Înregistrată în 1917 şi lansată în 1928, fabrica orădeană Rovex, care în anii ’80 producea peste o treime din blănurile ţării, devine oficial istorie.
Profit.ro scrie că, într-o discreţie totală, fabrica a intrat în faliment în luna aprilie a acestui an, iar clădirile şi terenurile care au aparţinut societăţii, situate pe Calea Clujului din Oradea, sunt scoase la licitaţie.
Potrivit sursei citate, preţul de pornire este de 899.000 de euro pentru fosta fabrică de blănuri, respectiv de 742.600 euro pentru fosta fabrică de tăbăcărie. Articolul indicat mai arată că, anterior, fabrica a fost scoasă la vânzare şi pe platforma Olx, la preţul de 990.000 de euro, negociabil.
La 31 martie 2017, în ultima lună înainte de intrarea în faliment, firma avea datorii către stat de doar 585.000 lei, iar pierderea netă pentru 2016 era cifrată la 705.579 lei, la o cifră de afaceri modestă, de 86.109 lei. Datoriile totale depăşeau însă 18 milioane de lei, din care 6,8 milioane lei către BRD, 4,2 milioane lei către Robon Credit Solutions şi 6,1 milioane lei către furnizori.
"Veniturile de exploatare au fost devansate de cheltuieli. Cuantumul total al creanţelor în totalul activului circulant este cu mult peste disponibilităţile băneşti, determinând astfel imobilizarea resurselor sub forma creanţelor neîncasate, ceea ce afectează în mod direct lichidităţile necesare achitării datoriilor exigibile. Nivelul ridicat al datoriilor totale în comparaţie cu activele circulante din patrimoniul societăţii debitoare pune în evidenţă faptul că lichiditatea ca expresie a posibilităţii componentelor patrimoniale curente de a se transforma într-un termen scurt în lichidităţi pentru a satisface obligaţiile de plată exigibile este nefavorabilă. Analiza economică relevă că societatea se încadrează în categoria firmelor falimentare, iar administratorii societăţii au continuat activitatea deşi în mod evident ducea la încetarea plăţilor. Neexistând factori care să indice că situaţia economică a societăţii debitoare se va ameliora, în cazul Rovex SA nu există premise intrinseci în vederea reorganizării activităţii", scrie în documentul care le-a fost înmânat judecătorilor, analizat de Profit.ro.
Fabrica Rovex a fost înfiinţată la începutul secolului XX de comerciantul de blănuri Iosif Leichner, în colaborare cu un specialist din Leipzig (Germania). În 1948, fabrica a fost naţionalizată, iar numărul de angajaţi a crescut de la 165 la 528, graţie unor comenzi masive pentru Armată şi Miliţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.