URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2017, 18:55

La 100 de ani de la înfiinţare, fabrica de blănuri Rovex a intrat în faliment, iar clădirile ei sunt scoase la licitaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înregistrată în 1917 şi lansată în 1928, fabrica orădeană Rovex, care în anii ’80 producea peste o treime din blănurile ţării, devine oficial istorie.

Profit.ro scrie că, într-o discreţie totală, fabrica a intrat în faliment în luna aprilie a acestui an, iar clădirile şi terenurile care au aparţinut societăţii, situate pe Calea Clujului din Oradea, sunt scoase la licitaţie.

Potrivit sursei citate, preţul de pornire este de 899.000 de euro pentru fosta fabrică de blănuri, respectiv de 742.600 euro pentru fosta fabrică de tăbăcărie. Articolul indicat mai arată că, anterior, fabrica a fost scoasă la vânzare şi pe platforma Olx, la preţul de 990.000 de euro, negociabil.

La 31 martie 2017, în ultima lună înainte de intrarea în faliment, firma avea datorii către stat de doar 585.000 lei, iar pierderea netă pentru 2016 era cifrată la 705.579 lei, la o cifră de afaceri modestă, de 86.109 lei. Datoriile totale depăşeau însă 18 milioane de lei, din care 6,8 milioane lei către BRD, 4,2 milioane lei către Robon Credit Solutions şi 6,1 milioane lei către furnizori.

"Veniturile de exploatare au fost devansate de cheltuieli. Cuantumul  total  al  creanţelor  în  totalul  activului circulant  este  cu  mult  peste  disponibilităţile  băneşti,  determinând  astfel  imobilizarea  resurselor  sub  forma creanţelor neîncasate, ceea ce afectează în mod direct lichidităţile necesare achitării datoriilor exigibile. Nivelul ridicat al  datoriilor totale în comparaţie cu activele circulante  din patrimoniul societăţii debitoare pune în evidenţă faptul că lichiditatea ca expresie a posibilităţii componentelor patrimoniale curente de a se transforma într-un termen scurt în lichidităţi pentru a satisface obligaţiile de plată exigibile este nefavorabilă. Analiza  economică  relevă că  societatea  se  încadrează  în  categoria  firmelor  falimentare, iar administratorii societăţii au continuat activitatea deşi în mod evident ducea la încetarea plăţilor.  Neexistând factori care să indice că situaţia economică a societăţii debitoare se va ameliora, în cazul Rovex SA nu există premise intrinseci în vederea reorganizării activităţii", scrie în documentul care le-a fost înmânat judecătorilor, analizat de Profit.ro.

Fabrica Rovex a fost înfiinţată la începutul secolului XX de comerciantul de blănuri Iosif Leichner, în colaborare cu un specialist din Leipzig (Germania). În 1948, fabrica a fost naţionalizată, iar numărul de angajaţi a crescut de la 165 la 528, graţie unor comenzi masive pentru Armată şi Miliţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dar muiati sunt posmegii?
Ce tendite socialiste la Pionel si Roger care vor ca statul sa faca firme, sa dea de lucru, sa produca. Mergeti in comunism iarasi, sau in Coreea de Nord daca vreti sa va dea primaru de mancare si sa vi-o bage in gura.
Postat 05 Iulie 2017, 22:33 de unu
@roger
De acord cu ce ai zis, dar se cuvine o corectura: Oradea este municipiu, nu judet si este condusa de ani buni (vreo noua) de penalii ce-l au in frunte pe birtinez. Asta nu inseamna ca cei de la judet ar fi mai breji!
Postat 05 Iulie 2017, 10:08 de pinonel
:-)
Tpt ce reprezinta industrie in orasul asta...mandrele fabrici de textile, de jucarii, de pantofi...toate industrii de lumea a 3 a unde s-au si mutat atunci cand salarul minim a depasit 200 E. Muncitoarea de la Soli isi aminteste cu nostalgie de anii 80 cand erau lluni in care castiga 3000 ron pe luna (salarul unui inginer sau sublocotenent)...uita insa ca pt cei 3000 lucra 12 ore zi 7 zile din 7 (se mai faceau ore suplimentare pt comenzi speciale de export). Cat despre fabrica de blanuri...cine mai poarta cojoace si blanuri in ziua de azi?...pt cine si pt ce sa produca? Sa dea pe gratis infrastructura pt firme de IT sau de orice cu valoare adaugata...altminteri cu industrii "labour intensive" prea departe nu se va ajunge niciodata in orasul asta.
Postat 05 Iulie 2017, 10:02 de Cleopard
Eh!
De ani buni nu produce nimic, asa ca venituri din parti! Acu o venit vremea demolarii si investitiilor in imobiliare. Vor creste la soare mandre blocuri inalte! Noi vom locui in ele si vom consuma, de produs vor produce altii!!! Noi cu plata altii cu castigu!
Postat 05 Iulie 2017, 00:28 de scortosul
ce mai producem in afara de imbecili in politica la nivel judetean?
felicitari la racoare (dupa gratii cu dedicatie) managerilor moderni si hapsani care au avut grija sa dispara tot ceea ce reprezenta industrie in orasul asta! la nivel de judet chiar nimanui nu-i pasa?? pnl, udmr si psd ce dracu pazesc când e vorba de productie? o sa producem toti branza de oaie, miere si carnati la nutripork?
Postat 04 Iulie 2017, 22:13 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON