URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2017, 16:11

La ce sunt bune filmele gratuite?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertele gratuite organizate de companii multinaţionale, iar mai apoi de primăriile din toată ţara au dat showbiz-ului românesc, şi aşa firav, o lovitură aproape letală. Nu cred că există artist român care să nu fi cântat în pieţe publice în faţa unor mulţimi extaziate cu care, în alte condiţii, nu s-ar fi întâlnit.

Treptat, plătirea unui bilet pentru a vedea un artist român a devenit o prostie de neconceput, iar banii pentru intrare au migrat în bugetul pentru bere. Mersul la cântări pe bani a rămas un obicei rezervat doar celor cu pasiuni serioase, iar organizarea de concerte cu bilete a devenit un sport extrem practicat de doar câteva nume mai mari.

În industria distribuţiei de filme lucrurile s-au petrecut invers. Mai întâi a trebuit să fie ucisă cu sânge rece reţeaua de cinematografe de dinainte de 1989 pentru ca mersul la cinema să devină o afacere exclusiv privată. Abia după ce multe oraşe au rămas fără săli de cinema a apărut ideea strălucită a unor caravane cinematografice cu scopuri diverse: să aducă filme în localităţi fără săli de proiecţie, să extindă aria de impact a unor festivaluri, să crească notorietatea unor companii sau să prezinte filme care ajung greu pe marile ecrane sau la TV în România.

Televiziunea, dvd-urile, internetul şi pirateria au pus şi ele umărul la scăderea numărului de spectatori plătitori în sălile de cinema. Cinematografele existente au, de asemenea, o parte considerabilă din vină: vând popcorn prea sărat şi băuturi prea scumpe, iar filmele par să se adreseze aproape exclusiv adolescenţilor, ignorând celelalte categorii de public. Toate acestea puse la un loc, plus confortul din fotoliul de acasă, ne duc tot mai departe de marele ecran. E păcat, fiindcă filmul văzut în sala de cinema alături de alţi oameni aduce a spectacol (mai demult, la finalul proiecţiilor se aplauda), pe când cel urmărit acasă, în singurătate, seamănă cu un recital de karaoke ţinut sub duş.

În oraşul în care unul dintre cele două cinematografe existente s-a închis în urmă cu o lună şi jumătate din lipsă de muşterii, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune aduce o lună întreagă de filme gratuite în aer liber. Din 4 până în 27 august, Digi Film, TIFF si NexT vor face din Oradea Summer Film o adevărată sărbătoare pentru cinefili. Dacă vremea nu o să le strice planurile organizatorilor va fi frumos - aer curat, lume faină, comuniune artistică şi, mai ales, va fi... gratis. Am să trec şi eu pe acolo, deşi, presimt că mă voi simţi vinovat să urmăresc atâtea filme pe gratis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....mda
.... daca e vorba de cinematografie, sa fie vorba de un scenariu: - Felix-ul a inflorit dupa ce hotelurile vechi au fost bagate in groapa, ca sa infloreasca, vila popii, vila mariei etc - fabricile din tara au intrat in groapa dupa ce tot felul de straini au pus pe picioare turnatorii, fabric de confectii, turism, etc. Bravo mon cher
Postat 13 August 2017, 20:27 de FLORIN64
:-)
Mestere...lasa teoria conspiratiei...nu a ucis nimeni cu buna stiinta cinematografele oradene (socioase si cu miros de jec si vagon de tren) peste tot in lume, televiziunea prin cablu iar ulterior internetul au "ucis" 90% din cinematografe. In mallurile din Oradea mai sunt 4-5 sali...cine vrea sa vada un film are unde se duce. E adevarat ca nu ar strica o sala de cinema in Orade aunde macar o data pe saptmaana sa vezi un film clasic de cinemateca. Sala de la "Tronsy" ar fi buna pt asa ceva iar pt un spectacol pe saptamana cred ca pana si in Oradea s-ar gasi musterii.
Postat 08 August 2017, 12:12 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON