URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2019, 17:01

Greu de ofertat: Licitaţiile pentru salubrizarea judeţului, asaltate cu cereri de clarificare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţiile pentru salubrizarea judeţului şi delegarea gestiunii staţiei de tratare mecano-biologică Oradea, postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de ADI Ecolect Group (asocierea tuturor oraşelor şi comunelor din Bihor pentru gestionarea în comun a deşeurilor), au fost asaltate cu şapte cereri de clarificare depuse de tot atâţi agenţi economici.

"Un interes crescând..."

Directorul ADI Ecolect Group, Bujor Chirilă, consideră numărul mare de cereri de clarificare drept un semn bun pentru că denotă interes din partea operatorilor de salubritate.

"Am avut foarte multe solicitări de clarificări, ceea ce arată un interes crescând al operatorilor pentru delegarea serviciilor publice de salubrizare şi a gestiunii staţiei de tratatare mecano-biologică Oradea", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Bujor Chirilă.

Potrivit directorului, firma RER Vest a cerut suspendarea licitaţiei şi completarea a caietelor de sarcini cu mai multe informaţii.

"Am avut o contestatie depusă de RER Vest prin care solicita suspendarea procedurii şi ne cerea să facem modificări în documentaţie. La această contestaţie a venit şi o cerere de intervenţie în interes propriu din partea firmei Rosal Bucureşti", a spus directorul.

Printre neclarităţile pentru care RER Vest cerea suspendarea licitaţiei s-a numărat nelămurirea dacă operatorii sunt obligaţi să depună oferte pentru toate cele şase zone în care a fost împărţit judeţul sau pot oferta pentru una singură, precum şi modalitatea în care se va implementa principiul "plăteşti cât arunci" de taxare a populaţiei pentru deşeurile aruncate.

"Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins suspendarea procedurii de licitaţie, dar ne-a impus să oferim noi clarificări, ceea ce am şi făcut prin postările făcute pe SEAP", a spus Chirilă.

Clarificări necesare

Participanţii la licitaţie au la dispoziţie 40 de zile pentru depunerea ofertelor, termen care va expira pe 16 august. Conform clarificărilor făcute de organizatorul licitaţiilor, o firmă va putea depune oferte pentru una din cele şase zone, pentru mai multe, sau pentru tot judeţul.

În ceea ce priveşte modalitatea de implementare a principiului "plăteşti cât arunci", Bujor Chirilă a explicat că acesta se va implementa în primă fază în zonele de case în baza unui raport dintre volumul deşeurilor aruncate şi cel al frecvenţei de ridicare a acestora.

"Noi am stabilit unitar pubele de 120 de litri, dar, la solicitarea primarilor şi la înţelegere cu operatorii, acestea pot fi şi de 80, 60 sau 40 de litri. Omul scoate afară pubela doar când este plină. Dacă o ridic o dată pe lună îi facturez o sumă, dacă o ridic de două ori pe lună altă sumă, în funcţie de frecvenţă", a explicat directorul Ecolect.

Excepţia Oradea

Licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la nivelul reşedinţei de judeţ este organizată separat, de Primăria Oradea, la cererea expresă a primarului Ilie Bolojan, care a insistat că Oradea are alte nevoi de salubritate faţă de zona preponderent rurală a judeţului.

În plus, în cadrul aceleiaşi proceduri, municipalitatea orădeană va atribui pe lângă transportul deşeurilor şi activităţile de salubrizare stradală şi deszăpezire.

Valoarea licitaţiei se ridică la 481 milioane lei, iar contractul de concesiune va fi semnat pe opt ani.

"Spre deosebire de zonele din judeţ, în zona de case, Oradea va folosi încă din primul an saci cu cod de bare în loc de pubele. Odată plini, aceştia vor fi scoşi afară de proprietar şi scanaţi de angajaţii operatorului pentru a putea fi facturată cantitatea transportată", a explicat Chirilă.

Operaţional din 2020

Potrivit directorului ADI Ecolect, în circa o lună, câştigătorii activităţii de colectare a deşeurilor ar trebui să fie deja cunoscuţi.

"Noi ne propunem desemnarea câştigătorilor până la jumătatea lui septembrie, dacă nu vor fi contestaţii până în 15 octombrie vom semna deja contractul. De la semnarea contractului urmează o perioadă de acomodare de trei luni în care operatorul îşi cunoaşte zona, îşi face pregătirile după care începe lucrul. Scopul nostru este ca la începutul anului viitor sistemul să fie deja funcţional", a spus Chirilă.

Încrezător în succesul proiectului, directorul le-a mulţumit "tuturor celor care de-a lungul timpului au contribuit la crearea şi implementarea acestuia".

Cu puncte de colectare

În ceea ce priveşte planurile de viitor, ADI Ecolect Group îşi doreşte amenajarea a şase centre de colectare a deşeurilor după modelul celui deschis în urmă cu doi ani de RER Vest în strada Thurzo Sandor din spatele cimitirului municipal. "Gândim ca de anul viitor să venim în completare cu câte un punct de colectare a tuturor deşeurilor, inclusiv voluminoase, în fiecare din cele şase zone. Ulterior numărul acestora ar putea creşte", a declarat Chirilă.

În aceste puncte de colectare, bihorenii ar putea depune deşeuri de la piese de mobilier la cauciucuri. Problema deşeurilor de tip moloz rezultate din demolări va trebui în schimb rezolvată independent de fiecare unitate administrativ teritorială în parte.

Gunoaie pe cinci fracţii

Cele două licitaţii pentru selectarea celor şase operatori care vor colecta deşeurile din întreg judeţul, cu excepţia municipiului Oradea, şi a firmei care va gestiona staţia de tratare mecano-biologică Oradea pentru opt ani, au fost postate pe SEAP la jumătatea lunii iulie.

Împărţită în şase loturi (Zona Metropolitană Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita, Săcuieni), licitaţia pentru colectarea şi transportul gunoaielor are o valoare totală de 209 milioane lei, iar operatorii pot depune oferte pentru un lot sau mai multe.

Câştigătorii licitaţiei vor trebui să colecteze deşeurile pe cinci fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri reziduale sau menajere şi deşeuri biodegradabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON