URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2019, 12:10

Keviep vrea tot: Ungurii care gestionează groapa de gunoi din Oradea vor să strângă deşeurile din întreg Bihorul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri a expirat termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia de colectare a deşeurilor din cele şase zone ale Bihorului, iar patru firme care deja operează în judeţ vor să adune în continuare gunoaiele bihorenilor.

Potrivit directorului ADI Ecolect, Bujor Chirilă, s-au înregistrat oferte pentru toate cele şase loturi în care a fost împărţit judeţul, dar doar pentru două dintre ele există o concurenţă reală, adică au licitat câte două firme.

Trei firme, două oferte

Pentru lotul 1B, format din comunele din jurul Oradiei, exceptând municipiul reşedinţă de judeţ, au depus ofertele firmele RER Vest, operator licenţiat de salubritate al Oradiei în ultimii 8 ani, şi asocierea firmelor Reosal cu AVE Bihor.

Reosal este firma de salubritate înfiinţată de primăriile din Zona Metropolitană Oradea şi care în prezent colectează deşeurile în acest perimetru, iar AVE Bihor este o companie care operează în nordul judeţului şi în zona Salonta.

AVE Bihor a fost recent cumpărată de ungurii de la Keviep, care administrează şi depozitul ecologic de deşeuri Eco Bihor. Printre asociaţii AVE Bihor se regăsesc şi persoane fizice: Miklossy Ferenc Laszlo, Miklossy Mate şi Pasztai Zoltan Attila, ultimul fiind administratorul Eco Bihor.

Miklossy Mate şi Miklossy Ferenc Laszlo sunt fiii patronului Keviep, Miklossy Ferenc. După cum se ştie, Miklossy senior şi Ferenc Laszlo împart un dosar penal de corupţie cu fostul preşedinte al CJ Bihor Kiss Alexandru, aflat pe rolul instanţelor, format tocmai pe marginea atribuirii pe şpăgi a concesiunii gropii de gunoi de la marginea Oradiei.

Câştigătorii, peste o lună

ADI Ecolect a mai înregistrat două oferte pentru lotul 2, care cuprinde Aleşdul şi comunele dimprejur, una a firmei AVE Bihor, iar alta a societăţii Salubri Aleşd, înfiinţată de consiliul local al oraşului şi care în prezent colectează deşeurile din localitate.

În rest, pentru loturile 3, 4, 5 şi 6 s-a înregistrat câte o singură ofertă, a aceleiaşi AVE Bihor.

„Acum vom constitui comisia de licitaţie, care va deschide ofertele şi le va analiza. Estimăm că la finalul lunii septembrie vom şti care sunt ofertele câştigătoare”, a declarat Florin Bujor luni pentru BIHOREANUL.

Procedura continuă chiar dacă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor încă nu a răspuns unei noi contestaţii făcute de RER Vest. Societatea a contestat răspunsul oferit de ADI Ecolect la o contestaţie anterioară, prin care se cereau modificări la documentaţia de licitaţie. „Am oferit un răspuns, acum RER Vest contestă modul de soluţionare a contestaţiei. CNSC nu s-a pronunţat încă, dar noi suntem obligaţi să continuăm procedura”, a precizat Chirilă.

Licitaţii în derulare

ADI Ecolect mai are o licitaţie în derulare, cea pentru administrarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Episcopia Bihor. Ofertele se pot depune până pe 22 august inclusiv.

Pe de altă parte, şi Primăria Oradea are în derulare licitaţia pentru colectarea deşeurilor din municipiu, respectiv pentru salubrizarea stradală şi deszăpezirea arterelor oraşului. Ofertele pentru această licitaţie pot fi depuse până pe 16 septembrie.


Cum sunt împărţite localităţile Bihorului în SMID:

Lot 1: Oradea

Lot 1B: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;

Lot 2: Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului;

Lot 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

Lot 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

Lot 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

Lot 6: Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON