URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 17:15

Klaus Iohannis vrea să fie șeful NATO: „Îmi asum această candidatură în numele României” (VIDEO)

Klaus Iohannis vrea să fie șeful NATO: „Îmi asum această candidatură în numele României” (VIDEO) Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți după-amiaza că își depune candidatura pentru funcția de șef al Alianței Nord-Atlantice, spunând că o face „în numele României”.

„Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a anunțat Iohannis la ora 17, de la Cotroceni.

În discursul său, Klaus Iohannis a mai spus că România este o țară respectată în NATO, la fel și în Uniunea Europeană. „Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani”, a spus șeful statului.

„Cred că este momentul ca țara noastră noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice. Este o aspirație legitimă”, a argumentat Iohannis.

El a amintit că România a ajuns să aloce 2,5% din PIB pentru apărare și că „valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamnetale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice”.

Amintind și de războiul pornit de Rusia în Ucraina, Klaus Iohannis a subliniat că „umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Nicicând aceste garanții nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi”.

„Noi, românii, ne simțim protejați tocmai fiindcă suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euro-atlantică”, a spus președintele.

Secretar general al NATO este în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat va expira pe 1 octombrie 2024.

Un contracandidat al lui Klaus Iohannis ar fi Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos. În presa internațională au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi susținut de țări ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța și Germania. 

Secretarul general al NATO este numit dintre șefii de stat și de guvern din Alianța Nord Atlantică. Liderul NATO este ales în urma consultărilor diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post. Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat, notează Europa Liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
După marile rezultate lăsate în urmă decenii de-a rândul prin Yugoslavia sau Irak, Afganistan sau acum Ucraina, Siria sau Golful Persic ...
... NATO și-l merită din plin pe unul precum Johannis. Precis că Putin își va pune în mișcare toată influența discretă de care beneficiază pe la unele cancelarii, pentru ca "românul nostru" să fie votat în unanimitate de către toate statele membre ale alianței.
Postat 13 Martie 2024, 07:55 de KP
sanduivanov
Ai vrut să-l ai pe Johannes afară din țară ::::)))) acum nu te plânge :::::)))
Postat 12 Martie 2024, 23:27 de Sandu2100
6 case si acum un palat
Bine ca iti faci palat cu 7 milioane euro .La asta daca ii da Putin o vila , vinde tara in fara sa clipeasca.
Postat 12 Martie 2024, 19:53 de sanduivanov
Doamne fereste!
Daca asta ajunge acolo unde vrea, la fel de bine ar putea fi numit trump. 2 indivizi fara nici un contact cu lumea reala
Postat 12 Martie 2024, 17:55 de poiu
nu an numele meu
nu an numele meu si a familiei mele
Postat 12 Martie 2024, 17:54 de todo
bre, spune drept
tu vrei avion personal, ca din 5 chirii nu iti permiti. Si tarile Baltice cred ca prefera sa sustina pe Olanda, asa cu 2 voturi cred ca imaginea Romaniei va parea marginalizata, in loc de "mini-putere regionala in Europa centrala si de sud-est"
Postat 12 Martie 2024, 17:21 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON