URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2020, 14:15

Klaus Iohannis a prelungit starea de urgenţă în România: "Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital" (VIDEO)

Klaus Iohannis a prelungit starea de urgenţă în România: 'Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital' (VIDEO) (foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, marţi, că a semnat decretul pentru prelungirea cu 30 de zile a stării de urgenţă în ţară, pentru continuarea luptei cu noul coronavirus. Decretul intră în vigoare din 15 aprilie.

Şeful statului a subliniat că pericolul nu a trecut şi că ţara nu îşi permite să relaxeze măsurile de prevenire.

"Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Staţi acasă pentru a ne putea recăpăta viaţa cât mai repede. Altfel, vom avea un val de îmbolnăviri şi de decese foarte mare. Altfel, ar însemna ca toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van. Nu ne putem permite niciun pas înapoi", a spus Iohannis. 

Astfel, a arătat preşedintele, "se impune prelungirea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă menţinerea măsurilor impuse, precum şi noi reglementări".

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, prin decretul privind prelungirea stării de urgenţă în România, şcolile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice ce presupun prezența fizică în unitățile de învățământ.

De asemenea, a anunţat preşedintele, Guvernul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor şi este posibilă plafonarea preţurilor la medicamente, alimente de strictă necesitate şi anumite servicii de utilitate publică.

"Am adăugat o mențiune specială dacă se va constata o scădere a prețurilor pe piețele regionale. Guvernul va lua măsuri pentru ca scăderile să se reflecte în prețul consumatorilor", a precizat Iohannis.

Pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu se pot lua măsuri de urgență, până la demitere în spitale, DSP, case de asigurări sănătate, servicii ambulanță, instituții publice centrale și locale. Decretul menționează explicit posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice să poată fi asigurat de personal din instituții cu atribuții în apărarea și securitatea națională. Termenele de preaviz în cazul demiterii personalului se suspendă pe starea de urgență.

În privinţa protejării categoriilor vulnerabile, Klaus Iohannis a subliniat că este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor de îngrijire bătrâni, alte categorii vulnerabile, publice și private. Este permisă transferarea acestora la propriul domiciliu, la solicitarea familiei, dacă există condiţii pentru întreţinerea lor.

Pe perioada stării de urgenţă extinse, în justiție, activitatea de judecată continuă în cazurile de urgență deosebită. Totodată, furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația de a asigura integritatea rețelelor. 

Citeşte decretul în întregime, pe site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON