URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
07 August 2017, 16:11

La ce sunt bune filmele gratuite?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertele gratuite organizate de companii multinaţionale, iar mai apoi de primăriile din toată ţara au dat showbiz-ului românesc, şi aşa firav, o lovitură aproape letală. Nu cred că există artist român care să nu fi cântat în pieţe publice în faţa unor mulţimi extaziate cu care, în alte condiţii, nu s-ar fi întâlnit.

Treptat, plătirea unui bilet pentru a vedea un artist român a devenit o prostie de neconceput, iar banii pentru intrare au migrat în bugetul pentru bere. Mersul la cântări pe bani a rămas un obicei rezervat doar celor cu pasiuni serioase, iar organizarea de concerte cu bilete a devenit un sport extrem practicat de doar câteva nume mai mari.

În industria distribuţiei de filme lucrurile s-au petrecut invers. Mai întâi a trebuit să fie ucisă cu sânge rece reţeaua de cinematografe de dinainte de 1989 pentru ca mersul la cinema să devină o afacere exclusiv privată. Abia după ce multe oraşe au rămas fără săli de cinema a apărut ideea strălucită a unor caravane cinematografice cu scopuri diverse: să aducă filme în localităţi fără săli de proiecţie, să extindă aria de impact a unor festivaluri, să crească notorietatea unor companii sau să prezinte filme care ajung greu pe marile ecrane sau la TV în România.

Televiziunea, dvd-urile, internetul şi pirateria au pus şi ele umărul la scăderea numărului de spectatori plătitori în sălile de cinema. Cinematografele existente au, de asemenea, o parte considerabilă din vină: vând popcorn prea sărat şi băuturi prea scumpe, iar filmele par să se adreseze aproape exclusiv adolescenţilor, ignorând celelalte categorii de public. Toate acestea puse la un loc, plus confortul din fotoliul de acasă, ne duc tot mai departe de marele ecran. E păcat, fiindcă filmul văzut în sala de cinema alături de alţi oameni aduce a spectacol (mai demult, la finalul proiecţiilor se aplauda), pe când cel urmărit acasă, în singurătate, seamănă cu un recital de karaoke ţinut sub duş.

În oraşul în care unul dintre cele două cinematografe existente s-a închis în urmă cu o lună şi jumătate din lipsă de muşterii, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune aduce o lună întreagă de filme gratuite în aer liber. Din 4 până în 27 august, Digi Film, TIFF si NexT vor face din Oradea Summer Film o adevărată sărbătoare pentru cinefili. Dacă vremea nu o să le strice planurile organizatorilor va fi frumos - aer curat, lume faină, comuniune artistică şi, mai ales, va fi... gratis. Am să trec şi eu pe acolo, deşi, presimt că mă voi simţi vinovat să urmăresc atâtea filme pe gratis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....mda
.... daca e vorba de cinematografie, sa fie vorba de un scenariu: - Felix-ul a inflorit dupa ce hotelurile vechi au fost bagate in groapa, ca sa infloreasca, vila popii, vila mariei etc - fabricile din tara au intrat in groapa dupa ce tot felul de straini au pus pe picioare turnatorii, fabric de confectii, turism, etc. Bravo mon cher
Postat 13 August 2017, 20:27 de FLORIN64
:-)
Mestere...lasa teoria conspiratiei...nu a ucis nimeni cu buna stiinta cinematografele oradene (socioase si cu miros de jec si vagon de tren) peste tot in lume, televiziunea prin cablu iar ulterior internetul au "ucis" 90% din cinematografe. In mallurile din Oradea mai sunt 4-5 sali...cine vrea sa vada un film are unde se duce. E adevarat ca nu ar strica o sala de cinema in Orade aunde macar o data pe saptmaana sa vezi un film clasic de cinemateca. Sala de la "Tronsy" ar fi buna pt asa ceva iar pt un spectacol pe saptamana cred ca pana si in Oradea s-ar gasi musterii.
Postat 08 August 2017, 12:12 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON