URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2020, 18:15

"Jurnal de Covid": Un profesor universitar din Oradea povesteşte cum e să fii internat cu Sars-Cov-2 şi îi critică pe cei care nu iau pandemia în serios: "Vreţi caterincă, manelisme..." 

'Jurnal de Covid': Un profesor universitar din Oradea povesteşte cum e să fii internat cu Sars-Cov-2 şi îi critică pe cei care nu iau pandemia în serios: 'Vreţi caterincă, manelisme...'  (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confirmat zilele trecute cu Covid-19, profesorul universitar orădean Adrian Timofte, de la Facultatea de Protecţia Mediului, a publicat miercuri pe pagina sa de Facebook detalii despre starea sa, despre simptomele pe care le-a avut și despre îngrijirea pe care a primit-o în Spitalul Municipal din Oradea. Totodată, el atrage atenţia asupra cazurilor grave și răspândirii virusului, criticându-i pe cei care nu fac nimic să împiedice înteţirea pandemiei. 

"Am avut noroc"

În postarea pe care a intitulat-o "Jurnal de Covid, la cald", Adrian Timofte a spus că simptomele i-au debutat cu "dureri abdominale crunte, apoi brusc 2-3 ore de frisoane groaznice şi febră”. „Nu puteam să mă ţin pe picioare, nu puteam ţine o cană în mână. Dureri groaznice în zona apendicelui. 2 testări, una rapidă şi una PCR pe Republicii: luni dimineaţă am primit a 2-a confirmare COVID".

El a spus că a fost internat la începutul săptămânii pentru evaluarea medicală, iar în urma CT-ului s-a descoperit că are pneumonie virală provocată de Covid-19, dar o formă uşoară. "Am avut noroc!", subliniază el. 

Până miercuri, Timofte a rămas în spital şi a fost investigat, respectiv a primit medicaţie. El a lăudat personalul de la Spitalul Municipal din Oradea, spital Covid, spunând că medicii, asistentele şi infirmierele au avut un comportament "ireproşabil". 

"Chiar dacă am fost pe etajul "uşor" faţă de alţi bolnavi, munca personalului medical era extenuantă. Echipamentul: 3 rânduri de mănuşi, 2-3 măşti, viziere... infernal", a scris profesorul universitar, avertizând totodată că, în spital, "sunt compartimente full deja". 

"Feriţi-vă de melteni"

Cadrul universitar îi critică pe cei care nu vor să înţeleagă riscurile în vreme de pandemie. "Aveţi grijă, dragi prieteni, feriţi-vă de melteni, de ciumeţi, de specialiştii din spatele tastaturii care ştiu de toate! Da, e o ţară cu mulţi analfabeţi, o ţară cu caterincă (cacofonie intenţionată), o ţară cu profile fake şi anonimi care 'se ştie' în toate, dinozauri în politică şi în administraţie, şmecheri, şefi care dau ordine verbal şi nu îşi asumă nimic! Toţi au devenit în ochii lor şefi şi şefuţi de parcă s-au născut aşa! Vă invităm pe toţi ăştia să intraţi într-un spital, fiţi voluntari 24 ore. Şi după vedem dacă există sau nu COVID... Să ne ziceţi că e făcătură, că oricum mor oamenii ăia, că...că...", a scris Timofte. 

El a mai atras atenţia asupra riscurilor la care se supune şi personalul medical: "Din câte am înţeles, cel care m-a preluat luni până la salon, cu dezinfectant şi echipat ca un cosmonaut, azi nu mai era la lucru, era internat. O altă doamnă dr. de la ATI a dus boala acasă şi o fetiţă a fost grav bolnavă". 

Profesorul universitar a continuat să-i critice pe cei care nu cred că virusul Covid-19 i-ar putea afecta. "V-aţi întrebat voi cei puternici: dacă transmiteţi virusul? Voi ăştia puternici pe care nu vă mişcă virusul ăsta inofensiv nici un fir de păr, dacă îl daţi unui copil sau unei bunici? Selecţie naturală, veţi spune. Aţi decis voi cum să faceţi selecţia naturală?". 

"Mi-au rămas în minte gemetele"

Într-una dintre nopţile în care a fost în spital, Timofte spune că "a fost forfotă mare": "La urgenţe au ajuns tot mai mulţi, exponenţial. Bătrânii gemeau astă-noapte, saturaţie oxigen 70%, personalul prompt, dar este o situaţie alarmantă, îngrijorătoare". 

El a vorbit şi despre simptomele sale, despre faptul că a primit "vreo 5 injecţii în burtă pentru anticoagulant, să nu plece de la plămâni ceva cheag de sânge să blocheze altceva. Am avut un coleg care a murit de aşa ceva la 40 de ani". 

Adăugând că nu se plânge, Adrian Timofte a subliniat încă o dată felul în care virusul îi afectează pe cei vârstnici: "Mi-au rămas în minte gemetele şi respiraţia grea a bătrânei care a ajuns azi noapte şi a fost mutată la cazuri grave cu siguranţă. Oare acea bunică îşi mai vede vreodată nepoţii? Iar altora li se rupe de spirt, de clor, de aerisire, de simplă igienă...". 

Colegul lui de salon a avut o "formă moderată" de Covid, dar a putut fi externat din spital abia după 14 zile, după "antibiotice, boabe multe, perfuzii şi griji", a mai subliniat cadrul universitar. 

"Fac şi eu un apel către prietenii de pe Facebook să respecte tot! Tineri foarte mulţi infestaţi! Sunt şi multe cazuri uşoare, sau aparent uşoare, dar bătrânii, bolnavii cronici sau cu alte afecţiuni grave nu au nicio vină pentru că alţii ignoră reguli de bun simţ. Nu ne respectăm bătrânii, părinţii, bunicii? Sau nu sunt ai noştri?", a scris el. 

"Hai la ATI o zi"

Totodată, Timofte i-a "invitat" pe cei care nu cred în virus să se convingă... la Terapie Intensivă: "Vreţi caterincă, manelisme, mici după bloc? Nu credeţi în COVID? Hai la ATI o zi? Hai la urgenţe la primiri să auziţi tuse la tineri? E viroză? Nuuu, boss. Nu 'e' toate viroze. Nu se stinge cu bere", a scris el, persiflând persoanele care minimalizează riscurile. 

În fine, Adrian Timofte a prevestit că "spitalele vor fi pline curând" şi a apelat la bunul simţ al fiecăruia. "Fiecare dintre noi este obligat să evite o iarnă de coşmar, un film de groază cu noi drept actori. Suntem buni, ajutăm, criticăm constructiv, nu dăm mizeria sub preş, suntem cetăţeni responsabili şi oameni!", a transmis el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Dictatura mediocrității. Meltenii, analfabeţii ş.a. şi unii din ...(secu-)”dascălii” lor. (II)
IV. O procedură simplă, eficientă, dar şi ieftină, de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, care, dacă era promovată conform, ferea pe mulți români, de bună credință, de îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2. 1. Utilizarea de tampoane din vată medicinală (bumbac 100%) introduse în nas, îmbibate cu alcool rafinat de 60° în puncte (critice) de control d.p.d.v. al sănătății publice/sanitar [ex: în locuri publice aglomerate deschise, spații publice închise, mijloace de transport în comun, la serviciu, cu ocazia diferitelor evenimente cu mai multe persoane, la școală, în unități sanitare, alte locuri cu risc de infectare crescut] ş.a. Tampoanele trebuie să aibă dimensiunea potrivită, nici prea mari, dar nici prea mici. 1.1. După ce s-au îmbibat bine cu alcool (ex: într-un păhărel de votcă), tampoanele de vată se storc de surplusul de alcool, pentru a se evita eventuale: scurgeri de alcool din nas, strănuturi, inhalări de cantități mari de vapori de alcool ş.a., după care se introduc în nas. 1.2. Acestea se presează, prin apăsarea laterală a pereților nasului, după care se inspiră adânc de câteva ori, cu gura închisă, până când se simte că vaporii de alcool au pătruns în căile respiratorii superioare din nas. Este posibil ca, la început, să existe senzația de strănut. 1.3. Mențiune: se recomandă utilizarea alcoolului rafinat 60° (etanol) şi nu a spirtului medicinal, deoarece acesta din urmă conține şi metanol, alcool extrem de toxic pentru organism, respectiv urme de ”frunți”/”cozi” rezultate la distilare. 2. Efectuarea de dușuri cu apă rece la: cap, mâini şi picioare, de câte ori se consideră necesar, ca de exemplu la: a) plecarea la serviciu/cumpărături; b) întoarcerea de la serviciu/cumpărături; c) sculare ş.a. 3. Dezinfectarea zilnică a aerului din locuință, prin pulverizare/nebulizare, recomandabil cu alcool rafinat 60°, de regulă la plecarea din locuință, eventual cu ferestrele închise, respectiv a suprafețelor care se pretează la acest tip de dezinfectant (ex: covoare, lenjeria de pat/suprafața patului, gresie, faianță, clanțele de la uși/ferestre) ş.a. Metoda se poate adapta şi pentru spațiile HoReCa. 4. Utilizarea în scop preventiv de Paracetamol sinus, dacă se constată o creștere a temperaturii şi, alternativ, de Aspirină tamponată. În perioadele cu epidemie de gripă, preventiv, vaccinarea antigripală (ex: Vaxigrip Tetra). 5. Consum zilnic moderat de ceapă/usturoi, care are şi un efect antibiotic. 6. Pentru întărirea rezistenţei organismului subsemnatul consumă: a) vitamine (ex: Eurovita Multiminerale); b) ceaiuri din plante (ex: ceai de: măceșe, gălbenele, rostopască, fenicul, soc, coada-șoricelului, sunătoare, salvie ş.a), Subsemnatul nu bea amestecuri de ceaiuri. c) miere de albine. Dacă se poate, zilnic. 7. Mențiune. Procedura completează metodele preventive aplicate în prezent şi nu le exclude. PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de politicienii şi ”specialiștii” care nu acționează conform, deci şi preventiv, în sănătatea publică. Şi siguranța alimentelor
Postat 23 Octombrie 2020, 17:32 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Dictatura mediocrității. Meltenii, analfabeţii ş.a. şi unii din ...(secu-)”dascălii” lor. (I)
I. ”Aveţi grijă, dragi prieteni, feriţi-vă de melteni, de ciumeţi, de specialiştii din spatele tastaturii care ştiu de toate! Da, e o ţară cu mulţi analfabeţi, o ţară cu caterincă (cacofonie intenţionată), o ţară cu profile fake şi anonimi care 'se ştie' în toate, dinozauri în politică şi în administraţie, şmecheri, şefi care dau ordine verbal şi nu îşi asumă nimic! Toţi au devenit în ochii lor şefi şi şefuţi de parcă s-au născut aşa! Vă invităm pe toţi ăştia să intraţi într-un spital, fiţi voluntari 24 ore. Şi după vedem dacă există sau nu COVID... Să ne ziceţi că e făcătură, că oricum mor oamenii ăia, că...că...", a scris Timofte.” 1. Faptul că avem aţâţia ”melteni”, ”ciumeţi, de specialiştii din spatele tastaturii care ştiu de toate”, ”o ţară cu mulţi analfabeţi, o ţară cu caterincă (cacofonie intenţionată), o ţară cu profile fake şi anonimi care 'se ştie' în toate, dinozauri în politică şi în administraţie, şmecheri, şefi care dau ordine verbal şi nu îşi asumă nimic” se datorează şi prea numeroaselor cadre didactice neconforme din învățământul românesc de după 1989. Cu precădere în cel superior. Asasinul moral al lui Nicolae Ceaușescu: Iulian Vlad şi tovii săi de ”armă”, știa/știu de ce! 2. Dacă, întâmplător, don Timofte este rudă cu un fost şef de serviciu secret, acest lucru nu ar mira pe nimeni. Este o ...”normalitate” postdecembristă. Ca și aceea că copiii, rudele şi ”nepoatele” celor din ”Statul paralel” din ”Epoca de aur” nu prea avut nevoie de ajutorul celor de la AJOFM-uri, pentru a-şi găsi un loc de muncă. Bine bugetat, de regulă! 3. Faptul că avem atâtea probleme în sănătatea publică şi atâtea decese la ATI se datorează şi ”călugărițelor” trimise în BSV-uri de către unii activiști PSD Bihor, pe vremea când dona Timofte era membru al acestui partid; II. După 1989 facultățile de protecția mediului au răsărit ca ciupercile după ploaie. 1. Cu ce rezultate concrete pentru România Reală, don Timofte? 2. Pe când un ”Jurnal” şi despre implementarea conformă a Regulii celor 3R (Reduce, Reutilizează, Reciclează) şi în România, sau despre necesitatea reînființării fostelor ICVA, sub formă actualizată? III. "Fac şi eu un apel către prietenii de pe Facebook să respecte tot! Tineri foarte mulţi infestaţi! Sunt şi multe cazuri uşoare, sau aparent uşoare, dar bătrânii, bolnavii cronici sau cu alte afecţiuni grave nu au nicio vină pentru că alţii ignoră reguli de bun simţ. Nu ne respectăm bătrânii, părinţii, bunicii? Sau nu sunt ai noştri?", a scris el. 1. Faptul că nici prezent destui cetățeni nu poartă conform o mască chirurgicală, ”spune” multe despre calitatea actului educațional din România şi, mai ales, despre calitatea profesională a unora dintre dascăli.
Postat 23 Octombrie 2020, 17:31 de stefan
Poiu
Mie îmi plac astia care se pricep la toate, dar nu stiu nimic ::::)))) de la electrică la virusologie, arhitectura, medicină, construcții si cate mai știe. Nu se plictiseste femeia
Postat 23 Octombrie 2020, 11:45 de Sandu2100
Anti pesede si Sandu
Am inceput sa scriu si mi-am dat seama ca nu are rost. Ignorati acest "jurnalist de investigatii" ascuns ca si cris dummy. Cuvintele nu își au rostul, e destul sa vezi cum scrie, "!?!", Ce denota o problema la a se hotari intre exclamatie si intrebare. E la nivelul de "semnul mirării" inca, deci... uzați stratul oleofob de pe ecranul telefonului inbvan, atunci cand ii raspundeti.
Postat 23 Octombrie 2020, 06:55 de poiu
Te apropii de realitate
In ce priveste boala ai dreptate, la fel si parerea ta despre unii oameni (sefi,politicieni etc.)Totusi nu poti vorbi despre prostia unei intregi tari. Faptul ca tu iti desfasori activitatea intr-o Facultate sub nivelul intelectual al gradinitelor, ramasita a legendarului PSDist si fost decan penalul Bara, dominata de idioti cum ar fi progenitura penala a acestuia, nora lui,PSD istul decan urmaritul penal Cheregii si progeniturile lui, PSD istul pupincurist Mintas cu a lui nevasta etc.nu iti da dreptul sa caracterizezi o tara ca fiid la fel de idioata. Pari a fi pe drumul bun, nu revolutiona tara ca nu vei reusi. Fa ceva in facultatea voastra, ca mai sunt pe acolo vreo 10 la suta oameni de calitate. Oricum e cea mai slaba facultate din Universitate si din punct de vedere a cadrelor didactice (majoritatea incompetenti clanuri PSD sau rude si apropiati ai acestora multi si incompatibili cu functiile detinute si penali)si din punct de vedere a studentilor pe care ii aveti (medii minime de trecere a studiilor preuniversitare)si din punct de vedere a bazei materiale si a practicii cu studentii sunteti chiar penali (ganditiva cum ati acreditat prin minciuna agricultura, zootehnia, silvicultura, cum administrati fondul de vanatoare, baza de cercetare agicola Oradea, baza de cercetare Carei sau Gurahont). Aveti cele mai idioate secretare din universitate, in plus cateva si cu dosare penale. Cat cheltuiti si cat produceti? Cu un rector care va sustine asa cum sunteti doar pentru votul vostru fara valoare, calitativ vorbind. Acolo lupta. Leagate de cei catva PNL-isti pe care Bolojan ii lanseaza in fata tocmai sa scoata universitatea din * nu doar politic ce si financiar, calitativ, imagine. Bafta si daca ai curaj lupta cu idiotii, coruptii, progeniturile. Fii curajos dar nu pozitiv cum ai fost si fii mai atent nu te mai ibolnavi. Daca purtai masca nu ajungeai la Municipal.
Postat 23 Octombrie 2020, 06:49 de scarbit
Anti-pesede
@CrisDumi e o ea. Nu-ți bate capul cu ea , că-mi bat eu. Asta face de ani de zile, probabil e o frustrata care a fost data afara din primărie pt ca rolul ei era sa duca un pahar de apa la etaje pe bani mulți si alte vouchere si beneficii.
Postat 23 Octombrie 2020, 00:32 de Sandu2100
CrisDumi un psdist frustrat, un intelept in toate
Intelegem ca psd ul e pe duca dar nu mai sta la mana lor sa iti dea firmituri. Nu este articol in ebihoreanul in care sa nu arunci cu fecale in toti. Te hrănești cu propriile materii si commenturi Cand zici: bai, caricatura: ...nu e corect "sa ști" !!! Mai trebuie un i, asa-i corect psd ist frustrat. Daca citeai postarea profului in totalitate vedeai ca zice de vit. D, de aerisire si oxigen... Spui tu sigur pe tine, guru al orasului: " să ști că toată lumea din țara asta, ori din orașul ăsta, ia Sars-Covid-2 în serios ". Pe bune? In teleorman poate. Miliarde de comment uri si pareri tembele zilnic apar, ca se iau bani ca sa spui ca ai covid, ca nu exista, ca masca iti îngrădește personalitatea, ca e facatura, ca mor oricum, ca intri sanatos in spital si mori de la medicamente ebola. Asa gandeste mare parte din popor iar televiziunile au impartit tara in doua. Daca tot dai cu fecale in toata universitatea din oradea mereu si in cea de mediu hai răspunde tu, pesedist frustrat, STII tu, doctor in toate, ce psdisti predau sau au predat acolo? La mediu da! Pavel senior titular ani de zile si acum pensionar prof la mediu, liviu sabau altul care a predat acolo s.a. De ei ce zici? Caricaturi ha? Pretenii tai? Am dat o căutare pe postarile tale dle fost stefan, nu mai ii dai indicații sefului suprem? Tu faci toti profesorii si studentii cretini. Sunt produsul invatamantului 1-12. De ce au luat bac-ul daca sunt asa slabi? Tu ce-ai facut in viatacasta de ai timp sa scrii zilnic cu nuante maro despre toti? Esti in pensie? Ce-ati facut pt tara asta de a ajuns in mocirla asta? Nu-i mai jigni pe toti, asta i tara, fii tu mai bun, ia locul sefului tau si du partidul pe inalte culmi, ca poti, ȘTI tu ca poți! Psd ist batran si frustrat, caricaturo
Postat 22 Octombrie 2020, 22:41 de Anti-pesede
Pute
Cam răsuflată asta cu jurnalul covid.asta ce vinde ? Cv magazin online cu haine de pă China, ca disperata aia după atenție Anca Tâmpa?
Postat 22 Octombrie 2020, 19:23 de Jancsy
Profesor universitar la "mediu" ...
... și nu știe nici măcar ce efecte benefice are organismul infectat cu acest Covid, când este expus la aer curat (concentrație mărită de O3), la soare (vitam. D natural) sau la lipsa de prostie endemică care răzbate din facultățile orădene (imunitate stabilizată la nivel cerebra). Băi, caricatură, să ști că toată lumea din țara asta, ori din orașul ăsta, ia Sars-Covid-2 în serios ... dar tu nu faci diferența nici măcar între Remdesivir și Interferon, ultimul fiind pe stocurile medicilor de zeci de ani deja !?! Tu ești la nivel de Aspirină sau Paracetamol, singurele valabile la Facultatea de Mediu a Universității Oradea, cea care dă licențe de doctorat în "ozon" ca și când ar fi vorba de domeniul medicinei !?!
Postat 22 Octombrie 2020, 18:43 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON