de cel ce se increde in
MURITI pana va fac ei DREPTATE
cati nevinoavati au facut parnaie ca au avut incredere in lege , ha, ha, ha, ha, invatatai sa nu dati socoteala DECAT LUI D-zeu in rest NU, totul e o capcana sociala. PRIND mustele care dau la sangele lor varsat.
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:46 de terminati va cu JUST
MURITI pana va fac ei DREPTATE
ok dar de ce a facut plangere la POLITIE ? devine SUSPECT automat, nu asa se rezolva LUCRURILE demne de lasi , il INCOLTESTI si il tai ca de cate ori il privesti sa ai SATISFACTIE DEPLINA, te imprietenesti cu el , ha, ha, ha, ha, ha, dar te INSANATOSEZI natural de la SOCUL si tortura traita, TI PE TINE TE IERTI dar TRAIESTI NORMAL :)))) NU IERTA PE NIMENI nu ai cum ORICAT ai VREA. .NU mai mergeti la POLITIE , nu are ROST sunt N metode de a da ce PRIMESTI :)))).
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:44 de terminati va cu JUST
Astept
cu nerabdare ziua in care politistii vor interveni in forta pentru apararea prim-solistului filarmonicii, de exemplu :)) Nu ma mira deloc. Sunt o adunatura de golani, care atunci cand sunt nevoiti sa infrunte adevaratii infractori sunt mielusei, desi dispar ma magarul in ceata de la locul conflictului, iar cu cetatenii obisnuiti sunt zmei. Cred ca se impune cu tarie o curatare a sistemului.
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:38 de anticomunistul
vai s-amar!
ati intors poza, mah, sau ce-ati facut? laura draga, fiul e in partea stanga. "vede" si orbii!
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:26 de magnovaradinum
Si de puffy ce s-a ales ?!
Din moment ce insusi ministrul a zis ca nu credea sa existe atata golanie in politie, ce sa mai zici ?! Cred ca solutia care se impune este aceea de a-i zbura din sistem pe acesti huligani si in general pe oricare politist/jandarm care greseste cat de putin. Stau aia care au terminat scolile/academia de politie cate un an pana se ivesc locuri, asa ca lac sa fie, ca broaste sunt destule ! Sa vezi cum se vor purta cei ramasi, ca fetele de pension ! Ei stiu ca daca ies din sistem ajung niste ratati (multi sunt si acum !), nu stiu sa faca nimic in civilie. Cat despre ,,pricina" scandalului, lăiețul cu nume de potaie, dom' Baba, dupa, repet, dupa rezolvarea cazului, prinde-l si incearca-l sa vezi cat e de pufos !
Postat 15 Ianuarie 2013, 08:21 de baba novac
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON